Dodaj do ulubionych

NVQ level 3 Teaching assistant

24.05.11, 18:05
Witam! Czy ktos moze ma jakies doswiadczenia, konczyl ten kurs? Od roku pracuje 12 godzin tygodniowo w szkole. Lubie to co robie i chcialabym zdobyc te kwalifikacje. Troche mnie przeraza to wszystko, czy sobie poradze? Podzielcie sie doswiadczeniami, prosze. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alamala4 Re: NVQ level 3 Teaching assistant 24.05.11, 18:32
      Ja wlasnie skonczylam taki kurs jako distans course, online /w Stonebridge/. Bylo 9 czesci, do kazdej ok 15 pytan , bardzo konkretne i szczegolowe ksiazki do ich opracowania, nauczyciel do mojej dyspozycji/ kontaktowalam sie mailem jak mialam pytania/ i zajelo mi 5 miesiecy. Juz mam przyslany dyplom.
      Nie wiem czy mi sie to przyda bo mam juz QTS, ale zrobilam go zeby zdobyc wiecej informacji o szkole i nie zaluje, bo rzeczywiscie sporo mi sie rozjasnilo teraz choc to tylko teoria.A zeby miec wiecej praktyki to zaczynam za 2 tyg wolontaryjnie w primary, na razie do pomocy polskim dzieciom.
      A te 12 godz. to robisz normalnie czy wolontaryjnie?
    • kawo3 Re: NVQ level 3 Teaching assistant 24.05.11, 19:45
      Jestem zatrudniona w szkole. Z tym, ze 5 godz. pilnuje dzieci w czasie przerwy obiadowej, a pozostale 7 godz. pracuje z nimi w klasie. Nauczycielki, z ktorymi pracuje uwazaja, ze powinnam pojsc na level 3, ze nie ma sensu zaczynac od level 2. Z tym, ze w mojej szkole nie ma polskich dzieci (poza moimi- ale tata Anglik). Moj kurs ma polegac na kontaktach i pracach pisemnych wysylanych przez internet. Poza tym egzaminator bedzie przychodzil do szkoly i obserwowal moja prace z dziecmi. Robiac ten rodzaj kursu musze pracowac w szkole 15 godz. dlatego kilka dodatkowych godz bede pracowac jako wolontariusz. To chyba troche inaczej niz u ciebie. Sporo osob w szkole straszymnie, ze to takie trudne, ze z trojka dzieci nie dam sobie rady. Ale troche pocieszylas mnie, ze udalo Ci sie zrobic to w 5 miesiecy. Dziekuje i pozdrawiam
      • lalota Re: NVQ level 3 Teaching assistant 24.05.11, 22:24
        Witam. Ja robilam NVQ2 Health and Social Care 4 lata temu i jak dla mnie to troche strata czasu byla, bo bardzo podstawowy poziom wszystkiego i tak naprawde sporo pisania o niczym. Pojutrze zanosze moje foldery z NVQ4 zaliczone przez moja assessor i mam nadzieje, ze po wyslaniu dalej zalicza mi bez wiekszych dalszych poprawek. Jak najbardziej polecam kurs NVQ. Podoba mi sie, ze duzo wsparcia kazdy oferuje, bo zalozenie jest takie, ze zaczynajacy powinien zdobyc ta kwalifikacje. Ten egzaminator to wlasnie assessor i bedzie przychodzil zeby odchaczyc kazdy malutki punkcik opisany w kazdym pododdziale kazdego rozdzialu :) Bo NVQ to taka dlubanina troche i musisz udowodnic (opisac sama, albo inni ci moga napisac), ze robisz albo wiesz jak robic kazda najmniejsza pierdulke ktora wymagaja :) do tego trzeba tez wykazac sie wiedza na kazdy punkcik pod koniec kazdego rozdzialu. Nie jest to specjalnie trudne, tyle, ze sporo roboty i skomplikowane sie moze wydawac na poczatku, ale w miare robienia nabiera sie wprawy. Assessor powinien sprawdzac ci tez twoje prace i sugerowac poprawki, wiec jak juz napiszesz o wszystkim (na kazdy punkcik) i wysle twoje foldery do weryfikacji raczej nie powinno byc problemow. A nawet jak beda to mojej kolezance odeslali foldery z prosba o uzupelnienie. Problemem moze byc znalezienie czasu, bo rade dasz na pewno pracujac w tym temacie. I jak masz mozliwosc, to faktycznie zaczynaja od NVQ3. Jak masz jakies pytania to Ci chetnie odpowiem, bo chociaz moje NVQ w innej dziedzinie to zasady sa podobne (sporo znajomych rozne robi wiec czasem gadamy na ten temat). Ale sie rozpisalam. Przepraszam za brak polskich znakow i mam nadzieje, ze nie naplatalam zbytnio. Powodzenia
        • kawo3 Re: NVQ level 3 Teaching assistant 25.05.11, 15:54
          Bardzo dziekuje za obszerna odpowiedz. Z tym pisaniem jakos sobie pewnie poradze. Tylko nachodza mnie watpliwasci w takich momentach jak np dzisiaj....Przyszlam do szkoly, pytam, co dzisiaj robimy pada odpowiedz czy mozesz zrobic spelling z X? Ja sie zabieram do roboty, a nauczyciel na to, ze wlasciwie to nie, ta nie ma sensu, bo przeciez moj akcent. Wlasciwie to ja to rozumiem, przeciez pracuje z dziecmi i powinnam mowic poprawnie, ale z drugiej strony czy ma sens pchac sie w to dalej, isc na kurs? Przeciez z tym akcentem nic nie moge zrobic. To nie byla pierwsza taka sytuacja. W takich momentach wlasnie trace pewnosc. Pozdrawiam
          • alamala4 Re: NVQ level 3 Teaching assistant 25.05.11, 16:25
            Ja tez podobna rzecz uslyszalam, chec w innej sytuacji. Na luznej rozmowie z dyrektorem uslyszalam ze niechetnie zatrudniaja z Polski,... itp krajow, bo akcent maja mocny. Mnie wzial bardzo chetnie ale na wolontariat.
            Mysle , moze nie mam racji, ze szybciej byloly cos znalezc w secondary bo tam nie ucza jezyka jako takiego lecz juz konkretnych rzeczy i moze nasz akcent juz nie bedzie tak przeszkadzal.
            • lalota Re: NVQ level 3 Teaching assistant 25.05.11, 20:02
              W tym temacie to nie pomogę. U mnie w pracy za podobna uwagę byłby niezły dym, no ale specyfika inna, dla county council pracuje a oni promują "equality and diversity" (ale co sobie myślą to inna sprawa). Ale myślę, ze nie warto się tym przejmować i rezygnować, bo zawsze warto w siebie inwestować. Pozdrawiam
            • kawo3 Re: NVQ level 3 Teaching assistant 25.05.11, 20:04
              Pewnie masz racje, tylko ze ja nie jestem nauczycielem z wyksztalcenia. W Polsce skonczylam zupelnie inne studia. Nie mam pojecia czy poradzilabym sobie w secondary. Poza tym ja lubie pracowac z malymi dziecmi. Nie wiem tylko czy ma sens pakowanie pieniedzy, mojego czasu i pracy w cos, co moze sie nigdy nie udac.
              • szymama Re: NVQ level 3 Teaching assistant 26.05.11, 21:38
                Ja zrobilam nvq3 level 3 TA. Trudne nie bylo, tylko pisania od groma. Teaz pracuje w szkole i nauczycielem z zawodu nie jestem, jeszcze :P
                Dalo mi duzo, a przede wszystkim papier, o ktory wszyscy pytaja.
                • kawo3 Re: NVQ level 3 Teaching assistant 27.05.11, 22:48
                  Czyli, ze mozna i nie nalezy przejmowac sie komentarzami na temat akcentu. Dzieki dziewczyny. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka