Dodaj do ulubionych

Przepis na lasagne potrzebny

25.04.16, 14:53
Potrzebuje sprawdzonego przepisu na domowa lasagne. Plus informacje jak ja zrobic-tak lopatologicznie-co zrobic,zeby mieso bylo miekkie oraz jak to zrobic,zeby te platy makaronu zmiekly odpowiednio.
Dziekuje bardzo :)
Obserwuj wątek
    • pufulek Re: Przepis na lasagne potrzebny 25.04.16, 22:23
      Ja robię z tego przepisu: www.bbcgoodfood.com/recipes/10602/classic-lasagne
      Zawsze wychodzi smaczna. Platy makaronu podgotowuję - tak ze 2 minuty krócej niż przepis na opakowaniu a potem osuszam na ręcznikach kuchennych
    • ilonka45 Re: Przepis na lasagne potrzebny 26.04.16, 11:29
      Podstawa to dobry sos beszamelowy :) nie za gesty. Z masIa I maki robisz jakby zasmazke, caly czas mieszajac dolewasz cieple mleko (na malym ogniu) gotujesz az zgestnieje, tym sosem polewasz dno naczynia, na tym ukladasz suche platy lasagna, polewasz sosem beszamel I na to mieso z sosem itd, ostatnia warstwa to plat I sos beszamelowy, posypany startym serem, parmezanem. Mieso z sosem: zmielone mieso wolowe, podsmazasz z cebula I pomidorami lub passata, ja dodaje listek laurowy , sol I pieprz, gotujesz z 40 min. Sorry, ze tak skrotowo, ale nie mge sie skupic, bo pisze w pracy :0 no I bardzo dawno nie robilam lasagna :)
      • mkotecek Re: Przepis na lasagne potrzebny 01.05.16, 10:38
        i galka muszkatolowa do beszamelu ! "robi" caly smak wg mnie
        • ilonka45 Re: Przepis na lasagne potrzebny 03.05.16, 14:41
          tak, odrobinek galki :)Wpisz swoją odpowiedź
    • karolajna83g Re: Przepis na lasagne potrzebny 30.04.16, 23:34
      Pracuję w kuchni i u nas co czawartek jest lasagne. Szef kuchni chronil przepisu jak glupi, aż wkoncu się nim podzielil.
      Cebulke podsmazam dodaje miesowieprzowo-wolowe. Troche podsmazam i dodaje sos sojowy, tymianek, bazylie, czosnek, pieprz, sol, kmin. Wszystko sproszkowane. Na koncu dodaje pomidory z puszki firmy Napolina. Formę do lasagne smaruję maslem, wykladam mięsem, potem platy,mieso itd. Bialy sos jest robiony ze smietany UHT, ktora jest podgotowywana lub podgrzewana w mikrofali. Dosmietany dodajeser zolty, u nas to przewaznie jest mozarella. BIaly sos jest polozony na samej gorze potrawy, potem trzeba posypac serem. Osobiscie kupuje gotowy bialy sos i tez jest dobre.
    • lucasa Re: Przepis na lasagne potrzebny 03.05.16, 13:34
      Sos miesny: w slowcooker 500g mieso mielone plus 1puszka pomidorow, opcjonalnie 1-2 cebule drobno pokrojone plus przyprawy. Mozna tez zrobic z dodatkiem pokrojonych w slupki: marchewki, selera naciowego, korzenia pietruszki, cukini...

Sos beszamelowy - nam najbardziej smakuje sos bialy z przepisow Delii (dodaje b duzo pieprzui odrobine czosnku)

Platy zawsze podgotowuje

Kolejnosc:
      Mieso
      Platy
      Bialy sos
      I tak kilka razy
      Na sama gore bialy sos (duzo) i starty ser (nieduzo) mozarella plus cheddar

Wychodzi (wg moich dzieci) najlepsza na swiecie ??

Ja mam forme zaokraglona na rogach wiec ladnie dopasowuje platy obcinajac je nozyczkami aby mi nic nie odstawalo??

Smacznego

Anegdotka:
      Szef zaprosil ludzi z dzialu do siebie do domu na kolacje. Jego zona podala lazagne (wlasnie tez z warzywami i tez tak teraz robie) a kolezanka, Wloszka razem ze swoim mezem mowia, ze u nich TAKICH lazagne sie nie je. Ze oni lubia z jajkiem gotowanym na twardo i z kielbasa.

Co kto lubi ale mogli sie nie odzywac....
    • princesswhitewolf Re: Przepis na lasagne potrzebny 04.05.16, 10:22
      jeszcze dodam do tego co kolezanki napisaly powyzej, ze sos pomidorowy robie sama i nie uzywam zadnych puszkowanych pomidorow. Pomidory sparzyc, skorke zdjac, pokroic, dodac cebuli sporo, dodac oregano bazylie ( swieze), troche masla, sol, brazowy cukier i dusic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka