Dodaj do ulubionych

słowa Papieża

18.09.06, 19:33
Zgłaszam tu pytanie do osób mieszkającyh w Turcji.jakie sa ogólne reakcje
Turków na niedawno wygłoszone przemówienie głowy Kościoła katolickiego w
Ratyzbonie?czy rozmawailscie o tym z wasymi tureckimi znajopmymi?
Obserwuj wątek
    • sudani Re: słowa Papieża 18.09.06, 20:14
      Przylaczam sie do pytania. Ogolnie mowiac, mnie to wszystko przerazasad((( W
      mediach hucza na okraglo, dlatego tez jestem ciekawa reakcji Turkow na
      wypowiedz papieza. Co sie mowi w Turcji? Dziewczyny, dajcie znac!
      Pozdrawiam serdecznie
      Sudani
    • turker Re: słowa Papieża 19.09.06, 10:25
      niech ktos cos napisze....naprawde to jest wazna sprawa.
      • amicka Re: słowa Papieża 19.09.06, 14:04
        wprawdzie pisze nie z Turcji, ale wydaje mi sie ze przecietni ludzie w Turcji
        nie za bardzo sie ta cala sprawa przejmuja, moze niektorym zrobilo sie przykro,
        ale nie zeby zaczeli wychodzic na ulice. Jak wiesz ludzie w Turcji pracuja
        bardzo duzo zeby sie utrzymac i wiekszosc zyje po prostu swoimi sprawami i
        praca. Religia jest wazna ale to jest kraj swiecki i wiekszosci Turkom taki
        status odpowiada. Tak mysle...
        • kiranna Re: słowa Papieża 19.09.06, 19:36
          Jest dokladnie tak jak napisala Amicka, przynajmniej w moim srodowisku.
          Ludzie nie rozmawiaja tutaj o religii tak duzo jak mowi sie w niej Polsce.
          Islam jest czescia kultury Turkow, nikt nie wypiera sie, ze jest muzulmaninem,
          ale nie przywiazuje sie do tego, co mowia islamscy przywodcy duchowni tak duzej
          wagi jak nam sie wydaje. Sami islamisci, mimo ze wygrali wybory, sa niemal
          ciagle pod ostrzalem krytyki mediow i rzadu, wytyka sie im kazde najdrobniejsze
          potkniecie.
          Fajnie ktos to ujal na innym forum - Turcy maja zdrowy stosunek do spraw
          religijnych. Troche mozna to porownac do czasow w Polsce zanim papiezem zostal
          Polak, jesli ktos jeszcze pamieta tamte czasy wink Kto chcial chodzil do
          kosciola, obchodzilo sie 2 glowne swieta Boze Narodzenie i Wielkanoc, ale
          bardziej tradycyjnie niz w sensie religijnym i nie dyskutowano o wartosciach
          chrzescijanskich od rana do nocy. Kazdy zyl zyciem codziennym, a ksieza znali
          swoje miejsce. Tak jest wlasnie w Turcji, to swieckie panstwo i mam nadzieje,
          ze takie pozostanie.
          Przypuszczam, ze slowa Papieza Benedykta zabolaly zwyklych Turkow, dla ktorych
          bez roznicy jest czy sasiad jest chrzescijaninem czy zydem. Mnie osobiscie nikt
          nie dal odczuc, ze jako chrzescijanka powinnam czuc sie winna za slowa Papieza.
          W gazetach tez pisze sie o tym fakcie raczej bez zbednych emocji, podkreslajac
          ze podzielily one swiat islamski. Sami Turcy od dawna potepiaja i walcza z
          fundamentalizmem. Szkoda tylko, ze Papiez jako glowa Watykanu dotykajac tak
          waznej dla wspolczesnego swiata kwestii, uogolnil i obarczyl wina za
          fundamentalizm wszystkich muzulmanow. Po zamachach Al-Kaidy wszystkie gazety
          tureckie publikowaly oficjalne oswiadczenie Ministra ds. Religii, ze islam
          potepia terroryzm na tle religijnym i uwaza je za grzech. Nie zapominajmy, ze
          ofiarami wybuchow z 2003r w Istanbule byli przede wszystkim muzulmanie,
          przypadkowi ludzie, w Afganistanie Talibowie zabijali muzulmanow, ktorzy nie
          chcieli podporzadkowac sie ich rzadom, podobnie bylo i pewnie dalej jest w
          Iranie, nie kazdy muzulmanin chce szariatu i popiera dzihad, wiec stawianie
          znaku rownosci miedzy islamem a terrorem jest po prostu krzywdzace.
          • turker Re: słowa Papieża 19.09.06, 20:09
            Karinna dziekuje ci za wczerpująca wypowiedz.ja osobiscie uważam że Papiez
            wcale nie obraził młuzmanów, tylko wypowiedział sie przeciw nawracaniu siłą i
            stoswaniu terroru w imie wiary.A Muzłumanie nie patrzyli na kontekst słów tylko
            wiele sie nie zastanwaijąc rozpoczeli protesty.To jest wg mnie głupota.Papież
            niedługo wybiera sie do turcji na Pielgrzymke i już niektóre środowiska głosza
            by lepiej nie przyjedzał jesli nie chce byc aresztowany.Oczywsicei mam na mysli
            nie Turków tylko niektóre organizacje religijne
            • kiranna Re: słowa Papieża 19.09.06, 20:50
              Wiesz, Turker, to jest taki niuans jak wyrazenie "polskie obozy zaglady",
              ktorego uzyli chyba dziennikarze amerykanscy. Nas, Polakow, dotknelo to do
              zywego, bo w Oswiecimiu gineli glownie Polacy i to Polska najbardziej
              ucierpiala podczas II wojny sw., lecz faktem jest, ze baraki budowane byly
              przez Polakow, tyle ze pod przymusem nazistow, a nie dobrowolnie. Dziennikarz
              tlumaczyl sie, ze przeciez kazdy wie, iz to nie Polacy gazowali ludzi, ale
              obozy w Oswiecimu i Brzezince znajduja sie na terenie Polski, wiec uzyl sobie
              skrotu i napisal "polskie obozy", zeby bylo jasne, o ktore mu chodzi.
              Wtedy rowniez niektorzy cudzoziemcy, ktorych problem nie dotyczy emocjonalnie,
              nie rozumieli o co Polska tak naprawde sie obrusza. Facet sie wytlumaczyl,
              niby koniec-kropka, ale ile osob przeczytalo jego wytlumaczenie, a w ilu
              glowach pozostala krzywdzaca nas informacja, ze to byly jednak "polskie
              obozy"?
              Podobnie rzecz wyglada tutaj. Moim zdaniem Papiez wyrazil sie niefortunnie i
              muzulmanie mieli prawo poczuc sie urazeni, w koncu sprawa dotyczy tak
              delikatnej sfery jak wiara. Podejrzewam ze ci, do ktorych te slowa maja
              faktyczne odniesienie, a wiec terrorysci islamscy, smieja sie i maja w nosie co
              glowa Kosciola Katolickiego o nich mysli. Pewnie zacieraja raczki, ze w ten
              sposob Papiez nieswiadomie zjednoczyl muzulmanow, bo naturalnym jest, ze jak
              cie atakuja, to sie bronisz.
              Zwykli ludzie, ktorzy na codzien maja do czynienia z cudzoziemcami, mogli
              poczuc sie zaskoczeni, ze sa tak wlasnie postrzegani przez swiat chrzescijan.
              Inna sprawa, ze nie spotkalam sie w Turcji z szufladkowaniem ludzi ze wzgledu
              na religie, Polacy to wg Turkow Polacy, Niemcy to Niemcy, a nie chrzescijanie.
              My w Turkach natomiast najpierw widzimy muzulmanow i oceniamy ich przez pryzmat
              religii. Nie wiem czy to jasno tlumacze, naprawde Turcy maja inna mentalnosc i
              stosunek do religii niz my, co oczywiscie nie znaczy ze jest im obojetne, gdy
              ktos wyraza sie zle o ich religii i kulturze.
          • sudani Re: słowa Papieża 19.09.06, 21:09
            Wielkie dzieki Kiranna i Amicka!
            Widze, ze jest tak jak wszedzie. Normalni ludzie po prostu nie maja czasu na
            zajmowanie sie az tak doglebnie, co kto zle powiedzial, czy napisal. maja swoje
            problemy i swoje normalne zycie. Niestety wiekszosc Polakow, uwaza ze jak
            gdzies sa protesty i pala sie flagi czy koscioly to jest to "zasluga" calego
            swiata muzulmanskiegosad( Niestety tego sie nie da u nas wykorzenic i to mnie
            przeraza! Mnie rowniez otaczaja ludzie, ktorzy nie maja pojecia, ani o Turcji,
            ani tym bardziej o muzulmanach. A przeciez ludzie wszedzie zyja podobnie. Maja
            takie samo zycie jak i nasze, wlasne rodziny, wlasne problemy itd. Tylko
            dlaczego Polacy umieja patrzec tak wstecznie, tego nie jestem w stanie
            zrozumiec. Mysle, ze w duzej mierze wynika to z braku wiedzy, ale i tak czasem
            poddaje sie i macham reka, zeby nie wdawac sie w dyskusje na ten temat. Bo
            wiem, ze i tak nie ma sensu, szczegolnie z kims kto jest nietolerancyjny i nie
            szanuje ludzi wokol siebie, nie mowiac juz o innych narodachsad Smutne to,
            aczkolwiek prawdziwe. Bardzo natomiast cieszy mnie fakt, ze w Turcji nikt nie
            odnosi sie nieprzyjaznie do chrzescijan i przynajmniej tam jest wieksza
            tolerancja niz w Polsce!
            Czasem chcialabym tam zamieszkac, tylko ten brak perspektyw pracy troche mnie
            przeraza!
            Pozdrawiam serdecznie!
            Sudani
            • turker Re: słowa Papieża 20.09.06, 08:32
              chłopaki wiecie , ja nie napisałam tego po to by powiedziec ze młuzumanie są
              źli czy coś takiego...absolutniie nie!Tylko chciałam wiedziec jak ogólnie ta
              sprawa porusza Turcje-widze że mało i bardzo dobrze.Chciaż oczywiscie w
              polskiej prasie az szumi od plotek o planowanym zamachu na Papieza gdy
              przyjedzie do Turcji i o tym że jakiś wydział ministerstwa ds.Religi chce by
              gdy tylko Papież przyjedzie do turcji go aresztowano.Ale i wsród Aniołów mozna
              znaleźć diabełka.Pozdrawiam
              • kiranna Re: słowa Papieża 20.09.06, 09:16
                Turker, na tym polega wlasnie dyskusja smile)) kazdy ma prawo do wlasnego zdania i
                nie musimy sie ze soba zgadzac, wazne, ze potrafimy rozmawiac. przy okazji, my
                w wiekszosci nie chlopaki wink))

Mam wsrod znajomych Turkow dziennikarke piszacej felietony polityczne do jednej
                z gazet codziennych. Spytalam ja o "planowany" zamach na Papieza podczas
                wizyty w Stambule, o ktorym glosno bylo niedawno w polskiej prasie w zwiazku z
                ksiazka Yucela Kayi.
                Po pierwsze bardzo sie zdziwila, ze Europa bierze na serio fikcje literacka, po
                drugie stwierdzila, ze gdyby taki zamach byl rzeczywiscie planowany, to na
                pewno nie trabiono by o tym na lewo i prawo wink po trzecie - w Polsce ksiazke
                zareklamowano jako bestseller, natomiast znalazlam ja tylko w jednej ksiegarni
                internetowej przeceniona na kilka lirow (ksiazki w TR sa bardzo drogie, a ta
                byla w cenie gazety). Pytalam tez w kilku ksiegarniach i nigdzie jej nie bylo,
                a w paru miejscach w ogole nie slyszeli o tym pisarzu. Tylko, ze wtedy jeszcze
                Papiez nie zabieral glosu na temat muzulmanow...
                Wydzial ds religii moze sobie protestowac, Turcja jest republika demokratyczna,
                kazdy ma prawo glosu, lecz ostatnie slowo do nich, poki co, nie nalezy.
                Islamisci nie maja zbytniego poparcia w narodzie, tak bylo przynajmniej
                dotychczas. Teraz byc moze sie to zmieni, bo Papiez dotknal czulego miejsca
                muzulmanow i na pewno nie pozostanie to bez echa, ale o jego aresztowanie bym
                sie nie martwila. Tym lepsza bedzie mial ochrone po tych wydarzeniach, bo zgode
                na przyjazd dostal...
                Czytalam w jednej z tureckich gazet opinie, ze Papiez powiedzial te slowa
                specjalnie, wiedzac jaka bedzie reakcja muzulmanow, po to by odroczyc
                wstapienie Turcji do UE. Jesli to prawda, to chyba mu sie udalo, tylko czy tak
                wyglada zachowanie prawdziwego chrzescijanina, ktory powinien byc wzorem do
                nasladowania dla innych?
                • turker Re: słowa Papieża 20.09.06, 13:51
                  dzieki karinna za obszerna odpowiedz.Trzymam kciuki za pielgrzymke-Pozdro
    • alexa195 Re: słowa Papieża 21.09.06, 18:26
      ja musze przyznac, ze w rodzinie mojego meza dosc zawrzalo. Moj maz jest co
      prawda muzulmanşnem ale okreslilabym go mianem "niepraktykujacego", za to jego
      obaj bracia i mama to totalne przeciwienstwo. Wlasnie oni sa bardzo mocno
      urazenie slowami papieza i uwazaja, ze powinien przeprosic muzulmanow albo w
      ogole nie przyjezdzac na swoa planowana pielgrzymke do Turcji. Zauwazylam tu
      jeszcze cos: mam wrazenie, ze turecka telewizja wcale nie stara sie jakos
      zalagodzic konfliktu miedzy papiezem a muzulmanami, powiedzialabym raczej, ze
      wrecz "mobilizuje" ludzi do protestu przeciw papiezowi. Pozdrawiam wszystkich,
      Ola
      • turker Re: słowa Papieża 21.09.06, 19:00
        Uważam ze to co napisałas Olu jest bradzo ważne.Sadze że w różnych środowiskach
        jest to różnie odbierane.ja osobiscie uważamże to młuzumanie śa nie w porządku
        wobec papieża bo nie starali sie nawet wniknąć w jego słowa(w przeciwnym razie
        nie odczytali by w nich nic rażacego).Sądze ze nawet przeprosiny Papieża nic by
        tu nie dały gdyż osoby które protestują to im tak naprawde nie chodzi o to że
        ich uczucia religijne zostały urażone ale wykorzystuja religie do podsycania
        nienawisci do zachodu.Ale to nie w Turcji podpalano kościoły i protestowano -z
        czego jestem bardzo dumna.Pozdrawiam
        • alexa195 Re: słowa Papieża 21.09.06, 19:12
          to fakt - turcja jest najmniej "aktywna protestacyjnie", jesli moge to tak
          nazwac. jednak to co mnie najbardziej razi w muzulmanach, to ich ogromne
          przekonanie o nieomylnosci swojej religii i ich nieustepliwosc. nie wiem czy
          mieliscie okazje ogladac filmik osmieszajacy Jana Pawla II. Ja go zobaczylam
          wlasnie w Turcji. Filmik pokazuje papieza Polaka podczas kazania - z tym ze
          zamiast slow papieza slychac rozne dzwieki wydawane przez ludzki organizm.
          Filmik ten mial chyba na celu osmieszyc naszego papieza oraz jego wiek. Osoba,
          ktora mi go pokazala nie mogla powstrzymac sie od smiechu. dzis ta sama osoba
          zarzuca Benedyktowi XVI., ze nie szanuje innych religii...
          • turker Re: słowa Papieża 21.09.06, 19:22
            nic nie wiedziałam o takim ilmiku ! W Polsce nie było o nim ani słowa.Jeśli
            jednak takie cos miało miejsce i nikt ze śwaita młuzumańskiego tego nie
            skomentował ani tym bradziej nie przeprosił...to o czym my tu mówimy?!
            • alexa195 Re: słowa Papieża 21.09.06, 19:36
              wiesz co uslyszysz jak im zarzucisz ze obrazaja papieza (w przypadku filmiku o
              Janie Pawle II)? Cytuje: " a co mnie to obchodzi? Ja tego filmu nie zrobilem
              wiec za co mam przepraszac". Turker, mowie ci, to jest temat rzeka i znalezc by
              mozna jeszcze mnostwo tego typu przykladow. Pozytywna rzecza ( z jednej
              strony) jest to, ze muzulmanie sa niesamowicie zdyscyplinowani jesli chodzi o
              religie. Bo wsrod mlodych katolikow niewielu modli sie dwa razy dziennie (a co
              dopiero piec), a w czasie postu trudno nam wytrzymac bez zjedzenia np. czegos
              slodkiego. A tu masz ramazan, post calodniowy przez 29 dni. To, uwazam, godne
              jest podziwu mimo wszystko. Moj maz - muzulmanin smile - tez podziwia tych, ktorzy
              sie modla i poszcza...
              • turker Re: słowa Papieża 21.09.06, 19:50
                Ja tez ich za to podziwiam ale nie uważam by to było najważniejsze , a wydaje
                mi sie właśnie że wielu młuzumanów mysli ze modlitwa i post to wszytko a
                zapominają o miłości , przebaczeniu i tolerancji ,ale tak samo jak różni sa
                katolicy tak samo różni sa młuzumanie.pzodrawiam cie serdecznie i dziekuje za
                konwersacje
                • alexa195 Re: słowa Papieża 21.09.06, 20:07
                  najlepszy przyjaciel mojego meza, bardzo gleboko wierzacy muzulmanin, noszacy
                  brode i starajacy sie zyc jak prorok Mohammed powiedzial nam (mi i mojemu
                  mezowi) ze pojdziemy oboje do piekla. ja - bo nie jestem muzulmanka, moj maz -
                  bo nie wypelnia swoich religijnych obowiazkow. zdecydowanie masz racje, wedlug
                  wielu modlitwa i post to najlepsza droga do nieba, a to jak traktuja innych to
                  sprawa drugorzedna
                  • kiranna Re: słowa Papieża 21.09.06, 23:33
                    Hmm, w Turcji sa bardzo rozne srodowiska, jak wszedzie zreszta wink Nie znam tego
                    filmiku o Papiezu, nikt mi nawet o nim nie wspomnial. W ogole nie dyskutujemy
                    nt religijne, wiec moze dlatego. Nie mamy tez wsrod znajomych ludzi tak
                    fanatycznie wierzacych, zeby nas straszyli pieklem, ale to tez moze byc
                    dlatego, ze moj maz jest absolwentem chyba najbardziej swieckiej szkoly w
                    Turcji i nasze srodowisko to jego znajomi z tej szkoly. Reszta to ludzie,
                    ktorzy pracuja lub pracowali poza granicami Turcji i maja zony cudzoziemki,
                    glownie chrzescijanki.
                    Pamietam, ze gdy po smierci Jana Pawla II, poszlam do Kosciola na Beyoglu, to
                    bylo tam bardzo wielu ludzi, ktorzy palili za Niego swieczki, rowniez
                    muzulmanki w chustach, niektore plakaly, wiec chyba nie kazdy smialby sie z
                    tego karykaturalnego filmu. To kwestia wyczucia i chyba kultury osobistej. Tak
                    samo jak mnie nie smieszyly karykatury Mahometa, choc nie dotknely mnie
                    osobiscie, ale zdawalam sobie sprawe jak moga odbierac je osoby gleboko
                    wierzace.
                    Wydaje mi sie, ze twoj znajomy zle interpretuje Koran, ktory nie zabrania
                    przeciez mezczyznie slubu z innowierczynia, pod warunkiem, ze bedzie ona
                    wyznawac wiare monoteistyczna. Jeden z tureckich profesorow (Yasar Nuri Ozturk)
                    teologii, bardzo madry czlowiek, wypowiadal sie kiedys w TV wlasnie w
                    kontekscie malzenstw mieszanych, ze nie wolno nikogo zmuszac do zmiany wiary.
                    Slub z innowierczynia nie jest grzechem! Ja sama mam slub muzulmanski
                    jednostronny, poniewaz nie wyrazilam woli przescia na islam i "hoca" nie
                    widzial zadnych przeciwskazan.
                    Post i modlitwa to przede wszystkim czas wyciszenia sie, dialogu z Bogiem i
                    samym soba, ja to tak rozumiem. Poscic bedzie na pewno jak co roku moja
                    tesciowa i pare ciotek, moze tesc, nie wiem czy chodzi im o to by pojsc do
                    nieba wink Jakby nie patrzec to chrzescijanie rowniez modla sie i przestrzegaja
                    dekalogu, a przynajmniej powinni, po to by zostac kiedys zbawionymi wink
                    Wbrew pozorom tak wielkiej miedzy chrzescijanami i muzulmanami roznicy nie ma,
                    wszyscy jestesmy TYLKO ludzmi i jako ludzie mamy prawo popelniac bledy. Ani po
                    jednej ani po drugiej stronie nie znam osoby bez skazy wink
                    • basiaistanbul Re: słowa Papieża 22.09.06, 00:41
                      Zgadzam sie z Ania,w Turcji sa bardzo rozne srodowiska.Mieszkajac tutaj tyle
                      lat nie zauwazylam w moim otoczeniu braku szacunku dla innej religi,mimo ze moj
                      maz jest bardzo wierzacym muzulmaninem,i jego rodzina tez.Wazny jest ten
                      szacunek,niestety ze strony rodakow tego nie widze,wiem co to jest
                      chrzescijanstwo,wiem co to jest islam,myslacy czlowiek nie bedzie sie bawil
                      obraza drugiego czlowieka.Gdy czytalam na jednym z forum wypowiedzi na
                      temat "slowa papieza" pierwsze co przyszlo mi na mysl,w Turcji ci jak to pisano
                      zli muzulmani zawsze pomagali Polakom ,zalozyli piekne miejsce dla nich
                      Polonezkoy,a rodacy papieza w Polsce zbudowali Oswiecim.czyzby oni byli tez
                      muzulmaninami?
                      nie mozna oceniac innej religi wedlug postepowania kilku osob.
                      pozdrawiam
                      Basia
                      • turker Re: słowa Papieża 22.09.06, 14:09
                        NIe bardzo Cie rozumiem Basiu piszesz"a rodacy papieza w Polsce zbudowali
                        Oswiecim"-co chaiłas przez to powiedziec...?To prawda że POlacy byli ZMUSZANI
                        przez hitlerowców to pomocy przy ich budowie , ale napewno nie są za to
                        odpowiedzialni.Wątpie by Turcy jakoby budowali w Turcji raj dla Polaków a ni
                        odwrotnie ..każdy jest kowalem własnego losu , nie posuwajmy sie do
                        szufklatkowania ludzi
                        • basiaistanbul Re: słowa Papieża 22.09.06, 15:40
                          Piszac rodacy papieza.mam na mysli terazniejszego papieza....zle mnie
                          zrozumialas...narod polski nie jest rodakiem terazniejszego papieza....co do
                          raju w Turcji dla Polakow....nie pisalam ze budowali raj...ale pomagali nie
                          zabijali albo nie szanowali,Polonezköy do dzisiaj jest.ja nie szuflatkuje
                          ludzi,to ludzie nie znajacy islamu i muzulmanow, szuflatkuja ich.
                          • turker Re: słowa Papieża 22.09.06, 16:42
                            No chyb aze tak...przepraszam nie zrozumiałam wcześniejszej wypoeidzi ,
                            myślałamże ci chodziło o tamtego Papieża i Jego rodakówsmilePozdrawiam
                            • alexa195 Re: słowa Papieża 22.09.06, 19:59
                              ja tez mam slub muzulmanski, ale pierwszy raz slysze, by chrzescijanka byla
                              nazywana przez muzulmanow innowierczynia. tak nie jest, bo tez wierzymy w
                              jednego boga. komus kto jest innowierca raczej nie zostanie udzielony slub
                              muzulmanski. prznajmniej z tego co sie zorientowalam (choc nie twierdze ze sie
                              nie myle). chcialam powiedziec jeszcze jedno, nawiazujac do slow basi. wydaje
                              mi sie ze muzulmanow i ich wiare mozna zrozumiec dopiero zyjac wsrod nich. ja
                              tez przez wielu ludzi w polsce jestem wrecz pochowana. wielu ostrzegalo mnie ze
                              po slubie bede siedziec gdzies przy kaloryferze przywiazana do zeberka (wraz z
                              kilkoma innymi zonami meza o ktorych mialam dowiedziec sie po slubie), a zeby
                              wyjsc z domu bede czekac na zgode od meza. o pozostaniu w swojej wierze w ogole
                              nie bylo mowy.
                              co do muzulmanow zle interpretujacych koran, spotkalam ich kilku. wspomniany
                              przeze mnie przyjaciel meza powiedzial mi, ze moge miec czysta dusze, wierzyc w
                              boga WSZYSTKİCH jego prorokow. jesli nie wierze w mohammeda, to na nic sie moje
                              pozostale czyny nie zdadza, bo pieklo i tak bedzie na mnie czekalo. ale to jest
                              chyba tak jak u nas w chrzescijanstwie. wszystko w zaleznosci od interpretacji
                              (i wlasnej wiary).

pozdrawiam wszystkich serdecznie, Ola
                              • kiranna Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:06
                                Ola, wyobrazilam sobie jak siedzisz przywiazana do zeberka otoczona wianuszkiem
                                Turczynek smile))) musze smiec sie ciszej, bo mi sie dziecko obudzi smile)
                                piszac innowierca w tym wypadku mam na mysli kogos kto nie jest muzulmaninem.
                                masz racje, wg muzulmanow wyznawcy jakiejkolwiek wiary monoteistycznej to tez
                                wierni i jako tacy sa szanowani. czesto spotykam sie ze stwierdzeniem, ze
                                przeciez i tak wszyscy wierzymy w TEGO SAMEGO Boga. slyszalam, ze ciezki zywot
                                maja tutaj ateisci, lecz nie znam zadnego osobiscie, wiec nie wiem czy to
                                prawda.
                                nie daj sie zwariowac fanatykom religijnym, tym po jednej i drugiej stronie.
                                zyj swoim zyciem, wazne jest, ze kochacie sie z mezem i akceptujecie swoja
                                odrebnosc. reszta jest niewazna wink
                                • alexa195 Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:29
                                  moja znajoma z niemiec wyszla niedawno za maz tutaj. ona sama nie przynalezy do
                                  zadnej religii, wiec chyba nie dla wszystkich turkow jest to problem. ale tez
                                  slyszalam, ze ogolnie ateisci nie sa ani akceptowani. podejrzewam, ze spotkalas
                                  sie nie raz z proba "nawrocenia" cie na wlasciwa droge, choc wierzysz w boga.
                                  wyobraz sobie wiec jak to moze byc z ateistami smile
                                  my sami juz sie smiejemy z tych kaloryferow i in.. ale prawda jest ze najwiecej
                                  proproctw tego typu slyszy sie od osob, ktore nie maja jakiejkolwiek stycznosci
                                  z turcja, a swoje poglady na temat tego kraju ksztaltuja na podstawie tv. ktos
                                  na tym forum juz na ten temat pisal ale nie pamietam kto. w kazdym razie
                                  przyznaje tej osobie racje smile pozdrawiam
                                  • kiranna Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:37
                                    to jest dla mnie naprawde zagadka, bo z reka na sercu mowie, ze przez 12 lat
                                    pobytu w Turcji i w srodowisku tureckim, NIKT nigdy nie probowal
                                    mnie "nawracac". my naprawde nie rozmawiamy tutaj na tematy religijne, nie
                                    czujemy takiej potrzeby. to co wiem o islamie jako religii, to przeczytane z
                                    roznych zaprzyjaznionych for, glownie z "krajow arabskich".
                                    za to mojemu mezowi podczas pobytu w Polsce, osoba wydawaloby sie wyksztalcona
                                    i tolerancyjna, zrobila przytyk, ze muzulmanin i jest w kosciele wink w dodatku
                                    na tyle glosno, ze baby obrzucily nas malo przyjemnym spojrzeniem. to nie byla
                                    nawet msza, tylko poszlismy poswiecic jajka i obejrzec Grob Chrystusa na
                                    Wielkanoc. mojego meza ksiadz pokropil nawet woda swiecona przez przypadek,
                                    swadu piekielnego nie bylo, maz tez nie zaczal wic sie w konwulsjach wink
                          • kiranna Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:16
                            Tak, Polonezkoy jest swietnym przykladem, ze Polacy od dawna maja szczegolne
                            miejsce w Turcji. Nikomu nie przeszkadzalo, ze osadnicy, uciekinierzy przed
                            carska Rosja, sa chrzescijanami, a ziemie Polakom sultan po prostu podarowal.
                            Do dzis przetrwaly tam niektore tradycje polskie, jest tez kosciol z msza po
                            polsku, choc dzis polowa mieszkancow Polonezkoy to juz sa Turcy.
                            Pamietajmy, ze Turcja podczas Rozbiorow zawsze trzymala wolne miejsce dla posla
                            z Lechistanu i jako jedyna nie uznala Rozbiorow, nawet wtedy gdy Polski nie
                            bylo juz na mapie Europy sad
                            • basiaistanbul Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:31
                              Czasami tak mysle ,wielu Polakow narzeka i zle mysli o tureckich obywatelach,a
                              tutaj naprawde gdy sie powie ze jest sie Polakiem to odnosza sie z bardzo duzym
                              szacunkiem i podziwem,jestem ciekawa czy np.w Niemczech nas Polakow traktuja
                              tak jak w Turcji?
                              co do religi...prawdziwy muzulmanin szanuje tak samo Jezusa jak i
                              Hz.Muhammeta,tylko po prostu uwaza Jezusa nie za syna Pana Boga ,a za proroka
                              Bozego ,wedlug islamu Hz.Muhammet byl ostatnim prorokiem po Jezusie.ale Pan Bog
                              jest jeden.
                              pozdrawiam
                              Basia
                              • alexa195 Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:40
                                oj w niemczech cieszymy sie baaardzo zla opinia...
                                nasunelo mi sie takie pytanie: nie irytuje was troche gdy slyszycie "katolicy
                                wierza w Boga a muzulmanie w Allaha"?
                                • kiranna Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:41
                                  spytaj wtedy czy Allah to nie Bog smile
                                • basiaistanbul Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:45
                                  Bog to to samo co Allah,ale po prostu w jezyku arabskim nie ma slowa Bog,w
                                  jezyku tureckim mowimy tez Tanrı.Rozne nazwy ale Bog jest jeden.smile
                                  najwazniejsze zeby wierzyc i zyc jak czlowiek.nieprawdaz?
                                • turker Re: słowa Papieża 23.09.06, 13:11
                                  Droga Alexio!Nie zgadzam sie z tobą zupełnie jesli chodzi o opinie Polaków
                                  wśród Niemców..To znaczy, znam wielu Niemców i sa oni niezwykle uprzejmymi
                                  ludzmi i Polaka traktuja tak samo jak innego Niemca czy Francuza.Oczywsicei sa
                                  wyjątki jak we wszytkim.Pozdrawiam P.S Za to wydaje mi sie że właśnie Turcy
                                  cieszą sie tam nie najlepsza opinią , jedank nie che sie na ten temat szerzej
                                  wypowiadac bo nie znam go dosc dobrze.Swoją drogą musze sie spytac taty czy
                                  gdy jeszcze miał obywatelstwo tureckie był dobrze traktowany w
                                  Niemczech...Pozdrawiam
                              • kiranna Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:41
                                Wlasnie, powinnismy calowac Turkow po nogach (w przenosni, oczywiscie wink), bo
                                to jedna z nielicznych nacji, gdzie nas jeszcze szanuja, a nierzadko
                                podziwiaja. Polak Turkowi nie kojarzy sie ze zlodziejem i pijakiem, a Polka ze
                                sprzataczka czy niania. Docenmy to, poki jeszcze znaja nas z tej najlepszej
                                strony smile
                                • basiaistanbul Re: słowa Papieża 22.09.06, 22:50
                                  Aniu doceni tego ten co potrafi siebie docenic,na prozno nie mowi sie"szanuj
                                  sam siebie,wtedy inni beda ciebie szanowac."başkaların seni saymasını
                                  istiyorsan önce kendini say"smile
                                  co do calowaniasmile)))))dobrze ze zaznaczylas ze to przenosnia no bo nuz ktos
                                  zacznia opowiadac ze my tutaj Turkow po nogach calujemysmile)))))))))))
                                  • kiranna Re: słowa Papieża 22.09.06, 23:02
                                    nauczona doswiadczeniem internetowym zaznaczylam, ze to przenosnia wink wiem, ze
                                    wiele osob niezwiazanych z tym forum nas czyta, byc moze wezmie doslownie moje
                                    slowa i plotka gotowa smile)
                                    • basiaistanbul Re: słowa Papieża 22.09.06, 23:06
                                      masz racjesmilewystarczy ze mamy kaloryferkismile
                                      pozdrawiam
                                      Basia
    • alexa195 Re: słowa Papieża 24.09.06, 19:14
      ja slyszalam najnowsze wiesci od szwagra - papiez zaprosil muzulmanow z niemiec
      do watykanu... ktos o tym slyszal?
      • turker Re: słowa Papieża 24.09.06, 19:45
        ja jeszcze nie ale jesli to prawda -bedzie o tym głośno-pozdrawiam
    • kiranna Re: słowa Papieża 24.09.06, 23:38
      polecam ten watek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=48707851
      jest dlugi, ale warto poczytac.
      szczegolnie trafnie sprawe niefortunnych slow Papieza wyjasnia wywiad z
      socjologiem islamu Konradem Pedziwiatrem w watku z dn. 23.09.
      • kiranna Re: słowa Papieża 05.10.06, 14:23
        Polecam rowniez interesujacy i dajacy do myslenia artykul Adama Balcera z
        wczorajszej Gazety Wyborczej: Czy Papiez mial racje?
        serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3658956.html
    • alexa195 Re: słowa Papieża 05.10.06, 14:55
      bardzo ciekawy artykul. chyba pierwszy, ktory traktuje wypowiedz papieza z
      innej strony. dzieki ania,

pozdrawiam,

ola
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka