Dodaj do ulubionych

Pierwszy Komputer

06.05.17, 20:12
Przyslali nam w pakiecie szkolnym infomacje o tym, ze szkola uzywa tam takich i takich programow i choc daja wiele wydrukow sa tez zadania interaktywne no i ze maja byc rozwiazywane na komputerze.
(Oczywiscie nikt nie wymaga zakupu komputera dla dziecka w tym liscie, ale pisza ze bedzie potrzebny dostep)

W zwiazku z tym angielscy dziadkowie mojego dzieciora wyrazili ucieche ze kupia dzieciorowi komputer na urodziny bo przyda sie w szkole.
( jak to uslyszalam to pierwsza mysl: blokada godzinna! wredna matka jestem hle hle...)

Ale do rzeczy: Pytanie jest nastepujace=>

Jaki komputer najlepiej sprawdzi sie w Primary School? ( nie, nie pytam o RAM i ROM itd. Za porady w sprawie gier tez dziekuje)

Mysle tak: z laptopem bedzie bardziej mobilny
A stacjonarny da mu lepsza postawe przy biurku... hmm...

co wy wybralyscie dla swoich potomkow?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Pierwszy Komputer 06.05.17, 20:31
      Ale jaka różnica między stacjonarnym a mobilnym jeśli chodzi o postawę? Ja nie pozwalam na kolanach używać, tylko przy biurku. A laptop, bo zajmuje mniej miejsca i łatwiejszy do odkurzania.
      Co do reszty, to powinnaś sama podjąć decyzję, bo co my szaraczki będziemy ci radzić, skoro technicznej porady też nie potrzebujesz.
      Mój syn ma komputer laptop dobry technicznie z 13" wyświetlaczem, sprzęt poleasingowy, o wiele tańszy niż nowy o takiej samej specyfikacji, myszka bezprzewodowa.
      W życiu nie korzystałam że sprzętów Appla. Dzisiaj pierwszy raz w życiu postukalam pół godziny na takim cieniutkim ich laptopie i bardzo mi się podobał, ale ponieważ nie korzystaliśmy nigdy w życiu z ich technologii, więc odpada, jak dla mnie.
      • princesswhitewolf Re: Pierwszy Komputer 06.05.17, 20:40
        >Co do reszty, to powinnaś sama podjąć decyzję, bo co my szaraczki będziemy ci radzić, skoro technicznej porady też nie potrzebujesz.

bo nie chodzi o techniczna czyli jakie parametry szybkosci i wielkosci toto ma miec, bo wiadomo ze to kwestia wielkosci budzetu i celu.
        Przestan z tymi szaraczkami...

Moze sie nie wyrazilam zbyt konkretnie: Chodzilo mi wlasnie czy wiele straci jesli bedzie to jednak stacjonarny ( przychylam sie do sprawy kregoslupa i wlasciwej postawy) i czy w Primary dzieci spotykaja sie i razem cos robia ( laptop)?
        • plain-vanilla Re: Pierwszy Komputer 06.05.17, 21:21
          U nas dzieci nie mają zadań interaktywnych ze szkoły. Laptop, tak jak napisałam - mały i wygodny. Jeśli masz miejsce na stacjonarny, to taki kup. Nie uważam, żeby kwestia mobilności miała znaczenie, chyba że w waszej szkole dzieci mogą przynosić jakieś projekty i pokazywać na własnym komputerze, bo u nas nie mogą.
          • princesswhitewolf Re: Pierwszy Komputer 06.05.17, 21:28
            czekaj, przypomnij mi, mieszkasz w Szkocji? czy to sie rozni miedzy gminami po prostu?

>chyba że w waszej szkole dzieci mogą przynosić jakieś projekty i pokazywać na własnym komputerze, bo u nas nie mogą.

a tego to nie wiem... W sumie dobra uwaga, podpytam na facebooku na stronie rodzicow.
            Nic w kazdym razie nie pisalo ze maja cos przynosic i wirtualnie prezentowac. Bylo tylko zdanie ze choc zapewniaja wydruki czytanek i zadan to niekiedy beda zadania interaktywne i bedzie potrzebny dostep do internetu.

• espionka Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 10:32
              U nas nie ma interaktywnych zadan domowych do Year 2. Starsze dzieci dostaja ale niektorzy rodzice prosza o wersje papierowa (ja tez sie sklaniam ku temu patrzac na 16 latka, ktoremu szybkosc pisania recznego na egzaminie nie poprawia sie od stukania w klawiature)
              Infants i juniors maja dostep do szkolnych gier edukacyjnych i kazda klasa ma google classroom.
              • princesswhitewolf Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 11:40
                no wlasnie tu pewno chodzi o szkolne gry edukacyjne itd zadawane do domu czy cos
                Zapewne nie wspominaliby dostepu do internetu jesli wszystko mozna bylo wydrukowac.
                • julek_i_ja Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 12:36
                  My mamy interaktywne prace domowe online, ale nie tak bardzo duzo (year 2). Moim zdaniem nie oplaca sie do tego kupowac nowego komputera, no chyba ze w ogole nic nie macie oprocz telefonow (u nas takie dzieci korzystaja z komputerow w szkole). Na 10-15min w tygodniu wystarczy pozyczony od rodzicow, a na biezaco kupicie nowy jak bedzie starszy, bo nie oszukujmy sie, przy 5-cio latku komputer bedzie sie glownie kurzyl.
                  A jesli jestes na 100% zdecydowana kupic, to laptop a nawet tablet wystarczy, nie ma sensu zastawiac sobie mieszkania komputerem stacjonarnym, bo w zyciu nie bedzie potrzebowal takich parametrow (chodzi o to, ze komputer bedzie mial lepsze niz laptop w tej samej cenie). Na laptopie tez moze pracowac przy biurku. No i kwestia mobilnosci, mozna wziac w podroz, zrobic prace domowa u kolegi, latwiej tez przy przeprowadzce.
                  • princesswhitewolf Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 18:43
                    wiesz... gdyby nie dziadkowie to pewno by skorzystal od czasu do czasu z mojego i pewno bym nie kupowala bo po co. Ale jak dziadkowie chca kupic mu drozszy prezent to czemu mam im ta mozliwosc zabierac...

U nas jest duzo przestrzeni wiec akurat zastawianie nie jest problemem.

Mysle moze laptop z docking station czy jak to tam sie zowie po polsku
    • wiwi1 Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 11:41
      U moich dzieci w szkole nowy dyrektor dwa lata temu wprowadzil zadania domowe online. Nie bylam zachwycona tym pomyslem, bo wolalam bardziej tradycyjne rozwiazania, czyli wersje papierowa tymbardziej, ze moje dzieci i tak duzo czasu spedzaja przed ekranem. Teraz dostaja zadania i w wersji papierowej i online.
      Ja kupilam sobie laptopa, z ktorego korzystaja moje dzieci czasem i widze, ze i dla mnie i dla nich bardzo sie przydaje ekran dotykowy, wiec ja bym uwzglednila przy zakupie fakt, by mial ekran dotykowy, ale nie wiem na ile to dla Ciebie i Twojego synka byloby wazne. Acha jeszcze chcialam, zeby mial duzy ekran, nie powiem Ci teraz ile mam cali, ale troche wiecej nic standartowy.
      Pozdrawiam:)
      • princesswhitewolf Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 18:43
        jak zwykle jestes pelna dobrych pomyslow. Powiem dziadkom ze ma byc duzy ekran dotykowy
        • wiwi1 Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 19:39
          :)
    • krecik Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 14:28
      Jesli nie chodzi o mozliwosci komputera, to wlasciwie twoj wybor powinien bazowac na tym, czy masz miejsce na stacjonarny (brzydkie, nieustawne pudlo z milijonem kabli, ktore zbieraja kurz szybciej niz go scierasz).

Moim zdaniem lapstop jest o wiele lepszy. Mobilnosc w tym wieku - no do szkoly nosic nie bedzie, ale laptop ma to do siebie, ze po skonczonej pracy sie go zamyka i odklada na polke albo do jakiejs szuflady. Z negatywow - latwiej zepsuc mechanicznie - moze upasc, mozna zalac, itp itd.

Jesli dzieciak bedzie z laptopa korzystac przy biurku, to kwestia wlasciwej postawy nie bedzie problemem.

Corka wlasny komputer (laptop) dostala dopiero w szkole sredniej, wczesniej korzystala z naszych, gdy potrzebowala cos zrobic do szkoly.

Ag
      • szczepka75 Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 17:06
        ale to bedzie max 10 - 15 minut tygodniowo !!!!!
        ja uzyczam mojego laptopa ,bo niektore programy na tabletach nie dzialaja .
        my mamy prace domowa z matematyki online .
        poza tym dostep do Education City ,number Gym i Book Bug
        • krecik Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 18:40
          Ja to wiem. Ale jesli ktos ma chec kupowac komputer, zeby dziecko zrobilo kolorowanke online, to czemu nie. Zwlaszcza jesli tesciowie chca sie wykazac.

Corka w podstawowce zaczela robic konkretny szkolny uzytek z komputera dopiero w jakiejs 5 czy 6 klasie. Wczesniej to faktycznie bylo parenascie, moze dziescia, minut tygodniowo - reszta to byla tylko i wylacznie rozrywka. I orzechy przeciwko kasztanom, ze tak jest w wiekszosci przypadkow do pewnego wieku.

Z drugiej strony, wszystko idzie naprzod i szkoly coraz bardziej polegaja na dostepie do internetu.

Ag
          • princesswhitewolf Re: Pierwszy Komputer 07.05.17, 18:49
            no wlasnie. Tesciowie przeszczesliwi ze maja pomysl na urodziny. Kupili mu w poprzednim roku LeapfrogTV, Leapreader i LeapPad razem wziete, wczesniej rower i basen pompowany na 6 osob ha ha ktorego nikt nie uzywa....
            Boje sie jeszcze wymysla znowu jakis basen wiec niech juz bedzie ten komputer
    • palecwzupie Re: Pierwszy Komputer 08.05.17, 09:51
      Nie tak dawno stalam przed taka sama decyzja, syn jest w y6 I potrzebowal komputer 'do nauki' jak to powiedzial. Zdecydowalam sie na stacjonarny, glownie ze wzgledu na rozmiar ekranu I latwa ewentualna modyfikacje kompa. Laptopy dotykowe sa fajne ale ich minus jest taki ze ekran jest ciagle brudny od palcow, nie polecam jak ktos ma ocd :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka