akrimaa 06.01.12, 20:14 Wlasnie zaskoczyl mnie ksziadz telefonem ze jutro wpadnie po koledzie. Pierwszy raz przyjmuje ksiedza. Ile dajecie w ofierze? Dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia7813 Re: kolęda - ile dajecie? 06.01.12, 21:07 To do Was sam dzwoni? My jestesmy zapisani do polskiej parafi i na kolede trzeba sie zapisac samemu, oczywiscie jak ktos chce. Ja w zeszlym roku wsadzilam 20F - nie wiem czy to duzo czy malo, ale sama jestem z dwojka dzieci wiec dalam tyle ile mi sie wydawalo, ze dla ksiedza bedzie ok. Odpowiedz Link
karolajna83g Chrzest 06.01.12, 22:53 A na Chrzest ile wypadałoby dać? Ksiądz niepolski, powiedział, że co łaska. Ja chciałam dać 50F, mój twierdzi, że to bardzo dużo i powiedział, że 20F mu powinno wystarczyć. Odpowiedz Link
bialasek75 Re: Chrzest 06.01.12, 23:28 Ja polskiemu dałam 50, ale jak mu wręczałam kopertę to mówił, że nie trzeba. Jakoś dziwnie, czy tu Polacy nie dają? Odpowiedz Link
mama-123 Re: Chrzest 06.01.12, 23:38 Nie wiem jak tam w Twojej parafii, ale w mojej angielskiej tez nie trzeba, tylko jezeli sie chce. Ja tez zawsze dawalam £20. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Chrzest 07.01.12, 07:47 My tez za chrzest dalismy 50, angielska parafia i takiz ksiadz, ucieszyl sie bardzo z datku. Za kolede dalabym 10. Odpowiedz Link
eni7.08 Re: Chrzest 07.01.12, 10:52 w angielskim kosciele za komunie dalismy 50, za chrzest nawet nie pamietam ale chyba podobnie, ale nie bylo juz zadnych innych oplat, w polskim kosciele jest dokladny cennik, i dodatkowo placi sie za kwiaty, ogrzewanie, prezent dla ksiedza itp itp Odpowiedz Link
bialasek75 Re: Chrzest 07.01.12, 12:20 U mnie była to angielska parafia, ale polski ksiądz przyjeżdża na jedną mszę w tygodniu. Chrzest był na tej mszy, więc to nie było jakoś dodatkowo robione. A powiedzcie mi, czy świadectwo chrztu odbierałyście i macie w domu czy zostało w kościele? Mi ksiądz nic nie dał, może powinnam się upomnieć na wszelki wypadek, co? Odpowiedz Link
agg3 Re: Chrzest 07.01.12, 15:09 Ja w polsce tez nie dostalam dla corki. Dopiero teraz jak potrzebowalam dla corki do szkoly to ksiadz wystawil. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Chrzest 07.01.12, 19:03 My dostalismy swiadectwo tuz po ceremonii. Lepiej miec od razu, kto wie gdzie bedziemy za rok czy piec/pietnascie lat i do czego bedzie potrzebne. Odpowiedz Link
akrimaa Gosia7813 08.01.12, 21:26 Nie precyzyjnie sie wyrazilam - ksiadz zadzwonil, ale wczesniej zapisalam sie na kolede. Myslalam, ze zadzwoni pare dni szybciej, a nie wieczorem w piatek. Dalam 20F, chociaz chetnie dalabym wiecej. W rozmowie dowiedzialam sie ze ksiadz placi angielskiej parafi za odprawianie mszy raz w tygodniu. Niby to oczywiste ze ktos musi posprzatac i trzeba zaplacic za prad, ale katolikow angielskich jest przeciez wiecej niz polskich Odpowiedz Link
izabelski Re: kolęda - ile dajecie? 09.01.12, 14:04 ksiadz powinien poprosic o wypelnienie Gift Aid ,wtedy ofiara jest warta wiecej Odpowiedz Link