basiawa74 16.04.16, 15:42 Czy to nie dziwne,wyslalam forme o wtc i chtc,pieniazki na koncie az mnie zatkalo,a pisma zadnego nie otrzymalam,czekalam 3 tyg od wyslania formy i kasa na koncie nie mała bo to chyba wyrownanie pomozcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yadrall Re: wtc i chtc 16.04.16, 15:52 Papier przyjdzie z opoznieniem-bywa,ze i dwa tyg pozniej dochodzi. Odpowiedz Link
basiawa74 Re: wtc i chtc 13.05.16, 13:29 Yadrall,mialas racje papier doszedl pozniej. przy tej okazji mam pytanie,bo zadne zmiany u mnie nie zaszly, otrzymuje wtc i chtc 2 miesiace tylko pierwszy przelew byl wiekszy a drugi mniejszy,nie wiem czym to jest spowodowane. Co dalej? Czy dostane reneval pack? wyslalam dokumenty 30 marca,wpisalam dochod meza swojego za rok 2014/2015 bo w roku 2014/2015 ja nie pracowalam, ale w 2015 w czerwcu poszlam do pracy zaraz jak przybylam do Anglii do meza i nadal pracuje. kiedy musze powiadomic revenue o moim dochodzie 2015/2016? Mam P60. Boje sie ze bede musiala im zwracac pieniazki. Nadal jedno z nas nie pracuje. pozdrawiam Wpisz swoją odpowiedź Odpowiedz Link
ann.38 Re: wtc i chtc 13.05.16, 18:46 Reneval pack może przyjść jeszcze do końca czerwca. Niezależnie od tego zmiany powinno się zgłaszać w ciągu miesiąca (te zmiany które mają znaczenie- duża zmiana w dochodzie, zmiany godzin pracy o ile jest jest przy granicy uprawniającej itp). Odpowiedz Link
ann.38 Re: wtc i chtc 13.05.16, 18:48 Czyli właściwie już w momencie wypełniania tamtego wniosku powinnaś od razu zgłosić, że w tej chwili jest inaczej no ale jeżeli cały czas jedno z Was pracuje, to pewnie tak dużej różnicy nie ma. Odpowiedz Link
yadrall Re: wtc i chtc 13.05.16, 14:10 Ja swoj reneval juz dostalam jakies 2 tyg temu i odeslalam wypelniony kilka dni temu. Ale wiem,ze czesc ludzi jeszcze czeka-powinnas dostac lada dzien,a jak nie to zadzwon do nich-czas na rozliczenie jest do lipca (nie pamietam do ktorego). I reneval powinnas dostac,bo papiery wysylalas 30 marca,wiec na kilka dni przed zakonczeniem sie roku rozliczeniowego. Ta pierwsza kwota byla wieksza,bo pewnie zawierala jakies dodatkowe pieniazki-to powinno byc wytlumaczone w liscie,ktory dostalas. I jezeli Wasze dochody sie zmniejszyly to raczej nie bedziesz oddawac-szczegolnie jezeli zglaszalas im wszystkie zmiany na biezaco. Aczkolwiek nie do konca wiem jak oni to rozliczaja,wiec nie pozostaje Ci nic innego jak poczekac na reneval, ew. do nich zadzwonic/napisac i podac faktycznie osiagniety dochod na poprzedni rok podatkowy plus obecne zarobki jak sie zmenily-to jedyna metoda,zeby nie dostac doplaty. Odpowiedz Link
basiawa74 Re: wtc i chtc 13.05.16, 20:00 Mysle ze napisze list z informacjal o dochodach za rok 2015 /2016 czy dostane wtedy mniejsza pieniazkow? Odpowiedz Link
yadrall Re: wtc i chtc 14.05.16, 11:33 Oni zmianiaja kwote wyplaty w zaleznosci od dochodow-wiec albo zwieksza,albo zmniejsza. Dodatkowo moze sie zdarzyc,ze za duzo/za malo zaplacili za poprzedni rok i wtedy dadza nadplate,albo zmniejsza wyplaty,zeby sobie odebrac nadplate (wiec nie ma tego,ze ich splacasz-poprostu w kolejnym roku wyplacaja mniej). Odpowiedz Link