Dodaj do ulubionych

Czytniki E-Ink

17.06.16, 17:28
Moze mi ktoras z was zorientowana w temacie napisac: czy jest taki czytnik e-ink, na ktorym mozna czytac epub i ksiazki kindle? Ja mam nook hd, ale ze standardowym wyswietlaczem jak w kazdym tablecie. Czytam ksiazki z biblioteki epub i kupuje troche ksiazek na Amazonie. Wiadomo na nooku mam aplikacje overdrive do ksiazek epub i aplikacje kindle do ksiazek a Amazona, wiec z latwoscia obsluguje oba formaty. Nigdy w zyciu nie mialam czytnika e-ink. Czy faktycznie oczy sie mniej mecza przy czytaniu z takiego urzadzenia?
Obserwuj wątek
    • klaudka_mala Re: Czytniki E-Ink 17.06.16, 17:47
      Jeżeli masz wyświetlacz taki jak w tablecie to ZDECYDOWANIE mniej. Zwłaszcza, jeśli czytasz bez podświetlenia (nowsze modele mają taką opcję). Nie byłam na początku przekonana do koncepcji tego elektronicznego papieru, ale teraz nigdy bym go nie zamieniła spowrotem na tablet.
    • saphira Re: Czytniki E-Ink 19.06.16, 10:18
      Od roku mam Kobo Aura H2O www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/3098394.htm#pdpFullDesc
      Mozna czytac ksiazki w formacie epub, mobi, pdf. Czytnik e-ink jest swietny, czytam duzo wieczorami, oczy wcale sie nie mecza, ekran jest podswietlany, mozna regulowac jak bardzo, to nie jest efekt swecacego ekranu laptopa etc. Moja mama ma kilkuletni Kobo Touch i roznica jest ogromna. w ponizszym linku mozesz sama zobaczyc na zdjeciach jak wyglada ekran i porownaj do swojego Nooka www.eczytniki24.pl/2014/11/szybki-test-kobo-aura-h2o.html
      • plain-vanilla Re: Czytniki E-Ink 19.06.16, 11:30
        Mozesz potwierdzic, ze ksiazki zakupione na Amazonie mozna normalnie czytac? Czy masz do tego jakas aplikacje?
        • plain-vanilla Re: Czytniki E-Ink 19.06.16, 11:31
          A jest dostep do google playstore, zebym mogla zainstalowac overdrive app?
          • saphira Re: Czytniki E-Ink 19.06.16, 14:00
            Ok, jestem totalny ciemniak i wlasnie sie dowiedzialam co to jest ten overdrive :) z tego linku dowiaduje sie, ze tak, mozesz to zainstalowac help.overdrive.com/customer/portal/articles/1481528
            jezeli chodzi o ksiazki z Amazona, nie odpowiem na to pytanie, nigdy tam nie kupowalam, nawet nie wiem w jakim sa formacie, no ale pewnie te same ksiazki mozna kupic na kobo bookstore.
        • klaudka_mala Re: Czytniki E-Ink 23.06.16, 09:36
          Nie wiem jak na Kobo, natomiast majac Kindla korzystam z Calibre i on pozwala przeformatowywac ksiazki z jednych formatow na inne. Nie jest szczegolnie skomplikowany w obsludze. Na Kindlu czytam ksiazki nie tylko kupowane z Amazonu, wiec jesli jest to dla Ciebie jakakolwiek pomoca, to w ta strone jak najbardziej to funkcjonuje.
          • plain-vanilla Re: Czytniki E-Ink 23.06.16, 13:19
            No wlasnie o Calibre slyszalam. Zastanawialam sie nad czytnikiem eink, ale one niestety sa skierowane bardzo mocno w jeden typ ksiazek. Ja mam Nooka zrootowanego samodzielnie lollipopem. Czyta sie swietnie, oczy nie bola, ale wiadomo to nie eink. Mam aplikacje Kindla i Overdrive i moge czytac kazdy format ksiazek bez cudowania z konwertowaniem.
            Dowiedzialam sie, ze sa tablety androida eink. To chyba takie cos by mi bardziej odpowiadalo. Z tym, ze to niepopularne urzadzenia i drogie. Moze ktos ma cos takiego i napisze wiecej.
          • saphira Re: Czytniki E-Ink 23.06.16, 15:15
            No wlasnie na Kobo nie musze konwertowac ksiazek, kupuje je po prostu w formatach, ktore odczytuje, czyli epub, mobi i ewntualnie pdf. Jak sie dowiedzialam overdrive tez mozna zainstalowac, nie jestem uzalezniona od amazonu, kupuje ksiazki gdzie chce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka