Dodaj do ulubionych

4 tygodnie

13.10.05, 14:53

Witam serdecznie!!

Nie znacie mnie, prawie w ogole tutaj sie nie udzielam tylko czytam, chociaz jak najbardziej zaliczam sie do grona "kobiecej polonii". Znam pare z Was z innych forow (przede wszystkim jana.krana i gosie_t) i to glw do nich kieruje te slowa : kurna mac, pieronie jasny jeszcze mi ino 4 tyg zostaly do terminu!!! Zaczynam portkami trzasc!!! hehe

buzka smile
Obserwuj wątek
    • mulinka Re: 4 tygodnie 13.10.05, 14:57
      smile
      no to witaj w naszych progach
      strach rozumiem
      zawsze boimy sie nieznanego
      ale przezyjesz
      a radosc z Dzidziusia spowoduje, ze szybko zapomnisz bol
      bo jak tu juz zostalo kiedys napisane, te bole sie zapomina, w przeciwienstwie
      do bolu zebow, ten sie pamieta latami
      pozdrawiam
    • kotorybka Re: 4 tygodnie 13.10.05, 14:59
      Hey, gratulacje przesyłamsmile
      Napisz gdzie mieszkasz, czy wiesz czy to jest synek czy córeczka? Wiem, te ostatnie tygodnie się
      straaaaasznie dłużą, ale to już naprawdę tuż-tuż! Trzymaj się big_grin
      Matti ma juz rok!
      • viki2lav Re: 4 tygodnie 13.10.05, 15:02
        nastepna ciezarowkasmile
    • gosia_t Re: 4 tygodnie 13.10.05, 15:02
      Maja ja tu trzymam kciuki. Wiesz o tym. I zazdroszcze Ci dzidziusia strasznie.
      • viki2lav Re: 4 tygodnie 13.10.05, 15:05
        znaczy ja sie jeszcze pod gosia podpisze ze tez zazdroszczesmile))))
    • bergo1 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 15:09
      Hej!!

Oj dluza sie, dluza - maz sie smieje, ze sie strasznie towarzyska zrobilam. Od 10 dni mam juz wolne - spotykam sie z kolezankami po pare razy w tygodniu, wlasnie rozpoczynam nowa runde odwiedzin smile smile
      Wiekszosc rzeczy dla dziecka kupiona i gotowa, wiec tylko czekam smile

Kurna samego porodu sie nie bojem, nastawiam sie na bol, na to ze bede tam lezec na podlodze, kucac lub Bog wie w jakiej innej pozycji i oddychac przy kazdym skurczu; szalona mysle o porodzie naturalnym z wanna, masazami, akupunktura itd itp - ale wszystko roztrzygnie sie przy przyjezdzie do kliniki. Moze okazac sie, ze tak boli, iz od wejscia bede wolac o epidural!

NIe, tego sie nie boje jeszcze. Przerazaja mnie za to te lata co przyjda po!!! Polozna powiedziala nam, ze porod to pestka - potem zaczyna sie prawdziwa robota smile
      Loooooooo matko....

A tak po za tym to pisze z Norwegii, Bergen smile Termin wedlug usg jest na 8.11 , wedlug ostatniej miesiaczki na 11.11 - a my chcemy 9.11 !!!!!!!!!! Ja mam urodziny 9.04, maz 9.08 wiec ladnie by bylo z kolejna 9 do kompletu smile Diabelsko.....
      • viki2lav Re: 4 tygodnie 13.10.05, 15:12
        ale 11 to swieto narodowe
    • bergo1 plec 13.10.05, 15:14

Plci nie chcielismy znac smile Niby na nic sie nie nastawiamy, ale dlaczego ja bardziej patrze za niebieskimi ubrankami niz za rozowymi wink ?? I meskie imie tez wymyslilismy od razu - z dziewczynka bylo troche gorzej. I na zdjeciu , ktore mamy z usg wypatrzylismy przy pomocy lupy dwie kuleczki w strategicznych miejscach?? Kuleczki te moga oznaczac choc co - my sie nie znamy przeciez smile smile
      • frankie36 Re: plec 14.10.05, 18:37
        Bergo witaj,a co do kuleczek,przy moim ostatnim tez takie kulki na USG
        widzielismy i sie nam chlopak urodzil.
        • tamsin Re: plec 14.10.05, 18:40
          u Kingi na zdjeciu siusiak jak byk, ale co poniektore dziewczyny palicem chca
          zeby im pokazac! jak wy kuleczki widzicie to jest BARDZO dobrze smile)
          • bergo1 Re: plec 14.10.05, 18:49
            hihi wkrotce zobaczymy co sie z tych kuleczek wyklulo smileChociaz na jednej fotce to wygladalo jakby ich bylo 3 sztuki????wiec ja nie wiem.... nie chce syna z jakims mega silnym popedem !!
    • sylwek07 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 15:26
      witaj bergo1 smile
      • iwo19 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 15:40
        No to gratulacje ,
        Troche mi sie pomieszalo z tymi datatami,patrze i patrze nie wiem jak to jest,
        najpierw termin dali Ci na sierpien ,potem listopad ,a Wy chcecie na wrzesien?
        Ale juz mi sie przejasnilo ,tu w Hameryce zawsze wszystko na
        odwyrtke ,najpierw pisze sie miesiace potem dni i ewentualnie rok,co uwazam za
        dziwactwo bo najpierw powinno sie pisac od najmniejszej jednostki czyli
        dzien.Ale juz sie tak do tego hamerykanskiego pisania przyzwyczailam ze
        zapominam o normalnym swecie.Przydalby mi sie wyjazd do Polski.
    • jollyvonne Re: witaj bergo 13.10.05, 16:13
      Hej bergo, widac ze Cie energia roznosi, a jeszcze sobie wyobraz ze wyznaczony
      dzien porodu moze sie opoznic ... co Ty zrobisz z tym nadmiarem wolnego czasu?
      big_grin Ja trzy tygodnie po terminie zaplanowalam ze pojde do szkoly rodzenia, na co
      moje dziecie zareagowalo zywiolowo - urodzilam nastepnego dnia! Widocznie mloda
      nie chciala do szkoly ...
      Portkami nie trzas, a po kolezankach lataj na piechote - im lepsza kondycja tym
      lzejszy porod. Zdecydowalas sie na porod w szpitalu czy w domu? Jak zajde w
      ciaze w Norwegii to bede rodzic albo w domu albo w aucie, bo do szpitala to ja
      nie zdaze dojechac. Mieszkam na wsi, do szpitala mam godzine, a pierwszy porod
      trwal ponizej godziny, pewnie niewarto nawet silnika zapalac nastepnym razem,
      hehe wink

jollyvonne
      • bergo1 Re: witaj bergo 13.10.05, 22:16
        hehe - u mnie porod w szpitalu - balabym sie rodzic w domu pierwsze dziecko, nawet pod okiem poloznej. Do kliniki sie jedzie cos 8-15 min wiec mysle, ze zdazymy smile smile Jadac do porodu mozemy zlamac pare przepisow drogowych, ponoc policja uwzglednia te "nagla sytuacje" - hihi

ale ja tez bym chciala taki szybki porod!!!!!!! Mam nadzieje, ze bede miala tak jak moja mama - oba porody w miare szybkie i bezbolesne.....

Kurcze - piszesz, ze urodzilas 3 tyg po terminie??? Tutaj dzieki Bogu 10 dni po terminie klada mnie w szpitalu i juz chyba nie wypuszcza bez dziecka smile
    • kotorybka Re: 4 tygodnie 13.10.05, 18:18
      Cześć Bergo, to jeszcze raz ja smile
      Chciałam tylko dopisać, że cudne (no dobra, może też być kilka naiprzespanych noc :-}) rzeczy są przed
      Wami - to chyba pierwszy dzidziuś? Życzę naprawdę szybkiego i małobolesnego (jakby co, to gorąco
      polecam epidural ;-D) porodu, no a później? Sami zobaczycie big_grin
      Marta
      Matti ma juz rok!
      • mon101 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 18:40
        Witaj bergo, my tu doswiadczone akuszerki i matki teoretyczne i praktyczne, nie
        masz sie czego bac.Pomozemy! smile)
    • asica74 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 19:29
      bergo, witam cie serdecznie, jak rozniez "zakulkowanego". Ustawiam sie w
      kolejce do odbierania porodu! Sciskam serdecznie!
    • jan.kran Re: 4 tygodnie 13.10.05, 20:25
      Bergooooooo ! Jak si€ ciesy€ . potrysn€ rayem y Tob
      • jan.kran Re: 4 tygodnie 13.10.05, 20:26
        Wrrrrrrr ! Junior mi zmienił klawiaturę na niemiecką i zanim zdążyłam cokolwiek
        zmienić wysłał. Idę Go pobić !
        • jan.kran Re:Bergoooooo ! 13.10.05, 20:28
          Cieszę bardzo i trząść będę razem z Tobą ! Tak się ciesze że Cię widze !!! A jak
          studia ?
          Kran smile
          • bergo1 Re:Bergoooooo ! 13.10.05, 21:58

POlskie studia zakonczone, w koncu wysylam papiery do NOKUT ( troche czasu zajelo odebranie dyplomu, bo to trzeba osobiscie i w okresie nie-swiatecznym czy wakacyjnym ).
            Tutaj robilam kurs ksiegowosci (czy rachunkowosci), mialam szukac jakis studiow itp ale mi w styczniu cos na glowe padlo i dzieciaka sie zachcialo!! I mimo palenia papierosow przez meza ( vide teksty ostrzegajace na paczkach papierosow) zaszlo przy pierwszym podejsciu.... smile
            Cale szczescie caly czas mialam jakas tam prace, wiec teraz zaczynam "mammapermisjon" - do 21 listopada 2007 mam wolne smile)))))))
    • bietka1 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 21:33
      Bergo,

nie boj sie bac, a zdziwisz sie jak juz bedziesz po smile
      Trzymam kciuki smile

A jak juz bedzie po, to moze pomozesz mi znalezc kogos w Bergen?
      Powinna tam byc moja przyjaciolka z dziecinstwa smile

Sciskam
      • bergo1 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 21:52
        hehe to ja chyba teraz powinnam szukac bo nie wiem jak bedzie z czasem i mozliwoscia po smile N.p. tydzien temu kupilam sobie kiecke na Swieta Bozego Narodzenia w rozmiarze 36/38- optymistycznie. Nawet sie w nia z brzuchem zmiescilam hihi - tylko sie tak dziwnie na tylku ukladala smile
        Teraz chodze za butami do niej, a od poniedzialku handluje prezenty gwiazdkowe smile))))))

bietko!! Dawaj wskazowki i jakies namiary smile
        • bietka1 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 22:00
          Super Bergo smile

Ona jest oczywiscie Polka. Ma dwoje dzieci: Florentyne i Ignacego. Dziewczynka jest starsza,
          mysle, ze ma z 8 lat, synek chyba 2 lata mlodszy.
          Wiem, ze planowala zaangazowac sie w jakims chorze polonijnym przy kosciele. Moze mial to
          byc kosciol polski?
          Jej maz jest obcokrajowcem i naukowcem smile

Czy w Bergen jest duzo Polakow?
          Czy to mozliwe, ze wszyscy sie znaja?
          Byloby fajnie smile

Bergo, dzieki za checi smile

Pozdrawiam
          • bergo1 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 22:10
            Jest duzo POlakow w Bergen-; a skoro Twoja przyjaciolka spiewa przy chorze koscielnym ( tutaj jest tylko jeden kosciol katolicki z polska msza raz w miesiacu) to nie powinno byc problemow !! JA osobiscie do kosciola nie chodze, ale moja kumpela tak i ona zna wiekszosc Polakow ze srodowiska "przykoscielnego".

Piszesz, ze jej maz to obcokrajowiec - Norweg czy jakis inny?
            POdaj jak sie przyjaciolka nazywa? Jak nie chcesz upubliczniac to pisz na mejla.

sciskam
            • bietka1 Re: 4 tygodnie 13.10.05, 22:37
              Wyslalam na maila smile
              • gherarddottir Re: 4 tygodnie 14.10.05, 09:42
                witaj Bergo i trzymam kciuki za udany porodsmile))
                pozdrawiam z Norwegii
    • yatzekalexander Re: 4 tygodnie 13.10.05, 22:22
      bergo-ja jako internetowa ciotka chce dziewczynke i koniec, chce fajne ciuszki
      etc, ostatnio mamy sporo chlopcow, czas na dziwuche..
      Ale jak masz tyle energii to bedzie chlopiec i tez go oblewac bedziemy
      ja zawsze chce stopki i faldki ogladac najpierw
      powodzenia
    • bergo1 Dzieki :) 14.10.05, 09:39
      Dzieki za cieple slowa i oferty pomocy akuszerskiej itp. Obiecuje, ze jezeli porod zastanie mnie w domu to bede stukac na forum i wypytywac sie o wszystkie szczegoly!!! A umiecie to opisac rowniez po angielsku lub norwesku?? Tak aby przerazony malzonek to zrozumial hihi...

Dzisiaj forma nienajlepsza, macica trenuje i twardnieje bolesnie - dzieciak akurat sie wybudzil i skopal moj obolaly brzuch - alllllllla

A ja mam tyle planow, w wizyte ide na 11 smile POtem bedzie lezenie na kanapie smile
      • asia.sthm Re: Dzieki :) 14.10.05, 09:45
        Jeszcze sie nie witalam, wiec witaj smile))

Nic sie nie boj , my tu i po norwesku i po angielsku gadamy, wiec gdyby twojego
        meza trzeba bylo cucic to tez sobie poradzimy.

Przez te ostatnie tygodnie to mozesz sobie pozwolic na tzw panska chorobe co
        oznacza prawne przyzwolenie na lezenie na kanapie .

Pozdrawiam ze Sztokholmu
        • jan.kran Re: Dzieki :) 14.10.05, 18:21
          He , he zaśmiał się ironicznie Kran.

Mąż Bergo nie mówi po norwesku ino po bergeńsku a to jest inna para kaloszy :ppppp
          Ja od niedawna z a c z y n a m rozumieć co Norwedzy wychowani poza Oslo mówią.
          Wymowa to mała pestka. Odkryłam że oni mają inną gramatykę !
          Kran.
          • tamsin Re: Dzieki :) 14.10.05, 18:33
            ja tez siebie nie widze w tym watku, wiec sciskam cie (nie za mocno), lez sobie
            spokojenie my sie calym porodem zajmiemy, nawet i nie gramatycznie. A co tam,
            wspolnymi silami to nic nawet nie poczujesz a my ci dzidzie podamy smile)
    • tiffany7 Re: 4 tygodnie 14.10.05, 18:50
      Czesc Bergo, ciekawa jestem czy baby wda sie w mame-wulkana, czy tatusia?
      Trzymam kciuki za pomyslne rozwiazanie i czekam na sprawozdanie smile
    • yatzekalexander Re: 4 tygodnie 15.10.05, 20:12
      a tak sobie chcialam widziec wszystkie 3 mamy w rzedzie
      ciekawa jestem ktora bedzie pierwsza
      bergo odpoczywaj
      • aka10 Re: 4 tygodnie 15.10.05, 20:45
        Hej Bergo! Fajnie,ze tu przyszlas smilePowodzenia zycze w tej ciezkiej
        pracy,ktora Cie czekawinkA na razie odpoczywaj,bo potem juz nigdy nie bedzie
        tak,jak teraz jest.Pozdrawiam.
    • bergo1 3 tygodnie 17.10.05, 09:48
      DZieki za wszystkie cieple slowa.
      Z 4 tygodni zrobily sie juz 3 - dziecko jest juz donoszone, wiec moze wychodzic kiedy chce!! Z jednej strony chcialabym aby juz wyszlo, bo jak sie zacznie gimnastykowac, wiercic i lokcie w boki wbijac to mam dosc heheh. Chociaz nie moge narzekac, ani razu jeszcze nie dostalam kopniaka w zebra - a to ponoc bolesne.
      Nocki przesypiamy, do toalety nie biegamy - wczoraj wymylam kuchnie i duzy pokoj, dzisiaj mysle umyc pare okien (tylko pare, takie obrotowe, wiec sie nigdzie nie musze wspinac). Pogode mamy piekna, cudna i widac jakie te okna brudne...... fuj fuj fuj.

I moze ciasto w koncu upieke - z jablkami , aby miala czym poczestowac wszystkie ciocie z forum jak przyjdzie rozwiazanie smile Hehe maz sie smieje, ze to ciasto dlugo nie ulezy w zamrazalce, ze zjem je jeszcze przed smile)))))) W kazdym razie jablka daaaaaaawno kupione. Kto pomoze przy obieraniu?????
      • triskell Re: 3 tygodnie 17.10.05, 10:06
        bergo1 napisała:
        > I moze ciasto w koncu upieke - z jablkami , aby miala czym poczestowac wszystki
        > e ciocie z forum jak przyjdzie rozwiazanie smile Hehe maz sie smieje, ze to ciasto
        > dlugo nie ulezy w zamrazalce, ze zjem je jeszcze przed smile)))))) W kazdym razie
        > jablka daaaaaaawno kupione. Kto pomoze przy obieraniu?????

Ja mogę pomóc, ale szarlotkę to ja poproszę razową smile.
      • asica74 Re: 3 tygodnie 17.10.05, 10:34
        bergo, to znaczy, ze mamy juz fartuchy ubierac????
        • bergo1 Re: 3 tygodnie 17.10.05, 10:39
          tak jest!!
          Jablka juz leza, jaja tez wiec zakasac rekawy i do pieczenia!!!!

I tylko mnie pilnowac abym ja surowego ciasta nie wyjadala!!! Co uwielbiam i zawsze robie podczas pieczenia, dlatego tez w czasie ciazy malo pieke, coby dziecka nie karmic surowymi jajami - ale zawsze musze posmakowac, nie ma sil!!!!!
        • jan.kran Re: 3 tygodnie 17.10.05, 11:43
          asica74 napisała:

> bergo, to znaczy, ze mamy juz fartuchy ubierac????

Mam wrażenie że raczej cement i pędzel by się zdał , bo mąż w środku remontu
          utknął i Młode nie ma gdzie spać jakby co.
          K.
    • triskell Re: 4 tygodnie 17.10.05, 10:05
      Witaj, Bergo smile

Gratuluję przyszłego (juz niedługo) trzyjajecznego potomka smile. A ja Ci właśnie
      w innym wątku proponowałam, żebyś się mężem z Kranikiem dzieliła. No cóż, nie
      znałam wszystkich okoliczności, to niech on jednak na razie cały Twój zostanie,
      bo może być w domu potrzebny smile.
      • bergo1 Re: 4 tygodnie 17.10.05, 10:13

heheh ja myslalam co by kranikowi nie zaproponowac "pozyczki meza" ale teraz to on musi w domu siedziec i remontowac!!! Tam gdzie ja, dziecko i maz mamy spac, nie ma nic!!!!!!! PLac budowy!!! Wiec wbrew sobie musze zaciskac nogi i nie dac wyjsc maluchowi przez co najmniej miesiac!!!!!
    • cuciolo Re: 4 tygodnie 17.10.05, 12:51
      Nie trzasc portkami i nie za wiele myslec o porodzie-nie warto. Musisz przejsc
      przez to jak kazda z nas co jest stresujace ale jednoczesnie i mobilizujace ale
      juz niedlugo i pozbedziesz sie bolu plecow, opuchnietych nog, napietej skory na
      brzuchu, nerwowosci, skakania do oczu, ewentualnego zaparcia
      Zamiast sie tak denerwowac wykorzystaj maksymalnie kazda wolna chwile na bycie
      z mezem, plotki i przyjemnosci. Potem naprawde nie bedziesz miala czasu
      I glowa do gory
      dasz rade
      • bergo1 Re: 4 tygodnie 17.10.05, 13:40
        hehe droga cuciolo, wiem ze nie ma co tzrasc smile Dzieciak musi jakos wyjscsmile Ale tu Cie moze zaskocze lecz nie mam boli plecow (nie wieksze niz przed ciaza), opuchnietych nog, wyproznianie mam o niebiosa lepsze niz przed ciaza (wtedy to byly zaparcia, teraz codziennie, najwyzej z jedniodniowym poslizgiem!!), nerwowa zawsze bylam hehe, jedyne co to ten brzuch mi przeszkadza, bo zle wyliczam odleglosci i uderzam nim o stol i inne meble smile No i z auta mi sie ciezej wychodzi, nie powiem o cofaniu i obracaniu siesmile Dzisiaj wlasnie cofalam z naszego parkingu i lekko uderzylam w takie zelastwo co tam lezy smile Ale co tam - nic prawie nie widac smile :
        • cuciolo Re: 4 tygodnie 18.10.05, 13:09
          Prawde powiedziawszy z calej ciazy najgorsze sa ostatnie tygodnie i to rpzede
          wszystkie ze wzgledu na emocje. A juz na emigracji nie wspomne. Ciesze sie ze
          masz sie prawie dobrze ja tez raczej dobrze przeszlam stan blogoslawiony. Ale
          jak juz bedziesz po to nei bedziesz mogla sie nadziwic ile czasu mialas i ile
          neiwykorzystalas. Obijaj sie brzuchem gdzie sie da i idz z mezem na kolacje i
          do fryzjera
          Bedzie dobrze, Goralka jestes wiec pojdzie jak z platka. My emigracyjne
          dziewczyny twardzielki jestesmy bo musimy takie se zycie wybralysmy
          Trzymamy tu kciuki za Ciebie
          anka
    • kingaolsz Re: 4 tygodnie 18.10.05, 10:17
      I ja taki watek przeoczylam.... oj gula jestem.
      Bergo, wielkie gratki smile
      Ciekawam co u Was sie wykluje i jak te kulki i kreseczki z usg sie sprawdzaja smile
      3 tygodnie to juz naprawde niewiele, wykozystaj na zakupy swiateczne ( jesli
      robisz) bo pozniej z maluchem moze byc ciezko. Ciesz sie jeszcze byciem 2w1.
      Mnie przeraza to, ze kiedys sie rozdwoje i nie dam rady z parka lobuzerii w
      domu. Przy jednym slanialam sie na nogach wink))))

Takze odpoczywaj, dogadzaj sobie i rob wszystko to co najbardziej lubisz smile

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystko
      Kinga
      • bergo1 Re: 4 tygodnie 18.10.05, 10:36
        Hej KInga!!'

POzdrawiam Cie serdecznie - 3 tyg to nie dlugo ale ponoc im blizej tym sie bardziej czas dluzy.
        Ostatnio spedzam dni na nierobieniu niczego hihi - jakos mi sie odechciewa czegokolwiek itd. Myslalam o tych zakupach swiatecznych, ale musze porozmawiac z tesciowa aby sie zorientowac komu mamy kupic prezent. Tutaj w rodzinie meza sa jakies niepisane reguly w tej sprawie. Nie jest tak, ze kazdy kazdemu tylko jest jakis podzial.
        No i powinny byc to w miare "trafione" prezenty bo nie wiem czy tak wczesnie kupiony prezent mozna wymienic po swietach. Chociaz Norwedzy sa w tej sprawie bardzo elastyczni, wiec mysle, ze jak pokaze brzuch itd to bez problemu wypisza date po-swiateczna.

pozdrawiam serdecznie
    • bergo1 melduje sie - 2 tygodnie 24.10.05, 19:18
      Mam przeczucie, ze tej ciazy nie "przenosze", ze podczas tych 2 tyg cos sie zacznie. Tyle mam boli i skurczy ze nie ma sily - musi wychodzic!!

Wczoraj mialam lekka panike, ze juz sie zaczyna. Przy sniadaniu odszedl mi tzw. czop (ponoc oznacza to porod w kazdej chwili do 2 tygodni hehe - tyle to ja juz wiem) - w dodatku caly dzien meczyly mnie bolesne skurcze brzucha (ale takie do wytrzymania) i zgrane z nimi bole w krzyzu.

Wpadlam w panike, bo sypialnia przeciez nie posprzatana!! Wnioslam odkurzacz na pietro, wysprzatalam pokoj i bylam gotowa ....
      Zdazylam jeszcze zrobic obiad, pranie, upiec ciasto.
      Na obiad zjadlam bardzo ciezkostrawne danie ( typowo norweskie, takie ziemniaczane duze kluchy zalane ogromna iloscia stopionego masla i usmazonego bekonu, do tego ugotowana slona baranina i wedzona golonka ) - wbrew zaleceniom o lekkim posilku w poczatkowej fazie porodu...........i mi przeszlo.

W nocy znowu obudzily mnie silne bole brzucha - myslalam ze to to!!! Zanim obudzilam meza doszlo do mnie, ze to moze ten smazony bekon i golonka .......

Dzisiaj spokoj chociaz czuje sie n.i.e.w.y.r.a.z.n.i.e.

Jutro idziemy do poloznej pobierac nauki rodzenia......hihi - potem mozemy od razu jechac na porodowke smile

buzka
      • asia.sthm Re: melduje sie - 2 tygodnie 24.10.05, 19:23
        ty masz wyjatkowa zdolnosc trzymania nas w napieciu. Juz myslam ze to juz, a to
        tylko niestrawnosc.
        No nic, trzymaj sie cieplo i nie zapominaj odsmiac porzadnej porcji smiechu
        piec razy dziennie.
        smile)))
        Czy remont ma sie ku koncowi ?
        • bergo1 Re: melduje sie - 2 tygodnie 24.10.05, 19:27
          > Czy remont ma sie ku koncowi ?

taaaaaak postepy widac, owszem smile Konca natomiast jeszcze nie.... chociaz nie moge narzekac, maz pracuje dzielnie...dlatego mu serwuje ulubione, tluste obiadki smile
      • cuciolo Re: melduje sie - 2 tygodnie 24.10.05, 21:35
        Bergo1 co Ty wyprawiasz z nami? Ja zaczynam sie czuc jakbym miala za moment
        urodzic. Emocje sa gigant ale lepiej Ty idz kochana dziewczyno po zakupy kup se
        bombki na choinke, lancuchy, traktor dla malucha, ewentualnie ksiazke pieluchy
        poporodowe i takie tam bzdety. Bo pozniej to bedzie gorzej z wyjsciem samopas
        No co tam Jestes jeszcze? Bo nie wiem ile mam trzymac zacisniete piesci
        anka banka
        • bergo1 Re: melduje sie - 2 tygodnie 24.10.05, 21:40

hehe
          jestem , jestem - ide zaraz spac smile
          Dzisiaj nic sie juz raczej nie wydarzy.
          dobranoc
      • triskell Re: melduje sie - 2 tygodnie 24.10.05, 22:23
        No faktycznie thriller tu u Ciebie niezły ;-P

A my, ciocie położne, grzecznie czekamy z ręcznikami, rowerkami i takimi tam
        różnymi...

Powodzenia!!!
        • yatzekalexander Re: melduje sie - 2 tygodnie 24.10.05, 22:42
          o jej lada dzien... ciekawe co bedziemy mialy... lubie niespodzianki...ja
          chce...oj to najmniej wazne.... trzymaj sie cieplutko....od razu moj markotny
          humor sie poprawil, nie ma jak to malenstwo zeby odrazu sie usmiechnac
      • melba_piszczykowa Re: melduje sie - 2 tygodnie 25.10.05, 10:34
        co za kobieta smile)) niby nic nie robi, czas jej sie dluzy a tu odkurzacz,
        goloneczka... smile)) no no
        • gherarddottir Re: melduje sie - 2 tygodnie 25.10.05, 10:36
          i jeszcze jakas szarlotka sie gdzies tam krecila...
          Boze a ja nie w ciazy, mam duzo czasu i w ogole nie pamietam kiedy ciasto
          pieklam, no coz leniwa jestem, ale to przez te wczesna zime:9
          Bergo mow jak tam istota z tajemniczymi kulkami????smile))
    • bergo1 I g..... 25.10.05, 11:06
      Kurna wracam wlasnie od poloznej. Dzieciak jeszcze nie zainstalowany w kanale rodnym - tzn siedzi gleboko w dole ale jeszcze nie "festet"...... wiec chyba nie bede jeszcze rodzic. A moze i dobrze bo dzisiaj pieronsko zimno.

Siedze tera w domu, pale w piecu i wcinam ukochane, pierwsze mandarynki!! Chyba zaraz wyjme szarlotke z zamrazalki co dla gosci miala byc........
      • gherarddottir Re: I g..... 25.10.05, 11:15
        no tys to chyba Gorolka?smile)) takie zaciecie miec ech...smile)))
        • bergo1 Re: I g..... 25.10.05, 11:26

Jo zem zadna ci tam Gorolka, ja ino wsrod Goroli pod halami wychowana smile
          • gherarddottir Re: I g..... 25.10.05, 12:13
            no dyc ja mowila przeca...smile
            • gherarddottir Re: I g..... 26.10.05, 12:57
              napisz nam Bergo co u Ciebie? jak tajemnicza postac z kulkami? czyzby szykowala
              sie juz do ujrzenia naszej planety?smile
              • bergo1 Re: I g..... 26.10.05, 13:39

Alien kurde sprytna bestia, przymrozilo troszke ostatnio i przestraszyl sie - woli trzymac sie cieplego brzucha. No ale idzie ocieplenie, wiec ....

no a moze poprostu chce spelnic marzenie rodzicow i czeka do 9 listopada smile
                • cuciolo Re: I g..... 26.10.05, 13:52
                  A czemuz to 9 listopada?
                  Wiesz Jemu tak dobrze u mamy ze nie chce wychylac sie na ten bezwzgledny zimny
                  swiat
    • bergo1 Re: 4 tygodnie 26.10.05, 14:06

Ja mam urodziny 9 kwietnia , maz 9 sierpnia - a skoro termin porodu mam na ok 8 listopada, wiec fajnie by bylo jakby alien urodzil sie 9 listopada - z racji na te 9 smile
      • bergo1 to byla odp w sprawie 9 listopada ntxt 26.10.05, 14:07

• jan.kran Re: to byla odp w sprawie 9 listopada ntxt 26.10.05, 15:44
          Skorpiony są fajne , mój Przybysz urodził się ósmego listopada smile
          Założyliście już opony zimowe smile)) ?
          Trzymam kciuki za pomyślne i szczęśliwe rozwiązanie .
          K.
          • bergo1 Re: to byla odp w sprawie 9 listopada ntxt 26.10.05, 15:48
            nie zalozylismy jeszcze opon zimowych, u nas sniegu jeszcze nie bylo.
            A teraz sie ociepla.
          • blaubeeree Re: to byla odp w sprawie 9 listopada ntxt 26.10.05, 16:10
            jan.kran napisała:

> Skorpiony są fajne , mój Przybysz urodził się ósmego listopada smileoo ja tez
            urodzona 8.listopadasmilepozdrawiam wszystkich Skorpionow i Skorpionicesmilewbrew
            pozorom nie jestesmy az tacy zliwink

> Założyliście już opony zimowe smile)) ?
            > Trzymam kciuki za pomyślne i szczęśliwe rozwiązanie .
            > K.
            >
    • bergo1 Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 27.10.05, 11:30
      W pierwszy weekend grudnia jest organizowany julebord (impreza gwiazdkowa) w Beitostolen - ok 5,5 godzin samochodem z Bergen! Zawsze tam jezdzimy, kochamy to miejsce, tam sie poznalismy itd! Jest to zawsze wyjazd weekendowy, pelen alkoholu ( hehe Irish coffee i Tia MAria do sniadanka - pychaa) i zabawy.

Z powodu tej ciazy nigdzie nie wyjezdzalismy od sierpnia - a zawsze jesienne weekendy spedzalismy gdzies po za domem! Ja mam dosc tego marazmu, tego siedzenia w domu (moj maz rowniez!!!!!). Wszyscy jezdza i baluja a my nie, bo a nuz cos sie zacznie, wiec lepiej sie trzymac Bergen.
      NIE NIE NIE. JA chce rodzic teraz/przyszly tydzien i jechac z 4-5 tygodniowym malenstwem na impreze!!!!! Chce spotkac ludzi, chce zobaczyc snieg, chce wyjechac, chce, chce........

( ps. ha teraz to tego chce, bo mi sie nudzi, ale pewnie po narodzinach dzieckach to nie bedzie mi brakowac rozrywaek, prawdopodobnie bede wolala zostac w domu smile smile - musze pamietac, ze ja pic nie moge!!!!!)
      • cuciolo Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 27.10.05, 12:58
        No zwariowala nam dziewczyna. A moze to i dobrze ze ma taka kondycje? Lodu na
        cozlo czy kielicha do reki?
        Wiesz co? Poczekamy zobaczymy jak przezyjesz pierwsze dni zawieruchy poporodowej
        Chciec to mozna duzo i czesto
        lol
        ciesze sie ze jestes w formie
        • cuciolo Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 27.10.05, 13:07
          A opisalas tak wogole twoje love story?
          ciekawa jestem jak goraca Goralka trafila na zimny biegun
          • gherarddottir Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 27.10.05, 13:20
            Bergo !
            1. sniegu Ci u nas dostatkiem, a w Bergen ciagle leje - dobrym szpital do
            rodzenia jest w Kongsvinger ( wlasnie moja szwagierka urodzila tam synka 4
            miesiace temu i rekomenduje) poza tym sniegu Ci u nas dostatek!smile)
            2. Co za kondycja! Podziwiam smile ale to dobrze, znaczy krew nie woda w Twoich
            zylach plyniesmile
            3. Dlaczego pytam sie dlaczego Julebord u mojgeo meza zawsze jest bez osob
            towarzyszacych???????sad(((( a najlepsze, ze w tym roku maja jechac na poludnie
            do jakiegos domku na dwa dni...ech
            • bergo1 Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 27.10.05, 13:41

1. Ja chce sniegu ale ino w dawce weekendowej!! I nie jakiejs chlupy z Oslo ale prawdziwie gorskiego smile To mi sie podoba w Bergen zima, ze temp najczesciej powyzej zera, a jak mi sie zachce sniegu to w auto i do hytte pod Voss. A jak juz i tutaj posypie, to jest to najpiekniejsze miejsce na ziemi smile

2. Jaka kondycja? Gdzie, co? Dzisiaj to ruszylam ino z domu do auta - z auta do sklepu- sklep -ze sklepu do auta-z auta do domu- potem jeszcze czeka mnie dom - skrzynka pocztowa ---i koniec aktywnosci na dzisiaj. Przy robieniu obiadu dostaje zadyszki hihi - chociaz na bol plecow najlepszy jest ruch ; dzisiaj bola wiec trzeba cos dodatkowego wymyslec.

3. U wiekszosci julebord bez osob towarzyszacych - ale ten na ktory chce jechac nie ma nic wspolnego z praca meza lecz z takim obozem organizowanym przez Lions dla mlodziezy niepelnosprawnej na ktorym co roku pracujemy nettnytt.lions.no/beitoleiren.ppt (znaczy maz zawsze pracowal, ja dopiero tego lata - ale tam sie poznalismy, znam wszystkich itd - chyba bede musiala te love story opisac, bo to moze wydawac sie skomplikowane).
              W kazdym razie julebord oplacamy sami - plus alkohol wiec zazwyczaj wychodzi z tego ladna sumka smile
              • cuciolo Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 27.10.05, 15:09
                patrz punkt 2
                i Ty nie masz kondycji? Masz swietna, sa babeczki ktore tygodniami sie nie
                ruszaja z lozka, a Ty w ostatnim tygodniu smigasz smaochodem i z listami. I
                bardzo dobrze. Ja jeszcze 2 dni przed pojsciem do szpitala, smigalam na plaze
                bo byly takie upaly, ze tylko kapiel w morzu ratowala mi zycie
                I koniecznie opisz swoja love story i julebord bo ja z poludnia Europy i nie
                wiem za bardzo o co chodzi
              • azja1974 Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 28.10.05, 18:59
                bergo, rozumiem cie az za dobrze, mimo ze to prawie poltora roku temu, do tej
                pory pamietam, jak bardzo chcialam urodzic. obydwu moich chlopakow urodzilo sie
                10 dni po terminie... a w dniu porodu mlodszego zrobilam jeszcze 20 basenow, o
                7 wieczorem, ze skurczami, pojechalam po mame na lotnisko, tylko kolacji juz
                nie dalam rady ze wszystkimi, lezalam w wannie. franek urodzil sie o 1.30 w
                nocy. polecam bycie aktywna do ostatniego momentu (oczywiscie bez przesady i w
                poblizu szpitala)
                buziaczki
                azja
      • bietka1 Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 27.10.05, 22:33
        Bergo,
        podobno w okolicach Swiat Bozego Narodzenia zwieksza sie ilosc przedwczesnych porodow z
        powodu uzywania przypraw o intensywnych zapachach. To te od piernikow.
        Zatem wez los w swoje rece, piecz i wdychaj...

Powodzenia
        smile
        • bergo1 Re: Ja chce rodzic!!! Ja chce gdzies jechac!!!!! 28.10.05, 10:09
          hehe wykorzystam rade. Zajadam sie od paru dni ciastkami piernikowymi (pepperkaker - w Niemczech chyba tez takie macie?? ) - jedyne co zauwazylam to ino bol zoladka po nich sad A moze to po mandarynkach?
    • bergo1 ocieplenie a istotka z kulkami :) 27.10.05, 18:09
      jest jak mowilam. Wystarczy ze temperatura za oknem skoczyla do gory (teraz jest z plus 17 stopni) i juz dzieciak wysyla lekko zakrwawione sygnaly, ze chce niedlugo wychodzic smile Wiec na spacer poszlam hihi smile
      • kotorybka Re: ocieplenie a istotka z kulkami :) 27.10.05, 19:30
        Bergo, zycze powodzenia smile))

Gdzie indziej czytalam ze zastanawiasz sie nad podroza z 4-tygodniowym malcem? My to robilismy
        caly czas - gdy Matti mial 3 tygodnie lecielismy z nim samolotem (ponad 6 godzin). A w samochodzie
        nie ma zadnego problemu - maly caly czas spal, z przerwami na jedzenie! Ja bym sie napewno
        zdecydowala jechac... oczywiscie jesli bedziesz na silach smile

Marta
        Matti ma już rok!
        • jan.kran Re: ocieplenie a istotka z kulkami :) 27.10.05, 19:56
          Bergo , zobaczysz jak będzie po porodzie i czy młode będzie wersja light czy heavy.
          Z Młodą to się bałam ruszyć do sąsiedniego miasteczka na zakupy bo jadła co
          dwie godziny , sypiała tylko noszona na rękach ...
          Z Juniorem zaraz po urodzeniu mogłam kulę ziemską objechać bo jadł i spał li tylko.
          Zobaczysz smile)))
          Kran.
      • gherarddottir Re: ocieplenie a istotka z kulkami :) 27.10.05, 21:03
        Bosze Bergo U WAS w tym Bergen to na serio ina NOrwegia plus 17 ! ha u mnie 3
        stopnie teraz, co do pogonienia grabami to piekny tekst (tak wiem, ze z innego
        watku) a istota z kulkami po prostu chce juz wyjsc z tego inkubatorkasmile czyli
        brzuchasmile zdawaj relacje jak sie istotka czuje bo wszystkie tu zyjemy Twoja
        akcja porodowa in spe (chyba tak to sie pisze po lacinie?) Pozdrawiam
        • gherarddottir Re: ocieplenie a istotka z kulkami :) 27.10.05, 21:03
          acha to Bosze jest specjalnie przez "Sz" smile)
        • bergo1 varmerekord 28.10.05, 10:05
          wlasnie w radio mowia, ze dzisiejszej nocy mielismy varmerekord + 18,6 stopni!! hippi - slonko wylazi zza chmur i lece wkrotce do miasta smile

dzidzia spokojnie siedzi....cisza przed burza?? hehe. W nocy w kazdym razie moglam spac tylko w jednej pozycji - przy kazdej zmianie pekal mi krzyz i bolal brzuch..uff
          • asia.sthm Re: varmerekord 28.10.05, 10:07
            jeszcze troche i wszystko co bolesne zapomnisz.
            Slowo harcerza! smile)

Trzym sie
            • kingaolsz Re: varmerekord 28.10.05, 10:26
              O rrraaannnyy ale napieta akcja.... z postu na post czekam czy cos sie dzieje wink
              Ja nie jestem chyba tak cierpliwa i spokojna, bo juz bym na miejscu Brego
              usiedziec nie mogla.

Czekam na dalsze sprawozdania z "pola akcji".

Pozdr
              Kinga
              • cuciolo Re: varmerekord 28.10.05, 10:34
                to zaspiewajmy z piernikiem w rece: i jeszcze jeden i jeszcze raz sto lat sto
                niech zyje nam
                coby Ten z kuleczkami juz tak nie mordowal mamy
              • bergo1 Re: varmerekord 28.10.05, 10:45

A myslisz, ze ja moge na miejscu usiedziec??? Wiec albo nagle gdzies wylatuje ,albo staram sie nie myslec..... i delektowac samotnoscia.
                • jan.kran Re: varmerekord 28.10.05, 12:43
                  Normalnie bycie ciotką jest bardzo stresujące . Ledwo Heńkowe emocje za nami a
                  tu kolejna akcja w toku
                  Może niech ten Twój da szybko znać jak co , może byc po norwesku bo Ty pewnie
                  po porodzie będziesz dzidziusiowi paluszki liczyła i włoski podziwiała smile)))))
                  Kran
                  • cuciolo Re: varmerekord 28.10.05, 15:50
                    No wlasnie, straszny mamy ruch w interesie na tym forum. Niech nam zyja
                    nowonarodzeni Ci co sie przymierzaja do ladowania!
          • gherarddottir Re: varmerekord 28.10.05, 17:27
            Bergo u mnie mgla, zimno i lezy snieg....sad
            • gherarddottir Re: varmerekord 28.10.05, 18:43
              i na milosc boska niech ta istota z kulkami wreszcie decyzje podejmie bo
              juleboird sie zbliza a mieliscie jechac razem tzn oddzielnie - istota z Toba i
              tatusiem, ale juz nie w brzuchu! smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka