maria421 04.02.10, 09:40 Co sadzicie na temat nabycia przez niemiecki rzad za 2,5 mln Euro kradzionych danych bankowych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lepian4 Re: Paserstwo 04.02.10, 10:10 Nogawkami jedynie poruszyles i ciagnie sie od kilku dni Fahne za toba Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 09:52 Z biznesowego punktu widzenia jest to bardzo dobra inwestycja, czyli w tym przypadku nie mamy do czynienia z marnowaniem pieniędzy podatnika. Tobie chyba chodzi jednak o moralny punkt widzenia, tu już sprawa jest bardziej skomplikowana, bo z jednej strony nie powinno się robić interesów z przestępcami, ale z drugie strony jednak takie interesy się robi, jeśli jest to w interesie społecznym - np. instytucja świadka koronnego. O ile niczym nie jestem w stanie usprawiedliwić geszeftów, jakie Super Expres zrobił z przestępcami szantażującym senatora Piesiewicza kupując od nich film, którym senatora szantażowali, to geszeft ze złodziejami danych rządu niemieckiego jestem w stanie usprawiedliwić. Jura Odpowiedz Link
koelscher Re: Paserstwo 04.02.10, 10:55 Sorry jureeczku, ale mylisz moralnosc/etyke z PRAWEM. Panstwo nie posiada moralnosci, lecz jedynie prawo, zakladajac oczywiscie, ze jest panstwem prawa. Zarowno instytucja swiadka koronnego, jaki i drobne przestepstwa policyjnych wywiadowcow w pewnych srodowiskach przestepczych sa sankcjonowane prawnie. Inaczej jest z kupowaniem towaru kradzionego, ktora to czynnosc podlega karze wiezienia: www.google.de/search?as_q=stgb+hehlerei&hl=de&num=10&btnG=Google-Suche&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=images Jesli pan Bosbach probuje lamanie prawa tlumaczyc tym, iz informacje na dysku nie sa "rzecza", to jest to zagrywka po prostu zalosna... k-r Odpowiedz Link
donnerbalken Re: Paserstwo 04.02.10, 11:03 A po rozprawie sądowej będą żebrać na ulicy, jak ten szanowny pan!!! Q!M! Quislingowski rząd Q!M! Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 11:05 Nie mylę, bo wyraźnie napisałem, że chodzi mi o ocenę moralną, a o ocenie prawnej nie pisałem wcale, bo za słabo znam prawo. Mogę oceniać ten zakup pod względem moralnym, bo 10 przykazań znam, ale nie podejmuję się oceny prawnej, bo do takiej oceny trzeba więcej wiedzy prawniczej niż ja posiadam. Jura Odpowiedz Link
koelscher Re: Paserstwo 04.02.10, 12:10 Nie rozumiesz mnie, lub moze nie chcesz rozumiec. Piszesz o "moralnej ocenie" dzialan panstwa, tzn. "robienia interesow" z przestepcami. Probowalem wyjasnic, ze dzialan panstwa nie mozna oceniac pod wzzgledem moralnym, gdyz panstwo nie posiada czegos takiego jak moralnosc. Tylko (i az) tyle, i nic wiecej. k-r jureek napisał: > Nie mylę, bo wyraźnie napisałem, że chodzi mi o ocenę moralną, a o ocenie > prawnej nie pisałem wcale, bo za słabo znam prawo. Mogę oceniać ten zakup pod > względem moralnym, bo 10 przykazań znam, ale nie podejmuję się oceny prawnej, b > o > do takiej oceny trzeba więcej wiedzy prawniczej niż ja posiadam. > Jura Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 12:29 koelscher napisał: > Nie rozumiesz mnie, lub moze nie chcesz rozumiec. Piszesz o "moralnej ocenie" > dzialan panstwa, tzn. "robienia interesow" z przestepcami. Probowalem wyjasnic, > ze dzialan panstwa nie mozna oceniac pod wzzgledem moralnym, gdyz panstwo nie > posiada czegos takiego jak moralnosc. Tylko (i az) tyle, i nic wiecej. OK. Państwo może i moralności nie posiada, ale ludzie to państwo reprezentujący, owszem, moralność posiadają. Dlatego pozwoliłem sobie na ocenę moralną działań konkretnych ludzi, którzy zadecydowali, że w imieniu państwa zrobią interes ze złodziejami danych. Oceny prawnej nie podejmuję się, bo uważam, że nie jestem w tej dziedzinie wystarczająco kompetentny. Jura Odpowiedz Link
drugiich rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 12:37 pliki z internetu, bo to nie jest kradzież. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 12:45 drugiich napisał: > pliki z internetu, bo to nie jest kradzież. Ściągać plików z pogwałceniem praw autorskich nie można, jest to naganne, ale gadanie o kradzieży w takim przypadku, to zwykła demagogia, taka sama, jak np. nazywanie sprawcy śmiertelnego wypadku mordercą. Takie określenia są dobre może dla Bild Zeitung, bo na emocjach można zarobić. Kodeksy chociaż definiują to jako przestępstwo, nie definiują tego jednak jako kradzież. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 12:54 jureek napisał: > Kodeksy chociaż definiują to > jako przestępstwo, nie definiują tego jednak jako kradzież. > Jura Czyzby? Tatbestand [Bearbeiten] § 242 Abs. 1 StGB definiert einen Diebstahl wie folgt: Wer eine fremde bewegliche Sache einem anderen in der Absicht wegnimmt, die Sache sich oder einem Dritten rechtswidrig zuzueignen, wird mit Freiheitsstrafe bis zu fünf Jahren oder mit Geldstrafe bestraft. Der Begriff der Sache ist als körperlicher Gegenstand zu verstehen, gleichgültig in welchem Aggregatzustand er steht (vgl. § 90 BGB). Das Gegenstück bilden unkörperliche Gegenstände und Rechte. Dies gilt etwa für die elektrische Energie, deren Entziehung jedoch in einem eigenen Straftatbestand geregelt ist (§ 248c StGB). Selbiges gilt im Grundsatz auch für (Computer-)Daten. * Fremd ist eine Sache, die nicht im Alleineigentum des Täters steht und nicht herrenlos ist (vgl. § 958, § 959 BGB). Die Sache muss besitzfähig sein; nicht besitzfähig ist der menschliche Körper in Gestalt der Leiche (anders möglicherweise bei Implantat, wie z. B. Herzschrittmacher). * beweglich ist jede Sache, die tatsächlich fortgeschafft werden kann, aber auch Sachen, die erst beweglich gemacht werden, z. B. eine festgeschraubte Heiligenstatue, die gelöst und weggeschafft wird. Insofern besteht ein Unterschied zum (deutschen) Zivilrecht hinsichtlich der Eigenschaft „Beweglichkeit“ von Sachen. * Wegnahme bedeutet den Bruch fremden und die Begründung neuen (nicht notwendigerweise tätereigenen) Gewahrsams. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 13:38 Przeczytałaś ostatnią gwiazdkę? Gdzie w przypadku nielegalnego skopiowania z internetu masz do czynienia z "Bruch fremden Gewahrsams"? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 15:58 jureek napisał: > Przeczytałaś ostatnią gwiazdkę? Gdzie w przypadku nielegalnego skopiowania z > internetu masz do czynienia z "Bruch fremden Gewahrsams"? > Jura Przeczytales calosc? Der Begriff der Sache ist als körperlicher Gegenstand zu verstehen, gleichgültig in welchem Aggregatzustand er steht (vgl. § 90 BGB). Das Gegenstück bilden unkörperliche Gegenstände und Rechte. Dies gilt etwa für die elektrische Energie, deren Entziehung jedoch in einem eigenen Straftatbestand geregelt ist (§ 248c StGB). Selbiges gilt im Grundsatz auch für (Computer-)Daten. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 16:06 maria421 napisała: > jureek napisał: > > > Przeczytałaś ostatnią gwiazdkę? Gdzie w przypadku nielegalnego skopiowani > a z > > internetu masz do czynienia z "Bruch fremden Gewahrsams"? > > Jura > > Przeczytales calosc? > > Der Begriff der Sache ist als körperlicher Gegenstand zu verstehen, gleichgülti > g > in welchem Aggregatzustand er steht (vgl. § 90 BGB). Das Gegenstück bilden > unkörperliche Gegenstände und Rechte. Dies gilt etwa für die elektrische > Energie, deren Entziehung jedoch in einem eigenen Straftatbestand geregelt ist > (§ 248c StGB). Selbiges gilt im Grundsatz auch für (Computer-)Daten. Oczywiście, że przeczytałem. Wynika z tego tylko tyle, że jeżeli komuś zabrano jakieś dane komputerowe w taki sposób, że nie może nimi już dysponować, to mamy do czynienia z kradzieżą. To, co przytoczyłaś oznacza po prostu, że dobra niematerialne są tak samo traktowane jak materialne, ale nie zmienia to w niczym definicji z ostatniej gwiazdki. Po prostu dobra niematerialne też można tak ukraść, żeby prawowity właściciel nie mógł już nimi dysponować i wtedy jest to kradzież. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 16:19 Niezaleznie od definicji "Sache" , do paragrafu "Diebstahl" dolaczono tez dane elektroniczne. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 16:45 maria421 napisała: > Niezaleznie od definicji "Sache" , do paragrafu "Diebstahl" dolaczono tez dane > elektroniczne. Ale nie unieważnia to warunku, że czy to Sache, czy co innego, to żeby mówić o kradzieży, najpierw musi być "Wegnahme". Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 17:16 Rownie dobrze mozna sie upierac, ze Bundesregierung daremnie bedzie czekac na Annahmne, skoro ty juz zanegowales Wegnahme. Ach, Jureek, dlugo cie tutaj nie bylo. Od razu blyszczysz! Odpowiedz Link
koelscher Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 17:21 Diese Bedingung ist durchaus erfüllt. Wegnahme von persönlichen Daten ist nichts anderes, als das Herbeiführen eines Zustandes, in dem der Berechitigte nich mehr der alleinige Besitzer seiner Daten ist. k-r Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 17:29 A gdzie tam w definicji "Wegnahme" masz coś o "alleinige Besitzer"? Ja nie doczytałem. I dlaczego w przypadku nielegalnego kopiowania z internetu na przykład, sądy nie powołują się na paragraf o kradzieży? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 17:46 jureek napisał: > A gdzie tam w definicji "Wegnahme" masz coś o "alleinige Besitzer"? > Ja nie doczytałem. > I dlaczego w przypadku nielegalnego kopiowania z internetu na przykład, sądy ni > e > powołują się na paragraf o kradzieży? Gdyby dane Twojego konta bankowego byly ogolnie dostepne w internecie, to nie trzeba byloby ich krasc, zeby miec do nich wglad. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 17:55 maria421 napisała: > Gdyby dane Twojego konta bankowego byly ogolnie dostepne w internecie, to nie > trzeba byloby ich krasc, zeby miec do nich wglad. Zdaje się, że dyskutujemy o przytoczonej przez Ciebie definicji kradzieży, a nie o potocznym rozumieniu tego słowa. A oficjalna definicja jest taka, że żeby komuś coś ukraść, trzeba mu to zabrać, a zabrać oznacza, że poszkodowany nie ma już tego, co mu zabrano. Po skopiowaniu poszkodowany nie traci tego, co miał. Oczywiście ponosi straty, ale nie jest to kradzież, to jest inne przestepstwo. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 19:10 jureek napisał: > Zdaje się, że dyskutujemy o przytoczonej przez Ciebie definicji > kradzieży, a nie o potocznym rozumieniu tego słowa. A oficjalna definicja jest > taka, że żeby komuś coś ukraść, trzeba mu to zabrać, a zabrać oznacza, że > poszkodowany nie ma już tego, co mu zabrano. Po skopiowaniu poszkodowany nie > traci tego, co miał. Oczywiście ponosi straty, ale nie jest to kradzież, to jes > t > inne przestepstwo. > Jura Jezeli by tak bylo, to dane komputerowe nie moglyby byc wlaczone do paragrafu "Diebstahl". Odpowiedz Link
ja.nusz Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 19:17 Jak Jurek to tłumaczy, to ja rozumiem to tak: dane skopiowane ale pozostawione na twardym dysku właściciela - przestępstwo ale nie kradzież Dane skopiowane i dodatkowo usunięte definitywnie z twardego dysku właściciela - kradzież. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 19:21 ja.nusz napisał: > > Jak Jurek to tłumaczy, to ja rozumiem to tak: dane skopiowane ale pozostawione > na twardym dysku właściciela - przestępstwo ale nie kradzież > Dane skopiowane i dodatkowo usunięte definitywnie z twardego dysku właściciela > - > kradzież. Dokładnie tak. W pierwszym przypadku nie ma bowiem "wegnahme", a to jest warunek konieczny uznania czynu za kradzież. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 19:54 jureek napisał: Dokładnie tak. W pierwszym przypadku nie ma bowiem "wegnahme", a to jest warune > k > konieczny uznania czynu za kradzież. > Jura Jureek, jestes prawnikiem? Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 20:15 maria421 napisała: > Jureek, jestes prawnikiem? Nie, jestem matematykiem z wykształcenia, a programistą z zawodu. Zresztą od początku zapowiadałem, że nie będę analizował strony prawnej zakupu tych danych właśnie dlatego, że prawnikiem nie jestem. W tej gałęzi wątku analizuję tylko i wyłącznie zacytowaną przez Ciebie definicję kradzieży, nie wiem jednak wcale, jak ma się ona do innych paragrafów. Nie mam takiej wiedzy. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 04.02.10, 20:48 Swietnie, analizuj, ale powstrzymaj sie przed wajasnianiem i tlumaczeniem innym czegos na czym sam sie nie znasz. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 05.02.10, 10:47 maria421 napisała: > Swietnie, analizuj, ale powstrzymaj sie przed wajasnianiem i tlumaczeniem innym > czegos na czym sam sie nie znasz. Na logice z racji wykształcenia znam się co nieco i potrafię odróżnić koniunkcję (spójnik "i") od alternatywy ("lub"), kwantyfikator ogólny od szczegółowego i warunek konieczny od wystarczającego. W tym właśnie zakresie tłumaczyłem sens zacytowanego przez Ciebie paragrafu. Natomiast nie jestem w stanie uwzględnić wzajemnych powiązań z innymi przepisami prawa, bo po prostu na tym się nie znam. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 05.02.10, 11:31 jureek napisał: > Na logice z racji wykształcenia znam się co nieco i potrafię odróżnić koniunkcj > ę > (spójnik "i") od alternatywy ("lub"), kwantyfikator ogólny od szczegółowego i > warunek konieczny od wystarczającego. W tym właśnie zakresie tłumaczyłem sens > zacytowanego przez Ciebie paragrafu. Natomiast nie jestem w stanie uwzględnić > wzajemnych powiązań z innymi przepisami prawa, bo po prostu na tym się nie znam I jestes na 100% pewny ze Wegnahme ma tylko miejsce wtedy kiedy ktos zabierze caly komputer lub HD z niego, lub skopiuje i zniszczy dane w komputerze? Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 05.02.10, 11:51 maria421 napisała: > I jestes na 100% pewny ze Wegnahme ma tylko miejsce wtedy kiedy ktos zabierze > caly komputer lub HD z niego, lub skopiuje i zniszczy dane w komputerze? Tak, to wynika z pierwszego warunku w definicji "wegnahme", że prawowity właściciel nie może korzystać z rzeczy, którą mu zabrano. To niekoniecznie musi polegać na fizycznej niemożliwości, potrafię wyobrazić sobie sytuację, że np. konkurencja kopiuje nielegalnie dane adresowe ludzi, do których prawowity właściciel chciał skierować kampanię reklamową. Jeżeli konkurencja jest szybsza i wcześniej wykorzysta te adresy dla własnej kampanii, to dla prawdziwego właściciela stają się one nieużyteczne, mimo iż nadal fizycznie je posiada. Jest sporo niuansów, inaczej sądy byłyby bezrobotne, jednak ogólnie zasadnicza różnica między kradzieżą, a nielegalnym skopiowaniem jest taka, że w pierwszym przypadku prawowity właściciel nie może już dalej dysponować swoją własnością, a w drugim wypadku może. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 05.02.10, 12:21 Jurek, jezeli ktos skopiuje dane Twojego online banking, to Ty je nadal bedziesz mial i on je bedzie mial. Ale jednak on Ci te dane zabral. Ukradl czy nie? Moim zdaniem w paragrafie Diebstahl dlatego sa zaznaczone dane komputerowe, bo mozna je zabrac bez koniecznosci kradziezy nosnika na jakim sa zapisane. Odpowiedz Link
lepian4 Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 05.02.10, 03:31 Paczpan, zadzwon do Rummenigge, bo jakas Hobbydichterin uwaza, ze zerznal z jej wiersza gloszac das umstrittene Dankes-Gedicht an "Kaiser" Franz: "Lieber Franz, ich danke dir. Ich danke Dir, ich danke Dir sehr. Ich danke Dir, das fällt uns nicht schwer. Ich danke Dir, danke Dir ganz toll. Weiß gar nicht, was ich alles sagen soll. Ich danke Dir, Du bis ein Schatz. Dies sage ich Dir in einem Satz. Ich danke Dir, das fällt nicht schwer. Danke, danke, danke sehr. Und ein spezielles Dankesehr an 1860 für die Watschn an Dir". O Wegnahme tez nie mozna w tym przypadku mowic. Wiersz, wartosci estetyczne pomine, stal sie dopiero znany, gdy Rummenigge go wyglosil. Bez tego popadl by w niepamiec! I pomimo tego przyszlo mu placic Entschädigung. Odpowiedz Link
jureek Re: rozumiem, że wg bosbacha można ściągać 05.02.10, 10:42 lepian4 napisał: > O Wegnahme tez nie mozna w tym przypadku mowic. Wiersz, wartosci > estetyczne pomine, stal sie dopiero znany, gdy Rummenigge go > wyglosil. Bez tego popadl by w niepamiec! I pomimo tego przyszlo mu > placic Entschädigung. A Twoim zdaniem odszkodawanie należy się tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z "Wegnahme"? Wydawało mi się, że odszkodowanie należy się wtedy, gdy ktoś z czyjegoś powodu poniósł stratę i wcale nie musi to być kradzież. Jak wybijesz komuś szyby w oknach, to też zapłacisz odszkodowanie, także wtedy, gdy rozbitych szyb nie zabierzesz ze sobą, tylko zostawisz na miejscu. Jura Odpowiedz Link
kolonistka Re: Paserstwo 04.02.10, 11:30 Ja natomiast chetnie dowiedzialabym sie jakie korzysci budzetowe przyniosla ostatnia dyskietka z nazwiskami podatkowych grzesznikow. Bo ciagle sie mowi o tym, ze te dwie banki to pikus w porownaniu z zyskami jakie rzad oczekuje po uzyskaniu tych danych. I na dodatek - chcialabym sie rowniez dowiedziec, ilu z tych grzesznikow zostalo adekwatnie ukaranych. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 12:30 kolonistka napisała: > Ja natomiast chetnie dowiedzialabym sie jakie korzysci budzetowe > przyniosla ostatnia dyskietka z nazwiskami podatkowych grzesznikow. > Bo ciagle sie mowi o tym, ze te dwie banki to pikus w porownaniu z > zyskami jakie rzad oczekuje po uzyskaniu tych danych. > I na dodatek - chcialabym sie rowniez dowiedziec, ilu z tych > grzesznikow zostalo adekwatnie ukaranych. Na te informacje trzeba będzie trochę poczekać. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 04.02.10, 17:18 Juz sie doczekalismy rzetelnej analizy Steuerpatologow Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 17:31 lepian4 napisał: > Juz sie > doczekalismy rzetelnej analizy Steuerpatologow To są dopiero spekulacje. Co z tego naprawdę wyjdzie, dowiemy się (albo i nie dowiemy się) później. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 12:36 Jurku, panstwo lamie wlasne prawo, prawo ktorego przestrzegania wymaga od wlasnych obywateli. Tym samym panstwo daje bardzo zly moralny przyklad obywatelom. Dlaczego Ty czy ja jezeli kupimy kradziony samochod nawet w szlachetnym celu podarowania go innym to jestesmy przestepcami, a panstwo kupujace dane od zlodzieja przestepca nie jest? Ryba psuje sie od glowy. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 12:50 maria421 napisała: > Jurku, panstwo lamie wlasne prawo, prawo ktorego przestrzegania wymaga od > wlasnych obywateli. Tylko ja wcale nie jestem pewien tego, że w tym przypadku państwo łamie prawo. Nie jestem prawnikiem. > Dlaczego Ty czy ja jezeli kupimy kradziony samochod nawet w szlachetnym celu > podarowania go innym to jestesmy przestepcami, a panstwo kupujace dane od > zlodzieja przestepca nie jest? Niezbyt trafne porównanie. Jeśli kupię samochód z kradzieży, to przyczyniam się do tego, że samochodu tego nie ma jego prawowity właściciel, natomiast w przypadku danych banki tych danych nie straciły, one je nadal mają. A swoją drogą ciekawe, czy zostałbym skazany za paserstwo, gdybym kupił kradziony samochód po to, żeby oddać go prawowitemu właścicielowi. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 12:57 jureek napisał: > > Tylko ja wcale nie jestem pewien tego, że w tym przypadku państwo łamie prawo. > Nie jestem prawnikiem. Tatbestand [Bearbeiten] § 242 Abs. 1 StGB definiert einen Diebstahl wie folgt: Wer eine fremde bewegliche Sache einem anderen in der Absicht wegnimmt, die Sache sich oder einem Dritten rechtswidrig zuzueignen, wird mit Freiheitsstrafe bis zu fünf Jahren oder mit Geldstrafe bestraft. Der Begriff der Sache ist als körperlicher Gegenstand zu verstehen, gleichgültig in welchem Aggregatzustand er steht (vgl. § 90 BGB). Das Gegenstück bilden unkörperliche Gegenstände und Rechte. Dies gilt etwa für die elektrische Energie, deren Entziehung jedoch in einem eigenen Straftatbestand geregelt ist (§ 248c StGB). Selbiges gilt im Grundsatz auch für (Computer-)Daten. * Fremd ist eine Sache, die nicht im Alleineigentum des Täters steht und nicht herrenlos ist (vgl. § 958, § 959 BGB). Die Sache muss besitzfähig sein; nicht besitzfähig ist der menschliche Körper in Gestalt der Leiche (anders möglicherweise bei Implantat, wie z. B. Herzschrittmacher). * beweglich ist jede Sache, die tatsächlich fortgeschafft werden kann, aber auch Sachen, die erst beweglich gemacht werden, z. B. eine festgeschraubte Heiligenstatue, die gelöst und weggeschafft wird. Insofern besteht ein Unterschied zum (deutschen) Zivilrecht hinsichtlich der Eigenschaft „Beweglichkeit“ von Sachen. * Wegnahme bedeutet den Bruch fremden und die Begründung neuen (nicht notwendigerweise tätereigenen) Gewahrsams. > Niezbyt trafne porównanie. Jeśli kupię samochód z kradzieży, to przyczyniam się > do tego, że samochodu tego nie ma jego prawowity właściciel, natomiast w > przypadku danych banki tych danych nie straciły, one je nadal mają. Tjaaaa... Jezeli skopiujesz czyjes dzielo (obraz, tekst idt.), to ten ktos nadal ma obraz, tekst itd. ... > A swoją drogą ciekawe, czy zostałbym skazany za paserstwo, gdybym kupił > kradziony samochód po to, żeby oddać go prawowitemu właścicielowi. > Jura Od kiedy niemieckie panstwo jest prawowitym wlascicielem danych szwajcarskiego banku? Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 13:43 maria421 napisała: > * Wegnahme bedeutet den Bruch fremden und die Begründung neuen (nicht > notwendigerweise tätereigenen) Gewahrsams. Przeczytaj dokładnie. > Tjaaaa... Jezeli skopiujesz czyjes dzielo (obraz, tekst idt.), to ten ktos nada > l > ma obraz, tekst itd. ... Jeśli zrobię "strg X" i "strg V" to ten ktoś nie będzie już miał dzieła, obrazu, tekstu itd. Ale najczęściej polega to na "strg C" i "strg V", a wtedy ten ktoś nadal ma dzieło, obraz, tekst itd. Ja nie mówię, że jest to dozwolone, to jest przestepstwo, ale nie kradzież. Kradzieżą można to tylko potocznie ewentualnie nazwać. > Od kiedy niemieckie panstwo jest prawowitym wlascicielem danych szwajcarskiego > banku? Gdzie ja coś takiego napisałem? Zadałem po prostu pytanie, a Ty nieelegancko zamiast na nie odpowiedzieć, zadałaś swoje pytanie. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 16:12 jureek napisał: > Przeczytaj dokładnie. Przeczytalam: Der Begriff der Sache ist als körperlicher Gegenstand zu verstehen, gleichgültig in welchem Aggregatzustand er steht (vgl. § 90 BGB). Das Gegenstück bilden unkörperliche Gegenstände und Rechte. Dies gilt etwa für die elektrische Energie, deren Entziehung jedoch in einem eigenen Straftatbestand geregelt ist (§ 248c StGB). Selbiges gilt im Grundsatz auch für (Computer-)Daten. > Jeśli zrobię "strg X" i "strg V" to ten ktoś nie będzie już miał dzieła, obrazu > , > tekstu itd. > Ale najczęściej polega to na "strg C" i "strg V", a wtedy ten ktoś nadal ma > dzieło, obraz, tekst itd. > Ja nie mówię, że jest to dozwolone, to jest przestepstwo, ale nie kradzież. > Kradzieżą można to tylko potocznie ewentualnie nazwać. Poniewaz sam dajesz przyklad kopiowania z uzyciem komputera , to w swietle zacytowanych paragrafow StGB mamy do czynienia z kradzieza danych. > Gdzie ja coś takiego napisałem? Tego nie napisales. Uzyles blednej analogii kupna skradzionego samochodu od zlodzieja zeby oddac prawowitemu wlascicielowi. > Zadałem po prostu pytanie, a Ty nieelegancko > zamiast na nie odpowiedzieć, zadałaś swoje pytanie. Jureek, nie zaczynaj mowic nie na temat. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 16:17 Samego początku definicji też nie przeczytałaś_ "Wer eine fremde bewegliche Sache einem anderen in der Absicht wegnimmt, die Sache sich oder einem Dritten rechtswidrig zuzueignen, wird mit Freiheitsstrafe bis zu fünf Jahren oder mit Geldstrafe bestraft." Jest jasne jak słońce, że aby mówic o "Diebstahl", najpierw musi być "Wegnahme", a co to jest "Wegnahme" zdefiniowano w ostatniej gwiazdce. To co Ty wytłuszczasz jest tylko okresleniem jakie, przedmioty i wartości niematerialne mogą być "weggenommen". jednak dopóki nie są "weggenommen", to nie ma mowy o kradzieży. Teraz jasne? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 16:31 Jureek, a jak myslisz, po co dodano do paragrafu Diebstalh rowniez dane komputerowe? Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 16:44 maria421 napisała: > Jureek, a jak myslisz, po co dodano do paragrafu Diebstalh rowniez dane > komputerowe? Po to, żeby było wiadomo, że też mogą być przedmiotem kradzieży. Ja nie twierdzę, że nie można ukraść także danych komputerowych. Jednak, żeby to była kradzież, to muszą być spełnione także pozostałe wymagania z przytoczonej przez Ciebie definicji kradzieży. To nie jest tak, że cokolwiek by się nie zrobiło z danymi komputerowymi, to będzie to kradzież. Żeby była kradzież, to dane te muszą być "weggenommen" (a co to znaczy - patrz ostatnia gwiazdka). Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 17:54 jureek napisał: > Po to, żeby było wiadomo, że też mogą być przedmiotem kradzieży. Ja nie > twierdzę, że nie można ukraść także danych komputerowych. Jednak, żeby to była > kradzież, to muszą być spełnione także pozostałe wymagania z przytoczonej przez > Ciebie definicji kradzieży. To nie jest tak, że cokolwiek by się nie zrobiło z > danymi komputerowymi, to będzie to kradzież. Żeby była kradzież, to dane te > muszą być "weggenommen" (a co to znaczy - patrz ostatnia gwiazdka). > Jura * Wegnahme bedeutet den Bruch fremden und die Begründung neuen (nicht notwendigerweise tätereigenen) Gewahrsams. Skopiowanie danych nalezacych tylko do banku stanowi "Begründung neuen Gewahrsams". Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 18:36 maria421 napisała: > * Wegnahme bedeutet den Bruch fremden und die Begründung neuen (nicht > notwendigerweise tätereigenen) Gewahrsams. > > Skopiowanie danych nalezacych tylko do banku stanowi "Begründung neuen Gewahrsa > ms". I znowu uwzględniasz tylko jeden warunek, a tam warunki są dwa i są one połączone spójnikiem "i" (co oznacza logiczną koniunkcje), a nie spójnikiem "lub" (co oznaczałoby logiczną alternatywę). Aby jakieś działanie spełniało więc warunki tej definicji, muszą być spełnione oba warunki, nie wystarczy spełnienie tylko jednego z nich. Czyli musi być i "Begründung neuen Gewahrsams" i "Bruch fremden Gewahrsams". Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 19:08 Gdyby to nie byl "Bruch fremden Gewahsams", to nie wlaczonoby danych komputerowych do paragrafu "Diebstahl". Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 19:20 maria421 napisała: > Gdyby to nie byl "Bruch fremden Gewahsams", to nie wlaczonoby danych > komputerowych do paragrafu "Diebstahl". O matko, ręce opadają. Przecież już tłumaczyłem, że dane komputerowa można ukraść i dlatego ma sens włączenie ich do paragrafu o kradzieży. Ich włączenie oznacza, że ich kradzież jest możliwa. Oczywiście pod warunkiem, że spełnione są pozostałe warunki z definicji kradzieży. W przypadku zwykłego skopiowania (bez zniszczenia oryginalnych danych, bo wtedy będzie to "Bruch fremden Gewahsams") te warunki spełnione nie są. Dlatego sądy w przypadku nielegalnego kopiowania np. piosenek nie skazują z paragrafu o kradzieży, bo jest to przestępstwo z innego paragrafu. Jak to media potrafią namieszać ludziom w głowach. Parę lat propagandy koncernów płytowych broniących się przed spadkiem sprzedaży zrobiło swoje - ludzie uwierzyli, że nielegalne kopiowanie to kradzież. Tymczasem to jest przestępstwo, ale nie kradzież. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 19:53 Jurek, jestes prawnikiem? Jezeli nie, to moze jednak nie zabieralbys sie za tlumaczenie z opadywaniem rak czegos, czego sam nie mozesz byc pewny? Porownynie z nielegalnym kopiowaniem plyt muzycznych jest nieporownywalne z nielegalnym kopiowaniem danych bankowych! Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 20:17 maria421 napisała: > Jurek, jestes prawnikiem? Jezeli nie, to moze jednak nie zabieralbys sie za > tlumaczenie z opadywaniem rak czegos, czego sam nie mozesz byc pewny? Analizuję tylko i wyłącznie zacytowaną przez Ciebie definicję kradzieży. Ty też zdaje się prawnikiem nie jesteś, a mimo to nie masz wątpliwości, że rząd złamał prawo. > Porownynie z nielegalnym kopiowaniem plyt muzycznych jest nieporownywalne z > nielegalnym kopiowaniem danych bankowych! Tym bardziej niedopuszczalne jest porównanie z kradzieżą samochodu, którego Ty użyłaś. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 04.02.10, 20:47 jureek napisał: > Analizuję tylko i wyłącznie zacytowaną przez Ciebie definicję kradzieży. Ty też > zdaje się prawnikiem nie jesteś, a mimo to nie masz wątpliwości, że rząd złamał > prawo. A Ty nie? To wytlumacz mi (mozliwe bez zalamywania rak) dlaczego uwazasz ze rzad nie zlamal prawa. > Tym bardziej niedopuszczalne jest porównanie z kradzieżą samochodu, którego Ty > użyłaś. Handel kradzionymi samochodami jak i kradzionymi danymi to paserstwo. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 10:37 maria421 napisała: > jureek napisał: > > > Analizuję tylko i wyłącznie zacytowaną przez Ciebie definicję kradzieży. > Ty też > > zdaje się prawnikiem nie jesteś, a mimo to nie masz wątpliwości, że rząd > złamał > > prawo. > > A Ty nie? Ja właśnie mam wątpliwości i wyraźnie to napisałem. Długo nie odpisywałem, liczyłem, że przypomnisz sobie, co napisałem i się zreflektujesz. Przeliczyłem się, więc przypomnę Ci, co napisałem: "Tylko ja wcale nie jestem pewien tego, że w tym przypadku państwo łamie prawo. Nie jestem prawnikiem." forum.gazeta.pl/forum/w,51283,106752145,106762892,Re_Paserstwo.html Jeżeli to zdanie wyraża brak wątpliwości, to ja wymiękkam. > To wytlumacz mi (mozliwe bez zalamywania rak) dlaczego uwazasz ze rza > d > nie zlamal prawa. Chcesz, żebym uzasadniał pogląd, którego nie wyraziłem? To tak, jakbym ja Ciebie poprosił, żebyś wytłumaczyła mi, dlaczego uważasz islam za najbardziej pokojową religię świata. > > Tym bardziej niedopuszczalne jest porównanie z kradzieżą samochodu, które > go Ty > > użyłaś. > > Handel kradzionymi samochodami jak i kradzionymi danymi to paserstwo. A handel kradzionymi utworami muzycznymi lub programami komputerowymi paserstwem nie jest? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 11:17 Jureek, ja nie jestem matematykiem-analitykiem, ale: -nielegalne kopiowanie danych banku i handel nimi jest przestepstwem czy nie? -jezeli ktos kupuje rzecz o ktorej wie ze jest nabyta w sposob nielegalny to popelnia przestepstwo czy nie? Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 11:24 maria421 napisała: > Jureek, ja nie jestem matematykiem-analitykiem, ale: > -nielegalne kopiowanie danych banku i handel nimi jest przestepstwem czy nie? jest > -jezeli ktos kupuje rzecz o ktorej wie ze jest nabyta w sposob nielegalny to > popelnia przestepstwo czy nie? nie wiem Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 11:33 jureek napisał: > > > -jezeli ktos kupuje rzecz o ktorej wie ze jest nabyta w sposob nielegalny > to > > popelnia przestepstwo czy nie? > > nie wiem > Jura "Paserstwo to zachowanie polegające na nabyciu rzeczy uzyskanej za pomocą czynu zabronionego (najczęściej kradzieży), lub udzieleniu innej osobie pomocy do jej zbycia, albo na przyjęciu tej rzeczy lub pomocy w jej ukryciu. Paserstwo można popełnić umyślnie jak i nieumyślnie, zależnie od tego, czy paser wie o przestępnym pochodzeniu przedmiotu (paserstwo umyślne), czy też w konkretnym przypadku powinien i mógł takie pochodzenie rzeczy stwierdzić na podstawie towarzyszących okoliczności, np. podejrzanie niskiej ceny, sprzedaży bez dokumentów lub w niekompletnym stanie itp. Przedmiotem paserstwa może być również program komputerowy." Program komputerowy mozna skopiowac, podobnie jak dane bankowe, prawda? Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 11:57 maria421 napisała: > Program komputerowy mozna skopiowac, podobnie jak dane bankowe, prawda? Tak, dlatego nie rozumiem, dlaczego tak upierałaś się przy tym, że skopiowanie to kradzież. Dlatego mam wątpliwości, bo nie wiem, co prawo niemieckie definiuje jako paserstwo. Całkiem możliwe, że definicja paserstwa obejmje nie tylko handel przedmiotami ukradzionymi, ale też nabytymi w sposób nielegalny. Mogę wiedzieć, co to za definicja, którą cytujesz? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 12:14 Przypominam ze pytalam czy rzad popelnil przestepstwo, a Ty odpowiedziales ze nie wiesz. Teraz juz chyba nie masz watpliwosci, ze rzad popelnil przestepstwo? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Paserstwo 05.02.10, 12:22 maria421 napisała: > Przypominam ze pytalam czy rzad popelnil przestepstwo, a Ty > odpowiedziales ze nie wiesz. > > Teraz juz chyba nie masz watpliwosci, ze rzad popelnil przestepstwo? Zadaj to pytanie temu osłowi na wózku, to przy pomocy prawników z najwyższej półki wytłumaczy ci, że rząd jest czysty jak łza. Aby nie wdawać się w skomplikwane dyskusje prawnicze wystarczy stwierdzić, że rząd niemiecki popełnił skurwysyństwo. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 12:30 ja.nusz napisał: > Aby nie wdawać się w skomplikwane dyskusje prawnicze wystarczy > stwierdzić, że rząd niemiecki popełnił skurwysyństwo. I to jest właśnie ocena moralna. Jura Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Paserstwo 05.02.10, 12:36 Jeżeli chcecie się dalej katować tą dyskusją, to proponuje zapoznać się jeszcze z definicją występku "przywłaszczenie" (Unterschlagung). Myślę, że wystarczy wam materiału na 3 dni lub lepiej - a jak znam Marię nawet do usranej śmierci. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 12:44 ja.nusz napisał: > > Jeżeli chcecie się dalej katować tą dyskusją, Ja się bawię, a nie katuję. > to proponuje zapoznać > się jeszcze z definicją występku "przywłaszczenie" (Unterschlagung). > Myślę, że wystarczy wam materiału na 3 dni lub lepiej - a jak znam > Marię nawet do usranej śmierci. No bez przesady. Pożyłbym sobie jeszcze. Jura Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 12:28 maria421 napisała: > Przypominam ze pytalam czy rzad popelnil przestepstwo, a Ty > odpowiedziales ze nie wiesz. > > Teraz juz chyba nie masz watpliwosci, ze rzad popelnil przestepstwo? Przecież napisałem, że mam wątpliwości, bo nie jestem prawnikiem i nie znam wszystkich przepisów, wśród których mogą być takie, które sprawiają, że ta konkretna sytuacja nie jest przestepstwem, chociaż spełnia wymagania definicji paserstwa. Nie jest przestepstwem np. w polskim prawie tzw. zakup kontrolowany. Od wyrokowania, czy zostało popełnione przestepstwo jest sąd. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 15:56 jureek napisał: > Przecież napisałem, że mam wątpliwości, bo nie jestem prawnikiem i nie znam > wszystkich przepisów, wśród których mogą być takie, które sprawiają, że ta > konkretna sytuacja nie jest przestepstwem, chociaż spełnia wymagania definicji > paserstwa. Nie jest przestepstwem np. w polskim prawie tzw. zakup kontrolowany. > Od wyrokowania, czy zostało popełnione przestepstwo jest sąd. Zakup kontrolowany jest zdaje sie instrumentem prawnym organow sledczych i tylko one moga sie nim poslugiwac. Niemiecki minister finansow ani niemiecka kanclerz nie moga decydowac kiedy ten srodek ma byc zastosowany, to nie jest ich kompetencja. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 16:10 maria421 napisała: > Zakup kontrolowany jest zdaje sie instrumentem prawnym organow sledczych i tylk > o > one moga sie nim poslugiwac. > Niemiecki minister finansow ani niemiecka kanclerz nie moga decydowac kiedy ten > srodek ma byc zastosowany, to nie jest ich kompetencja. O, Mario! (przepraszam bardzo, ale trudno było mi się powstrzymać od westchnięcia) Przecież nie napisałem, że był to zakup kontrolowany. Wspomniałem zakup kontrolowany tylko jako przykład sytuacji, gdzie postepowanie uznane normalnie za przestępstwo, przestępstwem nie jest. Powtórzę n-ty raz - nie wiem, czy rząd kupując te dane popełnia przestepstwo, bo nie znam wszystkich przepisów, a mogą wśród nich być takie, które sprawiają, że nie jest to przestępstwem. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 16:12 Rozwiej watpliwosci, Jurku, bo juz nawet Janusz w stosunku do tej akcji niemieckiego rzadu ich nie ma Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 17:00 maria421 napisała: > Rozwiej watpliwosci, Jurku, bo juz nawet Janusz w stosunku do tej akcji > niemieckiego rzadu ich nie ma Żebym mógł rozwiać wątpliwości prawne, musiałbym posiadać wiedzę prawniczą, a ja takowej nie posiadam. Janusz pokazał, że nie ma wątpliwości moralnych, kiedy mocnym słowem nazwał postepowanie rządu, a to jednak co innego, niż podejście prawnicze. Pamietasz taką akcję z porwaniem dziecka w Hesji, kiedy policjant przesłuchujący podejrzanego groził mu torturami, jesli nie powie, co zrobił z ofiarą? Wtedy też było to naruszenie prawa, ale moja ocena moralna policjanta była pozytywna, co nie znaczy, że popieram tortury jako takie. Po prostu nie wszystko w życiu jest czarno-białe. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 17:33 jureek napisał: > Żebym mógł rozwiać wątpliwości prawne, musiałbym posiadać wiedzę prawniczą, a j > a > takowej nie posiadam. > Janusz pokazał, że nie ma wątpliwości moralnych, kiedy mocnym słowem nazwał > postepowanie rządu, a to jednak co innego, niż podejście prawnicze. On napisal ze nie ma watpliwosci ze to jest paserstwo. > Pamietasz taką akcję z porwaniem dziecka w Hesji, kiedy policjant przesłuchując > y > podejrzanego groził mu torturami, jesli nie powie, co zrobił z ofiarą? Wtedy te > ż > było to naruszenie prawa, ale moja ocena moralna policjanta była pozytywna, co > nie znaczy, że popieram tortury jako takie. > Po prostu nie wszystko w życiu jest czarno-białe. > Jura Pamietam. Wtedy panstwo zastosowalo zasade "dura lex, sed lex". Teraz tej zasady panstwo nie stosuje tylko po prostu lamie prawo. Wlasne prawo, ktorego przestrzegania wymaga od obywateli. W przypadku o ktorym wspomniales ja tez bylam calym sercem po stronie frankfurckiej policji bo wtedy priorytetem bylo ratowanie zycia dziecka a nie nienaruszalnosc osobista aresztowanego. Jednakze policjant ktory w imie wyzszych celow swiadomie lamie prawo, swiadomie naraza sie tez na konsekwencje wlasnego czynu, czyli na to ze sam stanie przed sadem. Schäuble i Merkel natomiast wiedza, ze nikt ich sadzil nie bedzie. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 17:52 maria421 napisała: > On napisal ze nie ma watpliwosci ze to jest paserstwo. A ja przeczytałem, że skurwysyństwo. Co do paserstwa moge się zgodzić, ale nadal mam wątpliwości, czy jest to przestępstwo. > W przypadku o ktorym wspomniales ja tez bylam calym sercem po stronie > frankfurckiej policji bo wtedy priorytetem bylo ratowanie zycia dziecka a nie > nienaruszalnosc osobista aresztowanego. Jednakze policjant ktory w imie wyzszyc > h > celow swiadomie lamie prawo, swiadomie naraza sie tez na konsekwencje wlasnego > czynu, czyli na to ze sam stanie przed sadem. > Schäuble i Merkel natomiast wiedza, ze nikt ich sadzil nie bedzie. Spodziewałem się, że zaczniesz wyszukiwać różnice. To był przykład sytuacji podobnej, ale nie identycznej, więc naturalne jest, że są podobieństwa i róznice. Dlaczego uważasz, że polityków nikt sądził nie będzie? Słyszałaś o trójpodziale władzy? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 19:14 Sadze ze politykow nikt sadzil nie bedzie, bo po poprzedniej aferze z danymi skradzionymi w banku w Lichtensteinie tez ich nikt nie sadzil. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 05.02.10, 19:33 A moze zamiast dyskutowac o skaradzionych danych, powinnismy sie lepiej zastanowic, ile wart jest kolejny rzad, ktory swa durnowata Steuerpolitik skalania ludzi do kombinatorstwa? Zalozmy, ze pieniadze te zostaly by w niemieckich bankach. Nawet przy duzo nizszym Ertagssteuer mielibysmy wiekszy zysk, niz podczas kolejnej, kompromitacji ze zlodziejami. Troska rzadu o dobro obywateli, wywlekana jest dzis tylko wtedy, gdy wywlec moga nam pieniadze z kieszeni do celow utopijneej sozieler Umverteilung. Od dawna juz wiadomo, ze chocby siec GSM juz jest praktycznie przechwycona przez Hacker. Praktycznie za niecale 500 € mozna sie wyposazyc w ogolnodostepny sprzet (software, chocby OpenBSC jest dostepna gratis w internecie dla wszystkich) i posluchiwac nie tylko sprosne rozmowy sasiadow, ale prawnikow, lekarzy itp. W tych okolicznosciach dumni politycy wylegaja przed kamerami i opowiadaja jedynie, ze za miliony podatnikow zakupili sobie komorki, ktorych hakerzy jeszcze nie zlamali. Skoro tak postrzegaja Gerechtigkeit i przestrzeganie prawa, to wcale nie powinno nikogo dziwic, ze ich jedyna nadzieja sa kontakty ze swiatkiem przestepczym. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 19:53 Lepianie, ten rzad jest niewiele wart, ale traficzne jest to, ze narazie alternatywa dla tego rzadu jest SPD/Die Linke i Zieloni. A ci pieniadze podatnika wydaja tak samo latwo jak i obecna koalicja. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 05.02.10, 20:35 Napisalem kolejny rzad, bo w kwestii sozialer Umverteilung niczym sie nie roznia. Dorobili sie jedynie takowego kwiecia, a z ludzi, posiadajacych konto w Schwajcarii robi sie automatycznie zlodziejiTo jest absurdalne. Przeciez tych wypowiedzi nie powinno puszczac sie plazem! Ciesze sie, ze Angela ma juz w tej sprawie wytoczona sprawe w sadzie. Niech sie do reszty skompromituje, die Mutter aller Arbeitsverweigerer! Tak na marginesie, znowu Hamburg powala na kolana. Nawet Kernera, ktory pomimo ewidentnej patologii nie przerwal programu i nie wyprosil goscia. Z zadbanymi, uczciwie pracujacymi Niemkami, juz mu tak dobrze nie wychodzi. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 22:54 lepian4 napisał: > Ciesze sie, ze Angela ma juz w tej sprawie wytoczona sprawe > w sadzie. Jakoś nie dziwi mnie wsparcie neonaziola dla byłego agenta Stasi, który nawet na kolegów szkolnych notatki pisał. To taka wspólnota wartości komuchów i nazioli. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 06.02.10, 05:15 Jureeku, niezle sie napierdoliles, skoro dopatrzyles sie wsparcia neonaziola dla bylego agenta Stasi. Nie wykluczam jednak, ze nie pojmuje twej wiedzy. Ostatecznie nieprzypadkowo jestes tutaj panem mecenasem i wspierasz bylegowno. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 06.02.10, 09:12 lepian4 napisał: > Jureeku, niezle sie napierdoliles, skoro dopatrzyles sie wsparcia > neonaziola dla bylego agenta Stasi. Nie wykluczam jednak, ze nie > pojmuje twej wiedzy. Nie wiedziałeś, że adwokat z Drezna, który oskarża Merkel, jest byłym współpracownikiem Stasi? Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 06.02.10, 12:41 Adwokat jest byly mwspolpracownikiem Stasi, zatem neonaziolem moze byc jedynie Merkel. Zycze cie przyjemnego dnia i milego zwalczania faszyzmu w kazdej postaci. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 06.02.10, 13:02 lepian4 napisał: > Adwokat jest byly mwspolpracownikiem Stasi, zatem neonaziolem moze > byc jedynie Merkel. Czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną. Napisałem, że neonaziol wspiera agenta Stasi, a Ty z tego wyciągnąłeś wniosek, że neonaziolem jest Merkel. To Merkel wspiera adwokata, który ją oskarża? Nie ma bardziej pokręconej logiki, niż logika Lepiana. To Ty przecież przyklaskujesz temu adwokatowi, czyli to Ty jesteś tym neonaziolem wspierającym kapusia Stasi. Teraz zrozumiał? Specjalnie wolno pisałem, żeby Ci ułatwić zrozumienie. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 06.02.10, 13:42 Moj Boze, Juree, od tego strajkowania za mlodu, w glowie cie sie poprzewracalo! Pora zakasac rekawy i dupe ruszyc, nie oceniac swiat przez pryzmat wlasnych fantazji i chorej wyobrazni. Specjalnie wolno czytalem. Rozkosz byla wieksza. Panie mecenasie, moze w tym kontekscie warto by sie zastanowic, czy nie wykrasc takie dane z miejscowych Islamic Bank. Niedawno zbierali pieniadze na pierwsze tureckie auto. Auta nie ma, meczetow przybylo, a podatkow kurwa nikt nie placi. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Paserstwo 06.02.10, 13:58 Lepian kurwa jedyny podatki płaci - reszta to obrzezana banda nierobów. Arno Dübel ma więcej charakteru niż ty młocie. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 06.02.10, 14:10 Doceniam to, ze wspolnie z Düblem uczesczasz od lat na kursy motywacji i poprawnego pisania podan. Caly Hamburg dzis dzieki wam slynie w calej republice. To jest wielki zaszczyt dla was. Doceniam to. Ale wybacz, dla mnie zwierzeta w zoo przedstawiaja wiecej uroku, co ta twoja nienormalna banda nierobow z Düblem na czele Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 06.02.10, 12:44 Adwokat jest bylym wspolpracownikiem Stasi, zatem neonaziolem moze byc jedynie Merkel. Zycze cie przyjemnego dnia i milego zwalczania faszyzmu w kazdej postaci. Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 12:07 Tutaj znalazłem definicję paserstwa według niemieckiego kodeksu karnego: dejure.org/gesetze/StGB/259.html Czyli jest tak, jak przypuszczałem, że definicja ta obejmuje nie tylko przedmioty ukradzione, ale także w inny sposób nielegalnie uzyskane. Tak więc zakup tej płytki z danymi jest paserstwem, nadal jednak nie mam pewności, czy jest przestępstwem, bo nie znam całego prawa, a w innym miejscu mogą być zapisane wyjątki (jak np. zakup kontrolowany) sprawiające, że jest to co prawda paserstwo, ale jednak nie przestępstwo. Zostawiam interpretację prawnikom, będą mieli pole do popisu. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Paserstwo 05.02.10, 12:17 Jezeli dane na plycie sa uzyskane nielegalnie, to zakup takiej plyty jest nielegalny. Jezeli paserstwo jest karane z przepisu karnego, to chyba jednak jest przestepstwem, a nie wykroczeniem? Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 12:35 maria421 napisała: > Jezeli dane na plycie sa uzyskane nielegalnie, to zakup takiej plyty jest > nielegalny. Tak, podpada pod definicję paserstwa. > Jezeli paserstwo jest karane z przepisu karnego, to chyba jednak jest > przestepstwem, a nie wykroczeniem? Nie wiem, bo mogą być inne nieznane mi przepisy powodujące, że nie jest to ani przestępstwo, ani wykroczenie. Czytałem kiedyś artykuł o tym, że firmy ubezpieczeniowe wykupywały od złodziei przez różnych pośredników ukradzione samochody za cenę stanowiącą jakiś procent ich wartości. Formalnie rzecz biorąc jest to przestępstwo paserstwa właśnie, ale sąd nie stwierdził popełnienia przestepstwa. Jura Odpowiedz Link
koelscher Re: Paserstwo 05.02.10, 12:19 Tos sie ale naszukal, jureek ! A wystarczylo zajrzec tu: forum.gazeta.pl/forum/w,51283,106752145,106756442,Re_Paserstwo.html k-r jureek napisał: > Tutaj znalazłem definicję paserstwa według niemieckiego kodeksu karnego: > dejure.org/gesetze/StGB/259.html > Czyli jest tak, jak przypuszczałem, że definicja ta obejmuje nie tylko > przedmioty ukradzione, ale także w inny sposób nielegalnie uzyskane. > Tak więc zakup tej płytki z danymi jest paserstwem, nadal jednak nie mam > pewności, czy jest przestępstwem, bo nie znam całego prawa, a w innym miejscu > mogą być zapisane wyjątki (jak np. zakup kontrolowany) sprawiające, że jest to > co prawda paserstwo, ale jednak nie przestępstwo. > Zostawiam interpretację prawnikom, będą mieli pole do popisu. > Jura Odpowiedz Link
donnerbalken Tschüüüüüüsssss..... 04.02.10, 16:30 maria421 napisała: Jureek, nie zaczynaj mowic nie na temat. ---------------------------------- Odpowiedz Link
donnerbalken Wojna szwajcarsko-niemiecka... 04.02.10, 16:55 Wojna szwajcarsko-niemiecka.. Cytat Berno szykuje się do kontrataku. Gdy pod koniec roku Francja nie oddała skradzionych danych, Szwajcarzy zerwali umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. Teraz rozważają, czy w podobny sposób nie potraktować Niemców. - To atak na Szwajcarię - grzmiał szef MSW Didier Burkhalter. wyborcza.biz/biznes/1,100896,7526045,Niemcy_kupili_plyte_z_wykradzionymi_danymi__Szwajcaria.html Odpowiedz Link
donnerbalken kiedy granica jest przekroczona??? 04.02.10, 09:53 maria421 napisała: Cytat > Co sadzicie na temat nabycia przez niemiecki rzad za 2,5 mln Euro kradzionych danych bankowych? Ciekawe co ten kaprawy osioł na wózku wtedy zrobi? (Pan Mecenas nie interweniował, Zbycho nie interweniował, założycielka forum nie interweniowała, administracja nie interweniowała, Maryja nie interweniowała... kiedy granica jest przekroczona???) Odpowiedz Link
jureek Re: kiedy granica jest przekroczona??? 04.02.10, 10:02 Uważasz, że "kaprawy osioł" jest gorszym wyzwiskiem od "quislingowskiego rządu"? Faktem jest, że nie zauważyłem tego wpisu i oczywiscie nie podoba mi się naśmiewanie się z tego, że jeździ na wózku. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: kiedy granica jest przekroczona??? 04.02.10, 10:09 To jest klasyka dykryminacji osob uposledzonych. Dziwi mnie, ze dziarskie nozyce tego nie wyciely. Odpowiedz Link
donnerbalken Re: kiedy granica jest przekroczona??? 04.02.10, 10:28 Ulubieniec i główny aktor niniejszego Forum pisze, jak następuje: Cytat Ciekawe co ten kaprawy osioł na wózku wtedy zrobi? (No cóż, element napływowy...) Proszę o standig ovationen dla naszego bohatera Januszka... Wiki o "kaprawym ośle na wózku..." Cytat Am 12. Oktober 1990 wurde Schäuble bei einem Attentat während einer Wahlkampfveranstaltung in der Gaststätte „Brauerei Bruder“ in Oppenau von einem psychisch kranken Mann niedergeschossen. Der Attentäter feuerte drei Schüsse aus einem Revolver (Smith & Wesson, Kaliber .38) von hinten auf den damaligen Bundesinnenminister. Eine Kugel traf den Kiefer, eine das Rückenmark, und eine wurde durch den Leibwächter Klaus-Dieter Michalsky abgefangen, der die Folgen der Verletzung überlebte. Schäuble ist seit dem Attentat vom dritten Brustwirbel an abwärts gelähmt und auf einen Rollstuhl angewiesen. de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Sch%C3%A4uble#Attentat_und_Behinderung Odpowiedz Link
lepian4 Re: kiedy granica jest przekroczona??? 04.02.10, 17:29 Dieter Kaufmann powiedzial w swej obronie: >> Ein "technischer Adolf Hitler" ist der Bundeskanzler, der die Bürger mißhandelt, um sie dem Staat zu unterwerfen. Dauernd werde man mißbraucht und entwürdigt.<< Jakos dziwnie zalatuje mi zapchana nogawka januszka. Wprawdzie kulturalniej wyrazone, smrod jest jednak taki sam. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Paserstwo 04.02.10, 13:16 To, że zakup kradzionych danych jest paserstwem nie podlega żadnej dyskusji. Problem leży zupełnie gdzie indziej. Jeżeli zaczną płacić złodziejom, to będzie to w przyszłości zachętą dla innych. Zaufanie do pracowników banków (obojętnie czy w Szwajcarii czy gdziekolwiek indziej) spadnie do zera. Klieci będą, na ile się da, omijać banki z daleka, bo nikt nie dzieli się chętnie wiedzą o swoich finansach (nawet tych całkiem legalnymi). PS Ten osioł na wózku może tylko w jeden sposób wybrnąć z sytuacji - najpierw kupić CD a później zapuszkować złodzieja i zamienić zakup na konfiskatę. Odpowiedz Link
donnerbalken ciekawe rozwiązanie zagadnienia: 04.02.10, 13:22 Element napływowy ma ciekawe rozwiązanie zagadnienia: Cytat > PS > Ten osioł na wózku może tylko w jeden sposób wybrnąć z sytuacji - > najpierw kupić CD a później zapuszkować złodzieja i zamienić zakup > na konfiskatę. Odpowiedz Link
koelscher Re: Paserstwo 04.02.10, 13:37 Oj, chyba sie troche pospieszyles... "Konsfiskata" - na jakiej podstawie prawnej ? k-r Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 04.02.10, 17:32 Januszek mial na mysli szaberek pospolity. Zwyczajnie bierzesz, tyle, ile ci potrzeba. A pozniej rozpowiadasz, ze to w celach ewolucji intelektualej jest kazdemu zalecane. Kazdy, ktory jest jednak innego zdanie, jest zlamanym chujem i brunatna gnida Htlercyny. Proste, co nie? Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 04.02.10, 17:37 lepian4 napisał: > Januszek mial na mysli szaberek pospolity. Zwyczajnie bierzesz, > tyle, ile ci potrzeba. A pozniej rozpowiadasz, ze to w celach > ewolucji intelektualej jest kazdemu zalecane. Kazdy, ktory jest > jednak innego zdanie, jest zlamanym chujem i brunatna gnida > Htlercyny. > Proste, co nie? Aleś Ty głupi. Przecież Janusz pisał o konfiskacie korzyści z przestepstwa. Jesteś za tym, żeby szabrownikom nie odbierać tego, co naszabrowali? Od kiedy to tak zmieniłeś pogląd na szaber? Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Paserstwo 05.02.10, 03:22 Odkad znam ciebie i januszka. Wasze nauki nie ida w las! Odpowiedz Link
jureek Re: Paserstwo 05.02.10, 12:45 Tak przy okazji mam pytanie. Jak koalicjant zapatruje się na ten zakup? Jura Odpowiedz Link
drugiich [...] 05.02.10, 17:29 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
jureek Re: jest tyle innych interesujących wątków 05.02.10, 17:53 czy ktoś Cie tu na siłę trzyma? Jura Odpowiedz Link
donnerbalken Re: jest tyle innych interesujących wątków 05.02.10, 19:43 jureek napisał: > czy ktoś Cie tu na siłę trzyma? > Jura ---------------------------- Odpowiedz Link
drugiich wszystkie są interesujące w temacie, 05.02.10, 20:20 i wszystkie spierdolicie swoimi mądrymi dyskusjami. Piszesz, że się nie znasz na prawie, ale z uporem maniaka pierdolisz całymi dniami. Idź do knajpy, dosiądź się do jakiegoś Stammtisch i wymądrzaj się. Odpowiedz Link
jureek Re: ściąga (Spickzettel) 05.02.10, 21:03 Tutaj masz zestaw kilku wątków, w których nie zabrałem głosu: forum.gazeta.pl/forum/w,51283,106504689,106504689,Znow_deal_z_kapusiem_.html forum.gazeta.pl/forum/w,51283,106628897,106628897,Izrael_placi_odszkodowania_za_swa_zbrodnicza_misje.html forum.gazeta.pl/forum/w,51283,106793861,106793861,Alberto_Giacometti_i_glod_na_swiecie_.html forum.gazeta.pl/forum/w,51283,106762032,106762032,wolno_bedzie_kulturnie_chlac_ze_szkla_a_nie.html forum.gazeta.pl/forum/w,51283,106704228,106704228,Latryna.html Odpowiedz Link
drugiich pospieszcie się z uzgodnieniem stanowiska, 05.02.10, 20:46 bo już następna dyskietka im Angebot Odpowiedz Link
donnerbalken bo już następna dyskietka im Angebot 06.02.10, 10:19 drugiich napisał: Cytat > bo już następna dyskietka im Angebot Kiedy 3 lata nazad kupowałem nowy komjuter, szukałem rozpaczliwie slot na dyskietkę. Napisałem zażalenie do producenta, czy przypadkiem nie zapomnieli wbudować tego slota w moim kompie i wypuścili bubel bez kontroli na rynek. W odpowiedzi dostałem uprzejmy list, że technika z dyskietkami była w użyciu w epoce kamienia łupanego. I że od tego czasu cosik się zmieniło w technice komjuterowej. Slotów na dyskietki już njet i dysketki toże njet. PS1 Do sprawy bezowocnych dyskusji: Za czasów mojej młodości dyskutowano zawzięcie następujące zagadnienie: Co było pierwsze: a. kura? b. jajko? Orientuje się może kto, jaki był wynik tej dyskusji? A jeżeli, nie, to dlaczego to ważne zagadnienie nie jest dalej dyskutowane? Obecnie mamy po temu na niniejszym forum odpowiednie koryfeje: a. Marysię b. Pana Mecenasa Teraz byśmy to ważne zagadnie rozwiązali... Z biedy przy pomocy starszego zmieniacza pampersów w Hamburskim domu starców... PS2 Mam okazyjnie na zbyciu zapas 100 nie używanych dyskietek... IBM Formated 2HD High density Odpowiedz Link
drugiich dyskietka brzmi sympatyczniej niż płyta kompaktowa 06.02.10, 15:11 ponadto ironicznie nawiązuje do poziomu dyskusji i wiedzy prawniczej dyskutantów. Odpowiedz Link
donnerbalken (Im Konsens...) 06.02.10, 15:20 drugiich napisał: > ponadto ironicznie nawiązuje do poziomu dyskusji i wiedzy prawniczej dyskutantó > w. Nu, da sind wir beide einer Meinung (Im Konsens...) Odpowiedz Link