Dodaj do ulubionych

Skuteczny odplamiacz

16.06.17, 10:14
Jak w tytule. Poszukuje skutecznego odplamiacza do kolorow. Rzecz w tym ze skuteczny jest...bleach ale to sie nadaje tylko do bialych rzeczy. W przypadku kolorowych zawiodla mnie seria Dr Beckmann a takze Vanish Color.

Czy znacie jakies SKUTECZNE odplamiacze do kolorow? Czy w ogole takowe istnieja?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 11:21
      Ja wyrzucam rzeczy poplamione tak, że szkoda czasu na odplamianie.
      Jeśli wiesz z czego jest plama, to szukaj specyfiku na te konkretną plamę.
      Bleach można spróbować. Rozcieńczyć i patyczkiem do uszu spróbować.
      A z czego te plamy?
      • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 11:50
        Mam na stanie 4 latka i w zasadzie znajac jego talent to umorusania sie to musialabym wywalac ciuchy non stop.

W przedszkolu maja niby fartuszki, ale tak i tak upacka sie "niby" spieralnymi farbami wodnymi dla dzieci. Namoczenie przed praniem i pranie nie pomoglo :/

Moj syn jest tez specjalista od wytarzania sie czyms tlustym co dostaja w przedszkolu do jedzenia. Kie wie co to jest...

Ostatnio sie przewrocil i lokciem w krwi uflagal koszulke i spodnie.

Bleach jest super ale do jasnych kolorow tylko bo poza tym skutecznie wywabia rowniez kolor ubrania

• bisiek10 Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 12:09
      Sprobuj w sprayu takiego tescowego.W niebieskiej butelce.Tesco Pre-wash oxy power.Uzywam go od lat.
      • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 12:45
        ok dzieki
        • szczepka75 Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 14:09
          tluste plamy dobrze jest plynem do naczyn potraktowac przed praniem i przelac goraca woda.
          • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 14:37
            sprobuje. Musze tylko kupic taki zwykly plyn bo normalnie uzywam Ecover a toto delikatne w zalozeniu ma byc.
            • yadrall Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 15:42
              Ja ostatnio tluste plamy (zimny olej z frytkownicy) bez problemu wypralam w 40 stopniach-zeszlo calkiem, kolor zostal. Tyle,ze ja normalnie do prania uzywam albo Ariel kolor,albo Persil-zawsze plynne kapsulki, wkladane do pralki plus do takich plam dodatkowo plame przed wlozeniem ciucha do prania posyluje vanishem i miarka vanisza do szufladki w pralce. No i z racji,ze mamy bardzo twarda wode to dodatkowo do kazdego prania dodaje tabletki zmiekczajace wode-inaczej to pralke musialabym wymieniac co roku,albo i czesciej.
              I plamy schodza-poza niektorymi-glownie owoce.
              Plamy z krwi nalezy najpierw zaprac zimna woda,a dopiero potem prac.
              • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 15:45
                my tez na kapsulkach Persil jedziemy. Vanish jest ok tylko ze nie do kolorowych rzeczy bo blakna...
                • wiwi1 Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 19:02
                  Ja uzywam Ecover:
                  www.ocado.com/webshop/product/Ecover-Stain-Remover/26796011?from=search&tags=%7C20000¶m=ecover+stain+remover&parentContainer=SEARCHecover+stain+re
                  Bardzo sobie go chwale. Jesli plama po pierwszym potraktowaniu i wypraniu nie zeszla to znowu traktuje tym odplamiaczem i do pralki.
                  Do prania uzywam plynow albo method albo ecover, ale to chyba nie ma znaczenia jesli chodzi o dzialanie tego odplamiacza.
                  Pozdrawiam:)
                  • szczepka75 Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 19:15
                    ja jeszcze borax uzywam jako naturalny odplamiacz.
                    • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 19:26
                      zobacze borax tez, dzieki
                  • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 19:23
                    serio? ja myslalam ze z ecover wszystkie produkty sa delikatne... uzywam ecover do prania i jako plynu do naczyn
                    • wiwi1 Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 19:45
                      Wlasciwie to nie mam porownania do innych marek, bo od wielu lat uzywam wlsanie ecover czy method, wiec byc moze inne sa skuteczniejsze. Ja zazwyczaj od razu jak tylko moge to traktuje odplamiaczem ( ketchup, czekolada, jakis sok ostatnio). Starsze plamy, jak cos w szkole pobrudzili tez mi wlasciwie schodzlily. Zdazylo sie kilka razy, ze nie zeszlo calkiem, poczekalam az wyschlo po pierwszym praniu, portaktowalam odplamiaczem znowu, dalam troche wiecej odplamiacza i wtarlam, tam jest taka szczoteczka do przecierania plam i zeszlo po kolejnym praniu.
                      Pozdrawiam:)
                      • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 22:08
                        dzieki wii
    • pyza_uk Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 20:42
      wizz oxi fabric stain remover www.bmstores.co.uk/products/wizz-oxi-powder-fabric-stain-remover-1-2kg-324415 - namoczyc plame i zasypac proszkiem na noc - wszystko schodzi. Proszek i spray bywaja w poundland rozniez.
    • anulla_m Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 21:12
      Do każdego prania sypię Soda Crystals bo zmiękcza wodę a w miękkiej wodzie plamy schodzą o wiele łatwiej. Przy okazji chronię grzałkę. Dodatkowo sypię do pralki 1 miarkę vanish. Wszystkie tłuste plamy które zauważę przed praniem traktuję jeszcze sprayem vanish i zostawiam na tych ubrania z 1-2h. Dopiero jak tak trochę poleżą włączam pralkę. Piszę o ubraniach kolorowych niezbyt czystej pięciolatki :-)
      • princesswhitewolf Re: Skuteczny odplamiacz 16.06.17, 22:09
        moze to tez powinnam sprobowac i dodac zmiekczacza do prania
        • anulla_m Re: Skuteczny odplamiacz 17.06.17, 00:57
          Spróbuj, tylko nie kupuj tej z tesco a wyłącznie taką w zielonej 1kg paczce, jest lepsza od tej z tesco. Nie zbryla się i dobrze rozpuszcza w praniu
          • zurekgirl Re: Skuteczny odplamiacz 18.06.17, 12:14
            Anulla, wstawisz fote tych soda crystals? Ile na pralke 8kg sypac? Mam twarda jak diabli wode, ale tez nie chcialabym ubran zniszczyc. Czy soda nie niszczy wcale? Nie mam doswiadczenia zupelnie, a chce bardzo sprobowac. Czy do krotkiego prania tez sie soda nadaje? Zdazy sie wyplukac?
            • anulla_m Re: Skuteczny odplamiacz 18.06.17, 15:21
              Sypię tak na oko, myślę, że z garść. Ubrań nie niszczy, nic się nie dzieje nawet jak piorę czarne. Krótkie pranie to u mnie trwa 1h i bez problemu się wypłukuje, krótszego programu nie próbowałam. Trzeba też pamiętać żeby dać połowę mniej proszku (płynu) do prania bo przy sodzie jest on o wiele bardziej wydajny.
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qb/qi/ntmu/aCDKBarkvebCnOeBvA.jpg
    • sylaluk1 Re: Skuteczny odplamiacz 17.06.17, 00:37
      U mine najlepiej dziala Vanish ale mydlo w kostce.
    • steph13 Re: Skuteczny odplamiacz 02.06.20, 13:56
      Dawno temu mialam dostep do sklepów na bazach amerykańskich w Anglli I oni mieli cos co nazywalo sie CLOROX for Colours. Malo ze usuwało plamy z kolorowych ubrań to rownież orzezwialo ładnie kolory. Pytałam o to w Partriges w Londynie gdzie maja dużo amerykańskich produktów ale nie byli pomocni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka