under.fire
30.08.13, 00:37
Czy orientujecie się czy taka sytuacja wogóle jest dopuszczalna i legalna? Mam znajomą, nie jest polką i jest to babeczka po 50 która dopiero teraz robi prawo jazdy. Zaproponowała mi taki układ, że kupi auto i zarejestruje je na mnie (będę first driver a ona second) ponieważ jak mam długo prawo jazdy i wtedy insurance będzie o wiele tańszy niż na nią. W zamian za to będzie mi to auto pożyczać jak będę potrzebować ( z mężem mamy jedno i mąż zazwyczaj nim jeździ do pracy) czy też będziemy robić wspólnie jakieś wypady jej autem bo ona musi też zdobywać praktykę przed ezgazminem który planuje zdać za jakiś czas jak się jeszcze podszkololi. Chciałabym jej pomóc w tym bo ona mi też pomaga, pilnuje mi czasem córki jak potrzebuję no i wogóle się przyjaźnimy. Jednak mam wątpliwości pt:
1. Czy mogę być main/first driverem na polisie w dwóch różnych autach (w naszym to też ja jestem main driver bo tak jest taniej), przy czym każde z nich będzie pod innym adresem?
2. Co w przypadku jak potem gdy potem jak ona już zrobi prawko i spowoduje jakiś wypadek? Jakie to ma wtedy konsekwencje dla insurance'u naszego auta (mojego i męża)?