Dodaj do ulubionych

Trudne prasowanie zagnieceń... :(

23.05.13, 17:37
Właśnie spędziłam chyba pół godziny na prasowaniu niewielkiego bieżnika.
Na bieżniku po praniu niefortunnie zrobiły się ostre zagniecenia. Takie załamania.
Prasowałam na najwyższej temperaturze i na mokro, pod parą i nic...
Położyłam bieżnik na stole i wygląda jak "psu z gardła"...
A jest taki ładny, a te zagniecenia odejmują mu uroku.

Czy jest jakiś sposób, żeby go wyprasować?
Obserwuj wątek
    • ewenny58 Re: Trudne prasowanie zagnieceń... :( 23.05.13, 17:48
      popsikaj usztywniaczem/ krochmalem/ w spreyu, ja tak robie z lnianymi bieżnikami
      musi być też lekko wilgotny
      i trzeba dodać jeszcze trochę cierpliwości
      dobrze, że to nie koszula męska tongue_outPP
      • smutas13 Re: Trudne prasowanie zagnieceń... :( 23.05.13, 20:10
        Obrusów, zasłon, koszul męskich, delikatnych bluzek i spodni, nie wiruję, co bardzo ułatwia prasowanie.
        • horpyna4 Re: Trudne prasowanie zagnieceń... :( 24.05.13, 07:43
          To zależy od pralki. Moja pierwsza pralka gniotła bardzo, nie miała zresztą regulacji obrotów. Druga już miała i wirowałam wszystko na dość wolnych obrotach. Obecna sama ustawia właściwą prędkość wirowania, zresztą kształt bębna ma też duże znaczenie. I teraz prawie nic nie wymaga prasowania.

A czy przypadkiem ten bieżnik nie był prany w zbyt wysokiej temperaturze? Bo jeżeli był z dodatkiem sztucznego włókna, to w połączeniu z szybkim wirowaniem zagniecenia powstaną na bank. I właśnie takie, co nie dają się rozprasować.
    • sylabina Re: Trudne prasowanie zagnieceń... :( 28.05.13, 11:04
      Robiłam testy domowych sposobów na prasowanie, polecam ten z www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=181110052041145&id=172225322929618.

Niestety mam też złą wiadomość: pewne tkaniny są absolutnie nie wyprasowania. Mam taki obrus kupiony w second handzie, len, ale po wypraniu (nie piorę w tem. wyższych niż 60 stopni do prania dodaje jakiś związek tlenu do dezynfekcji - wiadomo lumpeks) po użyciu wszystkich możliwszych środków ułatwiających prasowanie z: Lidla, Biedronki, Łucznika, ma ciągle załamania. Moja mama zanosiła do magla i to był jedyny sposób na idealne obrusy.
      • sylabina Re: Trudne prasowanie zagnieceń... :( 28.05.13, 11:13
        Horpyna4 ma rację: wysoka temperatura jest wrogiem prasowania. Kiedyś moja koleżanka w dobrej wierze wyprała firanki, takie niby bawełniane na 90 stopniach, papierosy, brud, tłuszcz - były w kuchni. Niestety nie dało się ich wyprasować. Ale wisiałysmile)
        Mam słabość do obrusów, kupuję je często w second handach. Mam opracowaną technikę przetrzebiania zasłon na obrusy - w sc można znaleźć fajne zasłony w bożonarodzeniowych kolorach. W wielkanocnych oczywiście teżsmile
        Mój ulubiony fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3434082,2,1,DSC08668.html
        Jak widać też ma załamania, ale większym problemem było i jest to, że czerwono-bordowy kolor przechodzi na biały.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka