Dodaj do ulubionych

woda z cukrem

10.04.12, 22:11

Dziewczyny napiszcie, jak to się ma do opinii w UK.

Moja mama daje mojemu dziecku do picia wodę z cukrem.
Wyczytałam gdzies na jakimś forum,ze wtedy dziecko czuje sie bardziej najedzone...Moim zdaniem cukier szkodzi bardziej niz daje pożytku, ale może akurat w tym przypadku jestem wyczulona.
Ostatnimi czasu mam jakis uraz do cukru (moze dlatego spowodował u mnie nadwagę od lat nastoletnich) i sprawdzam etykiety. Mam chyba jakąś obsesję na tym punkcie, ale po prostu nie chcę, zeby moje dziecko pozniej bylo przyzwyczajone do picia tej nieszczęsnej wody z cukrem ( a raczej wody z tym nieszczęsnym cukrem).
Dodam,ze moje dziecko ma 8 miesiecy, dwa ząbku juz wychodzą a drugie dwa zaraz będą.
istny niejadek z niego, nawet tych piekielnych kaszek nie je a tym bardziej słiczków, moich obiadów tez nie rusza. To mój taki mały problem.....

Obserwuj wątek
    • agaciha Re: woda z cukrem 10.04.12, 22:21
      Sorry ale nie myslalam, ze w dobie internetu sa mlode mamy, ktore nie wiedza czy woda z cukrem jest dobra czy zla. Ja nie wiem czy mozna dac dziecku cos gorszego do picia...chyba alkohol. Co to w ogole znaczy, ze Twoja mama daje Twojemu dziecku??
      Nie dawaj dziecku wody z cukrem a najlepiej niczego co zawiera cukier- chociaz to juz moze byc trudne bo teraz cukier jest wszedzie..ale wsypywanie dziecku do wody cukru uwazam za ogromna glupote. Dziwisz sie, ze jest niejadkiem? Napij sie wody z cukrem i powiedz czy masz po niej ochote na obiad.
      Dawaj dziecku do picia czysta wode, nie dawaj sokow tylko owoce i to tez z umiarem i zobaczysz, ze apetyt sie poprawi. Mamie powiedz, ze to Twoje dziecko i pic wody z cukrem nie bedzie.
      Powodzenia.
    • kinmalek Re: woda z cukrem 10.04.12, 22:22
      Myślę że twoja mama robi bardzo duży błąd i powinnaś kategorycznie jej o tym powiedzieć.Po pierwsze woda z cukrem nie ma w sobie nic zdrowego,po drugie jak ma dziecko zacząć jeść coś normalnego skoro energię czerpie z wody z cukrem,po trzecie ząbki,w takiej sytuacji to bardzo prosta droga do próchnicy.Naprawdę nie mam pojęcia jaki jest cel przyzwyczajania od małego do podawania cukru.
      • robak.rawback Re: woda z cukrem 10.04.12, 22:32
        o rany - jak wyzej - wychodujesz narkomana a cukrzyca jak tego natychmiast nie przerwiesz. nie wiesz ze cukier to biala smierc. juz nic gorszego i bardziej bezsesnownego nie ma niz podanie wody z cukrem.
        wode z cukrem sie podaje cukrzykom jak maja zapasc, jak juz im sie organizm rozwalil do konca.
        po wlasnym doswiadczeniu z cukrem i weglowodanami - mam zal do rodzicow i do samej siebie.
    • kalasotka Re: woda z cukrem 10.04.12, 22:29
      Moim zdaniem woda z cukrem moze w tym wypadku tylko zaszkodzic. Samej nigdy by mi do glowy nie przyszlo cos takiego. Jezeli nawet dziecko nie je co mu podajesz, to woda z ukrem tylko ten stan pogorszy (nie bedzie chcialo jesc czegos innego niz slodkie, straci apetyt, bo cukrem sie nasyci).
      Moze to tylko taki etap? Moze poprobuj nowych rzeczy. dziecko jest jeszcze bardzo male.
      I przede wszystkim powiedz mamie, ze to Twoje dziecko i -o ile czujesz, ze ta woda to cos zlego, a chyba tak jest- i sama cos wymyslisz.
      Woda z cukrem to takie wlasnie babcine rady.
    • karolina_zet Re: woda z cukrem 10.04.12, 22:34
      tak, woda z cukrem byla hitem gdy moja mama mnie urodzila. Nawet w ksiazeczce zdrowia mam wbita pieczatke ze karmic dziecko co 3 godziny mlekiem a w miedzyczasie podawac wode z cukrem:)
      Chyba jej to wszystko mocno zapadlo w pamiec bo moje dzieci tez tak chciala potraktowac... bardzo sie zalila ze jesli nie moze wnusi podawac soczku to moze choc ta wode z cukrem lub herbatke z cukrem...
      Smoczek namietnie obtaczala w cukrze gdy tylko nie patrzylam.
      Takie to czasy byly!
      • e-agnieszka30p Re: woda z cukrem 10.04.12, 22:55
        Jak ja urodzilam moja coreczke to w szpitalu po porodzie kiedy byla glodna a ja nie mialam dostatecznie duzo pokarmu, pielegniarka przynosila wode z glukoza i tym dopajalam mojego zarloka :) Mialo to miejsce tylko w szpitalu po porodzie bo pozniej mialam pokarmu dosc i mala sie najadala ale mysle ze mama twoja nie powinna dopajac coreczki woda z cukrem bo jak sie mala przyzwyczai to niczego innego nie wezmie do ust pozniej (pomijam juz kwestie zabkow).
        • basiak36 Re: woda z cukrem 11.04.12, 09:01
          Noworodkom po porodzie tym bardziej nie daje sie wody z cukrem. Jeśli spada na wadze powyżej 10% wagi urodzeniowej, dokarmia sie, poprawiając przy tym technikę ssania. Jeśli nie spada aż tyle na wadze, ma sie dobrze , to nic sie nie robi tylko karmi. Nawet jeśli mamy wrażenie ze pokarmu brak :-)
    • basiak36 Re: woda z cukrem 10.04.12, 23:16
      No wiadomo ogolnie jaki wplyw ma cukier na zeby, nie mowiac juz o nawyku picia zaslodzonych napojow. Oraz to ze slodkie hamuje apetyt, a u dziecka ktore sie na tym etapie szybko rozwija, potrzebne sa przede wszystkim zdrowe kalorie, a nie te puste w cukrze.

Przyznam ze dziwi mnie ze jeszcze jakas babcia sie uchowala ktora dziecku cukier daje:) No chyba ze to babcia bedzie z dzieckiem za pare lat do dentysty biegac:) I walczyc z 'niejadkiem':)

Nie masz obsesji, ja od poczatku pilnuje zeby moje dzieci pily sama wode, i ten nawyk swietnie i zdrowo sie sprawdza.
    • monstroteratum.furiosum Re: woda z cukrem 11.04.12, 00:51
      Niedawno na ITV byl document pod wdziecznym tytulem "Our Kids' Rotten Teeth". Moze znajdziesz w netcie i pokaz babci jak 6-cio latce wyrywaja pod narkoza 11 zebow :( Moze to ja przekona o szkodliwosci pojenia/karmienia dzieci cukrem.
    • hanai77 Re: woda z cukrem 11.04.12, 01:30
      masakra,,, normalnie w szok sie wbilam, wez kochana szanownej babuni wyraznie zakaz takich praktyk absolutnie niezdrowy, chory wrecz pomysl rodem z glebokiego PRL i karmienia wedlug zasad co 3 godz, a jak sie dzieciak darl z glodu to cukrem go na przetrzymanie... i nie ma co oczekiwac ze maluszek zacznie jesc cokolwiek jesli mu caly czas glukoza we krwi buzuje... nie ma szans... podawaj zwykla wode .. a wlasnie w ramach eksperymentu walnij sobie szklaneczke oslodzonej wody przed jedzeniem to faktycznie zobaczysz co sie z toba dzieje... z twoim dzieckiem jest identycznie,,,
    • 1mzeta Re: woda z cukrem 11.04.12, 10:31
      Grzecznie bym powiedziała mamie, że nie życzę sobie takich praktyk- to moje dziecko i ja decyduję co je i pije.
      Woda z cukrem..... pierwsze kroki do cukrzycy, próchnicy i złych nawyków żywieniowych.
    • miss_scary Re: woda z cukrem 11.04.12, 12:44
      Nic dobrego z takiej wody z cukrem nie bedzie, ale pamietam jak 10 lat temu taki nawyk we Francji widzialam,
      • chestnutflower Re: woda z cukrem 11.04.12, 12:55
        Wodzie z cukrem zdecydowanie mowie nie!
        1. prochnica
        2. zle nawyki picia tylko slodkich napojow
        3. zapychanie malutkiego zoladka bezwartowsciowym plynem
        4. zle nawyki zywieniowe
        5. nadmiar curku szkodzi naszemu calemu cialu i sprzyja rozwojowi m.in. pasozytow i drozdzycy
        • karolajna83g Re: woda z cukrem 11.04.12, 17:29
          Dzieki dziewczyny!!
          Mam dokładnie takie samo zdanie jak Wy!
          Moja mama tez po kryjomu dodaje ten cukier, jestem wściekła na nią.
          nie dość, że w mm jest sporo cukru, chciała jeszcze dawać te herbatki Hippa czy inne, to jeszcze w tych piekielnych kaszkach i bobofrutach tez jest cukier.
          • robak.rawback Re: woda z cukrem 11.04.12, 20:48
            tak wlasnie sobie mysle - ty jej zakazesz, ona bedzie uwazac jak patszysz, a jak ciebie nie ma bo np jestes w pracy a ona sie dzieckiem zajmuje to dowali cukru.
            wyzuciabym caly cukier z domu do smieci jesli ona ma dostep do dziecka wtedy kiedy ty nie widzisz. na serio.
            ja znowu znam na odwrot - dorosle dzieci przynoszace swoim rodzicomc cukrzykom slodycze przy kazdych odwiedzinach - no bo to znak ze kochaja i sie troszcza.
            - tragedia i trumna.
            • kako2000 Re: woda z cukrem 11.04.12, 20:53
              Zatkalo mnie normalnie!!!
            • karolajna83g Re: woda z cukrem 11.04.12, 22:24
              Jutro wylatuje do Uk, więc problem zniknie, aczkolwiek ostatnio często sprawdzałam smak wody....

temat uważam za zamknięty:))) Proszę nie pisać i zrzucić post na dół:)
          • illegal.alien Re: woda z cukrem 11.04.12, 21:32
            Nie zostawialabym dziecka sam na sam z mama dopoki nie odzyska mojego zaufania.
            Cale szczescie moja mama nie miala takich pomyslow i wszystko ze mna konsultuje - na wlasna reke nie poda mlodej nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka