Dodaj do ulubionych

jak sobie poscielisz... watek lozkowy :)

21.05.11, 16:44
zamierzam sie na kupno lozka i materaca, no i... mysle ze materac kupie w ikei, zacheca mnie to ze moge go wymienic jak nie bedzie dla mnie wygodny. Ale macie moze jakies konkretne modele wyprobowane?
No i lozko, moze doradzicie jakies? niewazne z jakiego sklepu. obojetnie jakie byleby nie skrzypialo podczas no wiecie ;)
Moj maz kawal chlopa jest wiec solidne musi byc..

A materac lateksowy jett w czyms lepszy od sprezynowego?
Obserwuj wątek
    • natina0 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 21.05.11, 17:37
      ja na sprężynowym nie przespałabym ani jednej nocy(ale to ja:)my mamy lateksowy,mega wygodny był drogi ale wart kazdego funta(córcia w łóżeczku tez ma lateks).Prawda jest taka ze zanim się wybierze materac trzeba ich sporo przetestować.To co dla jednego jest wygodne to dla drugiego absolutnie nie.Ja radziłabym pojezdzic po sklepach "pokłaść" się trochę:) my kupiliśmy w dreams i tam tez mieliśmy 30 dni na zmianę decyzji.W łóżku spędzamy przynajmniej1/3 naszego życia,warto poświęcić temu czas i zainwestować w w komfort:)ja sporo poczytałam o rodzajach materaców,opinie expertów itp najwazniejsze zebyście się czuli komfortowo.
      • wanilia25 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 22.05.11, 14:19
        polecam lozka z Dreams`a - sprawdzone, materace tez maja dobre. Drogie , ale warto.
    • czarny_uk_anka Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 21.05.11, 17:45
      ja odradzam ikea materac, jesli juz to rama lozka.poprostu kupilam lozko z lokatorami-pluskwami, w polsce, i od tego czasu omijam tapicerowane rzeczy, poduszki, koldry , materace z ikea.maja na magazynach to swinstwo i tyle, zreszta pisze na necie nawet ze nie ja jedna mialam taki niefart :(.Reszta rzeczy jest ok.Tania i praktyczna.
      • szczur.w.sosie Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 21.05.11, 17:59
        Ja materace kupiłam w UK (Ikea) i żadnych pluskiew nie było.
        • mixta2 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 21.05.11, 19:21
          Jestem 2 miesiace po zakupie lozka i materaca,wiec temat dla mnie calkiem na czasie.
          Po dlugim namysle wkoncu zdecydowalismy sie na jedno z najbardziej popularne i tansze lozko w ikea,czyli Malm. Jestesmy bardzo mile zaskoczeni jest naprawde masywne,nic nie trzeszczy ani nie skrzypi,fajny design. Tam nie ma nawet co skrzypiec,nie ma mozliwosci zeby to lozko sie chwialo lub kolysalo (oczywiscie przy dokladnym zlozeniu). Dokupilismy do niego drozszy stelarz pod materac,nadaje on taka sprezystosc. Materac kupilismy sprezynowy,sprezyny sa w takich specjalnych kieszonkach. Moj maz tez do filigranowych nie nalezy wiec materac mamy twardy HAMNVIK. Materac byl zapakowany w takiej grubej folii,zadnych pluskiew tam nie bylo.
          Jestesmy bardzo zadowoleni i wkoncu sie wysypiamy,wstajemy wypoczeci.
          Doszlismy do wniosku ze do wynajetego mieszkania nie ma sensu kupowac nic drogiego (mam na mysli rame),jak kupimy swoje lokum to kupimy sobie nowe i porzadne.
          • saphira podczepiam sie pod watek 21.05.11, 19:46
            Wlasnie desperacko poszukuje materaca (w starym wylazla wlasnie sprezyna!!), mamy bardzo uszczuplony budzet i przegladam oferty na ebay. Chcialabym materac typu memory foam, ponac sa bardzo wygodne. Jak myslicie, czy materace w linku nie beda starata pieniedzy? Moze ktos mial podobny? Dzieki za podpowiedzi
            cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280492848723&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_7466wt_905
            cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250823333237&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_7242wt_1139
            Kurcze, nie wiem jak wklejac linki, zeby mozna je od razu otworzyc, przepraszam
            • saphira Re: podczepiam sie pod watek 21.05.11, 19:47
              uff, udalo sie
            • lucasa Re: podczepiam sie pod watek 22.05.11, 00:37
              saphira napisała:

Jak myslicie, czy materace w linku nie
              > beda starata pieniedzy? Moze ktos mial podobny? Dzieki za podpowiedzi

Ekspertem nie jestem, ale wg mnie te Twoje materace z linku to po prostu warstwa gabki (pod memory foam),
              ja bym ich nie kupila.
              A
    • agg3 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 21.05.11, 20:12
      ja po koszmarach jakie doznalo moje cialo w czasie ciazy na mega niewygodnym i miekkim lozku, postanowilam, ze jak bede sie przeprowadzac to kupie porzadny materac!
      akurat byl okres letnich wyprzedazy.
      kupilam divan bed z materacem ortopedycznym z silent night.
      jestem bardzo zadowolona.
      teraz moze zamiast skrzyn wolalabym jakas fajna rame, ale wtedy liczyla sie dla mnie
      dodatkowa przestrzen gdzie moge przechowywac rzeczy.
      • murasaki33 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 22.05.11, 00:17
        My mamy materac ze sprezynami schowanymi w takich kieszonkach, a na nich jeszcze kilka roznych warstw, wiec sprezyna nie powinna sie przebic:) Lubimy twarde materace.
        Te memory, to jesli sa tanie, to szkoda kasy, ale oczywiscie wszyscy je chca-zeby sie lepiej poczuc:))), tylko te napraaaawde drogie robia "gre" - tak mi powiedzial pan w sklepie z materacami.
        • lucasa Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 22.05.11, 00:36
          ja tez sie naszukalam, i kupilismy "pocket spring" (prawda, ze im wiecej ich jest tym jest drozszy materac) z "mamory foam" (jako warstwa gorna),
          tez uwazam, ze nie mozna kupic dobrego materaca tanio.
          no i trzeba poprobowac/poczytac opinie,
          niektore z tzw ortopedycznych, ktore probowalam tez byly za miekkie dla mnie,
          A
    • murasaki33 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 22.05.11, 00:27
      Aaa i wazne, zeby tych sprezyn bylo duzo, to robi roznice w cenie.
    • paola_k2 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 22.05.11, 14:00
      Juz 3 lata mamy lozko z Ikei (malm) i materac sultan hamno. Lozko jest solidne, nic nie skrzypi (bo nie ma co). Materac jest superwygodny. Polecam szczerze.
    • gosiash Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 23.05.11, 15:36
      To ja jeszcze podpowiem, żebyś uważnie sprawdzała rozmiary. Bo double, king size w dreams ma inne wymiary niż double, kings size w ikei. Więc jak będziesz kupowała łóżko w jednym sklepie a materac w innym, to dokładnie sprawdź jakie są wymiary w centymetrach, a nie tylko w nazwach.
    • sueellen Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 25.05.11, 16:30
      Mam piankowy, niestety nie pamiętam który ale jeden z drozszych ikeowych. Nie polecam. Ledwo rok minął a juz jest wygnieciony a zadne z nas do grubasów się nie zalicza.
    • drosophila.melanogaster Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 25.05.11, 18:32
      Jesli zdecydujesz sie na rame z Ikea to materac tez musisz kupic u nich,maja inne wymiary po prostu i bedzie ciezko dopasowac materac z innego sklepu(wierz mi,probowalam).My mamy zestaw wlasnie z Ikea i jest ok ale bez szalu.Po niespelna 3 latach wlasciwie powinnismy zmienic ten materac bo sie powgniatal i za bardzo czuc sprezyny.Nie wiem moze to my mamy takie ciezkie dupska i sie pozapadalismy za bardzo w srodek:D W kazdym razie uwazam,ze jesli chcesz naprawde dobry materac,ktory ma na troche wystarczyc to nie kupowalabym tam.W wiekszosci sklepow tez masz mozliwosc zwrotu zdaje sie w ciagu 30 dni od zakupu.Aaa i jeszcze co do ramy Malm ogolnie ladna i dosc solidna ale...ja mam tendencje do obijania sie o meble(taka przypadlosc,zaliczam kanty i narozniki prawie wszystkich mebli a i futrynami nie pogardzam;)) a sypialnie mielismy wtedy raczej malutka i musialam lawirowac miedzy lozkiem i sciana.Niestety uderzenie sie w piszczel o tak kanciasta rame to koszmar,przyznam ze z przyjemnoscia sie jej pozbylam.
      • murasaki33 Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 25.05.11, 18:44
        Podpisuje sie "obama recami" - rama malm - tragedia, ciagle mialam siniaki na piszczelach od tego cholerstwa, maz tez przeklinal. Za darmo nie chcialabym tej ramy.
        • sueellen Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 25.05.11, 19:03
          Ja mam mandala i z czystym sumieniem moge polecic:

www.ikea.com/gb/en/catalog/products/30176309

Nie nabijam sobie nic.
          • carmelaxxx Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 25.05.11, 22:23
            owlasnie to lozko mi sie podoba bardzo , mysle ze jest praktyczne. Mam nadzieje ze konstrukcja solidna?
            • sueellen Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 26.05.11, 13:06
              Solidna. Samą rame polecam. Łóżko jest niskie ale ma 4 dośc pojemne szuflady. Nic nie trzeszczy, nic nie skrzypi.
    • sueellen Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 25.05.11, 18:57
      Wlasnie zmienialam posciel i sprawdzilam. Mm SULTAN FONNES - tego materaca nie polecam.
      • carmelaxxx Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 25.05.11, 22:25
        to jest piankowy, pewnie sie odksztalca? ja mam piankowy dla syna ale on lekki jak piorko, nim go wygniecie i tak trezeba bedzie kupic nowy... dla siebie takiego bym jednak nie wziela.
        • sueellen Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 26.05.11, 13:08
          No niestety. Mam nikłe pojęcie o rodzajach materacy. Czlowiek się uczy na błedach. Materac jest wygodny, ale właśnie raczej dla dzieci bo pod dorosłymi bardzo sie odkształca.
    • miss_paradox SULTAN HJARTDAL Ikea 05.06.11, 17:00
      Hej, my szukalismy wszedzie. W Dreams materac, ktory nam odpowiadal kosztowal £800, wiec postanowilismy isc do Ikei i za pol ceny dostalismy taki sam materac, ktory uzytkujemy okolo 2 lata i jest to najlepszy materac na jakim spalam. Wczesniej po nocy wstawalam z bolacymi plecami, a teraz wstaje bez bolu. Miedzy mna i mezem jest duza roznica wagi i materac sie sprawdza u nas obojga. Nie odksztalcil sie ani troche.

Wada jest tylko to, ze pasuje do Ikeowskich ram tylko.

Ponized zdjeice ze strony Ikei w przekroju.

www.ikea.com/gb/en/catalog/products/90156695
    • cybermha Re: jak sobie poscielisz... watek lozkowy :) 06.06.11, 00:30
      chcialam tylko dodac, ze jesli ma sie niewygodny materac poratowac sie mozna topperem, podobno najlepszy jest typu memory foam, ktory sie do ciala dopasowuje, ja mam za soba zakup niewygodnego materaca sprezynowego i niedlugo takowy zamierzam kupic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka