Dodaj do ulubionych

My slowianie

06.12.13, 12:48
Ktos slyszal? Teraz o tym glosno w mediach (nie tylko polskich zreszta). Podoba wam sie? Mi owszem.

muzyka.onet.pl/hip-hop/donatan-i-cleo-my-slowianie/emg54

Poza niezliczonymi przeróbkami teledysku "My Słowanie", o wideo napisono nawet w Wielkiej Brytanii. Dziennikarka działu BBC "#BBCtrending" postanowiła sprawdzić, dlaczego klip cieszy się taką popularnością. "#BBCtrending" zwraca uwagę na najciekawsze zjawiska internetowe. Prezenterka Anne-Marie Tomchak poddała analizie klip "My Słowianie". Dziennikarka podkreśla, że słowiańska kultura kojarzy się przede wszystkim z pobożnością, prostotą i wiejską sielankowością.
Obserwuj wątek
    • aleksandrawu Re: My slowianie 06.12.13, 13:11
      Jesli o mnie chodzi, to poza ludowymi strojami nic w tym slowianskiego nie widze :P
      Teledysk jest imitacja amerykanskich hip-hopowcow: cycki na wierzch, dwuznaczne (?)gesty- nie ma co promowac. Dla mnie mistrzami jezyka/kultury polskiej jest Lao Che. Sa nie do pobicia; trafia i do mnie i do mojej 10-letniej corki. I przynajmniej cos z tych tekstow mozna wyniesc.
      • moccabristol Re: My slowianie 06.12.13, 13:18
        Koszmarny, seksistowski tekst i taki też teledysk:(
        • gosia7813 Re: My slowianie 06.12.13, 13:29
          Matko, ja nie moge tego słuchać :)
          Nie podoba mi sie ta piosenka jak nie wiem co.
          • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 06.12.13, 13:53
            może chodzi o naśladowanie wsiowych pieśni ludowych, w których poza kojarzeniem, że to ludowe, z powodu wycia pieśniarek nie da się rozpoznać całości tekstu,
            braki w tekście nadrabiają obrazki, każdy z nostalgią patrzy na chałupę i wiejskie zajęcia, które mgliście kojarzą mu się z czasami bardzo wczesnego dzieciństwa czyli tymi najlepszymi,
            a ladne dziewczyny i cycki pojawiaja sie zawsze w teledyskach, czy to amerykanskich wykonawcow czy w polskim sielankowym klipie pozorowanym na wiejski idylliczny obrazek :)
            Tekst dla mnie nie jest seksistowski tylko probuje pokazac ze dziewczyny (polskie, slownianskie inaczej w teledysku) sa seksowne, zdrowe, plodne i rumiane, a dodatkowo znaja swoje atuty i sa swiadome siebie i swojego ciala :)
            • moccabristol Re: My slowianie 06.12.13, 14:17
              londynwarszawaparyz napisał(a):

> Tekst dla mnie nie jest seksistowski tylko probuje pokazac ze dziewczyny (polsk
              > ie, slownianskie inaczej w teledysku) sa seksowne, zdrowe, plodne i rumiane, a
              > dodatkowo znaja swoje atuty i sa swiadome siebie i swojego ciala :)

i Ty tak serio? To sorry, nie mam pytań, i bardzo się ciesze, że jako słowianka mam przede wszystkim rozum.
            • tisz Re: My slowianie 06.12.13, 20:06
              > Tekst dla mnie nie jest seksistowski tylko probuje pokazac ze dziewczyny (polsk
              > ie, slownianskie inaczej w teledysku) sa seksowne, zdrowe, plodne i rumiane, a
              > dodatkowo znaja swoje atuty i sa swiadome siebie i swojego ciala :)

Nie kazda Polka wygla jak Maryna z Janosika.. no i na pewno statystyczna Polka nie jest taka cycata. Oblesna piosenka i tyle. Zalosny tekst. Nie smieszna.
    • jaleo Re: My slowianie 06.12.13, 14:02
      Bosz, ten teledysk to jest tragedia i chyba inaczej nie da sie tego nazwac.
      Zdaje sobie sprawe, ze to mialo byc ironiczne, parodia itp, ale parodie i ironie tez trzeba umiec robic z glowa.
      A powyzszy komentarz, ze "w amerykanskich teledyskach" sa cycki na wierzchu itp, wiec co to za problem, powoduje u mnie opad wszystkiego lacznie z cyckami.
      • aleksandrawu Re: My slowianie 06.12.13, 14:07
        Slowianskie dziewczyny sa zdrowe, plodne i rumiane- poza zdrowiemnic sie do mnie nie stosuje, a jestem slowianka z dziada- pradziada. Jestem blada i mialam problemy z zajsciem w ciaze:P
        O walorach muzycznych to sie nawet nie wypowiadam, bo zenada na calego.
        Jaleo- obawiam sie ze to raczej nie miala byc parodia:/
        -
        Ola&
        Zuzka w UK
        • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 14:14
          a mi sie podoba, ale ja dziecko hip hopu jestem, donatana sluchalam juz wczesniej, glos cleo - rewelacja i nie moge sie doczekac ich plytki :P

a tekst i teledysk nie mial nikomu uswiadamiac jakie to slowianki piekne itp, jest zartem lamiacym stereotyp poboznej polskiej wiochy :)
          • 00zuza00 Re: My slowianie 06.12.13, 14:22
            Dawno nie widziałam czegoś tak głupiego i żenującego, teledysk zapowiada się dobrze i zabawnie, ale po kilkunastu sekundach okazuje się być seksistowską i tandetną katastrofą. Obejrzałam to raz kilka tygodni temu i do dziś mam niesmak, nie rozumiem popularności tego szajtu :P Jeśli chciałabym się angielskim znajomym pochwalić polskim folklorem, puściłabym im to: www.youtube.com/watch?v=hp4endJMu1E :)
            • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 14:27
              boszzzz alescie wy wrazliwe :P :P :P
      • moccabristol Re: My slowianie 06.12.13, 14:17
        jaleo napisała:

> A powyzszy komentarz, ze "w amerykanskich teledyskach" sa cycki na wierzchu itp
        > , wiec co to za problem, powoduje u mnie opad wszystkiego lacznie z cyckami.
        >

:)
        • nannyjo32 Re: My slowianie 06.12.13, 14:22
          nastepna komercyjna kicha
      • ampiltuda Re: My slowianie 06.12.13, 14:25
        "Dziennikarka podkreśla, że słowiańska kultura kojarzy się przede wszystkim z pobożnością, prostotą i wiejską sielankowością."
        To chyba czegoś się nażarła ta dziennikarka (może polskiej kiełbasy:)), bo skoro ma być pobożnie, to cycki tą pobożność wykluczają…
        No i odbiorcę ma takiego na jakim jest poziomie, czyli prostaka, któremu tylko cycki , zadek tudzież inne genitalia w głowie.
        Na końcu powinien być podany adres i cennik usług jaki obowiązuje w agencji towarzyskiej, którą ten "utwór" reklamuje.
        Jeżeli tak nas widzą tu i w innych państwach, to jest mi wstyd za nas…

jaleo napisała:

> Bosz, ten teledysk to jest tragedia i chyba inaczej nie da sie tego nazwac.
        > Zdaje sobie sprawe, ze to mialo byc ironiczne, parodia itp, ale parodie i ironi
        > e tez trzeba umiec robic z glowa.

Jaleo, w ogóle nie wygląda mi to na parodię. W/g mnie autor przedstawił, dokładnie to co ma w głowie, czyli kompletny pustostan, absolutny brak szacunku do kobiet, a ambiwalentny do nich stosunek, sugeruje że powinien udać się do psychiatry.
        Pisząc kolokwialnie, żal mi du.pę ścisnął jak tego posłuchałam… :(
        • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 14:35
          jesooooo laski wy tak serio?

btw jak chcecie dowiedziec sie jak i dlaczego ten teks powstal to polecam obejrzec wywiad z donatanem i cleo, gdzie sami przyznaja, ze tekst powstal dla zartu, w pare minut i wogole nie mial byc nagrany, a na oficjalnej plycie tego kawalka nie bedzie :)

a teledysk jest fajny bo jest inny niz dotychczasowe teledyski polskiego hip hopu, ale ktos kto slucha innej muzyki o tym nie wie :)

• ampiltuda Re: My slowianie 06.12.13, 14:56
            No widzisz, rzadko kto "wgryza" się w proces powstawania utworu, większość dostaje gotowy produkt i tak odbiera, jak go widzi. To nie utwór literacki, żeby robić analizę i dociekać co autor miał na myśli. Ja nawet nie słyszałam o formacji Donateo, nigdy nie lubiłam takiej muzyki i w życiu nie przyszłoby mi do głowy dopisywać do niego ideologię.
            Nawet jeżeli jest to żart, to nadal jest niesmaczny :)
            • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 15:10
              ale wlasnie to robicie , dopisujecie ideologie, utozsamiacie sie z tym co spiewaja i jako polki jestescie oburzone, dla mnie i utwor i teledysk jest poprostu smieszny, ani mnie nie obraza, ani nawet te cycki nie raza, jest czyms innym niz do tej pory polski hip hop pokazywal, dlatego jest taka ciekawostka

• londynwarszawaparyz Re: My slowianie 06.12.13, 15:30

> ale wlasnie to robicie , dopisujecie ideologie, utozsamiacie sie z tym co spiew
                > aja i jako polki jestescie oburzone,

Czyli jako narod nie potrafimy smiac sie z siebie. O autoironii nie wspomne. Ja tam nie czuje sie oburzona :) Jestem, zwyczajowo, inaczej nie zreszta, dumna ze slowianskich korzeni, z ksztaltnych cyckow i potrafienia uzywania swoich fizycznych atutow, a co!

jest czyms innym ni
                > z do tej pory polski hip hop pokazywal, dlatego jest taka ciekawostka
                Tak, Turmalinka, jako sluchajaca HH zgadzam sie, ale w tym trzeba siedziec i sie orientowac, zakladam po wypowiedziach ,ze malo ktora tutaj wie kim jest DJ600V i Bogna, za co Liroy zgarnal Fryderyki itp :) wiec proporcjonalnie takze nie wszycy maja pojecie ze ten teledysk rozni sie od innych i na ich tle wyglada wiejsko-groteskowo, i ze jest udana parodia :)
                • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 15:37
                  LWP o uj ci chodzi ze sie tak zapytam? co jest dziwnego w tym ze dziewczyny hip hopu nie sluchaja i nie maja pojecia o wykonawcach, teledyskach itp?

btw pare postow wyzej sama probujesz dorabiac ideologie do tego tekstu :/
                  CytatTekst dla mnie nie jest seksistowski tylko probuje pokazac ze dziewczyny (polskie, slownianskie inaczej w teledysku) sa seksowne, zdrowe, plodne i rumiane, a dodatkowo znaja swoje atuty i sa swiadome siebie i swojego ciala
                  • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 06.12.13, 15:49
                    Nie, no wlasnie ja odebralam Twoje wpisy jako wypowiedzi "znawcy" tematu, ktory przeczytal nawet wywiad ze wspomnianym artysta Donatanem i Cleo, wiec wlasnie napisalam ze nie kazdy slucha Hip Hopu moze jak Ty, czy ja, czy ktos tam, i moze nie zrozumiec;

ale w tym trzeba siedziec i sie orientowac, zakladam po wypowiedziach ,ze malo ktora tutaj wie kim jest DJ600V i Bogna, za co Liroy zgarnal Fryderyki itp :) wiec proporcjonalnie takze nie wszycy maja pojecie ze ten teledysk rozni sie od innych i na ich tle wyglada wiejsko-groteskowo, i ze jest udana parodia :)

Czepiasz sie dla zasady czy jak? Nie napisalam ze ten, kto nie slucha tego rodzaju muzyki jest idiota, napisalam to, co Ty, ze nie kazdy slucha i tlumaczenie ze ten teledysk na tle innych polskich w kategorii HH jest tu zbedny.
                    • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 15:55
                      nie wiem czemu ale twoje ''ale w tym trzeba siedziec i sie orientowac, zakladam po wypowiedziach ,ze malo ktora tutaj wie kim jest DJ600V i Bogna, za co Liroy zgarnal Fryderyk'' odebralam jako przytyk do tych dziewczyn, ktore sluchaja innej muzyki

btw ja tez nie wiem co to za kawalki, liroya nigdy nie lubilam
                      • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 06.12.13, 16:10
                        To zle odebralas. Pisalam w sensie ze w tym trzeba byc, sluchac tego na biezaco, zeby miec orientacje ze ten teledysk rozni sie od innych hip hopowych, co Ty napisalas.
                        A "zakladam po wypowiedziach ,ze malo ktora tutaj wie kim jest DJ600V" nie jest zdaniem szyderczym jak sie moze Tobie wydaje, tylko zalozylam to jako teze, znajac przekroj forum, trudno byloby mi oczekiwac ze osoby, ktore maja lat 45 + takze beda sluchaly tej muzyki (o, jak na przyklad Ampiltuda :))
                        • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 16:17
                          tylko zalozylam to jako teze, zn
                          > ajac przekroj forum, trudno byloby mi oczekiwac ze osoby, ktore maja lat 45 + t
                          > akze beda sluchaly tej muzyki

no wiec po co ten watek skoro przekroj forum to 45+ i oczywiste jest dla ciebie ze hip hopu nie lubia?
                          • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 06.12.13, 16:26
                            Jezu, kobieto, ja nie pisze ze przekroj forum skalda sie z 45plus tylko ze i takie osoby tu sa! :)
                            Temat jest na czasie w polskich mediach bardziej, w brytyjskich jak sie okazuje tez. Z ciekawosci jak Polki odbieraja teledysk o Slowianach zalozylam watek. Teledysk mial 23 miliony wyswietlen, wiec teoretycznie obejrzalo go pol Polski. Watek zalolylam wiec z ciekawosci.
                            • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 16:34
                              w brytyjskich jest nie dlatego, ze jest super fajny i oni wiedza o co chodzi, tylko jakas dziennikareczke zainteresowalo co w nim jest takiego ze ma tyle odslon

> Watek zalolylam wiec z ciekawosci.

zaspokoilas ja? ;)
                        • ampiltuda Re: My slowianie 07.12.13, 00:23
                          > A "zakladam po wypowiedziach ,ze malo ktora tutaj wie kim jest DJ600V" nie jest
                          > zdaniem szyderczym jak sie moze Tobie wydaje, tylko zalozylam to jako teze, zn
                          > ajac przekroj forum, trudno byloby mi oczekiwac ze osoby, ktore maja lat 45 + t
                          > akze beda sluchaly tej muzyki (o, jak na przyklad Ampiltuda :))

No wiesz, starsze pokolenie rzadko lubi głupawe kawałki rozwiązłej młodzieży… :P
                          I ciekawa jestem, po czym wywnioskowałaś, ze mam ponad 45 lat… ale nie pisz, nie aż tak bardzo jestem ciekawa…
            • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 06.12.13, 15:21
              "Ja nawet nie słyszałam o formacj i Donateo"

Rece opadaja. Mysle ze sam "Donateo" by sie usmial i jego "formacja" as well :)

Wikipedia (patrz, gosciu jest w Wikipedii! podaje ;
              DONATAN, właściwie Witold Czamara[1] (ur. 2 września 1984 w Krakowie[1]) – polski muzyk, producent muzyczny i inżynier dźwięku. Wraz z Teką współtworzy duet producencki RafPak[2]...

Nie no faktycznie,majac takich odbiorcow w kraju i za granica, gdzie wszystko jest krytykowane, faktycznie malo kto sie wybija :). A utwor jest faktycznie parodia, i sadzie ze inna i udana. Gdyby do tego zestawic "piejom kury piejom nie maja koguta" to zapewne 99 procent z Was by wybrala tamto bo...okrzepniete, stare i znane.

• turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 15:33
                nie przesadzaj co? to ze ktos 'jest' w wikipedii nie znaczy ze wszyscy maja wiedziec kim jest :/ ty znasz wszystkich wykonawcow?

i nie porownuj dwoch zupelnie roznych typow muzyki, bo to bez sensu :/

• ampiltuda Re: My slowianie 06.12.13, 15:45
                Och wybacz, że uraziłam twój gust muzyczny, niestety nie każdy lubi ….., nawet nie wiem jak określić ten rodzaj "muzyki"…, to co ty. Dla mnie, to chamskie przytupy z niskobudżetowego wesela. No masz rację, rece opadaja, że można czymś takim trafić w czyjś gust…

> Wikipedia (patrz, gosciu jest w Wikipedii! podaje ;
                > DONATAN, właściwie Witold Czamara[1] (ur. 2 września 1984 w Krakowie[1]) –
                > ; polski muzyk, producent muzyczny i inżynier dźwięku. Wraz z Teką współtworzy
                > duet producencki RafPak[2]...

I to jest wyznacznik jego "wielkości"… oplułam monitor… :D
                Wikipedia poleca również:
                pl.wikipedia.org/wiki/Gówno_artysty
                pl.wiktionary.org/wiki/gówno
                Jak widzisz, nie trzeba być nikim wyśmienitym, żeby trafić do wikipedii…

> Nie no faktycznie,majac takich odbiorcow w kraju i za granica, gdzie wszystko j
                > est krytykowane, faktycznie malo kto sie wybija :).
                Hmmm, z tego co pamiętam, to ty bez krytyki żyć nie potrafisz, więc nie rozumiem sprzeciwu…

>Gdyby do tego zestawic "piejom kury piejom nie
                > maja koguta" to zapewne 99 procent z Was by wybrala tamto bo...okrzepniete, sta
                > re i znane.

… Zdecydowanie tak, ale nie ma co tłumaczyć dlaczego, prawda…?
                • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 06.12.13, 15:54
                  Nie chodzi o gusta, bo slucham innej muzyki, wiec mnie nie urazilas :) Chodzi o to ze nawet przekopiowac nie umiesz poprawnie nazwy wykonawcy, kilkakrotnie uzytego w watku, tylko pojawia sie radosna tworczosc...to mnie bardziej rozsmieszylo :)

>Gdyby do tego zestawic "piejom kury piejom nie
                  > > maja koguta" to zapewne 99 procent z Was by wybrala tamto bo...okrzepniet
                  > e, sta
                  > > re i znane.
                  >
                  > … Zdecydowanie tak, ale nie ma co tłumaczyć dlaczego, prawda…?

Nie, nie musisz. Nie interesuje mnie dlaczego to wybierzesz....
                • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 16:01
                  ampiltuda napisała:

> Och wybacz, że uraziłam twój gust muzyczny, niestety nie każdy lubi …..,
                  > nawet nie wiem jak określić ten rodzaj "muzyki"…, to co ty

nie badz zlosliwa ;) ten rodzaj muzyki nazywa sie hip hop :)
                  • ampiltuda Re: My slowianie 07.12.13, 00:43
                    turmalinka napisała:
                    > nie badz zlosliwa ;) ten rodzaj muzyki nazywa sie hip hop :)

To nie była złośliwość :)). "Utworowi" daleko do hip hopu, to, że nie słucham tego rodzaju muzyki, nie oznacza, że nigdy nie słyszałam.
                    No ale ja jestem stara i się nie znam... :D

Wiesz co…, nie chodzę do kościoła, nie pochodze ze wsi i nie chce bronić tych wartości jako nienaruszalnych, ale bez względu na przekaz, teledysk nie dość, że jest słaby, jest zwyczajnie chamski.
                    • turmalinka Re: My slowianie 07.12.13, 09:58
                      myslalam, ze odnoscisz sie do hip hopu a nie tego jednego kawalka :) ten faktycznie trudno (i chyba nawet sie nie da) sklasyfikowac

dla mnie teledysk chamski nie jest (btw bardzo dobrze przez krytykow oceniany, wiec jego slabosc to twoje subiektywne odczucie), gdyby byl ugrzeczniony wiekszosc odebralaby go na powaznie, a tak jednak wiekszosc ludzi rozumie go zgodnie z zalozeniem tworcow :)

druga sprawa, czytajac wasze pelne oburzenia komentarze na te nieszczesne cycki i seksistowski tekst czuje sie troche jakbym czytala moja babcie, a fuj, cycki, jak tak mozna ;)
                      • ampiltuda Re: My slowianie 07.12.13, 12:03
                        Już po prostu, przepraszam za słowo, rzygać się chce na te cycki. Wszędzie gdzie nie spojrzysz cycki, Polacy uważają, że wszystko można zareklamować i przedstawić za pomocą cycków i zadka.
                        Nie jestem jakimś nawiedzonym moherem, czy innym purytańskim odłamem, ale naprawdę uważam, że można wiele rzeczy przekazać w inny, "lżejszy" sposób niż za pomocą cycków.
                        Akurat w internecie mogę jeszcze nad tym zapanować, jeżeli chodzi o dziecko, na razie sam nie korzysta, ale za jakiś czas będę musiała ostro pilnować, żeby nie docierały do niego takie treści. W telewizji i na murach już niestety takiej kontroli nie mam, i dlatego to jest takie wkurzające.
                        Poza tym sprowadzanie kobiety do roli kucharki i łóżkowej maskotki, nie da się temu zaprzeczyć, jest co najmniej, jak napisały wcześniej dziewczyny, seksistowskie i szowinistyczne.
                        Tak na marginesie, te cycki w teledysku wcale nie są "fuj", większość ma super "zderzacze hadronowe" :)).
                        Może ja faktycznie jestem trochę przewrażliwiona, ale ludzie 45+(?) dziwaczeją, więc się nie dziw:))
                        Kiedyś, jak jeszcze byłam piękna i młoda, i mieszkałam z małżem swoim w nieformalnym związku żyjąc, znaczy na kocią łapę, przyszedł do nas taki …., no powiedzmy, że wtedy jeszcze był, kolega. I było to w Sylwestra. Nastałam się w garach, co by zabłysnąć, uszykowałam się i po przyjściu pierwszych gości, zabawiałam ich przez chwilę rozmową, a ten, były już kolega, do mnie w te słowa: "może poszłabyś do kuchni pobuszować w garach, a nie stoisz i gadasz".
                        Po przyjęciu, dość honorowo zresztą, plaskacza na twarz nastąpiła akcja: czapka, noga, dupa, brama i tyle gościa widzieliśmy. Tłumaczył się później, że przecież to był żart, no niestety, nie dla mnie:/
                        • turmalinka Re: My slowianie 07.12.13, 12:18
                          Naprawde tak duzo tych cyckow wszedzie? Ja nie wiem, albo nie zwracam uwagi, albo to wplyw braku tv.
                          A tekst? Hmm jak sie z nim nie utozsamiam, nie odbieram go osobiscie. Dla mnie jest zartem I tyle.
                          • ampiltuda Re: My slowianie 07.12.13, 12:41
                            Ja teraz odpoczywam od polskiej tv, nie mam ani tu, ani w Polsce, ale póki miałam, to rzucało się to w oczy, reklamy zewnętrzne też przesycone seksem. Wszędzie, albo cycki, albo modele patrzą na siebie, jakby zaraz mieli się pożreć, a to zadek, a to cycek, a później dziewczyny robią z siebie takie Siwiec, albo inne Dody, co za dużo, to niezdrowo :). Jak jestem u córki i ma włączony telewizor, to mi flaki wykręca. Programy dla półmózgów… smutne to, bo media robią z nas takich neandertalczyków.

• turmalinka Re: My slowianie 07.12.13, 21:02
                              polskiej nigdy nie mielismy, jak jestesmy w PL (rzadko) to czasu nie ma na tv, sa wazniejsze i fajniejsze rozrywki, a tu ze sky tez zrezygowalismy, bo nie wiele jest ciekawych programow, a te ktore mozna by z checia poogladac sa przerywane non stop reklamami :/ Normalnie oglada sobie czlowiek reklamy, a tu nagle film :D

Programy dla półmózgów… smutne to, bo media robią z
                              > nas takich neandertalczyków

o tak, a te wszystkie talkszoły to mi watrobe na druga strone wywracaja :/
                              • ampiltuda Re: My slowianie 07.12.13, 22:57
                                turmalinka napisała:
                                >Normalnie oglada sobie czlowiek reklamy, a tu nagle film :D

Hhahahahahahahaha….., wturlaliśmy się z małżem pod stół :D Tekst miesiąca :)
                              • robak.rawback Re: My slowianie 07.12.13, 23:02
                                tez sie dobrze posmialam z tego

turmalinka napisała:

Normalnie oglada sobie czlowiek reklamy, a tu nagle fi lm :D
              • ally-t Re: My slowianie 06.12.13, 21:50
                Ja o nim tez nigdy ni slyszalam, a hip hop czasem sluchsm... Nie rozumiem, wstyd jakis???
    • jaleo Re: My slowianie 06.12.13, 17:20
      Acha, czyli mnie sie to nie podoba, bo ja jestem "za stara" albo nie mam pojecia, co to jest HipHop, i jak bym byla znawca tego gatunku, to bym umiala dojrzec w tym teledysku jego wysmienity poziom.

Po pierwsze, "polski HipHop" to jest jakies kretynskie pojecie. Hiphop czy Rap to na tyle zakorzeniony w okreslonej kulturze gatunek, ze przenoszenie go na grunt np. polski juz koncepcyjnie naraza sie na smiesznosc, i nigdy nie bedzie niczym wiecej niz nieudolnym "malpowaniem". W ogole na gruncie swiatowym jedyne powiedzmy "w polowie" udane transfery HipHopu to Francja i niektorzy artysci afrykanscy, ale tu przynajmniej sa pewne wspolne aspekty kulturowe. Polski HipHop / rap jest rownie smieszny i nieudolny, jak "polskie reggae" swego czasu. Co nie przeszkadza, ze jest w PL popularny, ale popularnosc i jakosc to dwie rozne rzeczy.

Po drugie, ten zalinkowany teledysk to jest przede wszystkim z punktu widzenia muzycznego, aranzacyjnego, tekstowego i wizualnego zenada, i z Hip Hopem jako gatnunkiem muzycznym to ma tyle wspolnego co ja z jazda figurowa na lodzie. Dlatego najpierw mi sie wydalo, ze to jest, nieudolna bo nieudolna, ale parodia, bo nikt na powaznie nie wydalby czegos takiego swiadomie jako utworu "muzycznego" juz pal szczesc, jakiego gatunku.
      • turmalinka Re: My slowianie 06.12.13, 18:08
        Jaleo okreslenie polski hip hop odnosi sie do polskich wykonawcow tego gatunku i jak najbardziej oni istnieja, istnieje tez w Polsce cala kultura hiphopowa i ma sie calkiem dobrze. Zanim zaczniesz sie tak autorytatywnie wypowiadac o wartosci etc polskiego czy hip hopu proponuje zapoznac sie z tym pojeciem i czym ten hip hop tak naprawde jest :)

jaleo napisała:

> Acha, czyli mnie sie to nie podoba, bo ja jestem "za stara" albo nie mam pojeci
        > a, co to jest HipHop, i jak bym byla znawca tego gatunku, to bym umiala dojrzec
        > w tym teledysku jego wysmienity poziom

tam nie ma zadnego poziomu :) to parodia, lamanie stereotypu polki jako bogobojnej i cnotliwej matrony :) taki zart a nie promowanie polskosci itp

> Po drugie, ten zalinkowany teledysk to jest przede wszystkim z punktu widzenia
        > muzycznego, aranzacyjnego, tekstowego i wizualnego zenada

to twoje subiektywne odczucie :)

i z Hip Hopem jako
        > gatnunkiem muzycznym to ma tyle wspolnego co ja z jazda figurowa na lodzie

a ja z baletem ;) zgadzam sie z toba, to jest calkiem inny twor, sami wykonawcy nie potrafili okreslic jego gatunku :)

> bo nikt na powaznie nie wydalby czegos takiego swiadomie jako utworu "muzyczne
        > go" juz pal szczesc, jakiego gatunku.

dlaczego? serio pytam
      • e-vil Re: My slowianie 06.12.13, 18:29
        ja widziałam sporo moich znajomych linkowało to na FB, ale niespecjalnie mnie to zainteresowało dopóki tutaj niee rozwinęła się dyskusja - powiem tak.. utwór średni i w ogóle mi się nie podoba - wkurza mnie wokal i maniera 'piosenkarki'.. teledysk niech będzie parodią - ale generalnie mam 'uczulenie' na to, że Polska kojarzy się z wsią.. (wiem, wiem dlaczego - ale to takie wszystko zakorzenione w poprzednim wieku, że aż boli..)
        • robak.rawback Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 19:57
          hehe czy to to - www.youtube.com/watch?v=rr1DSgjhRqE
          z pierwszego posta nie chcialo mi sie zadne wideo otworzyc wiec wzielam z youtube?

skupilam sie na czesci wizualnej, a nie na slowach piosenki wiec nie wiem o czym spiewali - troche slabo i dretwo sie ruszali ale video do przezycia - myslalam ze bedzie denerwujacy polski hip hop - paru bialych lysych postekujacych dresiarzy udajacych czarnych gangstas. ale na szczescie nie bylo.

szczerze powiedziawszy nie wiem w czym problem - zrobili sobie spoof i tyle. nawet ludzie nie majacy pojecia o niczym zwiazanym z polska, a majacy rozeznanie w tego typu video genere sa w stanie to zrozumiec ???
          tak jak by sie nagle zaczac wsciekac na gangnam style za obraze uczuc...

swoja droga lubie takie lekko ruskie rytmy ktore w tym przasnym wideo zauwazylam

btw slucha ktos Balkan Electrique - Ye me poday?
          chorek w tle wymiata i skrzypeczki at 2:48 to jest jeden z lepszych instrumentalnych watkow jakie slyszalam w swoim zyciu
          • kalpa Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 20:09
            Turmalinka, ja nie lubię hip-hopu, dlatego nie przemawia do mnie ten teledysk... ale lubię góralską muzykę i folklor w nieco innym wykonaniu :0 )
            • turmalinka Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 20:18
              a ja sie wychowalam wsrod chlopakow ktorzy pod blokiem na lawkach rapowali, dlatego taki sentyment mi pozostal z gowniarskich lat :)

• e-vil Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 20:21
              oj, ja nie cierpię góralskiego folkloru i w ogóle góralskiej mentalności
              • moccabristol Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 21:01
                No właśnie ,a czy ktoś wie z jakiego rejonu te stroje? Góralskie to nie są z pewnością. Lubelskie? Kaszubskie?
                • londynwarszawaparyz Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 21:09
                  Kaszubskie moze po czesci? I chyba Łowickie. Ale nie jestem pewna na sto procent chociaz chyba jako Polka powinnam :) eh, cudze chwalicie, swego nie znacie...:)
                  • aleksandrawu Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 21:46
                    To ja chyba nie rozumiem pojecia parodii. Bo jak sobie posluchalam innych kawalkow donatana, to raczej brzmia rownie kiepsko. Co on niby parodiuje?
                    A polski hip hop, drogie pani, moze byc bardzo smakowity, zwlaszcza jesli chodzi o genialne teksty- wystarczy sobie posluchac np: Fisz, Afrokolektyw (umrzec mozna ze smiechu), Kaliber44, Paktofonika, Koli. Naprawde polecam, bo warto!
                    • turmalinka Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 22:03
                      aleksandrawu napisała:

> To ja chyba nie rozumiem pojecia parodii. Bo jak sobie posluchalam innych kawal
                      > kow donatana, to raczej brzmia rownie kiepsko. Co on niby parodiuje?

jak juz pisalam, parodiuje obraz polskiej bogobojnej wsi i cnotliwych dzieweczek, dlatego wszystko jest tak przekolorowane

a inne kawalki donatana sa z zupelnie innej bajki
                    • londynwarszawaparyz Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 22:08
                      nie no, sam Donat to kiepski jest i tez uslyszalam o nim przy okazji tego teledysku bo wczesniej o nim nie slyszalam :) poprostu komery nie wlaczam, no ale gusta i gusciki, jedni sluchaja jakiegos donata i slonia inni wola ambitniejsze texty Kaliber44 czy Paktofoniki, WYP3 jako klasyke czy 600v a inni nawet nie slyszeli o tym i pisza ze nie wiedza "co to za kawalki' :D
                      Aleksandrawu, masz absolutna racje :)
                      Ale teledysk sie udal. Moze nie samemu Donatowi a producentowi tego kawalka :)
                      • turmalinka Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 06.12.13, 22:22

> nie no, sam Donat to kiepski jest i tez uslyszalam o nim przy okazji tego teled
                        > ysku bo wczesniej o nim nie slyszalam :) poprostu komery nie wlaczam

:D

i dlatego ze jest taki kiepski jego pierwsza i jedyna jak dotad plyta zdobyla status diamentowej, bral udzial w toptrendy i dostal pare nominacji :)

bajdełej slonce wysmialas amplitude, ze nawet nazwy wykonawcy przepisac nie potrafi, a sama zamiast Donatan i pszesz Donat :D:D:D
                        • londynwarszawaparyz Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 07.12.13, 08:38

> bajdełej slonce wysmialas amplitude, ze nawet nazwy wykonawcy przepisac nie pot
                          > rafi, a sama zamiast Donatan i pszesz Donat :D:D:D

Nie no, chyba logicznym jest ze tak przesmiewczo i specjalnie napisalam, nie zrozumialas ironii? :D
                          • turmalinka Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 07.12.13, 09:49
                            > Nie no, chyba logicznym jest ze tak przesmiewczo i specjalnie napisalam, nie zr
                            > ozumialas ironii? :D

tak, tak, to ironia byla, dopszzzz wierze ci :D

• londynwarszawaparyz Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 07.12.13, 10:34
                          Napisalam; poprostu komery nie wlaczam (komera to komercyjna muzyka, lopatologicznie, Turmalinka)

> i dlatego ze jest taki kiepski jego pierwsza i jedyna jak dotad plyta zdobyla s
                          > tatus diamentowej, bral udzial w toptrendy i dostal pare nominacji :)

Pewnie dlatego, ze Toptrendy o ktorej piszesz to jakas komercyjna sopocka gala rozdawania nagrod dla komercyjnych pseudo-wykonawcow :) Sadze, ze zaden szanujacy sie hiphopowy niekomercyjny wykonawca nie chcialby sie na niej znalezc bo lepiej byc w dawnym Slizgu niz na sopockiej gali, jesli wiesz co mam na mysli...
                          Wiesz to jak porownywanie hip hopowcow, ktorzy wyszli z podziemia w sumie, do Ireny Santor w sopocie...beznadziejne i nie na miejscu.
                          • turmalinka Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 07.12.13, 10:49
                            na toptrendy wystepuje 10 wykonawcow, ktorzy w poprzednim roku sprzedali najwiecej plyt

sluchaj, ja z toba dyskutowac nie bede, nie bede tez bronic donatana, ze jest super, bo sa lepsi od niego, moim ulubiencem nie jest

o wartosci hip hopu tez z toba dyskutowac nie bede, bo nie sadze zebys miala cos wartosciowego czy ciekawego do powiedzenia, raczej odnosze wrazenie, ze najpierw z amplitudy, teraz ze mnie usilnie probujesz zrobic idiotke - nie idzie ci skarbie
                            chcesz koniecznie udowodnic, ze jestes lepsza, a wychodzisz na...
                            • londynwarszawaparyz Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 07.12.13, 11:27
                              coz, przegrrywasz w dyskusji i dlatego raptem,nie majac argumentow, tak ja zakanczasz. jak chcesz :) ja sie nie kloce, mam inne zdanie. piszac a artyscie nie pisze o kawalku "my slowianie" bo to jedno sie komus tam udalo :)

> o wartosci hip hopu tez z toba dyskutowac nie bede, bo nie sadze zebys miala co
                              > s wartosciowego czy ciekawego do powiedzenia,

Wlasnie to samo chcialam napisac. sadze ze marna moglaby byc dyskusja z osoba, ktora uwaza ze zna sie na tym rodzaju muzyki tylko dlatego ze
                              " wychowalam wsrod chlopakow ktorzy pod blokiem na lawkach rapowali " :D :D
                              Ponad to, temat watku byl inny....
                              • turmalinka Re: My slowianie Balkan Electrique Ye me poday 07.12.13, 11:51
                                Nigdzie nie napisalam ze sie znam. Napisalam ze
                                lubie, ze mam sentyment do hip hopu I ze slucham. Ale nie sledze nowosci, slucham tego co mi chlopaki podesla, czasem mi sie podoba czasem nie. Czasem sobie z nimi podyskutuje i tyle. Mam 30 lat, juz nie jestem ta dziewczynka ktora spedzala wieczory pod blokiem czy w klubie w piwnicy.
                                A co do dyskusji z toba - poczulas sie urazona jak nie podzielilam twojego zdania I na sile probujesz mi dowalic, ze ja to badziewia slucham a ty jestes lepsza I sluchasz tylko ambitnych tekstow. A tak naprawde nie wiesz czego slucham. Nie znasz mnie. Nawet tak naprawde nie wiesz czy kawalki donatana mi sie podobaja czy nie, bo napisalam tylko ze go sltszalam wczesniej, ze podoba mi sie glos cleo I ze czekam na ICH plyte
    • ally-t Re: My slowianie 06.12.13, 21:42
      Tragedia, dobrze, ze jeszcze z golymi dupami nie lataja. Sorry, ale jak dla mnie zenada. Piosenka tez nieciekawa.
      • piksi.dixi Re: My slowianie 06.12.13, 23:16
        super ta piosenka!! wpada w ucho i slucham juz 3 raz :-)
        nie wiem o co wam chodzi, czy wszystko zawsze musie byc na serio?
        po prostu pozytywna piosenka.

teledysk za to sredniawy: za duzo cyckow. a nie ma zadnego tanca, ktory chyba jest charakterysytczny dla takiej muzyki?
        gdyby na przyklad te klaszczace panie wykonaly taki taniec….
        od 1:10 min.
        www.youtube.com/watch?v=RGs3cCejBfI
    • podkocem Re: My slowianie 06.12.13, 23:24
      czytam te Wasze pełne oburzenia komentarze i sie smieje pod nosem.

A teraz pytanie za 100 punktow: po co Kondrat nakrecil mydelko fa, parodię którą ludzie wzieli na serio?

Odpowiedź w drugiej minucie:

• a74-7 Re: My slowianie 07.12.13, 10:28
      nastepny przeboj w stylu Koko koko juro spoko :-D

Dlaczego sex w Polsce kojarzy sie z przasnoscia , a nie finezja - nigdy nie zrozumiem :-))
      ten mech na piersi damskiej raczej malo podniecajacy...
    • aniaheasley Re: My slowianie 07.12.13, 10:58
      Super piosenka, what's not to like jak powiedziala moja kolezanka tubylcza ;)
      Stylizacja przesadzona, kiczowata, no ale przeciez o to chodzilo autorom.
      Po angielsku bedzie chyba brzmialo jeszcze lepiej, no ale to moze moje spaczenie jezykowe, ze hip hopowe rytmy w innym jezyku sa juz od razu parodia gatunku.
      Babcia i dziadek w kozuchach prosto z Chlopow sa fantastyczni.
      Sceny picia mleka sa boskie, no w ogole, jak dla mnie strzal w dziesiatke.
      Nie wiem co prawda jak mozna myslec, ze nie jest to parodia i zart.
      • a74-7 Re: My slowianie 07.12.13, 11:31
        aniaheasley napisała:

>
        > Nie wiem co prawda jak mozna myslec, ze nie jest to parodia i zart.
        Ziomale wiedza ,ze to parodia i zart,
        ale nie wszyscy dziela polskie poczucie humoru :-)
        Nie pamietasz Aniu , ze jakies 15-18 lat temu pokazywano Polska wies w brytyjskiej telewizji
        przez pryzmat konia z wozem I zakutanej w chuste babiny ?
        A my dalej dozynkowo w przasnosc brniemy :-D
        Pamietam jak obsmiewano rodzime disco polo, ,ale hip hop jak najbardziej trendy hehehe

BTW, ciekawe czy wytypuja ten przeboj na Eurovision ?

• londynwarszawaparyz Re: My slowianie 07.12.13, 11:51
          "diskopolo, pieśni biesiadne i t.p. - to się zawsz dobrze sprzedaje. Muniek sprzedał piosenki kapel warszawskich, ulicznych kapel, Kazik sprzedał podobne wypociny swojego ojca - ulicznego grajka, Kukiz też sprzedawał ludowe trele, że o Golcach nie wponę. A Kajah i jej bregowciowe podrygi?" (cytat z innego forum)

> Pamietam jak obsmiewano rodzime disco polo, ,ale hip hop jak najbardziej tre
          > ndy hehehe
          Wiesz, jak to jest Hip hop to ja jestem swieta. Tego nie mozna okreslac hip hopem. Artysta proteguje do nazywania go artysta hip hopowym, a ta muzyke nazywa "slowianskim bitem" :)
          • ampiltuda Re: My slowianie 07.12.13, 12:13

>Artysta proteguje do nazywania go artysta hip hopowym, a ta muzyke nazywa "slowianskim >bitem" :)

Sorry, możesz rozwinąć myśl, kogo "proteguje"…?
            • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 07.12.13, 12:27
              nie mam zamiaru sie z toba wdawac w dyskusje bo znowu czepisz sie moich postow, zeby sie czepiac.czegos z sensem nie potrafisz napisac tylko czepiac sie slowek wyrwanych z kontekstu?
              • ampiltuda Re: My slowianie 07.12.13, 12:58
                Ojć, przepraszam, ale chcę protegować do 45+ największej forumowej czepialskiej, moherowej malkontentki :))
                Coś cię wikipedia zawiodła… :D
                • 3-mamuska Re: My slowianie 07.12.13, 16:39
                  A ja lubie ta piosenkę, wpada w ucho jak "jestes szalona"
                  Bardziej chodzi o to ze polskie kobiety sa fajne seksowne, a nie sztuczne cycki tipsy muzyka z Ameryki bo tamto to lepsze.
                  A nasze kobiety sa po prostu lepsze, jak w piosence "najwiecej witaminy maja polskie dziewczyny."

Jak oglądam jakieś koncertu gwiazdeczek zamiast ubrania maja stroje kąpielowe jakby nic ładnego i seksownego nie było. To wole juz te stroje i te ładne dekolty:)
          • ilonka45 Re: My slowianie 09.12.13, 11:47
            Moj syn DJ powiedzial: it's OK.ish ale to zaden hip hop, bardziej commercial pop :)
            • londynwarszawaparyz Re: My slowianie 09.12.13, 12:20
              > Moj syn DJ powiedzial: it's OK.ish ale to zaden hip hop, bardziej commercial p
              > op :)

No bo ma racje. Ten artysta to jest niby hip hopowy :) ale tworzy taka muzyke jak ta, czego hip hopem nazwac nie mozna. Oczywiscie, ze to jest "commercial" :)
              Jest inne, wiec przyciaga uwage wielu osob.
    • zyczliwy0 LAO CHE 07.12.13, 20:46
      LAO jest dobre!!! Dawno nie slyszalam dobrej polskiej nowej muzy!!!!Dzieki!!!
      • aleksandrawu Re: LAO CHE 07.12.13, 21:42
        Lao Che nie jest dobre- jest MISTRZOWSKIE! A tak czarodziejskie, ze im wiecej sluchasz, tym bardziej lubisz. Moja ulubiona plyta to Gospel, ale i tak wszystkie uwielbiam. Tyle ze przy Gospel wydzieramy sie razem z corka w samochodzie:D A teksty z niej weszly do naszego domowego jezyka codziennego- DAJ MI! albo: jezus maria, jak ty mowisz!:)
        • turmalinka Re: LAO CHE 07.12.13, 21:45
          nie slyszalam, nie widzialam wczesniej - dziekuje za cynk :)
          • steph13 Re: LAO CHE 07.12.13, 23:04
            Ale zalosny kicz! Ale z dobra pewnie szansa na powodzenie w ... Eurovision.
    • effie1980 Re: My slowianie 08.12.13, 21:15
      Ja o 'artyscie' nigdy wczesniej nie slyszalam i zaluje, ze dzisiaj uslyszalam ;)
      Produkacja taka sama jak niskobudzetowe, tandentne, powtarzajace sie amerykanskie czy inne tureckie, tyle, ze z polskimi strojami ludowymi. Ja rozumiem, ze to ma byc parodia, do stereotypu, ze polskie kobiety sa latwe za granica, ale jakos malo udany ten zart, no moze jakiemus Henkowi spod budki z piwem, o przepraszam spod pubu na peryferiach Londynu, sie spodoba i bedzie sobie podspiewywal pod nosem pijac kolejnego cidera.
      • a74-7 Re: My slowianie 08.12.13, 22:02
        effie, 10 out of 10 !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka