Dodaj do ulubionych

Car insurance - 2 x first driver

30.08.13, 00:37
Czy orientujecie się czy taka sytuacja wogóle jest dopuszczalna i legalna? Mam znajomą, nie jest polką i jest to babeczka po 50 która dopiero teraz robi prawo jazdy. Zaproponowała mi taki układ, że kupi auto i zarejestruje je na mnie (będę first driver a ona second) ponieważ jak mam długo prawo jazdy i wtedy insurance będzie o wiele tańszy niż na nią. W zamian za to będzie mi to auto pożyczać jak będę potrzebować ( z mężem mamy jedno i mąż zazwyczaj nim jeździ do pracy) czy też będziemy robić wspólnie jakieś wypady jej autem bo ona musi też zdobywać praktykę przed ezgazminem który planuje zdać za jakiś czas jak się jeszcze podszkololi. Chciałabym jej pomóc w tym bo ona mi też pomaga, pilnuje mi czasem córki jak potrzebuję no i wogóle się przyjaźnimy. Jednak mam wątpliwości pt:
1. Czy mogę być main/first driverem na polisie w dwóch różnych autach (w naszym to też ja jestem main driver bo tak jest taniej), przy czym każde z nich będzie pod innym adresem?
2. Co w przypadku jak potem gdy potem jak ona już zrobi prawko i spowoduje jakiś wypadek? Jakie to ma wtedy konsekwencje dla insurance'u naszego auta (mojego i męża)?
Obserwuj wątek
    • lianis Re: Car insurance - 2 x first driver 30.08.13, 08:32
      Mozesz byc pierwszym kierowca w wiecej niz jednym aucie. My mamy dwa auta i oba zarejestrowane i ubezpieczone na mnie.
      Podejrzewam, ze mozesz miec nawet kilka wlasnych domow, ale czy auta w ubezpieczalni zgloszone pod roznymi adresami to nie wiem, dziwne mi sie to wydaje.
      Nie wiem jak bedzie z kwestia wzrostu ubezpieczenia na wasze auto kiedy kolezanka spowoduje wypadek, moze bardziej beda znaly temat te ktorych dzieci robily prawko.
      Nie wiem czy wszystkie ubezpieczalnie to oferuja ale mozna sobie wykupic ubezpieczenie znizek za bezszkodowa jazde.
    • volica Re: Car insurance - 2 x first driver 30.08.13, 08:57
      To co chesz zrobic nazywa sie "fronting" i nie jest legalne
      www.google.co.uk/search?q=insurance+fronting+consequences
      • londynwarszawaparyz Re: Car insurance - 2 x first driver 30.08.13, 13:52
        mozesz byc na kilku samochodach ubezpieczona na jako first driver, natomiast jezeli bedzie szkoda z jej winy nie jestem pewna, ale dziala to chyba tak, ze tez przechodzi na kolejne auta (sugeruje sie tym jak jest w PL, i mysle ze tu moze byc tak samo). Nie odniose sie czy to legalne czy nie, co najwyzej wydaje mi sie to drobnym przekretem. Sadze ze masa osob tak robi. Natomiast ja chyba bym odmowila- po co robic sobie problemy dodatkow zgadzajac sie na niejasne uklady?Mowily jaskolki najgorsze sa spolki :) Po ewentualnej kolizji na drodze i problemach z ubezpieczycielem moze sie zakonczyc przyjazn a pozostac niesmak...
    • under.fire Re: Car insurance - 2 x first driver 30.08.13, 14:30
      Dzięki za linka, dam jej aby przeczytała bo ja tam wolę nie mieć problemów i nie pakować się w takie układy. Mam nadzieję że to zrozumie. Ja jeszcze kiedyś słyszałam historie jak polacy - mężczyźni podawali jako first driver mamusię która oczywiście mieszka w Polsce (a wpisywali że w uk) bo było taniej co mnie zawsze dziwiło że nie boją się problemów. U nas np w polsie ja jestem first driver bo tak nam wyszło taniej ale było też pytanie kto jest głównym użytkownikiem auta i tam podaliśmy ze mąż, zgodnie z prawdą bo to on jeździ autem na codzień częściej niż ja
    • plain-vanilla Re: Car insurance - 2 x first driver 30.08.13, 16:19
      Jest to nielegalne. Byla mowa o tym w TV, wiec stad wiem. Inna sprawa, ze wiele osob tak robi dla wlasnych dzieci. Ja bym na twoim miejscu sie w to nie angazowala. Niech kolezanka wejdzie sobie na strone porywnywarek ubezpieczen i sama zobaczy, jaka stawke bedzie placic jako swiezo upieczony kierowca. Moze nie bedzie tak zle, biorac pod uwage, ze jednak nie ma 17-22 lat. Na tym ukladzie ty tracisz wiecej niz ona.
    • xiv Re: Car insurance - 2 x first driver 30.08.13, 18:42

Pozwól się dopisać, ale nie bądź pierwszym kierowcą. Jeśli ona zrobi wypadek, a ubezpieczenie jest na ciebie - to poleci na twoje konto. Będąc drugim kierowcą - nic ci praktycznie nie grozi, a rzeczywiście może być wygodne, jeśli będziesz potrzebować samochód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka