nika_robinson 05.12.13, 09:07 Dzień dobry. Szukam sprawdzonego biura podróży. Chcę znaleźć fajną wycieczkę do Jerozolimy i Petry. To prezent na okrągła rocznicę więc musi być wszystko perfekcyjnie:)). Dziękuję gwiazdkowo! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
steph13 Re: Sprawdzone Biuro Podróży - Jerozolima, Petra 05.12.13, 10:41 A czy w dzisiejszych czasach potrzebne jest jeszcze biuro podrozy? Najlepiej samej opracowac sobie plan pobytu I rezerwowac przeloty, hotele I wszelkie miejscowe atrakcje w internet. Bardzo czesto bezposrednie rezerwacje dobrych hoteli wychodzi sporo taniej. Odpowiedz Link
onmytoes Re: Sprawdzone Biuro Podróży - Jerozolima, Petra 05.12.13, 12:16 steph13 napisała: > A czy w dzisiejszych czasach potrzebne jest jeszcze biuro podrozy? Najlepiej sa > mej opracowac sobie plan pobytu I rezerwowac przeloty, hotele I wszelkie miej > scowe atrakcje w internet. Bardzo czesto bezposrednie rezerwacje dobrych hotel > i wychodzi sporo taniej. Niby nie, ale wycieczka z dobrym lokalnym przewodnikiem może być bardzo ciekawa. My objechaliśmy Jordan w dwa tygodnie, zupełnie sami, wypożyczajac samochód na lotnisku i według własnej trasy. W Petrze spędziliśmy 2 dni bo poza Petra w Jordanie jest mnóstwo ciekawych miejsc. Było super i totalna swobodna. Ale dla porównania pare lat temu byłam w Laosie i Kambodży z wycieczka i to był strzał w dziesiątkę. Grupa 6 osobowa + przewodnik/kierownik + przewodnik/kierowca lokalny. Dotarliśmy do miejsc którym samemu byłoby trudno a z pewnością zajęłoby o wiele więcej czasu. W ciągu trzech tygodni zwiedziliismy mnóstwo, robiąc to na własna rękę nie zobaczylibyśmy pewnie połowy. No i np odwiedzanie wioski gdzieś w górach w Laosie z lokalnym przewodnikiem jest super, mnóstwo ciekawych opowieści, których nie wyczytasz z Lonley Planet. I tak jak kiedyś odrzucalo mnie na myśl o wyjazdach z wycieczkami czy biurami podróży, to po tamtym wyjeździe zmieniłam zdanie. W niektórych krajach wyjazd na własna rękę to może być mnóstwo "hassle" i przeplacania bo się po prostu nie wie co gdzie i jak. Odpowiedz Link
nika_robinson do onmytoes 05.12.13, 14:52 dokładnie w punkt - dlatego szukam,,objechaliśmy wiele miejsc samodzielnie,ale tam szukam biura..czy mogę prosić o namiar ba to biuro organizujące Laos (jest na liście). Dziękuję!! nika_robinson@gazeta.pl Odpowiedz Link
onmytoes Re: do onmytoes 06.12.13, 22:55 Hej, firma nazywała się Gecko. Wtedy specjalizowali się tylko w South East Asia. Wpisalam w Google ale wyskakuje mi Geckos Adventures z o wiele szersza oferta. Logo jest podobne ale nie jestem pewna czy to dokładnie ta sama firma. Jak dla mnie zaleta były przede wszystkim małe grupy oraz ich etos responsible tourism. Ścisle współpracują z lokalnymi spolecznosciami, które maja tez bezpośredni udział w zyskach, wspierają np szkole w górskiej wiosce w Laosie, uświadamiają turystów by nie dawać dzieciom pieniędzy za nic (by nie uczyc ich zebractwa tak powszechnego w Indiach, Tajlandii, Maroku. Laos dopiero niedawno otworzył granice dla turystów) nie dawać słodyczy (bo nie maja przecież szczoteczek do zębów) itp itp Byłam tez na Saharze z Explore, bo moja firma z nimi współpracowała. Explore ma kilka roznych wycieczek do Jordanu i Middle East w ofercie. Generalnie sa ok i camping na Saharze w Sylwestrowa noc byl nisamowity, to bylo moje marzenie. Ale ich grupy są sporo większe, 15 osób, jeden przewodnik + 2 kierowców. Jak dla mnie to juz troche za dużo. Ale wiem ze organizują tez wyjazdy "tailored" dla mniejszych grup lub indywidualnych osób. Odpowiedz Link
steph13 Re: Sprawdzone Biuro Podróży - Jerozolima, Petra 05.12.13, 15:53 Moze sprobuj wobec tego Trailfinders. Oni przygotowuja takie indywidualne plany pobytu, dokladnie na twoje zyczenie, z osobnym przewodnikiem, szoferem dla was tylko etc. Corka w taki sposob zwiedzala Burme w tym roku z chlopakiem I byla bardzo zadowolona. Odpowiedz Link
nika_robinson Re: Sprawdzone Biuro Podróży - Jerozolima, Petra 06.12.13, 19:27 Bardzo dziękuję Steph:) co prawda mają tylko telefony, a nie podaja maila, a ja jestem teraz w PL, ale poszukam! Pieknego Mikołajkowania:) Odpowiedz Link
jacinda Re: Sprawdzone Biuro Podróży - Jerozolima, Petra 06.12.13, 23:53 My byliśmy z Peltours, ale to było kilka lat temu. Nie mam pojęcia, czy nadal się tym zajmują. Odpowiedz Link