Dodaj do ulubionych

Studia w UK

29.04.13, 15:25
Wiem, ze wiele z was uczy, lub uczylo sie w Anglii. Chcialabym rozpoczac tu studia, undergraduate, na calkowicie dla mnie nowym kierunku, skontaktowalam sie z uniwersytetem ktory mnie interesuje, zeby czegos wiecej sie dowiedziec odnosnie przyjecia, wymagan itd, pani na infolinii niewiele byla w stanie mi powiedziec, przekierowala mnie do kogos kto moglby mi wiecej informacji udzielic, ale co dzwonie to ta osoba nie odbiera, zostawilam kilka razy wiadomosc i zero kontaktu. Ogolnie babka z infolinii powiedziala, ze skoro jestem mature, i mam wieksza przerwe w nauce niz 5 lat, to musze najpierw pojsc na kurs do collegu i zrobic access to higher edu, ale ona nie jest pewna, bo nigdy nie uczylam sie w UK, cala moja edukacja jest z Polski, mam mature i temu mam sie kontaktowac z ta inna osoba. Jak to wygladalo w waszym przypadku, najpierw college a potem uniwerek, czy jednak od razu uniwersytet?
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: Studia w UK 29.04.13, 15:31
      ja bylam tydzien temu w collegu tez sie dowiadywac. I z tego co mi powiedzieli to nic nie zrobie jesli nie uzyskam minimum 5.5 pkt z IELTS. Wiec najpierw Ielts a potem moge sobie dopiero myslec dalej. Oczywiscie zwykle kursy moge robic ile chce.
      Powinni miec students services i tam udzielic Ci informacji.
      • lianis Re: Studia w UK 29.04.13, 15:55
        Mi powiedzano ze potrzebuje IELTS 7.0, ale robiac ten access to higher education przez rok, to juz nie musze zdawac testow z angielskiego, a na moje ze mam lvl 2, stwierdzila ze faktycznie pod katem jezykowym wystarczy, ale i tak chyba musze zrobic ten kurs w collegu
    • sfornarina Re: Studia w UK 29.04.13, 15:32
      > Jak to wygladalo w waszym przypadku, najpierw college a potem uniwere
      > k, czy jednak od razu uniwersytet?

Dawno temu wystarczyło złożyć aplikację przez UCAS - można było na 5 uniwerków. Matura + personal statement w zupełności wystarczały. Uczelnie wymagały również certyfikatu języka angielskiego (IELTS czy Toefl), ale ja do nich zadzwoniłam, rozmawiałam z opiekunem roku, i ten od razu przez telefon mi powiedział, że mój angielski jest dobry i żadnego certyfikatu w takim razie przedstawiać nie muszę.

Nie wierzę, by teraz matura nie wystarczała...
      • nannyjo32 Re: Studia w UK 29.04.13, 15:45
        az sobie zadzwonie i jeszcze raz sie zapytam.
        • robak.rawback Re: Studia w UK 29.04.13, 16:18
          nie wiem czy cos sie zmienilo w ielts jesli chodzi o poziomy przez ostatnie pare lat ale 5.5 z ielts to byl maly poziom ogolnie, i tym bardziej maly na studia - zaleznie tez jaki kierunek czy - mocno akademicki czy nie.
          uniwerki wymagaja tyle po to zeby miec wystarczajaco foreign students co sie kwalifikuja - ale nikt tego na glos nie powie

wiec jak masz 5.5 to nie siadaj na laurach tylko kup sobie ksiazke z listy lektur i zobacz jak ci czytanie i rozumienie idzie i czy bedziesz w stanie na dany temat dyskutowac na zajeciach z grupa.
          • nannyjo32 Re: Studia w UK 29.04.13, 16:49
            wiesz ja bylam w collegu a nie na univerku wiec pewno maja mniejsze wymagania. Bylam z kolezanka na dniach otwartych tak zeby sie zorientowac co mozemy robic.
            Ja od wrzesnia zaczynam kyurs business and administration i od nastepnego tygodnia wolontariat w adminie. MAm przerwe bo siedze z dziecmi juz ponad 3 lata w domu.
            Z Poslki mam licencjata i bede sie tez dowiadywac czy cos moge z nim zrobic itp.
            Umowilam sie jeszcze raz na spotkanie za tydzien z babka w collegu i juz tym razem wezne swoj dyplom polski wszytkie kursy jakie tu porobilam i sobie tez o finansach pogadam. Dowiem sie wszytkiego pozadnie.
            Ja myslalam o foundation degree albo o BA.
            Ja mysle ze taki kurs Ielts przynajmniej mnie troche by pomogl wlasnie chodzi mi o pisanie esejow itp. TYlko ze kosztue £10/godzina. Ja zdalam Fc 4 lata temu powiedzial mi ze to jest na tym samym pozieomie kurs tylko ze nie ma gramatyki, ale na egzaminie wyjdzie wszytko w pisowni.
            • robak.rawback Re: Studia w UK 29.04.13, 17:58
              looknij na stronie kursu jakie moduly maja, powninnimiec odnosniki do wykadowcow na danym kursie - oni powinni miec tez swoje strony z publikacjami ewentualnie gdzies tam na stronie uniwerku bedzie moze reading lists
              moze maja bloga albo twitera albo swoja wlasna odzielna strone zlinkowana to tam tez spojrz, albor owniez uniwerki maja swoje repsositories z publikacjacmi, ewentualnie pracami/projektami studenckimi - mze akurat zadnych loginow do tego nie bedzie potrzeba tylk beda ogolnie dostepne

albo spojrzyj tez na strone ich biblioteki na katalog i zobacz jakie ksiaki maja - moze bedzie tag cloud z odnosnikami do jakich kursow sie dana ksiazka nadaje
              roznie te informacje mogabyc zapodane zaleznie od uniwerku.

spojrzalabym tez na necie strony/fora z recenzjami kursow/rozmowy studenckie
    • sfornarina Re: Studia w UK 29.04.13, 18:21
      Open University nie wymaga kursu językowego na undergraduate studies.
      Z tym, że regularnie trzeba oddawać eseje na zaliczenie, więc bez znajomości języka i tak się przez szkołę nie przebrnie.
    • yskyerka Re: Studia w UK 29.04.13, 18:22
      A możesz się do nich przejść i pogadać z kimś, kto się lepiej orientuje? Może mają jakieś dni otwarte?

Ja miałam większą przerwę w nauce i nie robili mi problemów. Fakt, że zapisywałam się na MA. Po prostu złożyłam papiery i czekałam na decyzję.

Jeśli chodzi o angielski, to do papierów dołączyłam kopię certyfikatu CPE. Najpierw kręcili nosem, że to sprzed 15 lat, a papier powinien być co najwyżej sprzed dwóch lat. No to zapytałam, czy coś się zmieniło, bo jak zdawałam egzamin, to był ważny bezterminowo. No i po mojej odpowiedzi napisali, że jest OK. :)

Moja rada: złóż papiery i czekaj na reakcję. Jeżeli czegoś im będzie brakowało, to się upomną i od dostarczenia brakujących dokumentów uzależnią przyznanie miejsca.
    • yumemi Re: Studia w UK 29.04.13, 19:39
      ja skladalam papiery w 94 roku i wtedy musialam robic to przez UCAS, bylam tuz po maturze polskiej, musialam zdawac egzamin CPE.
    • ukasia Re: Studia w UK 29.04.13, 21:49
      Wydaje mi się, że najlepiej kontaktować się z wykładowcami z konkretnego kierunku, poszukaj na stronie kierunku, który cię interesuje, najlepiej kontakt do programme leader.

Na szczęście ja już kończę, zostały mi ostatnie prace do napisania - nie mogę się już doczekać.
      Przy aplikacji pomagała mi kobieta z tej strony
      Wszystkie dokumenty o które prosiła skanowałam i wysyłałam mailem do niej. Ona za mnie złożyła aplikację. Wydaje mi się, że to nie było przez UCAS tylko bezpośrednio do uniwersytetu. Nie miałam żadnego ITELS czy innego Teofila ;) Mój najwyższy poziom z angielskiego był Adult literacy level 2. Miałam interview właśnie z programme leader, która zauważyła, że nie jestem biegła z angielskiego, ale spodobało jej się moje portfolio i mnie przyjęła.
      Początki w pisaniu prac były trudne. W pierwszych pracach nie było zdania, w którym nie byłoby błędu! A potem było już coraz lepiej. Błędami przestałam się przejmować jak po pierwsze 'wypróbowałam' różnych rodowitych sprawdzaczy i każdy z nich zostawiał jakieś błędy, a po drugie - jak mi koleżanki z roku powiedziały, że one też mają zawsze dużo błędów.
      Skończyłam moje foundation degree z distinction i właśnie kończę top-up year - BA. Nie spodziwam się tak dobrych wyników w tym roku, bo teraz pracuję i jest dużo ciężej, ale też nie mam już ciśnienia żeby było jak najlepiej (na koniec foundation musiałam miec co najmniej merit żeby dostać się na BA).
      Mimo, że bywało ciężko i życie całej rodziny stanęło na głowie i tak było warto. To tylko kilka lat w porównaniu z całym życiem.
      Przepraszam - chyba nie pomogłam za wiele.
      • sfornarina Re: Studia w UK 29.04.13, 22:04
        Jeśli chcesz studiować dziennie, to składasz aplikację przez UCAS i nie można tego ominąć (i nie ma po co, bo wypełnianie ich aplikacji jest łatwe i przyjemne, i za jednym razem 5 uczelni się typuje).
        Jeśli part-time, wtedy składasz podanie bezpośrednio na uczelnię.

Tutaj masz wszystko, cytuję:
        All applications to UK universities for full-time courses are made through UCAS, the Universities and Colleges Admissions Service.
        • nannyjo32 Re: Studia w UK 29.04.13, 23:21
          pamietam jak robilam fc i mielismy darmowe 2 godziny angielskiego w tygodniu wiec przychodzili wszyscy z roznych programow. Ja sie dziwilam jak ci z ielts chca zdac ten egzamin i studiowac. Byla tez jedna dziewczyna z Polski byla dopiero rok w Uk angielski masakryczny miala, a zdala ten ielts dostala sie na uniwersytet i juz jest po studiach.

• izabelski Re: Studia w UK 30.04.13, 08:54
            pamietam jak slaby byl moj angielski po zdaniu FC douczanie sie w samego jezyka jest b.wazne, bo przyspieszy poznijesze studiowanie
            • nannyjo32 Re: Studia w UK 15.05.13, 17:59
              dzisiaj mialam wizyte w collegu. Myslalam ze bedzie konkretnie jaki kurs chce, a trafilam na doraddze karirowego ktora rozmawiala ze mna 1.5 godziny. Sprawdzila moj dyplom z Polski na stronie NARIC i powiedziala mi ze mam Bachelor of Arts degree. Jestem milo zaskoczona, ale chcialabym jeszcze wyslac te papiery do NARIC i miec potwierdzenie, czy wy tez tak robiliyscie, czy to zbedny wydatek?
              • anika_key Re: Studia w UK 15.05.13, 19:03
                Ja dostalam sie po collegu. A;e ja mialam tez tylko mature, zadnego ielts i innych. Tyle z,e ja rozpoczynalam kierunek ktorego nie znalam wiec zrobilam rok collegu i od razu na uniwerek- papiery wszystko skladalam sama- na UCAS i na student loan. College skonczylam na distinction,
                1wszy rok na 71,% czyli first, i drugi rok 81,2% tez first :)) teraz mam ostatni tydzien, wlasnie koncze portfolio i ciekae co w tym roku dostane?

Moj jezyk nie byl najlepszy jesli chodzi o pisownie bo ja sie angielskiego uczylam ''z ulicy'' zrobilam jakis tam esol wczesniej ale nie wiele mi dal. Z pisownia eseji problemu nie mialam calkiem fajnie mi szlo, jedyni bledy gramatyczne robilam i tutaj juz jakas kolezanka looknela i pomogla;p One nigdy i tak nie widzialay i czym ja tam pisze bo nie ich zainetresowania wiec zadna mi w tekst nie ingereowala jedynie np. wywalily 'the'' ktorego uzywalam jak przecinka ;p

polecam strobe www.theasaurus.co(albo co.uk) swietna do slowek !
                • nannyjo32 Re: Studia w UK 15.05.13, 19:13
                  no ja myslalam ze mi nie wezna wyksztalcenia z Polski. Poszlam na dni otwarte do collegu zapytac sie o kursy itp. No i cos mnie tknelo bo pisalyscie tutaj ze jednak umowie sie na wizyte w 4 oczy z students services i poszlam dzisiaj. Tak z niczego pomyslalam jak wychodzilam ze wezne ze soba ten polski dyplom moze tez cos mi na jego temat powiedza jak bede wybierala kurs, a trafilam do doradcy karierowego i ona mi go sprawdzila i stwierdzila ze ja na master moge isc na uniwersytet. Nie wiem czy tylko oplaca sie go wysylac do NARIC ? ale chyba dla swietego spokoju tak zrobie.
                  Z Angielskim mam FC robilam w 2009 roku, ale chyba tez dla switego spokoju zrobilabym te kursy IELTS i egzamin.
                  • robak.rawback Re: Studia w UK 15.05.13, 22:49
                    jak chcesz dla swietego spokoju to wysli emaila do school office tego kursu na ktory skladasz papiery i powiedz ze masz BA zrobione wpolsce i zjakiej uczelni, i ze tez pani od karier tez ci potwierdzila ze to co masz to BA - bo to dany kurs i ich admin cie przyjmuje i twoje papiery - niech wiec odpisza emailowo - jak powiedza ze tak to po co naric. ja bym olala - ale to juz twoj wybor jak nie jestes pewna.
                    aby potwierdzenie dostac od tych do ktoych masz skladac papiery bo oni powinni najlepiej wiedziec czego chca.
                    • yskyerka Re: Studia w UK 16.05.13, 11:15
                      Taniej cię wyjdzie, jak oddasz polski dyplom do tłumaczenia przysięgłego. Z pieczątką będzie ładniej i poważniej wyglądało. :) Na NARIC zawsze zdążysz się wykosztować, ale raczej nie będzie to konieczne.
                      • nannyjo32 Re: Studia w UK 16.05.13, 16:33
                        mam juz przetlumaczony moja uczelnia za darmo mi dala taka kopie.
                        • izabelski Re: Studia w UK 16.05.13, 19:22
                          no masters moesz znalezc part-time, wtdy bedzieszmiala mniejsze obciazenie
                          bo jesli pojdciesz na full-time i czujesz, ze masz braki w j.ang to dasz rade, ale musisz uczyc sie od pierwszego dnia zajec, zeby nie miec zadnych zaleglosci
                      • porzeczka666 Re: Studia w UK 17.05.13, 10:19
                        koncze wlasnie studia BA.moje trwaly dlugo bo zmienilam kierunek po pierwszym roku.Potem siedzialam rok w domu jak synek sie urodzil wiec wyszlo z tego 6 lat. Mialam obowiazkowy semestr za granica plus projekt. Zostal mi ostatni egzamin.Zaczynajac studia mialam zamiar wrocic do Polski jako ze maz nie chcial tu zostac. Niedawno zmienil prace na part time i konczy juz drugi rok informatyki. Do Polski nie chce juz wracac.Moj kierunek jest malo zatrudnialny w uk wiec aplikuje o miejsce na Msc Computer studies conversion degree. W rok czasu trzeba zrobic 120 pkt z przedmiotow plus przez wakacje projekt indywidualny jako dissertation. Zyskuje sie nowe kwalifikacje-w pigulce. Z tego co patrzylam conversion degree so coraz bardziej popularne. Plus jak die ma srednis ze studiow 2.1 to mozna dostac scholarship pokrywajacy tuition fee plus 6000 living cost grant z EU(na moim uniwerku)
                        • porzeczka666 Re: Studia w UK 17.05.13, 12:34
                          odpowiadajac na pytanie lianis to ani ja ani maz nie mielismy robiondgo Ielts. wystarczyla matura z polski. rekrutacja polegala na primo aplikacji przez ucas. secundo rozmowid z admission tutor wybranego kierunku potem dostalismy oferte. Aha na Master studies nie ma standardowo pozyczek ze student loan. trzeba oplacic samemu chyba ze sie mialo 2.1 z bachelora.wtedy mozna sie starac o scholarship.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka