Dodaj do ulubionych

Chlebek na Żurek GDZIE ??Plisssss

11.03.12, 12:36
Hej dziewczyny

Chciałabym bardzo zrobić na Święta żurek i podać go w chlebku właśnie.
Ale za pierona nie wiem gdzie mogę dostać taki.
Widziałam ostatnio w Asdzie coś podobnego,ale z bardzo cienką skórą i na pewno by po chwili przesiąkł.
Macie jakieś pomysły skąd go wziąść ?!

Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • bryanowa-1 Re: Chlebek na Żurek GDZIE ??Plisssss 11.03.12, 12:49
      ja robie tak:
      -10 łyżek mąki żytniej(rye flour)
      -1litr przegotowanej ,ostudzonej wody
      -2 ziela angielskie
      -2 liscie laurowe
      -2 ząbki czosnku

mąkę wsypuje do szklanego naczynia(lub glinianego jak robie wiecej),zalewam woda i mieszam dobrze.wrzucam ziele angielskie,liść lauroy i przekrojony na pół czosnek.przykrywam ściereczka lub ręcznikiem i mieszam rano i wieczorem.po tygodniu gotowy zakwas na żurek.znajomi zachwalają więc raczej smaczny :)
      https://suwaczki.maluchy.pl/li-29822.png
    • glasscraft Re: Chlebek na Żurek GDZIE ??Plisssss 11.03.12, 12:50
      Przeczytaj ten watek - jezeli dobrze pamietam, to ktos sugerowal "malowanie" bialkiem i zapieczenie przed wlaniem zupy.

forum.gazeta.pl/forum/w,77,133712892,133712892,Chleb_do_zupy_w_chlebie_.html
    • ewika-uk Re: Chlebek na Żurek GDZIE ??Plisssss 13.03.12, 14:17
      Jezeli jestes z Londynu,to pamietam ze kilka lat temu moja kolezanka w ktoryms z polskich sklepow zamawiala,robia takie bochenki przed swietami,popytaj moze akurat,a jak nie to jedynym wyjsciem jak Ci ktos w Pl kupi i wysle:-)
      • zielona_magnolia Re: Chlebek na Żurek GDZIE ??Plisssss 13.03.12, 20:29
        a moze sprobujesz upiec sama- przepis Dorotus mojewypieki.blox.pl/2009/11/Wloskie-miseczki-chlebowe.html
        • robak.rawback Re: Chlebek na Żurek GDZIE ??Plisssss 13.03.12, 20:55
          ciekawy pomysl - chyba nie kojarze tego sposobu. a jaki to konkretnie ma byc chleb? ma miec jakas specjalna nazwe? rozumiem ze raczej bialy niz razowy, czy tez sie myle?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka