Dodaj do ulubionych

kolęda - ile dajecie?

06.01.12, 20:14
Wlasnie zaskoczyl mnie ksziadz telefonem ze jutro wpadnie po koledzie. Pierwszy raz przyjmuje ksiedza. Ile dajecie w ofierze? Dzieki
Obserwuj wątek
    • gosia7813 Re: kolęda - ile dajecie? 06.01.12, 21:07
      To do Was sam dzwoni?
      My jestesmy zapisani do polskiej parafi i na kolede trzeba sie zapisac samemu, oczywiscie jak ktos chce.
      Ja w zeszlym roku wsadzilam 20F - nie wiem czy to duzo czy malo, ale sama jestem z dwojka dzieci wiec dalam tyle ile mi sie wydawalo, ze dla ksiedza bedzie ok.
      • sophie2202 Re: kolęda - ile dajecie? 06.01.12, 22:35
        Ja tez Ł20
        • karolajna83g Chrzest 06.01.12, 22:53
          A na Chrzest ile wypadałoby dać?
          Ksiądz niepolski, powiedział, że co łaska.
          Ja chciałam dać 50F, mój twierdzi, że to bardzo dużo i powiedział, że 20F mu powinno wystarczyć.
          • bialasek75 Re: Chrzest 06.01.12, 23:28
            Ja polskiemu dałam 50, ale jak mu wręczałam kopertę to mówił, że nie trzeba. Jakoś dziwnie, czy tu Polacy nie dają?
            • mama-123 Re: Chrzest 06.01.12, 23:38
              Nie wiem jak tam w Twojej parafii, ale w mojej angielskiej tez nie trzeba, tylko jezeli sie chce. Ja tez zawsze dawalam £20.
              • murasaki33 Re: Chrzest 07.01.12, 07:47
                My tez za chrzest dalismy 50, angielska parafia i takiz ksiadz, ucieszyl sie bardzo z datku. Za kolede dalabym 10.
                • eni7.08 Re: Chrzest 07.01.12, 10:52
                  w angielskim kosciele za komunie dalismy 50, za chrzest nawet nie pamietam ale chyba podobnie, ale nie bylo juz zadnych innych oplat, w polskim kosciele jest dokladny cennik, i dodatkowo placi sie za kwiaty, ogrzewanie, prezent dla ksiedza itp itp
                  • bialasek75 Re: Chrzest 07.01.12, 12:20
                    U mnie była to angielska parafia, ale polski ksiądz przyjeżdża na jedną mszę w tygodniu. Chrzest był na tej mszy, więc to nie było jakoś dodatkowo robione.

A powiedzcie mi, czy świadectwo chrztu odbierałyście i macie w domu czy zostało w kościele? Mi ksiądz nic nie dał, może powinnam się upomnieć na wszelki wypadek, co?
                    • agg3 Re: Chrzest 07.01.12, 15:09
                      Ja w polsce tez nie dostalam dla corki. Dopiero teraz jak potrzebowalam dla corki do szkoly to ksiadz wystawil.
                      • murasaki33 Re: Chrzest 07.01.12, 19:03
                        My dostalismy swiadectwo tuz po ceremonii. Lepiej miec od razu, kto wie gdzie bedziemy za rok czy piec/pietnascie lat i do czego bedzie potrzebne.
      • akrimaa Gosia7813 08.01.12, 21:26
        Nie precyzyjnie sie wyrazilam - ksiadz zadzwonil, ale wczesniej zapisalam sie na kolede. Myslalam, ze zadzwoni pare dni szybciej, a nie wieczorem w piatek.
        Dalam 20F, chociaz chetnie dalabym wiecej.
        W rozmowie dowiedzialam sie ze ksiadz placi angielskiej parafi za odprawianie mszy raz w tygodniu. Niby to oczywiste ze ktos musi posprzatac i trzeba zaplacic za prad, ale katolikow angielskich jest przeciez wiecej niz polskich
    • izabelski Re: kolęda - ile dajecie? 09.01.12, 14:04
      ksiadz powinien poprosic o wypelnienie Gift Aid ,wtedy ofiara jest warta wiecej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka