27.03.14, 10:23
Dziewczyny, zamawialyscie moze ubrania szyte na miare z Etsy? Jakies wrazenia?
Korci mnie zeby slubna sukienke tam zamowic - wyszukalam cos absolutnie boskiego, opinie tez sklep ma bardzo dobre.

W mojej lokalnej pipidowie nic ladnego nie sprzedaja, juz nie mowiac, ze o znalezieniu mojego rozmiaru w UK moge jedynie pomarzyc...

Etsy i szycie na miare ma jedna wielka wade - zwroty nie wchodza w gre:/
Obserwuj wątek
    • agnes_6891 Re: Etsy 27.03.14, 10:42
      Ale to przecież nie od sklepu zależy, tylko od konkretnego sprzedającego. Najlepiej zapytaj konkretną osobę, która te sukienki szyje.
      • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 11:13
        > Ale to przecież nie od sklepu zależy, tylko od konkretnego sprzedającego. Najle
        > piej zapytaj konkretną osobę, która te sukienki szyje.

Opinie sklep ma bardzo dobre, za to nie ma tych opinii zbyt wiele (20 tylko, same piatki, jedna czworka).

Bardziej chodzi mi o opinie, czy ktos w ogole zamawial cos w taki sposob; chyba jedynie po to, by sie utwierdzic, ze to ma sens.
        Ze wzgledu na to, ze jestem petite, nie znajde po prostu lokalnie sukni, ktora nie bedzie za szeroka w ramionach/plecach, albo ktora bedzie miala talie w miejscu talii, zamiast na biodrach...
    • mamurzyca Re: Etsy 27.03.14, 10:44
      To sama miare robisz i im dajesz dane? Suknie slubne sa na ogol szyte na miare. Nawet w polsce, zbieraja miare i wysylaja do krawca. Moze poszukaj salonu slubnego w najblizszym wiekszym miescie? Bo w internecie sukni slubnej to chyba szkoda nie utrafic z rozmiarem.
      No i ba, bespoke i na miare to raczej logicznie ze nie przyjma zwrotu...
      • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 11:01
        > Moze poszukaj salonu slub
        > nego w najblizszym wiekszym miescie?

Ja juz mieszkam w wiekszym najblizszym miescie;) Po prostu nie podoba mi sie to, co tu sprzedaja, juz nie mowiac o rozmiarowce.
        Na standardy brytyjskie to ja nosze rozmiar 2-4.
        Oczywiscie na standard kontynentalny moj rozmiar to 34 petite, ale w UK tego nie uswiadczysz.
        I chce sukienke letnia, prosta i krotka. Wypatrzylam taka.

> To sama miare robisz i im dajesz dane? Suknie slubne sa na ogol szyte na miare.
        > Nawet w polsce, zbieraja miare i wysylaja do krawca.

Tak, miare powinnam zrobic sama, choc swoja zrobilabym lokalnie u krawca, bo sie na tym nie znam i nie chcialabym sie wymierzyc zle.
        • mrs.t Re: Etsy 27.03.14, 11:28

> I chce sukienke letnia, prosta i krotka. Wypatrzylam taka.
          >

ooo cos pieknego..
          mi sie etsy dobrzekojarzy, no ale wiesz, zawsze mozna miec pecha :/
          A ten sprzedawca jest za daleko zebys mogla sie osobiscie spotkac?
          A moze , zeby jakies pierwsze wrazenie miec, chociaz na rozmowe na skypie sie by dalo umowic? Taka namiastka kontaktu osobistego? Nie wiem, tak kombinuje..
          • mrs.t Re: Etsy 27.03.14, 11:29
            aaaa ona prosto z Paryza :/
            no to pewnie raczej sie tam nie wybierzesz ;)
            no i z jezykiem tez kto wie :/

sfo, raz kozie smierc :)
            • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 11:34
              > no i z jezykiem tez kto wie :/

Spoko, poltora roku mieszkalam w francuskojezycznym kraju, dam rade:P
          • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 11:30
            > A ten sprzedawca jest za daleko zebys mogla sie osobiscie spotkac?

Paryz:P

Kontakt mailowy, ale mozna wymienic setke maili przed ostatecznym zdecydowaniem sie:)
            • onmytoes Re: Etsy 27.03.14, 11:35
              Sukienka cudna!
              Ja bym poprosiła o przesłanie próbki materiału, bo jak dla mnie na taka sukienkę musi być dobrej jakości.
              A Eurostarem do Paryża to można w dzień obrócić :D akurat maja promocje na bilety ;)
              Jeśli byłabym na Twoim miejscu to bym zaryzykowala.
              • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 11:44
                > Sukienka cudna!
                > Ja bym poprosiła o przesłanie próbki materiału, bo jak dla mnie na taka sukienk
                > ę musi być dobrej jakości.

Jak na moj gust tez jest przecudna. No i ja zawsze wygladam dobrze w takim kroju, mam dwie podobne sukienki do pracy.

No i:
                'All the fabrics come from end of stock from major fashion houses such as Nina Ricci, Chanel, Valentino, Dior .. ! For that reason,there is only 1 or 2 pcs of each item available before the fabric is out of stock'
    • onmytoes Re: Etsy 27.03.14, 11:15
      Uwielbiam Etsy! :)
      Choć ostatnio niestety pojawia się tam coraz więcej chłamu made in China.
      Ale wciąż jest mnóstwo pięknych unikatowych rzeczy można ram znaleźć, szczególnie biżuteria, ceramika, meble...
      Kupuje na Etsy i rownież sprzedaje tam swoją ceramikę. Do tej pory nie miałam żadnych problemów.
      Sama strona jest super, maja tez app na iPhone.
      Minusem jest to, ze sporo sprzedawców/kupujących jest z USA, co dodaje do kosztu.
      Jest odpowiednik w UK, Folksy, ale w mojej opinii nie jest tak dobry jak Etsy.
      Ciuchów nigdy na Etsy nie kupowałam bo ja jednak lubię dotknąć, pomacać materiał i przymierzyć.
      • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 11:20
        Jeeeej, nie wymawiaj przy mnie slowa ceramika, bo zaraz konto wyzeruje!
        Offtop:
        Potrafisz kopiowac ceramike? W sensie jakbym Ci podeslala wzor moich boskich misek, potrafilabys dorobic wiecej do kompletu?
        • onmytoes Re: Etsy 27.03.14, 11:51
          Hehe, nigdy nie kopiowalam ;))
          Jeśli te Twoje są ręcznie robione to coś _identycznego_ zrobić może być trudno, zależy tez od tego jaka glina i szkliwa zostały użyte i czy miałabym dostęp do podobnych. Jak chcesz to podeslij zdjęcia a zobaczę.
          • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 12:03
            Jak wroce z pracy to obfotografuje:)
            Miski sa recznie robione w jakiejs slynnej pracowni ceramicznej we Freiburgu... Jakies tam maziaje tez maja reczne. W necie nie moge podobnych znalezc...
            • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 20:44
              To sobie teraz wątek zaśmiecę:
              https://img1.garnek.pl/amin.garnek.pl/027/682/27682023_200.0.jpg
              https://img1.garnek.pl/amin.garnek.pl/027/682/27682021_200.0.jpg
              https://img4.garnek.pl/amin.garnek.pl/027/682/27682016_200.0.jpg
              https://img1.garnek.pl/amin.garnek.pl/027/682/27682004_200.0.jpg
              https://img1.garnek.pl/amin.garnek.pl/027/682/27682001_200.0.jpg
              https://img4.garnek.pl/amin.garnek.pl/027/681/27681997_200.0.jpg

I jak, jest to do zrobienia? Na przykład jakieś inne części do kompletu?
              • onmytoes Re: Etsy 03.04.14, 13:33
                hej, sorry, ale nie zauwazylam ze dodalas post do tego watku ;)
                wyslalam wiadomosc na priv
                • sfornarina Re: Etsy 03.04.14, 15:37
                  Napisz do mnie jeszcze raz, proszę, na kukupaniekruku@gmail.com, bo ja nie posiadam maila gazetowego.
      • komanchu Re: Etsy 17.05.14, 14:00
        onmytoes napisała:

> Uwielbiam Etsy! :)
        > Choć ostatnio niestety pojawia się tam coraz więcej chłamu made in China.

Nie wszystko "made in China" to od razu chłam. Wystarczy np. spojrzeć na porcelanę stołową i biżuterię Franza - to chińska firma z chińskimi projektantem na czele. IMHO robią genialne rzeczy
    • jaleo Re: Etsy 27.03.14, 13:40
      Wiem, o czym mowisz jesli chodzi o suknie slubne gotowe, bo 99% procent jest w stylu gorsetu i dlugim dolem. Jak sie chce cos innego, i to jeszcze w malo popularnym rozmiarze, to nie ma. Chyba, ze sie ma pare tysiecy funtow do wydania i mozna np zakupic cos u Jenny Packham.
      Jesli chcesz szyc na miare, to ja bym jednak radzila u lokalnej krawcowej/krawca, bo potrzebne sa co najmniej trzy przymiarki, zeby to wszystko mialo rece i nogi.
      Moja siostra szyla swoja suknie slubna u lokalnej krawcowej, i ja u niej tez szylam dla siebie sukienke na siostry slub (male miasteczko, ale kobieta byla z polecenia kolezanek). Przy pierwszej rozmowie z krawcowa mozna juz wyczuc, czy jestescie na tych samych falach. Material tez mozna sobie wtedy samemu kupic, dokladnie taki, jak chcesz.
      • steph13 Re: Etsy 27.03.14, 20:05
        Emma Hunt, projektantka I krawcowa, szyje piekne suknie slubne na miare, z materialu twojego wyboru. Najpierw przygotowuje suknie ze zwyklej bawely, po dwoch przymiarkach szyje ta prawdziwa, ostatnie zmiany 4 tygodnie przed data slubu. Caly process trwa 3-4 miesiace ale zalezy od tego, jak pracochlonna jest dana suknia. Ceny od £4K w gore za jedwab, dluga spodnica, koronka etc

emmahunt.co.uk
        Jej zaklad jest w Londynie, Wimbledon

• sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 20:15
          > Ceny od £4K w gore za jedwab, dluga spodnica, koronka etc

Nie no, proszę Cię:)
          Ja nawet pięciu stów za sukienkę ślubną bym nie dała, z jednego powodu - ma mi posłużyć tylko na jeden dzień. No i nie lubię robić za gwiazdę:)

Ja jestem kompletnie niezwichrowana na punkcie ślubów i chociaż budżet mamy nieograniczony choćbyśmy sobie zażyczyli ślubu nawet na Malediwach - to próbujemy się zamknąć z całą imprezą w tych £4K:)
          • sfornarina Re: Etsy 27.03.14, 20:34
            > > Ceny od £4K w gore za jedwab, dluga spodnica, koronka etc
            >
            > Nie no, proszę Cię:)
            > Ja nawet pięciu stów za sukienkę ślubną bym nie dała, z jednego powodu - ma mi
            > posłużyć tylko na jeden dzień. No i nie lubię robić za gwiazdę:)

Przepraszam że tak najechałam na tę cenę. Dopiero się zorientowałam, że wcale wcześniej nie napisałam, że szukam sukni poniżej 500 funtów.
    • agazat Re: Etsy O/T 18.05.14, 10:47
      sfornarina, why oh why?? Nigdy wczesniej sie nie natknelam na Etsy, teraz utknelam .... ;)
    • onmytoes Re: Etsy 09.08.14, 20:56
      sfornarina, no i jak? Zamowilas te sukienke z Etsy?
      ja wlasnie padlam na sofe po kolejnym dniu poszukiwan i mam totalnie dosc, albo za wybredna jestem, albo w zlych miejscach szukam, albo juz nie wiem co...
      • lucasa Sfornarina, Onmytoes 09.08.14, 22:18
        jak znajdziecie te wymarzone, to sie pochwalcie - ja uwielbiam ogladac suknie slubne!
        • onmytoes Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 12:01
          lucasa, moje wymarzone to takie cos:
          www.pinterest.com/pin/366199013424738658/
          lub ta:
          www.pinterest.com/pin/366199013424738621/
          ta mi sie tez bardzo podoba, ale gdybym taka znalazla to ubralabym ja z szeroka bordowa szarfa w pasie i odrobine dluzsza, tak do tea lenght
          www.pinterest.com/pin/366199013424707057/
          niestety kolekcja ulubionych na moim pintrest niebezpiecznie sie powieksza a czasu coraz mniej!
          • lucasa Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 20:28
            Onmytoes- ta pierwsza jest rewecyjna, jeszcze takiej nie widzialam. A ta druga nie 'za ciezka' koronka na Twoja figure? (Hehe pokomentuje chociaz sobie... Jakbys miala jeszcze jakies typy to wklejaj).. A w jakim mcu slub? Mam nadzieje, ze wrzucisz zdjecia na fb.
            • aniaheasley Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 21:15
              A mnie ta pierwsza w ogole sie nie podoba, ta koronka tak jakos wszedzie oblepia wszystko ;)
              Druga jest sliczna tzn widze tylko gore na zdjeciu, bardzo efektowna.
              Ta trzecia mi w ogole nie lezy na slubna, tej modelce tylko parasolke dac z koronki do zalotnego krecenia i jakas piosenke na scenie popelnic.
              No i jak slubna to dla mnie dluga tak do kostek lub jeszcze dalej

Cale szczescie ze kazdemu co innego sie podoba bo nudno by bylo.

W Monsoon jakies kilkanascie lat temu jak zaczynali asortyment slubny mozna bylo pieknosci kupic. Teraz takie ciosane te ich suknie ;)
              • onmytoes Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 22:57
                Ania, ja akurat na górze mam rozmiar 8 więc lubię takie dopasowane, dekolt i ramiona mogę jeszcze spokojnie eksponować ;) Tę drugą znalazłam całe zdjęcie no i niestety dół jest za wielki i obfity jak na mój gust.
                Powiedzmy sobie szczerze, ekhm, my mamy sporooo po trzydziestce, więc przebieranie się za księżniczkę w wielkiej białej sukni z welonem no jakoś mi nie leży :P
                • aniaheasley Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 23:31
                  Tez znalazlam cale zdjecie, i bardzo mnie dol rozczarowal :)
                  Nie polecam wielkiej sukni, ale Ty chyba jestes bardzo smukla i wiotka, wiec cos powloczystego eleganckiego by pasowalo. A jak rzecz sie bedzie dziala w puszczy i w carskiej restauracji, to moze obejrzyj pare wersji Anny Kareniny, moze Cie zainspiruje. A jak w pazdzierniku to moze jakies bolerko czy cos ze srebrnych lisow, moze byc podrabianych. Powaznie :)
            • onmytoes Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 22:26
              lucasa napisała:

> Onmytoes- ta pierwsza jest rewecyjna, jeszcze takiej nie widzialam. A ta druga
              > nie 'za ciezka' koronka na Twoja figure? (Hehe pokomentuje chociaz sobie... Jak
              > bys miala jeszcze jakies typy to wklejaj).. A w jakim mcu slub? Mam nadzieje, z
              > e wrzucisz zdjecia na fb.

Aga, komentuj koniecznie, masz pojęcie o moim guście więc to może być bardzo pomocne. Ja im więcej oglądam tym bardziej głupieję! Feedback bardzo przydatny.
              Koncepcje mam taką, że ma byc prosto/stylowo i niestandardowo. Sukienka ma mieć osobowość, jakiś taki kick! Żadnych bezów, trenów, welonów ani ciągnących się po ziemi. Mam cudne buty, na które trafiłam kiedyś zupełnie przypadkiem i MUSI je być widać :P
              No i musi mi być wygodnie, nie chcę czuć się jak bałwanek w zwojach tiulu.

Ślub w październiku (sic!), cywilny, nie kościelny, więc nie chcę też przeginać ze wystrojeniem się. Ceremonia i przyjęcie w carskiej restauracji, w środku puszczy, więc fajnie byłoby też jakiś motyw i nawiązanie wpleść, ale to już chyba zbyt dużo wymagam.
              Chociaż dziś trafiłam na coś w takim stylu, tylko cena jest jakaś podejrzanie niska.... www.pinterest.com/pin/366199013424746093/
        • mrs.t Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 13:19
          Haha Lucasa ja też :)
          Z racji ze ostatnio odkryłam telewizję na nowo pojawić 15 latach nie oglądania , namiętnie oglądam programy typu Say Yes to the dress, I takie inne naTLC!

To chyba w ramach terapii ;) bo moja szyta na zamówienie suknia duuuuuzo odbiegala od tego jak miała wyglądać :/
          • onmytoes Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 13:51
            mrs.t mialas sukienke szyta tutaj czy w PL?
          • aniaheasley Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 19:32
            Przypomnialy mi sie przedpotopowe czasy. Ja szukalam sukni wszedzie no ale zeby szyc na miare to mi do glowy nie przyszlo :)
            Mialam pod koniec zupelnie desperacki budzet jakies 2,5 tysiaca funtow. Nawet do jakichs niesamowicie nadetych salonow sukni slubnych w Knightsbridge zabladzilam.
            A w koncu kupilam suknie w chyba juz nieistniejacej sieci Ring O'Roses za £360 :) . Jak ja zalozylam to wiedzilam od razu ze this was the one. Dluzej mi zajelo dojscie do podobnego wniosku na temat kandydata na meza :)
            • lucasa Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 20:31
              Ania jak mieszkalam w L to pomagalam kolezance szukac sukni i troche sie nalazilysmy. W koncu (13 lat temu?) kupila sukienke w Mondoon za ok £200 i wygladala super!
              • onmytoes Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 22:31
                lucasa napisała:

> Ania jak mieszkalam w L to pomagalam kolezance szukac sukni i troche sie nalazi
                > lysmy. W koncu (13 lat temu?) kupila sukienke w Mondoon za ok £200 i wygla
                > dala super!

Masz na mysli Monsoon? Szczerze mówiąc patrzyłam tam w ten weekend, ale akurat mają chyba zmianę sezonu. Ze ślubnych oferta jest naprawdę marna. Możliwe, że przegapiłam trochę sezon..
                • lucasa Re: Sfornarina, Onmytoes 11.08.14, 00:19
                  No, Monsoon - ale to bylo z 12, 13 lat temu teraz nawet nie wiem co maja w ofercie
          • lucasa Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 20:24
            Mrs.t - ja tez mialam szyta na miare (w Pl) i super wyszlo. Panie nawet sie poswiecily i pojedyncze kwiatuszki z koronki naszywaly na sukienke tak jak chcialam. A to bylo w czasach gdy 90% sukni znajomych to byl gorset i odkryte ramiona..
            Wlasnie szkoda, ze drugiej takiej (albo innej) nie bede miala wiec sobie chociaz u innych podgladam....
            • mrs.t Re: Sfornarina, Onmytoes 10.08.14, 20:30
              Szyta w Polsce
              Ja jestem długa i chuda i ciężko było coś znaleźc,a jak przerabiać miałam to można też było uszyć
              Tzn wszystko ładnie wyglądało i jakościowo było ok
              Tylko nie wiem czemu zamiast calej tiulowej spódnicy lekkiej wyszła taka z tylko dwoma warstwami tiulu i zwykła spodnica pod spodem, "ciężka " byla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka