Dodaj do ulubionych

half term pomocy ; (

22.10.13, 21:46
Mamuski potrzebuje help ;) od poniedzialku jest half term. Super tylko gdzie j co ja mam robic z dzieciaczkami? Do kina pojde na place zabaw ok jesli tylko pogoda dopisze ale co dalej? Basen odpada jest ich dwojka , muzeum odpada igor za maly I co ja mAM robic ??? Wziedzanie juz mamy zaliczone kilka razy .niestety do17 jsstem sama potem ja wychodze do pracy a tatusiek jest z nimi.w domu sie
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: half term pomocy ; ( 22.10.13, 21:47
      a gdzie mieszkasz?
    • agg3 Re: half term pomocy ; ( 22.10.13, 21:56
      kurcze, ciesz sie ze mozesz w domu z nimi zostac, a nie kobinowac jak tu opieke zalatwic! :D
      masz 9 - latka, on chyba nie wymaga "nianczenia"? niech spotka sie z kolegami, to dla nich okazja by razem posiedziec, pograc na ps lub pokopac pilke, ogladac tv czy isc do kina... a Ty z malym do jakiegos play housu czy spotkaj sie z innymi mamami.
      na basen mozecie isc, przeciez 9 latka nie musisz przebierac I wycierac ;)
      museum? czemu nie. maly do wozka I w droge.
      • gosia7813 Re: half term pomocy ; ( 22.10.13, 22:22
        Biblioteki zawsze cos organizuje, play centre (taki z kulkami i zjeżdżalniami), jakas farma ze zwierzatkami, muzeum lub teatr dla dzieci.
      • kalina_19 Re: half term pomocy ; ( 22.10.13, 22:23

• kalpa Re: half term pomocy ; ( 22.10.13, 23:31
          A day camps? Mnie to ratowało, bo moje dzieci uwielbiały na to chodzić. Fakt, kosztuje, ale wiem, że można dostać dofinansowanie z tax credits.
        • almamag Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 11:34
          prawie 4 latek nie jest za maly na muzeum,
          to jest idealny wiek na takie wycieczki
    • kubanika1 Re: half term pomocy ; ( 22.10.13, 23:35
      dlaczego na basen z dwojka sie nie da??
      a dlaczego 4 latek za maly na muzeum??
      • xiv Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 09:25
        to samo sobie pomyslalem
    • sophie2202 Re: half term pomocy ; ( 22.10.13, 23:51
      Ja chodze sama z trojka na basen 7, 6 i 4 lata. Zakładam 4 latkowi rekawki albo kolo i nawet ja troche poplywam przy nich. W czasie half termu jest mnostwo zajec dla dzieci, poczukaj na stronie twojego council, a jesli lubisz robic rzeczy z dziecmi to wpisz sobie activity with children i masz tysiace pomyslow w necie.
      • nannyjo32 Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 10:24
        ja tez chodze z blizniaczkami sama na basaen od kad skonczyly 2.5 roku. Poszukaj w okolicy co sie dzieje, u nas muzeum w miescie organizuje dla dzieci rozne rzeczy. W children center albo w szkole powinni rozdawac tez takie ksiazeczki z wszytkimi imprezami w okolicy. Sprobuj tez zobaczyc na netmums. Moje tez zabieram do teatru.
      • xiv Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 13:38
        tylko drobna uwaga - nie na każdy basen wpuszczą jednego dorosłego z trójką dzieci - lepiej to wcześniej sprawdzić
    • lucasa Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 10:27
      a co robilas do tej pory? czekalas az Ci dzieci podrosna :P???

4 i 9latek to juz nie takie maluchy. W sumie co tylko wymyslisz to mozna z nimi robic.
      I basen i spacery i kulki i muzea, rowery, itd, a w domu wszelkie prace reczne (z masa solna, malowaniem, pieczeniem itd). Jejku, chcialabym miec taki problem!

• kalina_19 Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 13:02
        I basen i spacery i kulki i muzea, rowery, itd, a w domu wszelkie prace reczne
        > (z masa solna, malowaniem, pieczeniem itd
        takie rzeczy to ja robilam kilka miesiecy temu. rowery codziennie tak samo jak chulajnogi. place z pilkami ,piaskiem, plac diany .to wszytko jest juz nudne dla nich.na basen sorki nie pojde nawet jak bym chciala umnie nie wpuszczaja sorki ale nie bede wybierala ktore dziecko mam ratowac, igork skacze i nurkuje wiec poduszek mu nie załorze, wiec jestesmy na malym basenie a mikolaj chce na duzy. muzeum odpada bo igus nie jest zainteresowany zwiezaniem -jest za zywy ze tak ladnie powiem:)szukam czegos ze sportem gdzie mogli by sie wybawic ,wyszalec bo to uwielbiaja.znam moje dzieci igorek od malego malowal rekami, kleił kuleczki, robilam pieknie pachnaca mase solna, playdo i rozne takie tam.ale oni niechce siedziec w domku i grac w karty chinczyka. chca na dwor wiec szukam czegos takiego:)
        • 7oz Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 14:06
          Nie za bardzo rozumię czego ty właściwie szukasz. Dziewczyny podały ci już tyle propozycji. Jak chcesz na dwór to zabieraj dzieciaki na plac zabaw, na spacer, na rower. Jak to ich już wszystko nudzi? Mają przed sobą jeszcze kilka ładnych lat dzieciństwa to co niby za rok mają robić? Jak już raz czegoś spróbowali to nie można drugi?
          • 7oz Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 14:08
            A tutaj masz propozycje co robić z dziećmi na zewnątrz. 50 dokładnie! Nie wierzę, że coś twoich dzieci nie zainteresuje :)
            www.50things.org.uk/
            • kalina_19 Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 16:53
              dzieki bardzo za linka. i dodam tylko jesli bys codziennie jadla np nalesniki to wkoncu by ci sie znudzilo. tak maja chlopaki bo codziennie cos robimy i na te wolne chcialam cos poprostu innego
              • eni7.08 Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 17:12
                plaza, lodki, jakies zoo, quady, gokarty ale na zewnatrz to niestety wszystko zalezy od pogody
                ja co jakis czas znajduje jakies nowe parki, gory do wspinania itp
                mam dzieci w tym samym wieku tylko dziewczyny
              • 7oz Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 11:00
                kalina_19 napisała:

> dzieki bardzo za linka. i dodam tylko jesli bys codziennie jadla np nalesniki
                > to wkoncu by ci sie znudzilo. tak maja chlopaki bo codziennie cos robimy i na t
                > e wolne chcialam cos poprostu innego

Zabawa to nieodłączna wręcz konieczna część dzieciństwa dokładnie jak jedzenie śniadania czy obiadu. Tylko ja właśnie nie rozumię dlaczeo masz serwować codziennie naleśniki skoro jest tyle innych smacznych dań. A zresztą nawet naleśniki można podać na 100 sposobów :)
                Porównanie do jedzenia jest bardzo trafne bo tak jak z jedzeniem przy odrobinie wyobraźni można wyczarować niezliczoną ilość potraw i niezliczoną ilość zabaw dla dzieci. Nawet jak się ma ograniczoną ilość składników.
                A tak w ogóle dzieciom nie trzeba organizować zabaw non stop. Nawet lepiej gdy od czasu do czasu zostawisz je same sobie. To rozwija ich kreatywność, uczy niezależności. Nie będziesz ich całe życie prowadzić za rączkę a jak nie nauczą się organizować sobie wolnego czasu to potem będzie jeszcze gorzej. Dzieci mają niesamowitą fantazję, przy pomocy zwykłych kartonowych pudełek mogą zorganizować sobie najlepszą na świecie zabawę.
        • almamag Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 19:48
          "muzeum odpada bo igus nie jest zainteresowany zwiezaniem -jest za zywy ze tak ladnie powiem:)"

za maly? za zywy?

nie wiem w jakich muzeach do tej pory bylas, ale w wielu widzialam naprawde zywe dzieciaki, swietnie sie bawiace
          moze to po prostu dla ciebie za nudne?
          • ssabaudia Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 23:18
            Alma - dam Ci moją Agę....
            Nawet Ci zapłacę...
            Tylko za szkody na zdrowiu i umyśle nie odpowiadam.

Jak mam dzikie dziecko, to co? Targać je do muzeum bo tak wszyscy robią? I głęboko oddychać, żeby nie eksplodować?
            • almamag Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 11:25
              ssabaudia zapraszam, chetnie wezme
              ma juz doswiadczenie z gryzacymi i kopiacymi 12-14 latkami w teatrze czy muzeum i dalo sie, i dobrze sie bawili

nie ma takiego dzieciaka, ktorego w wiekszosci muzeow nie dalo by sie czyms zainteresowac,
              nawet najdzikszego

mam nadzieje, ze nie poczujesz sie urazona tym co teraz powiem, ale w wiekszosci przypadkow problem lezy w nastawieniu rodzicow, w ich wyobrazeniu po co chodzi sie do muzeow i co mozna tam robic
              jak nizej pisze autorka watku, o jej podejsciu to ono jest ewidentnie problemem
              "teraz ogladamy Afryke" jest zwyczajnie bez sensu

w zeszlym roku w muzeum historii naturalnej w Londynie animatorzy urzeadzali dzieciom polowania w ramach tematu "w dzungli", stada dzieciakow biegajace (tak w muzeum mozna biegac) w rozne strony, krzyku, pisku i smiechu tez nie brakowalo (tez wolno w muzeum)
              nie uwierze, ze najzywsze dziecko nie znajdzie czegos dla siebie

i nie chodzi o to co wszyscy robia, wszyscy tez (a przynajmniej zdecydowana wiekszosc) tez uczy dzieci czytac i pisac

jesli nie zabierasz dzieciaka w takie miejsca, to nie nauczy sie, ze moga byc fajne
              i ze mozna tam sie swietnie bawic
              • poppy76 Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 11:53
                Kalina, w wiekszosci muzeuw spokojnie mozna biegac i skakac, a w niektorych nawet piszczec i krzyczec;).
                Tez polecam Horniman, ktorym wspomniala Kjan. Maja tam fajna sale muzyczna, gdzie dzieciaki moga walic w instrumenty i grac tak glosno jak zechca:D To akurat fajna atrakcja dlaenergetycznych dzieciakow. I mozna sobie fajne pszczoly poogladac, wszystkie znajome czterolatki b lubia. Park obok tez jest fajny, a po drugiej stronie ulicy fajny plac zabaw z piaskownica!
                Moja dzika czterolatka uwielbia muzea, ale mi nie przeszkadza, ze ciagle biega, jak trzeba, to biegam za nia;) WIadomo, ze nie wszystko jest dla dzieci, niektore wystawy to dla nich nudy na pudy, ale ogolnie londynskie muzea sa urzadzone wlasnie ze wzgledu na dzieci, mozna dotykac, wspinac sie i fajnie sie bawic.
                O, i jeszcze muzeum transportu jest fajne, zwlaszcza dla chlopakow, tyle ze trzeba zaplacic za bilet.
                moge polecic tez wszelakie farmy, jest ich troche w Londynie wbrew pozorom. I tez dla dzieci, ktore lubia ruch:)
              • londynwarszawaparyz Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 12:35
                ale w wiekszosc
                > i przypadkow problem lezy w nastawieniu rodzicow, w ich wyobrazeniu po co chodz
                > i sie do muzeow i co mozna tam robic

O, wlasnie, popieram almamag :) Dokladnie!
                Rozwalilo mnie podejscie autorki watku ;

'' sorki ale nie bede wybierala ktore dziecko mam ratowac, igork skacze i nurkuje wiec poduszek mu nie załorze, wiec jestesmy na malym basenie a mikolaj chce na duzy. muzeum odpada bo igus nie jest zainteresowany zwiezaniem -jest za zywy ze tak ladnie powiem:)''

Nie jest za zywy tylko ma normalna ciekawosc dziecka. Chyba ze jest zle wychowany, wtedy tez ladnie okresla sie "zywe dziecko" zamiast "niegrzeczny dzieciak". Podejscie masz wybitnie takie, ze zdecydowanie na niektore zabawy na nie- na basen nie, na spacer i do muzeum nie bo nie ma wozka/zywe dziecko. Inne matki jakos potrafia i z trojka chodzic na basen, poprostu sa dobrze zorganizowane. Podejscie "bo Igus nie chce/nie lubi" jest dla mnie nie do przyjecia-pytalas go? Probowalas? Najlepiej to na wszytskie propozycje krecic nosem. No, problem masz wybitny....bo sama go sobie stwarzasz.
              • ssabaudia Re: half term pomocy ; ( 25.10.13, 00:27
                wiesz ale moja Aga może nie chcieć biegać i skakać (no chyba, że właśnie będzie miała na to fazę), Ona będzie wisieć mi na szyi uczepiona jak małpka...
                • almamag Re: half term pomocy ; ( 25.10.13, 01:20
                  to sobe usiadziecie w jednym miejscu i poogladacie co stamtad widac
                  mozesz jej wtedy cos poopowiadac, bardzo luzno zwiazanego z jakimkolwiek eksponatem, czasami wystarczy porozmawiac o gablotach, sznurkach i tabliczkach z opisami, czasami muzea sa w ciekawych budynkach, gdzie mozna historie opowiadac o wszystkim od podlogi, przez lampy na suficie konczac

w jednym z naszych lokalnych muzeow zostawili autentyczna stara toalete, z ktorej ciagle mozna korzystac,
                  ze wzgeldu na wystroj (naprawde niesamowity z malowidlami na scianach i suficie, zabytkowa musza i spluczka) byla swego czasu zelaznym punktem zwiedzania dla naszej mlodej
        • ally-t Re: half term pomocy ; ( 25.10.13, 12:31
          Polecam Old McDonalds Farm, to dosyc niedaleko Romford, mozna spedzic caly dzien, super zabawa i atrakcje (jesli pogoda dopisze..)
    • podkocem Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 17:21
      jestem zdziwiona, ze 4-latek za mały na muzeum. Moja ponad miesiąc młodsza a sporo londynskich muzeów już zaliczyła...
      Ja jeżdżę z młodą na pobliska farmę. Poza tym w domu tez mozna różne rzeczy robić np upiec pizze, ciastka, powycinac dynie na halloween...
      • londynwarszawaparyz Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 18:02
        widzialam ten watek wczesniej ale nic nie pisalam ciekawa, jak dalej sie temat rozwinie. Tez chcialabym miec problem tylko taki jak dzieciakom czas zorganizowac...Problemem nie jest brak pomyslow tylko ze wszytsko jest na "NIE"..Zwlaszcza ze to juz odchowane dzieci. Mozna zabrac je wszedzie, co tylko do glowy przyjdzie. No ale zawsze jakies cos...a to za daleko, wozka nie ma, za zywe dziecko na muzeum, tym juz znudzone...tyle pomyslow i dalej nic? No to ja nie wiem, moze wycieczke na Marsa im fundnij, nie beda znudzone???
        • espionka Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 19:29
          playdate? kiedy czasu jest wiecej moga poodwiedzac kolegów.
          My sie wybieramy na przedstawienie kukielkowe do teatru, do lasu z kolegami, mnostwo zajec w okolicy- family festival, holidays club etc.
        • kalina_19 Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 07:57

• izabelski Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 22:22
      u nas wlasnie w leisure center za kilkanascie funtow sa 5-6 godzinne zajecia dla dzieci w czasie przerw i ferii

a nic tu nei znajdziesz?
      www.timeout.com/london/kids/half-term-in-london
      juz uzbieralisci kasztanow i zoledzi i zrobiliscie armie ludzikow?
      zbudowaliscie zamek z pudelek po butach i dowolnych opakowan oraz wies cala z wszystkich klockow lego?

pieczenie ciasta, robiernie dekoracji z cukru?
      • erga4 Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 22:35
        wiesz - naleśniki to co innego ale żeby dziecku nudziła się zabawa to coś tu jest nie tak.

moi uwielbiają basen (też chodzę sama mimo że mają 5 i 3 ) na rowerach oboje jeżdzą i też sama z nimi robię trasy po 10 km (Młodą większośc trasy na holu a w parku sama jeździ)
        plac zabaw mają od urodzenia praktycznie codziennie i ani jednemu ani drugiemu się nie znudził (podobnie jak basen, rower, hulajnoga czy rower)
        wózka tez nie używam bo to nie ja mam sie umęczyc pchając wózek tylko dziecko chodząc ;)

puszczanie latawca, kopanie w piłkę,

dla moich nie trzeba ic więcej do szczescia - jeśli aktywnie spędzają czas ze mną to są szczesliwi. i wcale nie potrzebują jakichs wyszukanych imprez czy wycieczek.
        chciaż legoland czy inny park rozrywki na pewno by ich ucieszył.
        • kjan76 Re: half term pomocy ; ( 23.10.13, 23:01
          Ja myslalam ze przeczytam z kim zostawic dzieci w ferie, tu dopiero mamy maja problem.
          Ja mam 4 latke i mlodego 14 miesiecy i wcale nie uwazam ze sa za mali na muzea, mloda zaczela z nami chodzic jak jeszcze roku nie miala.
          Nie wiem z kad jestes ale jest super muzeum w Forest Hill (Londyn) - Horniman Museum, my tam jestesmy srednio co 2 miesiace.
          Science Museum ma mnostwo atrakcii tylko tam warto pojsc jak najwczesniej w half term. Museum of Childhood (Bethnal Green) + duzy park obok.
          Discover-Children's Story Centre w Stratford.
          Polka Theatre
          Od wyboru do koloru i wiekszosc za darmo.
          • kalina_19 Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 08:02
            Ok dziekuje wszytkim za rady ale ja napisalam ze szukam czegos innego niz to co robie codziennie.juz znalazlam super park linowy .reszte tez znajde dzieki ;)
          • poppy76 Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 11:41
            Kjan, dobrze Cie znowu widziec, gratuluje kolejnego szkodnika:)
            • eni7.08 Re: half term pomocy ; ( 24.10.13, 14:07
              a moze wlasnie zapisz starszego na nauke plywania w half term? a ty w tym czasie mozesz popluskac sie z malym....nie bedziesz musiala w przyszlosci wybierac kogo ratowac :-) no i tez to jest cos innego skoro na codzien nie chodzicie
              no i oczywiscie roznorakie theme park
              • szczepka75 moje propozycje 24.10.13, 15:42
                jak jestes mobilna i poza Londyn pojedziesz to polecam Dockyard Museum w Chatham .moi chlopcy byli zachwyceni .mozna wejsc na prawdziwa lodz podwodna i statek wojenny ,zaglowiec ....... bilety troche kosztuja ale sa wazne caly rok
                a jak w Londynie to w O2 jest Sky Studio .chlopcy byli zachwyceni bo mogli poczuc sie jaK Iron Man i fajne fotki mozna sobie porobic jak sie jest komentatorem wiadomosci albo dyrygentem itp
                no i obok jest Emirates Air Lines wiec jak nie bylismy dodatkowa atrakcja .ja nie lubie ale dzieciom sie podobalo .

i naprwde nie wpuszcza Cie na basen z tak duzymi dziemi !!!!!
                u nas z dwojka maluchow tez nie wpuszcza ale z wiekszymi tak
                • szczepka75 Re: moje propozycje 24.10.13, 15:43
                  i daj namiary na ten park linowy .
            • kjan76 Re: half term pomocy ; ( 25.10.13, 00:19
              Ciebie rowniez poppy76. Czy dalej udzielasz sie na pazdziernikowkach bo ja w pewnym momencie zaczelam sie tam gubic.
              Dziekuje w imieniu szkodnika.
              • kalina_19 Re: half term pomocy ; ( szczepka 25.10.13, 17:44
                szczepka super pomysly:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka