Dodaj do ulubionych

dom-azbest???

10.12.11, 20:56
Zamierzam kupic dom w UK, jest on z 1940 r , bank robiac survey zasugerowal mi, ze MOZE tam byc azbest, nie jest to powiedziane jednoznacznie, w sumie to nie wiem co w takim wypadku robic, bo totalnie sie na tym nie znam. Prosze o jakies sugestie :) Bo dom jes swietny i nie chce z niego rzygnowac.
Obserwuj wątek
    • dariazv Re: dom-azbest??? 10.12.11, 23:04
      a to ramach survey nie powinno byc zrobione jezeli jest podejzenie? jezeli nie to moze sama zlec zrobienie testow
      • robak.rawback Re: dom-azbest??? 10.12.11, 23:36
        jesli by sie okazalo ze jest azbest to nie kupilabym, zeby nie wiem jaki swietny byl.
    • zurekgirl Re: dom-azbest??? 11.12.11, 10:09
      Postaralabym sie o zrobienie dokladniejszego survey i dowiedziala, ile kosztuje usuniecie azbestu (czasem moze byc baaardzo kosztowne, jesli trzeba polowe scian oczyscic plus dach). W mojej pracy z jednej sciany zrywali cos z azbestem i to cholernie brudzaca, kurzaca robota, wiec naprawde dobrze sie zastanow, czy warto.
      • zaba-ryba Re: dom-azbest??? 11.12.11, 10:54
        Sufit ma ponoc jakas fakture, nawet tego nie zauwazylam ogladajac dom. Osoba, skierowana przez bank robiac survey zasugerowala ze to moze byc azbest, bo kiedys dodawano go to sufitow z faktura. Myslalam ,ze ten jeden survey wystarczy ale teraz bede musiala chyba zatrudnic specjaliste.
        • zurekgirl Re: dom-azbest??? 11.12.11, 11:29
          Jesli to tylko sufit, to nie jest zle, ale i tak bedziesz miala dom do remontu po usunieciu. Sprawdz sobie w internecie asbestos removal ceny. Z drugiej strony mozesz mocno negocjowac cene domu, ja bym sie starala obnizyc cene o conajmniej koszt usuniecia i remontu potem, bo przeciez czyms ten sufit znow trzeba pokryc. Daj znac, jak ci sie sprawy potocza.
    • jaleo Re: dom-azbest??? 11.12.11, 13:39
      W wiekszosci domow sprzed 50+ lat bedzie azbest (chyba, ze wczesniej usuniety przez poprzednich wlascicieli).
      Pogoogluj troche na temat azbestu i jego usuwania w UK, wydaje mi sie, ze przepisy sa dosc restrykcyjne, tzn nie mozna usuwac na wlasna reke, musi to byc specjalistyczna firma itd.
      Azbest podobno (!) nie szkodzi, jak sie go nie rusza, ale to jest "podobno" ;-)
      • robak.rawback Re: dom-azbest??? 11.12.11, 13:50
        tak, tez cos takiego slyszalam, ze jesli jest np. w scianie to sobie siedzi, natomiast jak sie to ruszy albo zacznie usuwac to uwalniaja sie te wszystkie czasteczki.

kojarzy mi sie ze cos na ten temat mowili budowlancy ktorzy przyszli naprawiac cos w scianach w pracy i sie zastanawiali co z tym zrobic.

poczytalam troche na internecie, ale nie dokladnie, wiec nadal gdybam.
        zdziwilo mnie ze azbest moze znajdowac sie w wielu miejscach i wykonczeniach, nie tylko w scianach.
        tak czy siak, dla mnie to i tak za duzo atrakcji.
    • liley11 Re: dom-azbest??? 11.12.11, 14:18
      wziac full survey ktory pokaze czy, ile i gdzie jest azbest

w naszym domu tez byl kolo starego bojlera, ale zrobilismy remont i wyrzucilismy. Dach garazu tak samo. Poza tym azbest nieruszany nie jest szkodliwy.
    • azbestowestringi myslalam, ze to do mnie post?? :))) n/t 11.12.11, 16:21

• plain-vanilla Re: dom-azbest??? 11.12.11, 17:21
      To może chodzi o artex? Tutaj zobacz sobie link:
      en.wikipedia.org/wiki/Artex
      i rozdział 'Artex and health risks'
      Jak to tylko artex, to ja bym nie zamawiała żadnego dokładniejszego survey. Koszty usunięcia możesz sprawdzić w firmach robiących remonty. Będzie drogo, bo artex się bardzo ciężko usuwa. A negocjować cenę zawsze można motywując kosztami usunięcia artexu.
      • clonek13 Re: dom-azbest??? 11.12.11, 17:27
        jesli juz padlo takie haslo ze to moze byc azbest , nie kupilabym tego domu na Twoim miejscu, nawet mnie nie interesuje czy pyli dopiero jak sie go ruszy , moj tato jest murarzem w roznych krajach pracowal , czesto wyzsze stawki byly za prace na budowie przy azbescie , 50% kolegow ktora przy tym pracowala zmarla przed 40rokiem zycia.....
        ja tam wolalabym ten dom z daleka omijac :) na wlasne zyczenie bym sie nie trula , co innego nie wiem swiadomosci , ale jak juz padlo haslo to mialabym te swiadomosc ze place lub zadluzam sie na dom z takim swinstwem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka