Dodaj do ulubionych

Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach?

03.09.11, 20:31
Masz dosc nieudolnych rzadow Platformy Obywatelskiej? Martwisz sie o przyszlosc Polski? O przyszlosc swojej Rodziny? Chcesz pomoc w kampanii wyborczej Prawa i Sprawiedliwosci w UK? Pisz na: pis-londyn(malpa)hotmail.com
ps: kazda para rak sie przyda :)
Obserwuj wątek
    • marninor To ŻART??? 03.09.11, 20:37
      • kuku-niek Re: To ŻART??? 04.09.11, 11:37
        Dobra inicjatywa. Po 4 latach rzadow PO nie wiem co jest bardziej widoczne: ich nieudolnosc czy zla wola.

Pis nie jest idealny, ale dla ludzi myslacych niezaleznie w tych wyborach nie ma alternatywy. Dla lemingow jest PO. Dla kosmopolitycznych lewakow wizyta w centrum handlowym.
        • 7oz Re: To ŻART??? 04.09.11, 13:34
          kuku-niek napisała:

> Dobra inicjatywa. Po 4 latach rzadow PO nie wiem co jest bardziej widoczne: ich
          > nieudolnosc czy zla wola.
          >
          > Pis nie jest idealny, ale dla ludzi myslacych niezaleznie w tych wyborach nie m
          > a alternatywy. Dla lemingow jest PO. Dla kosmopolitycznych lewakow wizyta w cen
          > trum handlowym.

A o co chodzi z tymi lemingami??? Leingi to mają chyba prawa zwirząd a nie prawa wyborczer, nie mieszać proszę biednych zwierzaków w politykę!
        • brombag A to POlska wlasnie :) 04.09.11, 14:50
          Zgadzam sie, ale jak widac lemingowstwo dotyka nie tylko mieszkancow Polski :)
          Ja na polityke nie mam czasu, ale z ciekawoscia obserwuje jak szybko dzialania Tuska i Gajowego doprowadza do przyspieszonego rozkladu tego, co w Polsce jeszcze dobrego zostalo.
          Jak widac, nie tylko cala Polska ale i czesc Anglii jest Walbrzychem :)
        • gypsi Re: To ŻART??? 04.09.11, 15:08
          "ludzi myslacych niezaleznie" - hahahaha
    • kingaolsz Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 20:40
      Raczej chyba przeszkodzic - PIS u wladzy, z niezrownowazonym prezesem jakos nie jest w moim mniemaniu dobrym pomyslem. Z reszta to juz bylo i okazalo sie porazka, teraz moze byc tylko gorzej.
      • lee.loo Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 07.09.11, 00:03
        No dobrze, a oprocz obrzucania inwektywami i wysmiewania mozecie powiedziec co wam takiego ten wredny Kaczynski zrobil? Tylko nie zadne pierdoly tylko co najwazniejsze czyli gospodarka.
        Bo jak na razie to wlasnie obecny rzad robi balona nietylko z Was (nas) ale i Polski.
        Kolosalne ceny paliwa. To samo z cena energii elektrycznej. Na dodatek Tusk podpisal bardzo niekorzystne ustawy klimatyczno-energetyczne "dzieki ktorym" ceny za energie na kolejne 7 lat wzrosna o 60%.
        Inflacja, zadluzenie i stopa bezrobacia - jedne z najwyzszych w UE.

Wspomne jeszcze geszefty z OFE i sprzedaz obligacji skarbowych z rentownoscia 4,4%.
        Wzrost podatków, zamkniete stocznie, prywatyzacja lasow (wysprzedawany majatek panstwowy!) wzrost urzedasow w admin. publiczej o grubo ponad 10% - to jest wlasnie to zielone eldorado ekipy rzadzacej.

a ten wstretny Kaczynski to zjada dzieci na sniadanie....
        • gypsi Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 07.09.11, 00:15
          No wlasnie o to chodzi, ze nic nie zrobil, nawet pelnej kadencji nie przetrwal.
          Przynajmniej gospodarczo, bo cala para poszla w tropienie "ukladu".
          Chyba, ze do sukcesow zaliczymy wyniesienie Leppera i innych tego pokroju na szczyty wladzy?

Powiem Ci, ze w polityce wole zlodziei niz oszolomow, zlodziej wszystkiego nie da rady ukrasc, a z ideologia dyskutowac sie nie da.

• lee.loo Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 07.09.11, 00:45
            gypsi napisała:

> No wlasnie o to chodzi, ze nic nie zrobil, nawet pelnej kadencji nie przetrwal.

Niestety nie masz racji. Z tym,ze nic nie zrobil, bo to,ze nie przetrwal kadencji jest niezaprzeczalne.
            Po pierwsze obnizyl podatki, obnizyl skladke rentowna pobierana z pensji, wprowadzil rozne ulgi prorodzinne, zlikwidowal podatek od spadkow i darowizn. VAt na ksiazki wynosil 0% (przypomne ze za Tuska jest to 7%)

Jeszcze tylko dla przypomnienia podam, dług publiczny Polski (stan z sierpnia tego 2011)to, zaokrąglając, niemal 900 mld złotych, czyli 225 mld euro (zakladajac,ze kurs ojro to 4zlociszki). Dług publiczny bankruta Grecji to 300 mld ojro.

A deficyt budżetowy w 2010 roku był najwyższy w ostatnich 20 latach!

> Powiem Ci, ze w polityce wole zlodziei niz oszolomow, zlodziej wszystkiego nie
            > da rady ukrasc, a z ideologia dyskutowac sie nie da.
            No rece mnie opadly:) , ale ok. masz prawo do wlasnej opinii. Tylko powiem Ci, ze zlodziej nie jest jeden. Zlodzieji jest wielu. I moga wykrasc wszystko, a nawet jak sie wszystkiego nie uda opylic, to i tak wystarczajaco duzo by potem od dna sie nie odbic.
            • gypsi Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 07.09.11, 10:41
              No nie wiem - zlodziej raczej jednak nie odetnie galezi, na ktorej siedzi.
              A ideolo moze, albowiem ideologia zabija racjonalne myslenie - dosc przykladow w historii bylo.
              • lee.loo Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 09.09.11, 18:47
                gypsi napisała:

> No nie wiem - zlodziej raczej jednak nie odetnie galezi, na ktorej siedzi.
                > A ideolo moze, albowiem ideologia zabija racjonalne myslenie - dosc przykladow
                > w historii bylo.

Gypsi, zlodziej jest bardzo glupi. Na galezi siedzi nie tylko caly narod ale sam zlodziej tez. Zreszta zlodziej tez ma swoja ideologie - to materializm.

A i jeszcze odnosnie "ukladow". To powiem tylko tyle. Polskie media (zaprzyjaznione) i obecna partia rzadzaca straszyly Polakow "nalotami" Pisu i wizytami ABW o 6 nad ranem. A teraz jak ekipa rzadzaca robi o samo (przypadek "Starucha - kibica, ktory na stadiony wnosil antyrzadowe transpatrenty, oraz studenta, ktory prowadzil strone antykomor.pl, tak, tak - to do niego ABW wroczyla o 6 nad ranem, zaneblowala i zabrala twarde dyski) - to juz jest ok.

Aha i juz na sam koniec, pozwol,ze zapytam Ciebie i inne osoby, ktore w tak niewybredny sposob wypowiadaja sie o Kaczynskim. Skad sobie taka, a nie inna opinie na temat niego wyrobilas?
                Niech zgadne. Z mediow. Zakladam, ze 99% osob go oczerniajacy i wyzywajacych od psychopatow, opinie o nim ma na podstawie informacji z mediow.
                A ja sie pytam czy zdajecie sobie sprawe,z manipulacji mediow. Moga one przeciec doskonale znieksztalcac rzeczywistosc, uwypuklac pewne tresci lub je pomijac.

Przyklady manipulacji a prosze:
                A niech bedzie. Na poczatek katastrofa smolenska.
                Jak wyciekla informacja,ze maja nagrania z czarnych skrzynek tvn24 od razu podalo informacje ,ze teoria o naciskach jest jaknajbarzdiej prawdziwa. Pilot bowiem mowi: Jak nie wyladujemy to.." mnie zabje (tu oczywiscei tvn zastzregam,ze glosy nie wyrazne i moze nie do kkonca tak jest) ale miedli info przez kilka dobrych dni. powtarzajac co jakis czas.
                www.youtube.com/watch?v=FVl6jLHQs3c&feature=player_embedded
                Rozumiesz, klamstwo powtorzone kilka razy staje sie prawda.

Tymczasem, kiedy po odtajnieniu stenogramow z czarnych skrzynek, jest zapis,ze pilot mowi "jak niewyladujemy to ODLATUJEMY (na lotnisko zapasowe), o tym tvn zapomnial juz podac, jak rowniez sprostowac bledna informacje.

Kolejny przyklad to podsluchy i inwigilacja inwigiliacja Lecha Kaczynskiego. POlskie media milcza, jak nomen omen grob, a w USA po skandalu watergate wrzalo jak w kotle,ze Nixon musial podac do dymisji. A gazeta.pl zamiast o podsluchach to o tym,ze kierowca JarKacza przekroczyl predkosc. Rece opadaja.
                <<punkt widzenia zależy od punktu siedzenia>>
                • golfstrom Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 10.09.11, 17:40
                  No ale na jakiej podstawie Ty sobie wyrobilas opinie? Znasz Kaczynskiego osobiscie? Tuska osobiscie? Moze znasz osobiscie Jacka Kurskiego?

Moze czytasz "nietendencyjne media"?

Nie podoba mi sie podejscie gazety, nie podoba mi sie agresja Olejnik, ale to nie znaczy, ze schronie sie pod skrzydla PiSu.
        • julek_i_ja Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 08.09.11, 12:43
          lee.loo napisała:

> Bo jak na razie to wlasnie obecny rzad robi balona nietylko z Was (nas) ale i P
          > olski.
          > Kolosalne ceny paliwa.

To zamiast wypisywać propagandowe głupoty sprawdź może w internecie:

www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa
          Polska ma paliwo najtańsze w Europie.

Poza tym porzuć spiskową teorię dziejów: ceny wielu produktów i usług reguluje wolny rynek a nie jakiekolwiek rządy.
          Co do pozostałych (w większości) bzdur to większość zadłużenia pochodzi jeszcze z lat 70, a stopa inflacji jest niższa niż w UK, i tak naprawdę niewiele wyższa niż w Niemczech.

Nie daj się wkręcać temu zwalaniu winy z jednych rządów na drugie, które widzisz w Tv - obecny stan jest sumą wielu wypadkowych z ostatnich co najmniej 30 lat, w tym tego, co się dzieje na świecie, więc nie demonizujmy, jak to jest źle i nie szukajmy na siłę wielkiego wpływu PO czy Pis na obecną sytuację - trochę tego wpływu oczywiście wywierają, ale żaden z nich nie wprowadza gruntownych reform gospodarczych tylko raczej płynie z prądem. Efekt jest taki - na świecie dobrze - u nas też dobrze, jak wszędzie się psuje, to i nam się pogarsza. Proste.
          • lee.loo Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 09.09.11, 17:37
            julek_i_ja napisała:
            > To zamiast wypisywać propagandowe głupoty sprawdź może w internecie:
            >
            > rel="nofollow">www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa
            > Polska ma paliwo najtańsze w Europie.

Cudownie! A przeliczalas to na realne zarobki? Bo coz z tego,ze paliwo w Niemczech to 6.43 (w przeliczeniu na PLN - dane ze strony, ktora podalas) jak kierowca tira zarobi tam ok 2000 - 2500 EURO. W Polsce taki kierowca to moze tyle zarobic ale w ZLOTOWKACH.

policzmy zatem:
            2000€ - to 8620 PLN (kurs euro to 4,31 - z dzis). Benzyna w Niemczech (zgodnie z danymi ze strony, ktora podalas) to 6,43 PLN.
            Rachunek prosty,ze kierowca tira w Niemczech za swoja pensje kupi 1340 litrow benzyny.
            Kierowca w Polsce kupi tej benzyny tylko 501 l (za swoja pensje).
            Na dodatek, cena benzyny w Polsceo w polowie akcyza i podatki, a te z kolei sa regulowane przez RZAD. Rzad zabiera prawie 2,7 pln.

Kolejna sprawa to zadluzenia. Oczywiscie, zgadzam sie,ze zadluzenie niestety przechodzi na kolejne ekipy rzadzace, ale dzieki pewnym uregulowaniom mozna je zmniejszyc lub zwiekszyc.
            Jezeli Cie to nie przekonuje to sprawdz sobie na ile wzroslo zadluzenie za czasow Pisu na ile za czasow PO. Zdziwisz sie a wyniki beda na niekorzysc dla PO.
            Inna rzecz,ale rownei wazna, to to,ze mimo iz dlug w latach 70 byl horrendalny to mimo wszystko bylo to 70 mld dolkow (za Gierka). Za Tuska jest to 250 mld$.

> Efekt jest taki - na świecie do
            > brze - u nas też dobrze, jak wszędzie się psuje, to i nam się pogarsza. Proste.

Sprecyzuj mi, prosze co to znaczy dobrze, a co zle.
            • kingaolsz Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 10.09.11, 17:46
              > Na dodatek, cena benzyny w Polsceo w polowie akcyza i podatki, a te z kolei sa
              > regulowane przez RZAD. Rzad zabiera prawie 2,7 pln.

ale raz juz rzad zniosl akcyze na benzyne, a cena paliwa byla ta sama, bo stacje nie dostosowaly cen

> Jezeli Cie to nie przekonuje to sprawdz sobie na ile wzroslo zadluzenie za czas
              > ow Pisu na ile za czasow PO. Zdziwisz sie a wyniki beda na niekorzysc dla PO.
              > Inna rzecz,ale rownei wazna, to to,ze mimo iz dlug w latach 70 byl horrendalny
              > to mimo wszystko bylo to 70 mld dolkow (za Gierka). Za Tuska jest to 250 mld$.

Basiak36 juz chyba podala z grubsza dane i analize, a juz pomijam fakt, ze porownywanie wartosci pieniadza z lat 70-tych i terazniejszych to smiech na sali
    • turmalinka Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 20:41
      buhahahahahha juz lece :D
    • izabelski Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 20:46
      "off" bym dopisala jakbym chciala zaklac ;)
      • cherrie Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 20:52
        to trzeba miec tupet!
        haha, juz lece!
        • m0nalisa Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 20:56
          buahahaha!
    • glasscraft Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 20:59
      Ja pomoge - psychiatre dobrego znalezc...
      • magdal-ena78 Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 21:22
        Haha psychiatra juz chyba nie pomoze....
    • turmalinka Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 21:31
      Omarlam :D forum.gazeta.pl/forum/w,110312,128532620,128532620,Sluchajcie_potrzebujemy_wolontariuszy_do_pracy.html
    • golfstrom Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 21:41
      Konto na hotmailu? To jakas podpucha?
    • 1mzeta Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 21:53
      Chyba spadę z kanapy za chwilę buahahahahaaaaaaaa................
    • edzior1 Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 22:52
      no prosze.........
    • benignusia Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 23:48

myślałam że to żart,nie??
      tupet ktoś ma....
      • moccabristol Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 03.09.11, 23:59
        chciałam pomóc ale nijak mi ta ( małpa ) nie przechodzi.
    • basiak36 Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 00:29
      Niezle no:)) A mozna pisac jesli sie martwie o wplyw PiSu i PiSowskiego elektoratu na przyszlosc Polski?:)

------------------------------------------
      Na razie nie mam pomyslu:)
    • carmelaxxx Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 10:31
      nie chce pomoc, mam nadzieje ze uwzglednicie nasze wypowiedzi w swoich statystykach.
    • gypsi Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 10:54
      Nie chce.
      A skoro dominujacym w kraju pogladem jest, ze powinno sie nam odebrac prawo do glosowania w polskich wyborach - to konsekwentnie: wynocha z kampania z Wysp.
      • a-inka Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 11:03
        Dokładnie.
        Przecież emigranci w ogóle nie powinni głosować,więc po co kampania?
        sami sobie zaprzeczacie;/
    • mama_vinca Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 11:07
      Sikam na PiS :P
    • mrs.t Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 14:12
      o ja bym chciala

tak nieudolnie jak tylko bede potrafic
      chyba sie anty-zaangazuje !!
    • havana28 Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 14:27
      Zamiast organizować kampanie należałoby wszystkim emigrantom zabrac prawo wyborcze bo jak widać choćby z wypowiedzi na tym forum większość z nich nie ma zielonego pojęcia o aktualnych realiach życia w Polsce i żyje w bańce czasowej sprzed kilkunastu lat.
      • golfstrom Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 14:28
        Mam coraz mocniejsze podejrzenia, ze jestes po prostu botem.
      • gypsi Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 14:57
        A zabierz, zabierz. Nawet zaraz.
        Gorzej bedzie jak my przestaniemy obsuwajaca sie gospodarke w Polsce kasa przesylana stad podtrzymywac.
        Nie bedzie za co kolejnych miesiecznic, polrocznic i rocznic organizowac ani pomnikow stawiac.

A poki co, zaglosujemy, hehehe.
      • glasscraft Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 04.09.11, 15:03
        To ja ci sama oddam za darmo - bierz, bierz!
    • m.nowogradzka Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 05.09.11, 03:21
      Jestem w stanie pomóc na terenie Londynu i Warszawy.
      m.nowogradzka@wp.pl
    • kurczakwanda Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 05.09.11, 09:44
      hehehe, dobre dobre..........
      ja pomoge nie wygrac i do wyborow pojde :)
    • cyniamonowa Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 07.09.11, 13:46
      nie chce. musze cos wiecej pisac?
    • magda_rn To wyjątkowo wredne z Twojej strony!!! 07.09.11, 14:19
      Słuchaj, czy tam czytaj sarthran8, mój syn nie jada żółtka, ale ja je uwielbiam, jeszcze mam dobry cholesterol, nie wiem jakim cudem, bo jestem gruba jak sterowiec, ale do rzeczy, więc te żółtka za niego pochłaniam i właśnie gdy pożerałam i byłam już gotowa przełknąć, przeczytałam Twój post, parsknęłam śmiechem i oplułam se cały komputer,teraz sedno sprawy, jak Ty sobie wyobrażasz, że czym ja teraz to doczyszczę...??? Qrde, mam kiszkę bo to komp mojego starego, jak wróci z roboty to już nigdy na nic nie zagłosuję, ani nikomu nie pomogę za kasę, czy też w wolontariacie:((
    • ally-t Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 07.09.11, 17:17
      yyy... nie
      • gosiash Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 08.09.11, 14:46
        Przeczytajcie swoje komentarze dziewczyny. To wszystko co gazeta wciska Wam do głowy o wyborcach PiS'u, że są zacofani, nienawistni, niewykształceni, itd. to raczej mi do Waszych wypowiedzi pasuje. No, ale jak ktoś woli złodziei od ludzi uczciwych to już nic dodać nic ująć.
        Wiesz gypsi pewnie wygodniej jest kraść i lizać tyłek każdemu kto jest nieco silniejszy, ale bez tych 'oszołomów', którzy wierzą w jakieś idee, to nie żyłabyś sobie spokojnie w UK, tylko nadal pracowałabyś za marne pieniądze w socjalistycznej Polsce.
        Mnie wkurza i to bardzo jak widzę, że byli esbecy i zażarci komuniści, którzy jeszcze nie tak dawno znęcali się nad niewinnymi ludźmi teraz się bogacą i przekazują władzę dalej swoim dzieciom, dzięki układom i przekrętom. A ludzie, którzy wywalczyli nam wolną Polskę żyją na skraju ubóstwa.
        PO ma dwie grupy wyborców - tych którzy wierzą ślepo masowym środkom przekazu typu gazeta i tvn i generalnie ich wiedza na tym się kończy oraz Ci którzy zdają sobie sprawę z tego co tak naprawdę się dzieje, ale ich moralność nieco się wypaczyła, bądź sami czerpią zyski z korupcji, więc panicznie się boją żeby PiS nie doszło do władzy.
        • turmalinka Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 17:57
          > PO ma dwie grupy wyborców - tych którzy wierzą ślepo masowym środkom przekazu t
          > ypu gazeta i tvn i generalnie ich wiedza na tym się kończy oraz Ci którzy zdają
          > sobie sprawę z tego co tak naprawdę się dzieje, ale ich moralność nieco się wy
          > paczyła, bądź sami czerpią zyski z korupcji, więc panicznie się boją żeby PiS n
          > ie doszło do władzy.

Jest jeszcze trzecia grupa, ci ktorzy uwazaja Kaczynskiego za debila i nie chca aby debil ich reprezentowal.
          • lee.loo Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 18:49
            turmalinka napisała:
            > Jest jeszcze trzecia grupa, ci ktorzy uwazaja Kaczynskiego za debila i nie chca
            > aby debil ich reprezentowal.

a na jakiej podstawie twierdzisz,ze to debil?
            • magdal-ena78 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 18:56
              Wystarczy posluchac tego co mowi, choc ja akurat mysle ze on jest naprawde chory psychicznie i powinien sie leczyc.
              • lee.loo Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 19:50
                Ale sluchalas go na zywo, rozmawialas z nim face to face czy tylkko znasz realcje z gazeta.pl i innych "zaprzyjaznionych" mediow?
                • magdal-ena78 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 22:35
                  Slyszalam wiele jego wypowiedzi i kazdy inteligentny, myslacy czlowiek sie ze mna zgadza. Ty jak widac masz wyprany mozg wiec tak jak Kaczyskiemu serdecznie Ci wspolczuje.
        • basiak36 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 19:48
          To wszystko co gazeta wciska Wam do
          > głowy o wyborcach PiS'u, że są zacofani, nienawistni, niewykształceni, itd.

Ale niestety tak jest, i takie zrodla podaje nie tylko gazeta, taki elektorat maja i nie bez powodu pewien typ ludzi za nimi idzie. Mi wystarczy posluchac pare wypowiedzi przywodcow tej partii w TV, tego poziomu wypowiedzi, straszenia, chamskiego jezyka. Wystarczy mi to co 'dokonal' PiS za czasow swoich rzadow, jak cofneli Polske w polityce zagranicznej, zrobili polowania na 'haka', urazona duma i kompleksy, izolowanie Polski na arenie miedzynarodowej, etc. Patrzac wylacznie na fakty, nie widze jednego plusu tamtych rzadow i tego co ta partia robi. Mimo ze bardzo chcialam to zobaczyc:)
          • lee.loo Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 20:01
            basiak36 napisała:

> To wszystko co gazeta wciska Wam do
            > > głowy o wyborcach PiS'u, że są zacofani, nienawistni, niewykształceni, it
            > d.
            >
            > Ale niestety tak jest, i takie zrodla podaje nie tylko gazeta, taki elektorat
            > maja i nie bez powodu pewien typ ludzi za nimi idzie.

A kto lub co jeszcze podaje info o tym jaki elektorat ma Pis? Sondaze? Juz od dawna udowodniono,ze sondaze to sobie mozna miedzy bajki wlozyc. To jest basiak tzw. propaganda sukcesu.
            Od lat 90 prowadzone sa akcje tych, ktorzy "uklad" chca rozbic. Miedzy innymi barcia Kaczynscy. Media no takie jak TVN (zerknij sobie , kto jest ich wlascicielem i kto je zakladal) wgniataja Ci w glowe,ze jesli zaglosujesz na pis to jest stary, nieuk i ze wsi. Na Pelo glosuja sami piekni, mlodzi wyksztalceni z dzych miast. Zgadnij kim ludzie chca byc? A poniewaz jest duzo wyborcow niezdecydowanych to na nich taki przekaz wysmienicie dziala. Nkt przeciez nie chce byc niudacznikiem i oszolomem. A PO to przeciez partia postepu:)

>Wystarczy mi to co 'dokonal' PiS za czasow swoich rzadow
            A co dokladnie? konkrety. ja kilka postow wyzej (pod postem gypsy)dokladnie wypunktowalam co i jak bez inwektyw i obrazania.
            • basiak36 Przyklad manipulacji danymi... 09.09.11, 22:22
              >Wystarczy mi to co 'dokonal' PiS za czasow swoich rzadow
              > A co dokladnie? konkrety. ja kilka postow wyzej (pod postem gypsy)dokladnie wyp
              > unktowalam co i jak bez inwektyw i obrazania.

No dobra wypunktowalas nastepujace rzeczy:
              Inflacja, zadluzenie i stopa bezrobacia - jedne z najwyzszych w UE.

Poprosze o konkretne dane:) I poprawna analize, bo zadluzenia panstwa nie analizuje sie w kontekscie podania ogolnej liczby i porownania do innego kraju. Calkowicie bledne jest porownywanie do Grecji.. Mozna miec spore zadluzenie ale miec przy tym odpowiednie zaplecze w postaci zabezpieczen, naplywu inwestycji zagranicznych, etc., Wlasnie dlatego teraz pozycja gospodarcza Polski jest duzo mocniejsza niz byla od wielu lat.. tyle ze trzeba patrzec na konkretne analizy, polecam np te ktore robi Economist, i pare innych zrodel. Nie to co podaje PiS, bo jeszcze nie widzialam rzetelnej analizy ekonomicznej w ich wydaniu, a szkoda...

Jeszcze tylko dla przypomnienia podam, dług publiczny Polski (stan z sierpnia tego 2011)to, zaokrąglając, niemal 900 mld złotych, czyli 225 mld euro (zakladajac,ze kurs ojro to 4zlociszki). Dług publiczny bankruta Grecji to 300 mld ojro.
              Jak juz napisalam powyzej,bledne porownanie, wyjete z kontekstu. Polska ma zupelnie inny debt rating niz Grecja, z wielu powodow, wystarczy zaglebic sie w analizy ekonomiczne.
              Podam przyklad, na ktorym swietnie widac to jak manipuluje danymi PiS i to jest glowny powod dla ktorego tej partii nie lubie. Nie znosze jak sie wprowadza ludzi w blad metoda zastraszania.
              Polska jest krajem stabilnym i swietnie rozwijajacym sie gospodarczo, szczegolnie od kiedy PO rzadzi. PiS probuje ludziom wmowic ze jest inaczej, wierzac ze niektorzy slepo w to uwierza:)
              Standard & Poor's Credit Rating:
              Polska: A- (outlook: stable)
              Grecja: CC (outlook: negative)
              Wegry: BBB- (outlook: negative)
              Z krajow bylego bloku wschodniego Polska ma jeden z najlepszych..

Dlug publiczny:
              Polska:
              Ogolny dlug publiczny: $224,875,616,438
              Dlug publiczny na glowe: $5,900
              Jako procent GDP (PNB) 49.3%

Grecja:
              Ogolny dlug publiczny: $376,893,150,685
              Dlug publiczny na glowe: $34,297
              Jako procent GDP (PNB): 127.2%

Niemcy (panstwo uznawane za stabilne w tym zakresie)
              Ogolny dlug publiczny: $2,330,721,095,890
              Dlug publiczny na glowe $28,114
              Jak procent GDP (PNB): 77.3

Polska ma bardzo zdrowy dlug publiczny:) Bardzo. Duza poprawa od czasu rzadow PO. Za rzadow PiS wzrost dlugu publicznego przybral zastraszajace tempo, 24%. Od rzadow PO odnotowuje sie systematyczny spadek wzrostu.
              TO sa czyste fakty, nic wiecej.

Inflacja:
              Polska: 3.96%
              UK: 4.46%
              Niemcy: 2.40%
              Za rzadow PiS inflacja w Polsce poszla do gory z 0.88% do 3.88%, rowno od 2005 do 2007. PO udalo sie zbic te inflacje do 3.14% w 2010. Wzrost do 3.96% bardzo niewielki w porownaniu tego za czasow PiS.
              Poziom bezrobocia nie zmienil sie, i jest tylko odrobine wyzszy od ogolnego poziomu dla 'Euro Area' . Na to potrzeba wiecej lat zmian i reform, szczegolnie KRUS'ow i innych i mam nadzieje ze PO to zrobi.
              • kuku-niek Re: Przyklad manipulacji danymi... 10.09.11, 16:27
                basiak, nie wiem skad masz te dane.

Doskonale pamietam gdy Polska byla 10 potega gospodarcza swiata i wszystkie roczniki statystyczne to potwierdzaly.

Nie zastanawia Cie, ze skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak zle?
                • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 10.09.11, 17:18
                  Nie ma to jak ślepa wiara w PiS:-)) wtedy nawet źródła typu OECD, IMF, rating agencies typu Standard&Poor's etc przestają mieć
                  racje bytu :-)) tak jak 2 plus 2 staje sie 5.
                  Czyli albo PiS wymyślił własne statystyki jak to robili za komuny, albo manipulują danymi. Któraś z tych opcji musisz wybrać:-) bo dane o ogólnej sumie długu
                  publicznego podał PiS te od OECD no ale 'zapomnieli' podać najważniejsze dane które wskazalyby ze od ich odejścia od władzy Polska znacznie poprawiła obsługę długu publicznego i jego stabilność :-)) Jeśli wróci PiS, zrobią to samo co w 2005, dług publiczny zacznie rosnąć tak jak wtedy o ponad 20% bo przecież bedą musieli z czegoś dać biednym :-))

Po prostu podają wyrwane z kontekstu dane po to żeby ludzi straszyć. Typowe. W Polsce pod względem ekonomicznym i finansowym jest całkiem dobrze, kraj sie rozwija, duzo wiecej zaufania inwestorów zagranicznych od czasu odejścia konfliktowego
                  PiSu od rządzenia.
                  Bo dla mnie jako specjalisty w tym temacie śmieszne jest jak ktoś podaje ogólny dług narodowy jednego kraju do drugiego. Bardziej niż śmieszne :-) To tak jakby porównać dochód narodowy brutto USA z tym Szwajcarii i mówić ze Szwajcaria to ubogi kraj :-)
                  • kingaolsz Re: Przyklad manipulacji danymi... 10.09.11, 17:27
                    Basia, oni uznaja tylko swoja prawde i dane, bo 'nikt im nie wmowi, ze czarne jest czarne, a biale jest biale' ;)
                  • kuku-niek Re: Przyklad manipulacji danymi... 10.09.11, 21:36
                    Basiak, dane publikowane przez OECD, IMF i inne szacowne finansowe instytucje to sa dane przekazywane przez poszczegolne panstwa a nie jakis miedzynarodowy audyt. Dlatego np. kreatywna ksiegowosc Grecji umozliwila jej wejscie do strefy euro.

Dziwi mnie Twoja ironia w stosunku do biednych i troska o zachodnich bankierow, chociaz moj maz jest zachodnim bankierem:) Szczerze popieram socjalny program PiS, Polske rownych szans, a nie Polske kolesiow z wielkich miast.
                    • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 10.09.11, 22:37
                      kuku-niek napisała:

> Basiak, dane publikowane przez OECD, IMF i inne szacowne finansowe instytucje t
                      > o sa dane przekazywane przez poszczegolne panstwa a nie jakis miedzynarodowy au
                      > dyt. Dlatego np. kreatywna ksiegowosc Grecji umozliwila jej wejscie do strefy e
                      > uro.

Zeby zmyslac dlug publiczny, wszyscy musieliby zmyslac, Francja, Niemcy, UK, poczytaj sobie jak sie tworzy dlug publiczny i gdzie sie pozycza:)) Miedzynarodowy audyt owszem jest i to na duza skale, Twoj maz jesli bankier, powinien dobrze o tym wiedziec,jesli wie jak wyglada tworzenie dlugu publicznego, emisja papierow dluznych, etc. Polska moglaby sobie zmyslac, wszyscy wokolo i tak wiedzieliby jak jest. Z Grecja tez bylo wiadomo:)
                      Wiec w tym wypadku sie nie udalo. Niestety nie bardzo masz wyjscie ale przyznac ze PiS w tym wypadku stosuje manipulacje danymi w celu zastraszenia ludzi:)

Co do Grecji, masz na mysli 'kreatywna ksiegowosc' w typie Enron?:) Troszke sie mylisz. W Grecji to bylo zwyczajnie ukrywanie pewnych informacji, o czym wszyscy wiedzieli, w zwiazku z tym ze w Grecji kulturowo ugruntowane jest nie placenie podatkow na ogromna skale. Indeks stopnia korupcji Polska ma zdecydowanie lepszy. Na dodatek, grecki dlug publiczny jako % GDP byl wszystkim doskonale znany i ostatni wglad specjalistow z EU niczego w tym nie zmienil:) Byl ponad 100% jeszcze zanim Grecja weszla do strefy euro. Dane sie nie zmienly, wszyscy wiedzieli swietnie jak wyglada problem nie placenia podatkow w Grecji, wejscie Gercji do euro bylo sprawa czysto polityczna, przeforsowana politycznie, bezpodstawnie ekonomicznie.
                      A tak informacyjnie, do prolemu greckiego podchodzi sie zupelnie od innej strony, problemem jest stopien narazenia na Greckie papiery dluzne, szczegolnie kilku sporych bankow.

Porownywanie Grecji do Polski po prostu swiadczy wylacznie o checi wywolania strachu u ludzi. PiS nie powie ze Polska gospodarczo radzi sobie bardzo dobrze, zreszta kontrola specjalistow z Unii w Polsce jest i byla duzo wieksza niz w Grecji, Polska ma duzo wiecej kapitalu zagranicznego.

> Dziwi mnie Twoja ironia w stosunku do biednych i troska o zachodnich bankierow,
                      > chociaz moj maz jest zachodnim bankierem:) Szczerze popieram socjalny program
                      > PiS, Polske rownych szans, a nie Polske kolesiow z wielkich miast.

No widzisz, ja tez jestem zachodnim bankierem:) I absolutnie nie wierze w socjalny program PiS ktory polega na wspieraniu i ugruntowaniu biedy, a ograniczeniu innowacji i rozwoju Polski. Bo przeciez to biedni utrzymuja panstwo, a nie kolesie z wielkich miast? Nie jestes z wielkiego miasta?

Jakies konkrety sie znajda? Bo na razie nic sie nie zmienilo:)
                      • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 10.09.11, 22:46
                        basiak36 napisała:

> kuku-niek napisała:
                        >
                        > > Basiak, dane publikowane przez OECD, IMF i inne szacowne finansowe instyt
                        > ucje t
                        > > o sa dane przekazywane przez poszczegolne panstwa a nie jakis miedzynarod
                        > owy au
                        > > dyt.

Na pewno troche wyjasni Ci ponizszy link, przynajmniej to dlaczego dla kazdego bankiera oczywiste jest ze nie da sie zmyslac dlugu publicznego:) No chyba ze uznamy iz caly swiat zmysla:)
                        www.leimonis.com/2011/05/mainholdersofgreekdebt/
                        • westlondon Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 02:27
                          Wiem, ze to pachnie spiskowa teoria dziejow ale...
                          Do bankierow i im podobnym moja estyma skonczyla sie jakies kilka lat temu kiedy okazalo sie, ze "zwykli" ludzie z forow internetowych na ladnych kilka miesiecy przed fachowcami przepowiadali kryzys, pekniecia roznej masci "baniek", ogolny kryzys a wymieniani przez Ciebie znawcy rynkow z bankow, agaencji ratingowych i czolowi ekonomisci twierdzili, ze wszystko jest w najlepszym porzadku i "kto nie kupi teraz mieszkania/opcji/akcji/itd) ten przegra zycie".
                          Nie jestem zwolennikiem PIS-u. Jeszcze jakies trzy lata temu bylem wielkim zwolennikiem PO. Jednak obserwacje "medialne" i osobiste (tzn. pobyty w Polsce) wedlug mnie pokazuja, ze w czasie rzadow PO tak naprawde nic sie nie polepszylo.
                          Niestety (dla wspomnianej PO) nie wszystko da sie zwalic na poprzednikow (choc oczywiscie onie tez maja swoje za uszami).
                          Basiak 36 podala linka do strany na ktorej wypowiada sie jedna osoba (oczywiscie podpierajaca sie roznymi danymi). Tak naprawde w internecie mozna znalezc jeszcze kilka tysiecy wipowiedzi innych pojedynczych osob- instytucji, z ktorych bedzie wynikalo cos zupelnie innego. Komu wiec uwierzyc? To juz pewnie zalezy od ogolnych pogladow politycznych.
                          Ekonomisci tez nie daja odpowiedzi. Czesc uznanych autorytetow twierdzi, ze inflacja na poziomie 2 % jest grozna, inni (rownie uznani) twierdza, ze inflacja ktora nie przekracza 5% jest w ogole niewarta uwagi. Ktorzy z nich maja wiec racje?
                          Takich sprzecznych sygnalow spoleczenstwo dostaje mnostwo z kazdej strony, nic wiec dziwnego, ze kazdy wierzy w to co mu pasuje.
                          Jesli chodzi o mnie, to gdybym mial zamiar glosowac, to pewnie glosowalbym na Korwina Mikkego (Mikke?) lub Palikota, chociaz niektre z ich pomyslow tez mi sie nie podobaja. Oczywiscie najlepiej byloby, gdyby pojawila sie partia/opcja laczaca rozsadne pomysly ze wszystkich opcji. Poniewaz takiej nie ma nie mam zamiaru glosowac. To czy odbira prawo glosu emigrantom jest mi wiec zupelnie obojetne :)
                          • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 10:56
                            westlondon napisała:

> Basiak 36 podala linka do strany na ktorej wypowiada sie jedna osoba (oczywisci
                            > e podpierajaca sie roznymi danymi). Tak naprawde w internecie mozna znalezc jes
                            > zcze kilka tysiecy wipowiedzi innych pojedynczych osob-

Tak ale tutaj nie chodzi o wypowiedzi ludzi tylko o statystyki i te same o dlugu publicznym moge podac z innych zrodel, beda identyczne.

> Ekonomisci tez nie daja odpowiedzi. Czesc uznanych autorytetow twierdzi, ze inf
                            > lacja na poziomie 2 % jest grozna, inni (rownie uznani) twierdza, ze inflacja k
                            > tora nie przekracza 5% jest w ogole niewarta uwagi. Ktorzy z nich maja wiec rac
                            > je?

Nie da sie powiedziec bo to zalezy od calego kontekstu, od wielu innych rzeczy. Od tego jak rosnie inflacja, jaki jest wzrost gospodarczy, import, eksport. Wyciaganie z kontekstu nic nie daje.

> Oczywiscie najlepiej byloby, gdyby pojawila sie partia/opcja lac
                            > zaca rozsadne pomysly ze wszystkich opcji.

Zgadzam sie.. PO dla mnie nie jest idealne, za malo reform zrobili, duzo rzeczy mam im do zarzucenia, ekonomicznie tez. Ale w porownaniu do ryzyka jakie niosa dla Polski rzady PiS, PO to jedyna opcja.... Troche tak ze bede glosowac na PO zeby PiS nie doszedl do wladzy:)
                            • westlondon Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 19:23
                              Basiak36, nie chodzi o dane wyrwane z kontekstu i innych okolicznosci.
                              Np. prof X twierdzi, ze inflacja pow. 2% jest podstawa do podjecia dzialan antyinflacyjnych a prof Y twierdzi, ze skoro inflacja nie przekroczyla 5 % to nalezy ja traktowac jako nie istniejaca a dopiero po przekroczeniu tego progu nalezy dzialac.
                              I rodzi sie pytanie, ktory ma racje, skoro np. obaj sa uznanymi autorytetemi w dziedzinie ekonomii?
                              Zreszta powtorze jeszcze raz (bo o tym nic nie napisalas). Ladnych kilka miesiecy przed kryzysem na forach wypowiadali sie "zwykli" ludzie ostrzegajac przed nadchodzacym krachem. Ci ludzie nie mieli dostepu do danych jakimi dysponowaly rzady, banki i agencje ratingowe. Mieli jedynie dostep do danych dostepnych powszechnie a wiec mediow, notowan gieldowych itp. I na tej podstawie ostrzegali przed nadchodzaca klapa. Fachowcy zauwazyli to dopiero jakies pol roku pozniej.
                              > > Ekonomisci tez nie daja odpowiedzi. Czesc uznanych autorytetow twierdzi,
                              > ze inf
                              > > lacja na poziomie 2 % jest grozna, inni (rownie uznani) twierdza, ze infl
                              > acja k
                              > > tora nie przekracza 5% jest w ogole niewarta uwagi. Ktorzy z nich maja wi
                              > ec rac
                              > > je?
                              >
                              > Nie da sie powiedziec bo to zalezy od calego kontekstu, od wielu innych rzeczy.
                              > Od tego jak rosnie inflacja, jaki jest wzrost gospodarczy, import, eksport. Wy
                              > ciaganie z kontekstu nic nie daje.
                              • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 22:54
                                westlondon napisała:

> Basiak36, nie chodzi o dane wyrwane z kontekstu i innych okolicznosci.
                                > Np. prof X twierdzi, ze inflacja pow. 2% jest podstawa do podjecia dzialan anty
                                > inflacyjnych a prof Y twierdzi, ze skoro inflacja nie przekroczyla 5 % to nalez
                                > y ja traktowac jako nie istniejaca a dopiero po przekroczeniu tego progu nalezy
                                > dzialac.
                                > I rodzi sie pytanie, ktory ma racje, skoro np. obaj sa uznanymi autorytetemi w
                                > dziedzinie ekonomii?

Ale to jest bardzo normalne i oczywiste ze tak jest i ze opinie zawsze beda podzielone:) Na studiach ekonomicznych przerabia sie najrozniejsze teorie, nowe teorie sa testowane dzisiaj, etc. Wlasnie dlatego dobrze jest ze ludzie dyskutuja, rozmawiaja i wymieniaja poglady i wiedze. I ucza sie na bledach. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak wyjsc z kryzysu terazniejszego. Sa tylko roznie opcje. Tak samo jak sa zwolennicy rynkow calkowicie wolnych, etc.

> Zreszta powtorze jeszcze raz (bo o tym nic nie napisalas). Ladnych kilka miesie
                                > cy przed kryzysem na forach wypowiadali sie "zwykli" ludzie ostrzegajac przed n
                                > adchodzacym krachem. Ci ludzie nie mieli dostepu do danych jakimi dysponowaly r
                                > zady, banki i agencje ratingowe. Mieli jedynie dostep do danych dostepnych pow
                                > szechnie a wiec mediow, notowan gieldowych itp. I na tej podstawie ostrzegali p
                                > rzed nadchodzaca klapa.

Prawie kazdy kto widzial te dane, widzial co sie bedzie dzialo:) Wystarczylo zobaczyc na to jak wygladalo subprime lending w USA. To ze tylu specjalistow zignorowalo proste fakty, to juz inny temat. Tak samo to ze pozwolono aby Lehman Brothers upadlo. Dlaczego? Czesto z przyczyn politycznych, obawy o zmniejszenie popularnosci, etc. Byle teraz wyciagneli jakies wnioski z bledow. Czekam na efekty Solvency II:)
                                Tak samo bylo w czasie 'pekniecia ' 'dot-com bubble', naiwnosc pomieszana z tym ze oczywiste bylo to ze banka mydlana peknie:)

Niemniej w tym watku chodzilo o bledne informowanie ludzi o tym ze dlug publiczny Grecji przypomina ten Polski, co jest po prostu bledne.
                                • westlondon Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 23:04
                                  Wedlug mnie bardzo dobrze, ze LB. Szkoda, ze tylko oni :)
                                  Co do sytuacji Polski i Grecji to wbrew wszelkim analizom (a moze dzieki nim- tzn. nalezy je czytac dokladnie odwrotnie) mysle, ze dane mowiace o doskonalej sytuacji Polski sa z gruntu falszywe.
                                  Znowu to napisze, ze bardziej wierze wlasnym obserwcjom i wypowiedziom "zwyklych: ludzi niz wszelkiej masci fachowcom.
                                  Mozna oczywiscie sie ludzic, ze oslabienie zlotowki itd itp to skutek spekulacji, zlej sytuacji w USA. Dziwne jednak, ze inne kraj naszej strefy (Wegry, Rumunia, Lotwa itp), ktore nie radza sobie tak doskonale jak Polska sa w lepszej sytuacji spolecznej.
                                  Moze Polakom sie z tego dobrobytu tak sie porobilo? :)
                                  • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 23:15
                                    westlondon napisała:

> Wedlug mnie bardzo dobrze, ze LB. Szkoda, ze tylko oni :)

Gdyby poszlo wiecej, kryzys bylby na taka skale ze nie wiem jak funkcjonowalibysmy dzisiaj w UK:) nie powinni byli pozwolic aby LB upadlo. Powinni natomiast juz dawno zrobic to to teraz chca zrobic w UK czyli oddzielic retail banking od investment banking, i zwiekszyc wymagane minimum rezerw kapitalowych.

> Co do sytuacji Polski i Grecji to wbrew wszelkim analizom (a moze dzieki nim- t
                                    > zn. nalezy je czytac dokladnie odwrotnie) mysle, ze dane mowiace o doskonalej s
                                    > ytuacji Polski sa z gruntu falszywe
                                    Nie uzywam slowa 'doskonaly' w takich rozmowach:))
                                    Sa dane mowiace o tym gdzie Polska musi cos naprawiac, etc ale akurat dlug publiczny ma nieporownywalnie zdrowszy niz Grecja. Jesli uwazasz ze nie, to trzeba przyjac ze np banki europejskie z jakiegos powodu zmyslaja dane dotyczace ilosci pozyczek jakie udzielily rzadom np polskiemu. Wlasnie dzieki odwrotnemu czytaniu analiz wiem ze PiS zastrasza ludzi tym porownaniem do Grecji:)

> Znowu to napisze, ze bardziej wierze wlasnym obserwcjom i wypowiedziom "zwyklyc
                                    > h: ludzi niz wszelkiej masci fachowcom.
                                    Tak ale ci zwykli ludzie polegali na tych samych danych co ci fachowcy ktorzy ignorowali znaki ostrzegawcze. Tyle ze ci zwykli ludzie nie mieli na plecach politycznej kariery wiec mogli jawnie mowic to co widza.

Dziwne jednak, ze inne kraj naszej strefy (Wegry, Rumun
                                    > ia, Lotwa itp), ktore nie radza sobie tak doskonale jak Polska sa w lepszej syt
                                    > uacji spolecznej.
                                    A o jaka sytuacje spoleczna konkretnie chodzi?
                                  • kuku-niek Re: Przyklad manipulacji danymi... 12.09.11, 11:02
                                    > Moze Polakom sie z tego dobrobytu tak sie porobilo? :)

No wlasnie - jest nam tak dobrze, ze dobrze nam tak:)
              • kuku-niek Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 00:02
                Polska ma bardzo zdrowy dlug publiczny:) Bardzo. Duza poprawa od czasu rzadow P
                > O. Za rzadow PiS wzrost dlugu publicznego przybral zastraszajace tempo, 24%. Od
                > rzadow PO odnotowuje sie systematyczny spadek wzrostu.
                > TO sa czyste fakty, nic wiecej.

Dlug publiczny Polski:

2005 (PiS obejmuje wladze) 466mld zl
                2007 (koniec rzadu PiS) 527 mld zl

przyrost: 61 mld zl

po 2 latach rzadow PO
                2009 - 670mld zl

przyrost 143 mld zl (to o ten "spadek" Ci chodzi?)

Kto tu manipuluje?

BTW, basiak, jestem z bardzo malego miasteczka. W UK. W Polsce - z Warszawy, odpowiadam, bo zapytalas. A co to ma do rzeczy to zupelnie nie rozumiem.
                • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 11:03
                  > Dlug publiczny Polski:
                  >
                  > 2005 (PiS obejmuje wladze) 466mld zl
                  > 2007 (koniec rzadu PiS) 527 mld zl
                  >
                  > przyrost: 61 mld zl
                  >
                  > po 2 latach rzadow PO
                  > 2009 - 670mld zl
                  >

Aha czyli juz nie wspominamy o PiSowskim porownaniu do Grecji , szukamy gdzie indziej, zeby cos jednak znalezc, ale nie przyznamy ze z porownaniem do Grecji to niewypal? :))

Polska musi systematycznie zmniejszac dlug publiczny zeby pozostac w granicach normy, ale chodzi tutaj o miare roznicy miedzy dlugiem publicznym i dochodami panstwa. Maja za duzy deficyt, bo ok 6%, powinien byc do 3% i musza w tym kierunku isc.
                  Co do dlugu publicznego, caly czas sa ponizej 60% PKB, i taki limit maja wyznaczony przez EU. Do tego trzeba doliczyc pozytywny wzrost gospodarczy, z rekordowa prognoza wzrostu 4.1% w 2011. Polska rozwija sie w bardzo dobrym kierunku i szkoda ze niektore partie usiluja to kwestionowac dla wlasnego interesu.. A niby dobro kraju maja na celu:)
                  Aha w 2010 Polska jako wyjatek w Unii miala pozytywny wzrost gospodarczy 1.7%.

2004 przed objeciem wladzy przez PiS, PKB na glowe ok $3,260
                  2005: PiS obejmuje wladze, $134mld (na glowe ok $3,500)
                  2006: wzrost o 15.3% od 2005 do 45%, (na glowe ok $4,066)
                  2007: wzrost o kolejne 25% do $192mld (na glowe ok $5,056)
                  Maksymalny wzrost procentowo jaki odnotowano od ilus lat. w 2010 byl $224mld.
                  Mozna sobie porownac z innymi krajami:
                  www.economist.com/content/global_debt_clock
                  Tyle ze ten sam przyrost nie jest az tak wazny, nawet za czasow PiS bym nie miala o to pretensji, dopoki utrzymuja dochody panstwa na odpowiednim poziomie:) Bo to sprawa wzgledna, jesli rosnie ale wiadomo w jakim celu, wiadomo na co te pieniadze sa potrzebne i sa odpowiednie plany jak utrzymac nad tym kontrole.

Polska niestety nadal boryka sie z problemem wplywu kosztow starzejacego sie spoleczenstwa na dlug publiczny, bez tego wygladaloby to wrecz bardzo dobrze. Tyle ze PiS tych reform na pewno nie zrobi, mam nadzieje ze PO sie to uda. Bo reformy musza zrobic, za bardzo sie ociagali.
                  Juz pisalam gdzies, nie jestem 100% za PO, troche bledow narobili, mogli reform wiecej zrobic, etc. Ale jestem 100% przeciw PiS. PO przynajmniej Polsce nie zaszkodzi, nawet jesli nie bedzie takiego postepu jaki mogby byc.
                  • kuku-niek Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 14:05
                    Aha czyli juz nie wspominamy o PiSowskim porownaniu do Grecji , szukamy gdzie
                    > indziej, zeby cos jednak znalezc, ale nie przyznamy ze z porownaniem do Grecji
                    > to niewypal? :))

Basiak, prosze czytaj ze zrozumieniem:) Moje odniesienie do Grecji bylo w kontekscie nierzetelnosci danych, ktore poszczegolne kraje moga publikowac, a nie porownywania wartosci;

Piszesz, ze o zlej sytuacji Grecji wszyscy wiedzieli. I co? oficjalne dane podawane przez grecki rzad byly publikowane przez OECD z gwiazdka *bull...t?

Zreszta sama w jednym poscie piszesz, ze nie jest wlasciwe porownywanie bezwzglednych wartosci miedzy krajami, a w innym poscie przedstawiasz litannie takich porownan.

Piszesz, ze po dojsciu PO do wladzy spadlo tempo wzrostu dlugu publicznego, a tak nie jest. A to Cie dyskredytuje jako rzetelnego "eksperta".
                    Absolutnie nie mowie, ze sie nie znasz, bo masz duza wiedze. Ale jestes takim "ekspertem PO", ktory wrzucajac odpowiednie cyferki przedstawi pozadany obraz rzeczywistosci. Z odpowiednim komentarzem dla tych, ktorzy i tak nie znaja sie na rzeczy.

A tak na marginesie nie tylko PiS bije na alarm w kwestii zadluzenia i stanu polskiej gospodarki. Wszystkim odbilo?
                    • basiak36 Re: Przyklad manipulacji danymi... 11.09.11, 15:35
                      Basiak, prosze czytaj ze zrozumieniem:) Moje odniesienie do Grecji bylo w konte
                      > kscie nierzetelnosci danych, ktore poszczegolne kraje moga publikowac, a nie po
                      > rownywania wartosci;

Chodzi mi o poprzednie odniesienie, wyzej. O tym ze polski dlug publiczny jest w takim stanie tragicznym jak Grecji, co zreszta nie raz ostatnio slyszalam w wydaniu PiS. I to jest czyste wprowadzanie ludzi w blad przez manipulowanie danymi.

Co do dlugu publicznego, przelicz sobie np jako CAGR, np stad www.economist.com/content/global_debt_clock i zobacz w jakim okresie przyrastal najszybciej.

> Piszesz, ze o zlej sytuacji Grecji wszyscy wiedzieli. I co? oficjalne dane poda
                      > wane przez grecki rzad byly publikowane przez OECD z gwiazdka *bull...t?
                      Zgadza sie. Wszyscy wiedzieli. Grecja wchodzac do Euro miala juz kosmiczny dlug publiczny jako % GDP i deficyt budzetowy. Wejscie Grecji do Euro bylo sprawa czysto polityczna, glownie za sprawa Francji i Niemiec. Potem dopiero trzeba bylo kryzysu finansowego poczawszy od subprime lending w USA, i wszystko runelo. W tej chwili Solvency II cos powinno zmienic w kwestii tych wymogow, plus kilka dyrektyw unijnych, musieli mocno zaostrzyc wymagania.
                      Co do dlugu publicznego Polski, na glowe wynosi tyle co w Niemczech, jako % GDP jest duzo nizszy niz w Niemczech. Polska ma swietny wzrost gospodarczy i prognozy sa naprawde dobre. PO musi zabrac sie za reformy i sporo przed nimi, wiadomo.

> Zreszta sama w jednym poscie piszesz, ze nie jest wlasciwe porownywanie bezwzgl
                      > ednych wartosci miedzy krajami, a w innym poscie przedstawiasz litannie takich
                      > porownan.
                      Hmm tutaj chyba nie powinnam musiec tlumaczyc roznicy:)) nie mozna porownywac np ogolnego dochodu narodowego Szwajcarii i USA, ale mozna porownac dochod narodowy na glowe:) Mozna porownac zrodla dochodu narodowego. przy dlugu publicznym ocenia sie tez dochod narodowy, wzrost gospodarczy i typy papierow dluznych na jakie wystawiony jest rzad. I wlasnie to porownuje. Bo wczesniej w tym watku ktos porownal ze Polska ma 280mld dlugu publicznego a Grecja jakos 300 i to juz jest znak ze jest zle, co jest zwyczajnie porownaniem blednym. Niestety tak przekazuje to PiS.

> Piszesz, ze po dojsciu PO do wladzy spadlo tempo wzrostu dlugu publicznego, a t
                      > ak nie jest. A to Cie dyskredytuje jako rzetelnego "eksperta".
                      Oczywiscie ze przyrost spadl, za PiS w jednym roku przyrost byl ponad 20%:)
                      jesli dyskredytujesz w takim razie zrodla OECD, czy te publikowane przez The Economist, to Twoja sprawa:)

le jestes takim "
                      > ekspertem PO", ktory wrzucajac odpowiednie cyferki przedstawi pozadany obraz rz
                      > eczywistosci. Z odpowiednim komentarzem dla tych, ktorzy i tak nie znaja sie na
                      > rzeczy.
                      Nie jestem zadnym zwolennikiem PO ani fanem PO:) Jestem z zawodu analitykiem i proba uzyskania pelnego obrazu danej sytuacji jest czyms co staram sie robic na co dzien:) PO ma dluga droge przed soba i sporo bledow na koncie. Troche rzeczy zaniedbali, troche poprawili, naprawili to co PiS napsul na arenie miedzynarodowej, etc. Glosowac bede dlatego ze glosuje przeciw PiS.

> A tak na marginesie nie tylko PiS bije na alarm w kwestii zadluzenia i stanu po
                      > lskiej gospodarki. Wszystkim odbilo?
                      Nie bija na alarm tylko po prostu sie o tym mowi i pisze, nie dlatego ze polski dlug publiczny jest ok 50% GDP, bo maja luz do 60%. Niemcy maja 75%:) Problem jest w tym ze w Polsce deficyt budzetowy jest ok 6%, a powinien byc co 3%. Niemniej na alarm nikt nie bije, przez ten swietny przyrost gospodarczy Polski. To jest cos o czym sie mowi, i w tym kontekscie mowi sie o kazdym kraju Europy. Polska tutaj i tak jest na lepszej pozycji. Musi przejsc pare bolesnych reform, szczegolnie KRUSow i innych, wiadomo.

I nadal nikt mi nie powiedzial dlaczego ktokolwiek mialby na PiS glosowac:) Co takiego ten PiS by zrobil?:) Ale jakies konkrety:)
        • basiak36 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 19:55
          gosiash napisała:
          A ludzie, którz
          > y wywalczyli nam wolną Polskę żyją na skraju ubóstwa.

A kto konkretnie:) Bo troche sloganowo brzmi:) Moja mama walczyla swego czasu w Solidarnosci, pracowala cale zycie na uczelni i finansowo nie jest jej zle, wrecz przeciwnie:)

oraz Ci którzy zdają
          > sobie sprawę z tego co tak naprawdę się dzieje, ale ich moralność nieco się wy
          > paczyła, bądź sami czerpią zyski z korupcji, więc panicznie się boją żeby PiS n
          > ie doszło do władzy.
          Aha czyli jesli ktos jest za PO to nie moze byc ciezko pracujacym czlowiekiem sukcesu?:)) Musi od razu byc korupcja? Takie zdanie niestety maja ci ktorym sie po prostu w zyciu finansowo nie powiodlo, i co za tym idzie, uznaja ze ci ktorym sie powiodlo i sie wzbogacili, na pewno nie zrobili tego uczciwie.
          Tak sie akurat sklada ze elektorat PO to ludzie przede wszystkim wyksztalceni:) Rowniez ludziie ktorzy dzieki pracy i wysilkowi i edukacji sie wzbogacili, i super:)
          • brombag Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 22:03
            "Musi od razu byc korupcja? Takie zdanie niestety maja ci ktorym sie
            > po prostu w zyciu finansowo nie powiodlo, i co za tym idzie, uznaja ze ci ktory
            > m sie powiodlo i sie wzbogacili, na pewno nie zrobili tego uczciwie "

Alez przeciez ktos juz sie wypowiedzial w tym watku, ze PO to zlodzieje, ale jej to nie przeszkadza :) Taka logike zreszta praezentuje znaczna czesc polskiego spoleczenstwa niestety :( W Walbrzychu gdzie prezydent miasta z ramienia PO kupowal glosy i wlasnie tak sie dostal do wladzy po ponownych wyborach wygral wlasnie przedstawiciel PO... Ludziom po prostu korupcja juz nie przeszkadza i chyba dlatego elektorat PO jest tak liczny. Jesli dodac do tego sprzedajne merdia, ktorym (jak widac w tym watku) slepo sie wierzy - ma sie zlodzieji u wladzy (mieszkalam we Wroclawiu i takie przekrety jakie p.Schetyna tam wyprawial to sie wlos na glowie jezyl)...
            Pisalam to ja - elektorat PiS: lat 65plus, niewyksztalcona, ze wsi i ktorej sie nie wiedzie finansowo :)
            • lee.loo Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 22:06
              brombag napisała:
              > Pisalam to ja - elektorat PiS: lat 65plus, niewyksztalcona, ze wsi i ktorej sie
              > nie wiedzie finansowo :)

brambag a berecik masz? :)))
              • erga4 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 22:25
                hee - przeczytałam tytuł wątku i nie miałam ochoty nawet tu wchodzic, ale jak zobaczyłam że jest ponad 50 odpowiedzi to pomyślałam że już tylu chętnych się zebrało więc z ciekawości kliknęłam :) uffff poczytałam i ulżyło mi ;)
            • gypsi Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 09:49
              Prosze, pokaz mi, o mistrzyni manipulacji, gdzie napisalam, ze PO to zlodzieje i ze mi to nie przeszkadza?
              Napisalam, ze w polityce wole zlodziei od oszolomow.
              Napisalam dlaczego.
              Od razu przyklejono mi latke zwolenniczki PO, a moze ja sie wlasnie waham miedzy Korwinem a Palikotem?

• kuku-niek Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 10:14
                Gypsi, przeciez zadeklarowalas sie po stronie jednych (PO) a przeciw drugim (PiS) i stwierdzilas, ze wolisz zlodziei niz oszolomow. A teraz sie wypierasz, logika wysiadla?

Zreszta ciekawe, ze ludzie powtarzaja za mediami, ze PiS to oszolomy, a wcale im nie przeszkadza, ze PO nachalnie stosuje socjotechniczne chwyty, aby manipulowac odczuciami spolecznymi. PO placi kolosalne pieniadze konsultatom od pijaru i ma do dyspozycji zaprzyjaznione media. To rzadzenie "pod sondaze" jest przeciez oszolomstwem.

Ta skisla atmosfera propagandy sukcesu to wypisz wymaluj pozny Gierek. Za lojalnosc dla PZPO zamiast talonu na samochod - stanowisko w Radzie Nadzorczej spolki SP albo organizacji pozarzadowej, wygrane przetargi, koncesje etc.

Nagonka na opozycje przypomina czasy konferecji Urbana w stanie wojennym. Dezinformacja i szczucie. Cyryl nie ten, ale metody te same.

Polskiej telewizji nie ogladam, wiadomosci sledze w internecie. Mysle, wyciagam wnioski. Glosuje na PiS.
                • glasscraft Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 10:39
                  kuku-niek napisała:

> Polskiej telewizji nie ogladam, wiadomosci sledze w internecie. Mysle, wyciagam wnioski. Glosuje na PiS.

Czyli ktos kto nie oglada polskiej telewizji i wiadomosci sledzi w internecie, ale nie glosuje na PiS i ma czelnosc wyrazac swoja opinie na ich temat niekoniecznie w samych superlatywach, nie mysli i nie wyciaga wnioskow oraz powinien miec odebrane prawa wyborcze, bo stracil kontakt z rzeczywistoscia w Polsce. Super!
                  • kuku-niek Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 11:44
                    Czyli ktos kto nie oglada polskiej telewizji i wiadomosci sledzi w internecie,
                    > ale nie glosuje na PiS i ma czelnosc wyrazac swoja opinie na ich temat niekonie
                    > cznie w samych superlatywach, nie mysli i nie wyciaga wnioskow oraz powinien mi
                    > ec odebrane prawa wyborcze, bo stracil kontakt z rzeczywistoscia w Polsce. Supe
                    > r!

Glasscraft, przeczytaj jeszcze raz moj post, skoro odnosisz sie do niego. Nie chce antagonizowac i schodzic na osobiste przytyki, ale miedzy innymi taki post jak Twoj swiadczy o slabej umiejetnosci wyciagania wnioskow.

Osobiscie jest mi wszystko jedno na kogo glosujesz Ty czy inne forumowiczki, ale przyznasz, ze poziom wypowiedzi wiekszosci antyPiSow jest zenujacy. No bo jak odniesc sie do argumentu "Kaczynski to debil"?
                    • glasscraft Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 12:17
                      Ulomnosci forum - odnosilam sie zbiorczo do Ciebie i do innych forumek, ktore a) chcialyby zobaczyc utrate prawa do glosowania przez emigrantow (nie do konca jednak dopracowaly, co mialoby sie stac z ich wlasnym prawem do glosowania), b) uwazaja, ze osoby czerpiace wiedze o aktualnym stanie sceny politycznej w kraju czerpia z prasy/internetu dostepnych zagranica nie maja zielonego pojecia o rzeczywistosci (nie do konca jednak sa w stanie wyjasnic, dlaczego ich wiedza pochadzaca z tych samy zrodel jest lepsza)...

Nie wiem, czy Kaczynski do debil, ale na podstawie tego co czytam/ogladam wyciagam wiosek, ze to czlowiek chory z nienawisci, niespelniony i pazerny na wladze.
                      • basiak36 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 14:29
                        > Nie wiem, czy Kaczynski do debil, ale na podstawie tego co czytam/ogladam wycia
                        > gam wiosek, ze to czlowiek chory z nienawisci, niespelniony i pazerny na wladze

Dokladnie.
                        Mnie najbardziej denerwuje to jak robi ludziom wode z mozgu, przekrecajac fakty.. Podalam przyklady pare linijek wyzej.
                      • basiak36 Pamietacie?:) 10.09.11, 14:48
                        To jak bylo za czasow PiSu:)
                        Rewelacyjne sa bzdury o zrodlach chrzescijanskich Europy, homoseksualnizmie i calej reszcie...

"The party's leader Jaroslaw Kaczynski, who still lives at home with his mother and for many years refused to get a bank account, has also garnered a reputation for sowing discord. As prime minister he became known as a prickly negotiator on the international scene, happy to raise the subject of Poland's wartime suffering whenever talks got heated with the Germans or Russians.
                        While this won the approval of ardent flag-waving Poles, it damaged the country's relationship with its two biggest neighbours.
                        At the same time Law and Justice upset many in Poland with its belief that networks of corruption, dating back to the communist years, control much of the country, including its media.
                        Zbigniew Ziobro, one of Law and Justice's candidates for European elections, once earned the wrath of human rights groups when he, as justice minister in the Jaroslaw Kaczynski government, labelled a man guilty just minutes after his arrest.
                        (...)
                        Paranoia towards the outside world, ingrained prejudice and discrimination towards homosexuals, fundamentalist Roman Catholicism, climate change denial and hostility towards Germany are some of the views espoused by the Kaczy´nskis' party, which is out of sync with a dynamic, modernising Poland where 80% of people like the EU.
                        Krupa and several of her likeminded colleagues wrote an open letter to Polish voters ahead of this week's election (to przed wyborami w 2007)
                        "We protest against the rising wave of anti-Polishness and the falsifying of history in Europe," they wrote. Homosexuality was a "pathology" undermining the sanctity of the family. Christianity was the root of European greatness. "We will not tolerate the Germanisation of western and northern Polish territories under the mask of Europeanisation."
                        Krupa worked for eight years at influential Catholic radio station Radio Maryja, whose main political pundit, Jerzy Robert Nowak, was a co-signatory of the letter.
                        "Nowak goes to church meetings all over Poland, 30 to 40 a year, openly singing his antisemitic melody," said Tomasz Królak, deputy head of the Catholic Information Agency in Warsaw.
                        The station is run by Tadeusz Rydzyk, a controversial clergyman who is viscerally anti-German, anti-Russian and anti-EU, peddling a daily diet of bigotry and paranoia which resonates powerfully with mainly elderly rural voters. He also has a TV station, a daily newspaper, and a well-funded media training college. Rydzyk's role in Poland might be compared with the likes of Rush Limbaugh in the US.
                        "Father Rydzyk is very successful because he has very simple answers to very difficult questions," said Królak.
                        Jaroslaw Kaczy´nski is a regular on Rydzyk's station. In February the two men are said to have cut a deal, with Rydzyk tacitly supporting PiS in the election in return for several Radio Maryja candidates, including Krupa, being given European parliament seats.
                        Zrodlo: BBC, The Telegraph
                      • kuku-niek Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 11.09.11, 22:19
                        glasscraft napisała:

> Ulomnosci forum - odnosilam sie zbiorczo do Ciebie i do innych forumek, ktore a
                        > ) chcialyby zobaczyc utrate prawa do glosowania przez emigrantow (nie do konca
                        > jednak dopracowaly, co mialoby sie stac z ich wlasnym prawem do glosowania), b)
                        > uwazaja, ze osoby czerpiace wiedze o aktualnym stanie sceny politycznej w kraj
                        > u czerpia z prasy/internetu dostepnych zagranica nie maja zielonego pojecia o r
                        > zeczywistosci (nie do konca jednak sa w stanie wyjasnic, dlaczego ich wiedza po
                        > chadzaca z tych samy zrodel jest lepsza)...
                        >
                        > Nie wiem, czy Kaczynski do debil, ale na podstawie tego co czytam/ogladam wycia
                        > gam wiosek, ze to czlowiek chory z nienawisci, niespelniony i pazerny na wladze

Hm, mialam wrazenie, ze moja odpowiedz juz sie ukazala. A teraz jej nie ma. Dziwne... Dla klarownosci dyskusji powtorze:

Po pierwsze: piszesz, ze odnosisz sie m.in. do mojego postu a zarowno a) jak i b) nijak sie do niego maja.

Po drugie: Chociaz Kaczynskiego osobiscie nie znam to zareczam, ze debilem nie jest. Przeczytaj kilka jego artykulow a przekonasz sie, ze to bardzo inteligentny facet.

chory z nienawisci - czy to on zastrzelil czlonka PO, a drugiemu poderznal gardlo?, czy to on nawolywal do dorzniecia watah i wypatroszenia przeciwnikow?

pazerny na wladze - jak wiesz celem kazdej partii politycznej jest realizacja jej programu przez sprawowanie wladzy, a zatem oskarzanie polityka o dazenie do objecia wladzy to jak oskarzanie krowy, ze daje mleko. A czy pazerny? Przeciez podal swoj rzad do dymisji, gdy stracil wiekszosc w Sejmie a siedzenie na stolku bez mozliwosci dzialania go nie interesowalo. To przeciez Tusk po wygranych wyborach zapowiedzial, ze zdobytej wladzy PO nigdy nie odda (zimny dreszcz przechodzi na taka deklaracje)

niespelniony??????? - bycie liderem najwiekszej partii opozycyjnej to naprawde dla wielu politykow szczyt marzen, a Kaczynski byl juz nawet premierem;

Jestem dziwnie spokojna, ze wiedzy nie czerpiemy z tych samych zrodel.
                        • glasscraft Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 12.09.11, 11:12
                          kuku-niek napisała:

> Jestem dziwnie spokojna, ze wiedzy nie czerpiemy z tych samych zrodel.

No i dlaczego mnie to nie dziwi?
                        • gypsi Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 12.09.11, 19:12
                          "a Kaczynski byl juz nawet premierem"

No i wystarczy.
                    • golfstrom Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 17:26
                      Jak sie odniesc do tego argumentu to dosc jasne. Nie popieram takiego jezyka.

Nadal natomiast nie wiem, jak sie odniesc do argumentu o dziadku z Wehrmachtu.
                      Albo o sztucznej mgle.
                      Albo o uscisku Putin-Tusk.
                      Albo o komputerowym modelu ukladu.
                      Albo o uczestnictwie Barbary Blidy lub raczej nieuczestnictwie agentki CBA.
                      ...
                • gypsi Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 14:04
                  Proponuje jednak czytac dokladniej to co napisane, bez zbednej nadinterpretacji.
                  Oraz nie podniecac sie tak, bo zlosc pieknosci szkodzi:-)

• basiak36 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 10.09.11, 14:39
                  Mysle, wyciagam
                  > wnioski. Glosuje na PiS.

Szczerze chcialabym to zrozumiec. Z czego konkretnie wyciaga sie wnioski aby glosowac na PiS. Nie bylam w stanie znalezc jednej rzeczy ktora ta partia by zrobila za czasow swoich rzadow, ktora bylaby w interesie Polski, a nie tworzenia konfliktow i nieporozumien. To byl smutny czas dla Polski, podejrzliwosc na kazdym kroku w kraju, dol w polityce miedzynarodowej. Ale rozumiem ze program tej partii moze odpowiadac ludziom ktorym nie odpowiada idea tolerancji, demokracji, otwarcia na swiat i dyplomacji.
                  I jakie wnioski sie wyciaga ktore bylyby za PiS, skoro czarno na bialym widac jak manipuluja danymi? Podalam ponizej przyklad dlugu publicznego Polski.
                  • kuku-niek Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 11.09.11, 22:38
                    Szczerze chcialabym to zrozumiec. Z czego konkretnie wyciaga sie wnioski aby gl
                    > osowac na PiS. Nie bylam w stanie znalezc jednej rzeczy ktora ta partia by zrob
                    > ila za czasow swoich rzadow, ktora bylaby w interesie Polski, a nie tworzenia k
                    > onfliktow i nieporozumien. To byl smutny czas dla Polski, podejrzliwosc na kazd
                    > ym kroku w kraju, dol w polityce miedzynarodowej. Ale rozumiem ze program tej p
                    > artii moze odpowiadac ludziom ktorym nie odpowiada idea tolerancji, demokracji,
                    > otwarcia na swiat i dyplomacji.

Basiak, tak prosto z glowy, bo nigdzie nie zagladalam:
                    Rzad PiS wynegocjowal b. dobra pozycje Polski w budzecie EU (owo yes! yes! yes!! Marcinkiewicza)
                    Obnizyl podatek dochodowy
                    Obnizyl skladke na ZUS (wtedy ZUS mial nadwyzke)
                    Zlagodzil warunki podatku od spadkow
                    Wprowadzil becikowe
                    Obnizyl akcyze na benzyne

Te kroki mialy bezposredni pozytywny wplyw na wiele polskich rodzin

A ten rzad?
                    Z tego co wiem podwyzszyl VAT (w tym wprowadzajac VAT na ksiazki)
                    Dobral sie do emerytur przez drenaz OFE
                    Podpisal katastrofalna umowe z Gazpromem na 27 lat
                    Zwiekszyl kolosalnie zatrudnienie w administracji panstwowej
                    Zwiekszyl liczbe podsluchow obywateli (na skale budzaca zaniepokojenie organizacji obroncow praw czlowieka)
                    Szkoda nawet wspominac o aferach i falszowanych wyborach

A polem najwiekszej aktywnosci bylo szczucie PiSem; Zgodnie z przykazaniem pijarowcow; Z reakcji na forum mozna na pewno stwierdzic - warte kazdych pieniedzy.
                    • basiak36 Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 11.09.11, 23:08
                      > Obnizyl podatek dochodowy
                      > Obnizyl skladke na ZUS (wtedy ZUS mial nadwyzke)
                      > Zlagodzil warunki podatku od spadkow
                      > Wprowadzil becikowe
                      > Obnizyl akcyze na benzyne

Mam wrazenie ze powyzsze to sa dzialania tzw 'pod publiczke' i naprawde zastanawiam sie skad chcieli wziac pieniadze zeby uzupelnic braki spowodowane takim ograniczeniem dochodow panstwa.. Bardzo ryzykowna gra. To poniekad tlumaczy czemu musieli zaczac wiecej pozyczac w 2006 i 2007 roku.. Predzej czy pozniej te pieniadze musialy skads przyjsc. Zobacz jak teraz wyglada obcinanie wydatkow budzetowych w UK.
                      Powyzsze kroki mialy wplyw typu 'zalatanie dziury', krotkoterminowy. Podejrzewam ze predzej czy pozniej musieliby gdzies cos podniesc zeby nadrobic zaleglosci.

Off-topic: Jedno mnie wkurzylo w zeszlym roku, przypomnialam sobie. To ze pod wplywem lobby tytoniowego nie wprowadzono w Polsce calkowitego zakazu palenia tytoniu tylko zostawili ze mozna gdzies tam i wiele restauracji ten przepis moze obchodzic. Obawa przed zmniejszeniem wplywow z akcyzy z produktow tytoniowych?

> Dobral sie do emerytur przez drenaz OFE
                      > Podpisal katastrofalna umowe z Gazpromem na 27 lat
                      > Zwiekszyl kolosalnie zatrudnienie w administracji panstwowej
                      > Zwiekszyl liczbe podsluchow obywateli (na skale budzaca zaniepokojenie organiza
                      > cji obroncow praw czlowieka)
                      Dobranie do emerytur akurat popieram:) O umowie z Gazpromem nic nie wiem wiec sie nie wypowiadam, o zatrudnieniu w administracji panstwowej tez nie, musialabym widziec dane o wydatkach na pensje urzednikow w administracji panstwowej?

W sumie wyszlo na to ze podalas to co wg Ciebie jest plusem polityki PiS, plus minusy polityki PO:) Minusy PO mialo i na szczescie z tego co widze, mowia o tym. W Polsce to nowosc. PiS nigdy nie mowi o tym co zrobili zle.

PO siagneli bardzo duzo, ta stabilnosc gospodarcza i wzrost gospodarczy Polski w czasie kiedy tyle innych krajow EU ledwo przedzie, to sukces ogromny. Nie wiem czemu, mam wrazenie ze Polacy lubia myslec ze w Polsce jest zle (to ciagle porownywanie podczas kampanii wyborczej Polski do Grecji jest niesamowicie irytujace bo po prostu zastrasza ludzi) Polska jest w koncu traktowana normalnie, jako partner a nie dziwolag z przedstawicielem rzadu dla ktorego slowo tolerancja znaczylo tyle co nic i jak malo kto wczesniej doprowadzil do konfliktow z najwiekszymi sasiadami Polski... Wlasnie tej normalnosci w Polsce mi brakowalo, rzadu ktory bedzie cos robil dobrze, cos zle, ale bedzie otwarty na swiat. Za kazdym razem jak slysze co mowi Kaczynski, czuje zazenowanie ze mozna w ten sposob sie wypowiadac i grac na emocjach ludzi. Fakt, udalo mu sie dotrzec do pewniej czesci spoleczenstwa, takiej na ktora dzialaja okruchy typu becikowe, czy obnizenie akcyzy na benzyne. Tyle ze ludzie ktorzy na to ida, zwykle nie mysla o tym ze te pieniadze beda musialy z innej strony sie pojawic. Na tych ludzi nie podziala pozytywnie np obnizenie podatku korporacyjnego zeby zachecic do inwestowania w Polsce, etc.
        • golfstrom Re: Zwolennicy PO sami o sobie świadectwo dają 09.09.11, 20:12
          Do jasnej cholery, nie jestem zadnym zwolennikiem PO. Jestem golfstrom, w skrocie golf, rozmawiam tu z Toba o roznych sprawach.

Jesli przy okazji polskiej polityki nagle trace imie, osobowosc i staje sie anonimowym "zwolennikiem PO, ktory wystawia sobie swiadectwo", to nie wiem, co mam bardziej przeklinac:
          polska polityke czy ludzi, ktorych ona tak potrafi zaslepic.

Nie kocham prezesa Kaczynskiego. Glownie za sprawa szczucia ludzi poslem Kurskim. Ale to nie znaczy, ze jestes dla mnie moherem.
    • agniesia82 NIE!!! 09.09.11, 23:30
      n/t
      • magda_rn Re: NIE!!! 10.09.11, 00:22
        Dziewczyny dajcie spokój, rozkreciłyście flejma godnego miana brazylijskiej telenoweli...
        A co Wam to da, nic! ziejecie do siebie nienawiścią, jak ci o których się tu żrecie...
        • yadrall Re: NIE!!! 10.09.11, 15:06
          Dobra, zmobilizowalyscie mnie :)
          Ide na strone konsulatu i zbiore wszystkie dane potrzebne do glosowania-zeby czasem Pis nie doszlo do wladzy,bo przez kolejne 4 lata bedza sie zajmowac tragedia Smolenska,a nie Polska... W efekcie po 4 latach bedziemy miec kolejne 1243212 raporty na temat przyczyn upadku samolotu oraz cos kolo 100 mowych swietych meczennikow za ojczyzne... Brrrr...
          • robak.rawback a co za to dostane? 10.09.11, 21:44
            jesli mnie pochowaja na wawelu i ustanowia swieto koscielne na moja czesc to moge.
            chce tez monete o nominale 5 zl z moim wizerunkiem juz teraz.
            • pyza_uk Re: a co za to dostane? 10.09.11, 22:29
              5 zl? Tanio sie sprzedajesz! ;) Ja bym chciala twarz na nominale! :D
              • robak.rawback Re: a co za to dostane? 11.09.11, 23:01
                ja bardzo pragmatycznie wybieralam - monety sa twardsze, a piatka chyba najwieksza :b

pyza_uk napisała:

> 5 zl? Tanio sie sprzedajesz! ;) Ja bym chciala twarz na nominale! :D
    • sueellen Re: Chcesz pomoc w kampanii PiS na Wyspach? 11.09.11, 11:51
      Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Wszystko tylko nie jarecek! Jesli Pis wygra to ja emigruję do Austrlii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka