Dodaj do ulubionych

Czego nie można dostać w UK?

11.10.11, 01:11
Nigdy, nawet w polskim sklepie nie widzialam agrestu. Nie zebym specjalnie za tym agrestem tęskniała, po prostu nigdy sie nie natknęlam. Już nawet sliwki węgierki raz zobaczyłam.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 01:24
      Agrest świeży, jagody, maliny widziałam w trzech polskich sklepach w Pogańskiej Dziurze. Przetwory ze wszelkich owoców, nawet z tych, które mi do głowy nie przyszły.
    • agg3 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 01:53
      agrest i sliwki widzialam w asda.
      a sama zbieralam u kolezanki w ogrodku. pyszna byla drozdzowka ze sliwkami wlasnej roboty :)
    • 7oz Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 07:45
      Widziałam na naszym lokalnym farmers market, raz na miesiąc w środku miasteczka rozstawiają stoliczki z sezonowymi produktami, drogo ale niektóre rewelacja! Nawet kupiłam dziecku taki koszyczek z różnego rodzaju porzeczkami, agrestem i jeżynami.
      • mrs.t Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 09:17

Na 100%zielony agrest,b smaczny,w supermarkecie asda albo tesco

najtrudniej kupic kurki
        raz na french market przypadkiem,i w tym roku w pl sklepie trafilam (nie bywam regularnie)

Lipton cytrynowy-nie ma. (czy ogolnie czarna herb. Cytrynowa-wybor zaden )
        • ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 11:32
          Kurki w Tesco kupowalam, suszone grzyby i prawdziwki suszone tez maja
    • moncik32 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 09:08
      agrest w Tesco kupowalam .ale kwasny byl bardzo.
    • illegal.alien Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 10:11
      Agrest widzialam u nas na targu. Nigdy nie widzialam w sklepie grzybow (podgrzybkow albo prawdziwkow).
    • mamumilu Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 10:23
      rwiemy na PYO i mroze :)
      • dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 10:51
        Agrest w sezonie jest zawsze. Fakt, nie więcej niż kilka panetek na supermarket, ale jest ;-). Tak samo jak porzeczka czerwona, czarna, nawet białą widziałam.
        • sueellen Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:08
          no w szoku jestem - w zyciu nie widzialam, tak jak poziomek, porzeczek czy jagod lesnych
          • ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:27
            Poziomek nie widzialam nigdy :)
            Dodatkowo nie moge dostac 'rekawow' (workow do pieczenia) w rozmiarze XL! Tylko male worki. W Polsce mozna kupic "z metra" (mama mi wlasnie wysyla).
            • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:30
              www.lakeland.co.uk/search/roasting-bags/q02.r16.1
              • ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 14:26
                Dzieki za link, kupuje w lakeland, ale tych "prawdziwych" rekawow (z metra) nie maja, tylko worki. Zle sie wyrazilam za pierwszm razem :)
                • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 15:24
                  No czekaj, a to nie "to"?
                  www.lakeland.co.uk/10668/Wrap-and-Roast-Roll;jsessionid=00898006C126789BD36BAAFD415B03E7.app2
                  Ja pojecia o rekawach nie mam, bo pieke bez nich, ale jak powiedzialas o tych "z metra" to jakos tak podpasowalo...
                  • ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 11:53
                    TO TO!!!!!!! Usciskalabym Cie, jakbym mogla :D
                    • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 12:04
                      A powiedz, co daje ta folia - bo nie uzywalam nigdy, a slysze o niej i sie zastanawiam...
                      • ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 12:46
                        Sorry, to jednak nie to :) Wtglada podobie, ale "dziury" nie z tych stron.

Folie-rekawy z Polski uzywa sie tak samo, jak worki. Wkladasz surowe miesko, mozna wsypac przyprawy, albo dodac warzywa (marchew, pietruszka, papryka, itp itp), zawiazujesz i pieczesz. Mieso puszcza soki i tluszcz, nie ma zatem potrzeby dolewac oleju. Tak upieczone jest naprawde kruche i soczyste no i dietetyczne! :) Te rekawy z POlski to jeden "ciag" wiec mozesz "zrobic" tak duzy worek, jak chcesz (naturalnie musi sie zmiescic do piekarnika, lol)
                        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 13:26
                          A zdejmujesz folie na koniec, zeby mieso zbrazowic?
                          • ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:52
                            Zazwyczaj nie. Mozna rozciac, jesli chcesz, zeby np. skorka byla chrupiaca, ale jesli chodzi o kolor, to (kurczak) brazowieje w worku, nie jest szary.
            • hebanik82 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 14:02
              Zgadza się, rekawów do pieczenia sie tu nie dostanie, mi tez siostra przywiozla z PL 3 rolki.
    • miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:47
      agrest, porzeczki biale, czarne, czerwone na PYO, w lokalnych farm shops i w supermarketach w sezonie. Poza tym ze u mnie w ogrodku.
      I w postaci dzikorosnacej tez
      Jagody w sensie borowki ( tutejsze bilberries) najpewniej w Devon bo tam np wystepuja dziko rosnace. Uprawiac je niezmiernie trudno.
      Poziomki sa dosc powszechne te dziko rosnace. W sprzedazy nie widzialam oprocz suszonych.
      • carmelaxxx Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 12:22
        O WLASNIE CZARNYCH JAGOD NIGDZIE NIE WIDZIALAM NAWET DZIKO ROSNACYCH, AGREST NA FARMIE I CZASEM W MORRISSONIE SIE POJAWIA, POZIOMKI WLESIEI MAMNADZIEJE WE WLASNYM OGRUDKU BO FLANCE JUZ SIE PRZYJELY.
        caps sory ;)
        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 12:26
          Czarne jagody zbieralam w Cumbrii na wypadzie z pasierbica do Center Parcs.
          • jaleo Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 12:46
            Czarne jagody jak najbardziej wystepuja dziko, u nas w Northumberland tak pod koniec sierpnia, w Szkocji tez jest sporo (wschodnie wybrzeze przynajmniej).
        • mamumilu Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 21:10
          w Walii na wzgorzach, u nas w Cannock Chase mnostwo jagodnikow - w ubieglym tygodniu objadalismy sie jeszcze resztkami :)
    • nottymoni Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 13:37
      zwyczajnych burakow w normalnej cenie. wiazka 4szt kosztuje £1.50 a 4szt gotowane i zapakowane £0.60. I gdzie tu logika?
      • ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 11:31
        Buraki sa na targu (SE Londyn) duza wiazka z botwinka £1 :)
    • zurekgirl Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 13:45
      Nie ma w sklepach herbaty Pu-Erh. Musze biegac po polskich (tez zazwyczaj nie maja, zamawiam zapas co pare miesiecy) lub zamawiac z ebaya. Ceny kolosalne za ta herbate w porownaniu z PL.
      • konwalka Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:47
        spróbuj poszukac w sklepie koreansko-chinsko-japonskim
        w mom miescie jest ta herbata, ceny ok
    • saphira Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 20:14
      Jak juz ktos wspomnial, nigdzie nie widzialam kurek. Mam straszna ochote na sos z kurek albo zupe a niedawno w Rzymie na straganach widzialam je po 14 euro/kg no ale nie mialam miejsca zeby je zabrac do UK :(
      • miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 20:23
        mrozone w wielkich workach w sklepach litewskich np
        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 20:27
          A swieze tu www.smithymushrooms.co.uk/acatalog/Fresh_Wild_Mushrooms.html
    • filipinka.z.konopii Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 21:11
      Agrest zbierałam osobiście na farmie PYO tego lata:)
      tylko bardzo mało było...
      Za to tęsknię za pigwą, bo tutaj już raz kupiłam, raz dostałam od szefowej z ogródka, ale nie smakuje i nie pachnie tak samo jak nasza.
      • murasaki33 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:11
        Konia z rzedem temu, kto tu znalazl slonecznik, swiezy a nie suszony, ech tego mi najbardziej brak, nawet na farmerskich marketach w sezonie nie spotkalam:(
        • magda_rn Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:18
          Eeeeee, wydaje mi się, że widziałam świeży słonecznik w Polish Deli na Ealing, tylko ze dwa miesiące temu, kurki tys byli:D
        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:18
          Ja znalazlam :-P i to nie jeden w ogrodzie, rosly sobie w doniczkach...
          To kiedy moge tego konia odebrac? :-D
          • murasaki33 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 15:01
            Yyyyyy nie kazdy mieszka na Ealingu;)
            Glass czy w zamian za konia wezmiesz krolika z klatka i wybiegiem? :)))) ew zlota rybke, koni chwilowo brak na stanie:)
            • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:29
              Musialabym sie z kotami skonsultowac :-) mozliwe, ze musialabym sie z krolikiem do klatki wprowadzic, bo one takie troche zazdrosne sa :-D
            • magda_rn Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 18:30
              Ja też nie mieszkam na Ealing, ale kilka razy zdarzyło mi się tam zajrzeć:))
        • najma78 Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 10:31
          murasaki33 napisała:

> Konia z rzedem temu, kto tu znalazl slonecznik, swiezy a nie suszony, ech tego
          > mi najbardziej brak, nawet na farmerskich marketach w sezonie nie spotkalam:(

W moim ogrodzie rosna. Moge ci wyslac za rok:)
      • miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 19:18
        prawdziwa pigwa-> dzikorosnaca, albo jesli ktos ma w ogrodzie stare odmiany.
        My od znajomych dostajemy dorocznie.
        Te wspolczesne sa wielkie i paskudne. Nie ten aromat, nie ta konsystencja.
        • mrs.t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 20:42
          ooo szkoda,bo wlasnie sie wyprowadzilam z domu gdzie w ogrodzie mialam piekna starz pigwe,nie bylam w stanie przerobic owocow..
    • kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:01
      A czy ktos widzial marmolade z rozy? W pl sklepie raz byly, ale juz nie ma.
      A uwielbiam ja:)
      • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:42
        W internecie sa z platkow rozy, w delikatesach ze specjalami z Francji, ale nie wiem, czy o taka wlasnie Ci chodzi.
        • dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 19:57
          Z płatków rozy:
          www.oilandmore.co.uk/shop/product/93/wildrosejam
          Pyszny, kupowałam :).
          • kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:31
            Dzieki, kojarze go chyba z Twojego bloga i wlasnie ta cene tez pamietam:/
            Moze w tych tureckich sklepach, o ktorych byla mowa nizej beda tansze. Musze sprawdzic.
        • ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 13:38
          Kazdy sklep turecki ma dzemy (kilka rodzajow) z platkow rozy :)
    • princesswhitewolf Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 20:54
      pietruszki w korzeniu. Dostepny jest tylko pasternak
      • sueellen Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 21:53
        No patrz, a ja przez 3 lata myslalam ze parsnip to pietruszka i zastanawiałam się dlaczego nie nazywa się parsley :P/;
    • karolajna83g Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 00:47
      Ja nie widzialam smietany 30%, chlebka ryżowego,czegoś podobnego do Wasy, kisielu.
      O rekaw do pieczenia pytalam osttanio w Morrissonie i pani powiedziala,ze sa, ale tylko w tych Season&Shake..a tak to nie maja czegos takiego.
      Jak mi sie coś przypomni, to napisze
      • 7oz Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 01:44
        karolajna83g napisała:

> Ja nie widzialam smietany 30%, chlebka ryżowego,czegoś podobnego do Wasy, kisie
        > lu.
        > O rekaw do pieczenia pytalam osttanio w Morrissonie i pani powiedziala,ze sa, a
        > le tylko w tych Season&Shake..a tak to nie maja czegos takiego.
        > Jak mi sie coś przypomni, to napisze

- whipping cream ma 35% więc blisko jej do tej polskiej 30
        - nie wiem o jaki konkretnie chlebek ci chodzi ale odpowiednikiem Wasy jest tutejsza Rywita www.ryvita.co.uk/products/crispbread bardzo smaczna, moje ulubione to pumpkin seeds i sunflower seeds
        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 07:58
          ... a kisiel duzo lepiej sobie samej zrobic, przynajmniej wiadomo, ze nie bedzie pelny chemicznego badziewia :-)
          • a74-7 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 09:15
            okragle chlebki ryzowe( jesli to to samo) sa w holland&Barret,lub w hinduskich sklepach .Mozna rowniez kupic ryz dmuchany ,jak kto lubi.
        • karolajna83g Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 11:31
          Ale rozumiem, że ten whipping cream jest to po prostu bita śmietana?
          Bo mi chodzi o taką, którą sama mogę sobie ubić i dodać do Kopca Kreta.

Ooo rywita....własnie, dzięki!!!
          • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 12:02
            Nie, whipping cream to jest smietana do ubijania :-)
            • najma78 Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 10:36
              glasscraft napisała:

> Nie, whipping cream to jest smietana do ubijania :-)

Zgadza sie. Smietany sa tu rewelacyjne, duzy wybor i bardzo smaczne. Na opakowaniach jest informacja do czego sie nadaja.
          • trisamama Re: Czego nie można dostać w UK? 21.10.11, 09:54
            Ja do ciast i tortow ubijam double cream. A whipping cream to raczej juz taka mega gesta i kwasniejsza.
        • elle-joan Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 12:52
          Chlebek ryżowy widziałam w Tesco, na pólkach z jedzonkiem bezglutenowym: ryżowy i ryżowo kukurydziany prostokątny o smaku jabłkowym, a na "ogólnych" półkach: okrągły, Snack a Jacks (w róznych smakach: serowy, czkeoladowy, karmelowy) i Kallo. Dobre.
          • ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:00
            Chlebek ryzowy w Tesco o kazdym mozliwym smaku, taki a la Wasa (?) to Wholegrain Crackerbread, smietana do ubijania double cream i wpipping cream, do zup i sosow: double, single (smietanka do kawy tez) Crème Fraîche, bardzo tlusta smietana kwasna i sourcream 30%, w Lidla tez jest najbardziej smakowo zblizona do polskiej.
    • kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:46
      No to jeszcze zapytam o marcepan? Jest gdzies? Szczerze mowiac to nie wiem nawet jak toto wyglada:)
      • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:52
        Marzipan :-) w kazdym supermarkecie, w czesci z produktami do wypiekow, albo w bloku, albo juz rozwalkowany.
        • kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:05
          Dzieki:)
          Czyli np. cos takiego?
          www.mysupermarket.co.uk/sainsburys-price-comparison/Home_Baking/Sainsburys_White_Natural_Almond_Marzipan_454g.html
          Robie wedlug przepisu, cos a'la ciasto?
          • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:16
            Toto wlasnie, gotowe juz tylko rozwalkowac trzeba i siup na ciasto. A pewnie juz rozwalkowane tez znajdziesz.
            Pamietaj, zeby walek "upudrowac" cukrem pudrem, bo inaczej moze sie kleic i rwac.
            • kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:19
              A to w tym worku juz gotowe jest? :) Hmm
              Dzieki wielkie. Juz nie bede odrzucac ciast tylko ze wzgledu, ze zawieraja marcepan:)
              • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:27
                Pewnie, ze gotowe :-)
                Ja kupuje rozwalkowane jak robie Xmas cake, bo tyle mojego, co wyjecie z paczki i zaladowanie na ciasto.
    • benignusia Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:51
      wszystko co potrzebuje dostane w UK z wyjątkiem tranu dla dzieci Moolers
      • dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:58
        A ja bym nie dostała twarogu (prawdziwego), gdyby nie polskie sklepy i polska półka w Asda lub Tesco.
        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:01
          Dorotus, sama rob!!! :-) Kto, jak kto ale Ty powinnas :-D
          • dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:05
            No ludzie! :-)
            Mąkę taż mam sama mielić? :P
            • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:08
              E tam, make to juz nie, bo i sprzet trzeba i dostep do ziarna, ale ser to na 100% :-)
              • elle-joan Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:15
                Z jakiego mleka robisz ser?
    • czarny_uk_anka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 21:08
      pigwy.gdzie mozna ja kupic?
      • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 22:21
        Za to prawie kazde z niej przetwory mozna bez problemu.
        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 22:22
          www.quinceproducts.co.uk/products-c15.html
          • filipinka.z.konopii Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 19:39
            Ale to nie to samo. Ta pigwa smakuje inaczej:)
            Za to własnie sobie piję herbatkę z pigwą, co mi mama z Polski przysłała...
            • czarny_uk_anka Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 22:25
              no wlasnie...konfitura z pigwy to nie taka pigwa jak do herbatki wlasnorecznie zrobiona, z sokiem :)
              • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 22:45
                No to tylko pigwe kupowac i robic w takim razie

www.abelandcole.co.uk/quince-700g
                • miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 23:48
                  glasscraft napisała:

> No to tylko pigwe kupowac i robic w takim razie
                  >
                  > www.abelandcole.co.uk/quince-700g

no wlasnie to nie TAKA pigwa :)
                  Taka mam w sklepie lokalnym na wsi ale ona jest hiszpanska, jakas modyfikowana olbrzymka. I w piekarniku sie nie da zrobic jak ta staromodna, malutka, i inaczej smakuje. Miaz taki malo soczysty. Aromat zaden. Paskudna jednym slowem. Ta staromodna aromat ma taki ze rzuca na kolana :)
                  • monstroteratum.furiosum Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 00:15
                    A przypadkiem nie chodzi ci o pigwowiec?
                  • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 09:47
                    Mama, wiem... ale jak sie nie ma co sie lubi... inaczej to tylko wlasna miec w ogrodzie
                    www.hedging.co.uk/acatalog/product_105719.html
                    • 7oz To ja się przyznam... 15.10.11, 10:06
                      że nigdy pigwy ani niczego z pigwy zrobionego nie jadłam. Co gorsza to nawet musiałam wiki użyć, żeby się dowiedzieć o czym wy tu tak zawzięcie dyskutujecie :) Pigwe znałam jedną - Genowefę ;)

A tak w ogóle to bardzo podoba mi się ten wątek.
                      • asica74 Re: To ja się przyznam... 15.10.11, 10:28
                        A ja znam pigwe tylko i wylacznie w formie nalewki:) Pysznej zreszta.
                        Jak sie ja pije jako herbate?
                        • filipinka.z.konopii Re: To ja się przyznam... 15.10.11, 21:27
                          Ja dodaję pigwę do czarnej herbaty zamiast cytryny. Przygotowuje się to bardzo łatwo.
                          Kroję pigwę na drobne platerki, zasypuję cukrem i czekam dzień lub dwa:) i te plasterki w syropie wrzucam do herbaty.
                    • miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 10:44
                      sie bedzie mialo co sie lubi bo M pojechal wlasnie zebrac u znajomych u ktorych sie marnuje :D
                      • czarny_uk_anka Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 12:19
                        pigwowiec dokladnie jest lepszy na nalewki,gdzie na targu znajde pigwowiec lub pigwe w londynie????w polsce na allegro moznna zamowic na kilko sprzedaja ale tutaj szukalam i nie znalazlam.oprocz takiej rosnacej w ogrodku, na nieszczesnie nie moim :(
                      • miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 14:03
                        miwah napisała:

> sie bedzie mialo

No i ma sie:) Cala reklamowke. W piekarniku siedzi i sie przerabia na quince chees. Zapach nieziemski!! :) Tego mi brakowalo. :D

PS ja nie wiem czy to japonska czy inna jakas. Drzewka z ktorej ta konkretna pochodzi nie widzialam, ale taka dzikorosnaca w zywoplotach jesienia kiedys. W kazdym razie to ta ktora lubie :)
                        Ta hiszpanska jest ogolnodostepna w sklepach lokalnie, a i rosnie przed domem pani do ktorej dziatwa na skrzypce chodzi- takie gruszkopodobne, zolte. Nikt tego nie zbiera.
                        • glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 14:09
                          Oj niech sie nie chwali tak, bo pomarzyc sobie moge najwyzej, albo zakupic krzaczek i czekac na lata przyszle :-)
                          • miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 14:22
                            juz cicho siedzi

i sie zachwyca ;)

A w naturze tez sie trafia dziko wlasnie. Tylko w okolicy jakos nie widze. W Walii sto lat temu bylo wiecej
                    • monstroteratum.furiosum Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 20:44
                      To jest wlasnie pigwowiec a nie pigwa - to sa dwie rozne roslinki :)
    • jaleo Gin z pigwy 16.10.11, 12:51
      Dla szczesliwcow, ktorym sie udalo pigwe uzbierac:
      www.bbc.co.uk/food/recipes/sloegin_7722
      Bardzo prosto sie robi, i wychodzi dobry nawet z tanszego ginu typu own brand.
      • monstroteratum.furiosum Re: Gin z pigwy 16.10.11, 14:29
        To jest gin z tarniny nie pigwy :) - wlasnie wybieram sie dzisiaj na zniwa, tu tarnina rosnie w prawie kazdym parku :)
        • jaleo Re: Gin z pigwy 16.10.11, 17:07
          :-O
          Zawsze mi sie wydawalo, ze sloe to jest po polsku pigwa...

To co to jest "pigwa"? Jak to wyglada?
          • jaleo Re: Gin z pigwy 16.10.11, 17:11
            jaleo napisała:

> :-O
            > Zawsze mi sie wydawalo, ze sloe to jest po polsku pigwa...
            >
            > To co to jest "pigwa"? Jak to wyglada?

A, juz wiem, chodzi o quince ;-)
            Z quince tez mozna robic nalewke na ginie, tylko lepsza jest jak sie doda przypraw korzennych.
    • karolajna83g Mąka krupczatka 20.10.11, 16:47
      Widział ktoś? Bo zrobiłabym Ambasadora, ale nie mam tej mąki a nie chce mi się jechać do polskiego sklepu....
    • karolajna83g TRAN 20.10.11, 17:13
      Ale to juz chyba tu ktoś pisał...:)
      • glasscraft Re: TRAN 20.10.11, 17:19
        Cod liver oil - wszedzie i w dowolnych ilosciach oraz postaci :-)
        • a74-7 Re: TRAN 20.10.11, 18:31
          tran jest w Bootsie w smaku zdaje sie pomaranczowym ,ponoc latwiej wchodzi dzieciom ;-))
          Jest nawet tran dla kotow i psow o wyraznym smaku i zapachu tranu.
          • karolajna83g Re: TRAN 21.10.11, 11:49
            O dzieki, tak sobie myślałam, że to będzie cod liver oil, ale pewna nie byłam.
            A tran dla psa i kota??????????? hahahahahaahah, no nie mogę...:))))))
            A co jeszcze mają....wit C dla myszy? Hihihi
    • kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 20.10.11, 22:58
      Mi najbardziej zal, ze proszku vizir do bialego tu nie ma:(
      • filipinka.z.konopii Re: Czego nie można dostać w UK? 21.10.11, 00:29
        za to jest bardzo fajny Ariel "stain remover whitener powder", którego miarkę dodaje się do innego dowolnego proszku i też fajnie działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka