betaeta 27.10.07, 12:30 Jak wyglada sprawa dostepnosci zzo w tutejszych szpitalach?Czy trzeba sie wczesniej umowic czy mozna sie na nie zdecydowac juz w trakcie porodu?Czy jest platne?Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dontteaseme Re: zzo w anglii 27.10.07, 12:47 Bezplatne, o ile sie nie myle zzo to po ichniemu epidural;) Najlepiej wybierz sie do szpitala w ktorym bedziesz rodzic na zwiedzanie, wiekszosc szpitali oferuja przyszlym mamom taka mozliwosc. Jesli zalezy ci na znieczuleniu musisz uwazac, by nie trafic na oddzial porodowy, ktory kladzie nacisk na rodzenie naturalne, i takie tez stosuje metody znieczulania (np. masaz, aromaterapia... ja podziekowalam;-). Zwykle jest tak, ze szpitale maja tuz obok siebie dwa oddzialy porodowe - jeden 'normalny', gdzie daja zzo i w razie koniecznosci sa dostepne wszystkie atrakcje hi-tech, tak wiec istnieje mozliwosc przeprowadzenia np. cesarki w razie koniecznosci, zwykle nazywaja sie po prostu delivery unit/ward, delivery suite. A te oferujace BARDZO naturalne metody porodu czesto nazywane sa 'midwifery-led/run units'. Tak przynajmniejbylo w 3 szpitalach, ktore mialam 'przyjemnosc' odwiedzic. Odpowiedz Link
dontteaseme Re: zzo w anglii 27.10.07, 12:52 Aha, to ze chcesz epidural mozesz powiedziec juz w trakcie porodu, mozesz tez zawrzec w swoich maternity notes, jest tam taki delivery plan gdzie wpisuje sie co i jak by sie chcialo. Pamietaj jednak, ze przy zzo wszystko zalezy od organizmu, u mnie najpierw bylo za wczesnie na podanie epiduralu, a potem - za pozno, zalezy jak postepuje rozwarcie, a samo wczepienie igly i podanie znieczulenia tez trwa, chyba w sumie do 45 minut. Mnie podano najpierw 'lzejszy' znieczulacz, gaz (pethidine) ktory mi w sumie nic nie dal, a jak zaczelo sie naprawde ostro dziac, to na epidural bylo juz za pozno... bo zaczely sie skurcze parte. Ale przetrwalam bez wiekszych obrazen, i szybko poszlo... choc balam sie strasznie. Powodzenia:-) Odpowiedz Link
betaeta Re: zzo w anglii 27.10.07, 13:44 Dziekuje bardzo Dontteaseme za rady. To moje pierwsze dziecko i szczerze mowiac nie wiem czego mam sie spodziewac - moze to i lepiej:)Na pewno sobie poradze, nie ja pierwsz i nie ostatnia:) Odpowiedz Link
joan2705 Re: zzo w anglii 28.10.07, 13:32 Mialam porod wywolywany i juz na wstepie lekarz sam zasugerowal mi abym skorzystala ze znieczulenia. Na poczatku nie chcialam, ale po jakims czasie wzielam gaz, potem zdecydowalam sie na zzo, ale kiedy uslyszlam o ewentualnych skutkach ubocznych to mimo, ze na rece mialam juz zalozony weflon zrezygnowalam. Po kolejnych godzinach znowu mi sie odmienilo i ponownie poprosilam o zzo. Nikt nie mial do mnie najmniejszych pretensji o to niezdecydowanie i bez problemu dostalam epidural - jedna dawke. Na kolejna bylo za pozno bo zaczely sie juz skurcze parte. Odpowiedz Link