Dodaj do ulubionych

samotne mamy w Uk

11.04.16, 10:00
Witam wszystkich, planuje wyjazd do uk z 6 letnia córka nie jadę na chura mam tam mamę i siostrę, ale na pomoc liczę od mamy tylko. Mam 1000 f nie jest to zbyt dużo ale zawsze coś. Wiem ze najlepiej było by moda przywieźć na początku roku szkolnego nie wiem czy babcia się na to zgodzi druga, a przez ten czas ogarnąć formalności i pracę. Będę mieszkać w wolverhampton. Nie będę pytać o benefity bo mnie to nie bardzo obchodzi. Chodzi mi o poradę jak wybrać szkołę najlepiej nie katolicką i jak radzicie sobie z odbieranie dzieci jeżeli pracujecie, wiem ze moja SIS miała z tym duży problem. Czy możecie poleci jakąś szkole która ma świetlicę aby dziecko mogło dużej zostawać w szkole generalnie proszę was podzielcie się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ginger2_81 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 10:04
      A zapomniałam napisać język mam komunikatywny i używam go na codzień. Wiem ze w uk to żaden poziom. Moja siostra miała bardzo dobry angielski a jak wyjechała okazało się ze nie rozumie prawie nic. Potrafiła się wypowiadać. I jeszcze jedno pytanie o cv doświadczenie zawodowe jakie posiadam menager pracownik corpo na nie wiele się zdadzą tam czy coś podpowiedzieć co napisać w CV. Pozdrawiam
    • krecik Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 10:31
      No prosze, nick istnieje od 5 dni, a juz przeprowadzasz sie rownoczesnie do Wolverhamption i do Dublina.
      Przewiduje, ze mozesz miec troche problemow z rozdwojeniem siebie i szescioletniej corki, bo w UK mimo wszystko istnieje obowiazek szkolny, wiec nie da sie chodzic do dwoch szkol w pelnym wymiarze. Z tysiacem funtow bedzie ci trudno troszke ogarnac wynajem dwoch nieruchomosci i przejazdy pomiedzy UK a Irlandia.

Ag
      • ginger2_81 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 10:58
        Tam zdaje się pisałam ze nie jestem samotna :( i nie do rodziny się wybierałam tylko do mojej przyjaciółki z niby partnerem który oświadczył ze nie widzi że mną przyszłości on leci do nich nie widzę siebie siedzieć im na głowie w takich okolicznościach. A rodzinę w uk mam od 8 lat. To nie jest mój ulubiony kierunek ale sytuacje mam taką ze z wypłaty starcza na kredyt. Mama powiedziała juz dawno abym przyleciała ale ja naiwnie wierzyłam w ten kraj. Ze jak 85 proces znajomych z mojego roku wyjechało to państwo będzie się starać zatrzymać nas którzy jeszcze zostali. Niestety jest coraz gorzej. Wiem ze wyjazd w 2016 to beznadziejny czas na zaczynanie nowego życia gdziekolwiek. Ale i tak dam rade utrzymać siebie i córkę mając jakąkolwiek prace proszę jeżeli masz jakieś porady to pisz pozdrawiam.
      • ginger2_81 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 11:00
        W UK nie musze wynajmować nieruchomości będę mieszkać z mamą. Przynajmniej na początku.
    • ginger2_81 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 11:25
      Czy ktoś coś podpowie doradzi bez uszczypliwosci.
      • espionka Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 11:44
        szkole wybierasz w ten sam sposob co w Polsce. Najlepiej zeby byla blisko Twojego miejsca zamieszkania (w UK obowiazuje rejonizacja) i zeby to byla dobra szkola. Robisz wywiad wsrod znajomych, ktorzy juz posiadaja dzieci w danej szkole. Dzieci mozesz zapisac do szkoly jesli przebywaja na terenie UK, nie wczesniej. Mozesz sprawdzic Poziom szkoly mozesz sprawdzic tu:
        reports.ofsted.gov.uk/
        Jesli chcesz wiedziec czy dana szkola posiada breakfast club, after school club skontaktuj sie ze szkola, moze na stronie www szkoly znajdziesz takie informacje.
        Dzieci zaprowadzac i przyprowadzac ze szkoly za oplata moze childminder.
        • ginger2_81 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 11:59
          Dzięki za odp. Właśnie znajomych z dziećmi za bardzo nie ma na siostrę jak pisałam nie ma co liczyć nawet nie chce jej się gadać. Ale mama jeszcze popyta czytałam ze pod szkołą można spotkać childminder i ja poprostu zagadać. Czyli mogę ją zapisać jak ja ściągnie. Tego nigdzie nie do czytalam. Czyli musze się zająć ubezpieczeniem i praca a później szkołą.
          • ginger2_81 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 12:50
            Stronka super łatwo wykluczyć szkoły o bardzo niskim poziomie.
            • espionka Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 14:40
              Szkola tez sie musisz zajac bo prawdopodobnie dziecko znajdzie sie na liscie oczekujacych. Na miejsce w szkole mozna czekac dlugo jesli zapisujesz dziecko w trakcie trwania roku szkolnego. Childminder oglaszaja sie tez w internecie. Zorientuj sie w kosztach opieki nad dziecmi w swoim regionie bo swietlice i opiekunki to wydatek, ktory powinnas wziazc pod uwage.
    • plain-vanilla Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 15:16
      Chcesz zamieszkac z mama. A ile sypialni ma mieszkanie mamy? Wez po uwage, ze mama powinna zawiadomic landlorda: council, housing czy prywatnego o tym, ze dojda dwie osoby. Powinnas byc dopisana do rachunku council tax. Dobrze by bylo miec tez na swoje nazwisko rachunek za prad czy gaz. Szkoly sobie nie bedziesz mogla wybrac wedlug widzimisie, tylko jaka bedzie w rejonie albo gdzie beda miejsca. Zanim zaczniesz sie dowiadywac o szkoly, to sie martw, czy bedziesz mogla legalnie mieszkac z mama. Chyba, ze kupila mieszkanie na wlasnosc.
      Childminders, breakfast clubs, afternoon clubs - wszystko kosztuje. Bedziesz sie kwalifikowac na doplaty od panstwa? Bo jak nie, to bedziesz wydawala na opieke na dzieckiem spory procent swpich dochodow. Mniej wiecej 340 za breakfast club i childminder na miesiac. To 1/3 tego co zarobisz na caly etat na najnizszej krajowej.
      • ginger2_81 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 16:13
        Mama mieszka z koleżanką która jest właścicielka domu ma 4 sypialnie. Mama nie jest dopisane do rachunków.
        • plain-vanilla Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 16:18
          To jak bedziesz w stanie udowodnic, ze tam mieszkasz? U nas w szkole do zapisania dziecka do szkoly wymagali: akt urodzenia dziecka, umowe najmu/kredytu na adres podany w dokumentach, rachunek council tax, wyciag z banku pokazujacy na kogo jest pobierany child benefit, dokument rodzica ze zdjeciem. Wszedzie do zalatwienia formalnosci wymagany jest jakis rachunek z danym adresem i nazwiskiem osoby.
        • ann.38 Re: samotne mamy w Uk 11.04.16, 18:23
          Może mama (i Ty jak tam będziesz) podaje ten adres np. w przychodni lekarskiej i to byłoby potwierdzenie adresu. Dowiedz się wczesniej, może koleżanka mamy nie zgodzi się na podawanie jej adresu, a to byłoby kłopotliwe dla Ciebie bo to często jest potrzebne. Spytaj mamę, co podaje jako dowód potwierdzenia adresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka