yadrall 20.03.09, 20:27 Gdzies kiedys ktos wspominal,ze piekl smaczne mufinki z maki razowej (wg diety MM) czy moglabym prosic o przepis??? Dzieki piekne!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betaeta Re: Wholemeal mufiny 20.03.09, 20:35 linka nie wkleilam:) wprawkikuchenne.blox.pl/2009/03/Muffinki-kakaowe-calkiem-zdrowe.html Odpowiedz Link
laam Re: Wholemeal mufiny 20.03.09, 21:05 moje ulubione:MUFFINY CYTRYNOWE Z JAGODAMI 12 sztuk Składniki mokre: 2 białka 1 szklanka maślanki sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny Składniki suche: 2 szklanki maki 1850 pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki fruktozy 1 szklanka jagód W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych wlać mokre, szybko wymieszać, ma być grudkowate. Dodać jagody i wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papierem. Piec 20 min w 180 stopni. betaeta, jak dieta idzie, duzo schudlas? ja niewiele - 3kg i teraz waga ani drgnie :-( Odpowiedz Link
golfstrom Re: Wholemeal mofiny 20.03.09, 21:04 Ja piekę tak: składniki suche - dwie szklanki mąki, 4-5 łyżek fruktozy, kopiata łyżeczka proszku, 1-2 łyżek kakao, 2 łyżki cynamonu, odrobina imbiru mokre - szklanka maślanki + dwa białka Po połączeniu składników wsypuję jezcze posiekane śliwki suszone. Piekę około 20' w 180 st. Odpowiedz Link
golfstrom Re: Wholemeal mofiny 20.03.09, 21:53 Fruit sugar firmy Tate+Lyle w Tesco na dziale home baking Staram sie nie szaleć z fruktozą, bo żywię do niej mieszane uczucia. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Wholemeal mofiny 20.03.09, 22:49 golfstrom napisała: > Fruit sugar firmy Tate+Lyle w Tesco na dziale home baking W moim ( kilku okolicznych) jest tam gdzie cukier Ja pieke muffiny na oko ale w skladzie sa w mokrych: maslanka ( albo quark albo pol na pol), bialka, odrobina oleju z pestek winogron, puree gruszkowe lub jablkowe albo truskawki w suchych: maka wholemeal, kakao, soda, fruktoza tu sporo przepisow (prototyp moich to chyba ten na kakaowe plus jakas kombinacja z Nigella ale glowy nie daje ;) ) montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=45 Wczoraj do jednych dodalam sliwek z kompotu ( domowego z fruktoza) i tez byly Ok, ale czesc zrobilam wytrawnych i dzieci stwierdzily ze to najpyszniejsze na swiecie ;-P Rzeczywiscie b.dobre byly choc z rozpedu nawrzucalam skladnikow kilka :-> Odpowiedz Link
yadrall Re: Wholemeal mufiny 21.03.09, 13:04 Dzieki sliczne!!! Tylko gdzie ja dostane (poza polskim sklepem,ktory jest daleko) maslanke??? Chyba zrobie z tego pierwszego przepisu z jogurtem. Dzieki sliczne!!! Odpowiedz Link
moncik32 Re: Wholemeal mufiny 21.03.09, 13:53 maslanka to buttermilk w kazdym supermarkecie mozna kupic. smacznego Odpowiedz Link
yadrall Re: Wholemeal mufiny 22.03.09, 16:56 Betaeta-cos spieprzylam z tymi muffinami... Dalam wszystko wg przepisu,ale tych skladnikow plynnych bylo tak malo,ze nie szlo wymieszac. Wiec juz w czasie mieszania dodalam wiecej mleka. Masa nadal byla strasznie gesta,ale choc nie bylo suchego proszku... Troche urosly,ale ogolnie to straszny zakalec wyszedl... a tak bardzo sie przykleil ten papier z foremek do ciastek,ze nie ma zadnego sposobu by go odkleic,a do tego ciastka kluchowate w srodku... Co ja zrobilam zle??? Ps.jogurt to byl naturalny Grecki-moze tu byl blad??? Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Wholemeal mufiny 22.03.09, 20:32 Jako maniaczka muffinkowa (czy na slodko czy na ostro) dorzuce rade od siebie - moja zasada nr 1: skladnikow mokrych musi byc tyle co skladnikow suchych, ja zwykle daje po 300g suchego i 300ml mokrego na blache 12muffinkowa. Niestety, gdy nie dajesz nic tluszczu jest problem z odklejeniem od papierkow lub nawet od blachy. Wiem, ze to nie zgodne z mm, ale tluszcz pomoze w odchodzeniu ciastek od formy. Jesli chcesz dac go jak najmniej, to zrezygnuj z papierowych foremek. Mozesz minimalnie posmarowac blaszke tluszczem a po upieczeniu trzeba drewnianym patyczkiem odciac je od blaszki. Odpowiedz Link
golfstrom Re: Wholemeal mufiny 22.03.09, 20:47 Jako maniaczka mm ;) nie dodawałabym jednak tłuszczu. Kiedy piekłam wg swojego przepisu (patrz wyżej) i stosowałam papierki to też mi się cholery nie chciały odklejać. Zrezygnowałam z papierków i po prostu piekę w blaszce non-stick. I rzeczywiście nie przywierają. Ja mam składników mokrych tak plus minus połowę mniej niż suchych. Owszem, czasem ciężko się miesza, ale chyba tak ma być. Dorzucam jeszcze owoce - suszone śliwki albo borówki. Zrobiłam kiedyś z malinami, ale sama ich nie jadlam, bo wyjechalam, wiec nie wiem, jakei byly - m mowi, ze byly OK, ale jakos bez owacji. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Wholemeal mufiny 22.03.09, 20:42 yadrall a jak dlugo je mieszalas? Bo muffiny to tylko tak szybko zeby tylko sie skladniki polaczyly. I piekarnik musi byc goracy przy wstawianiu. ja pieke w 200st z termoobiegiem. Wtedy ladnie wyrastaja i pekaja tak ladnie :). Czasem ciasto jest geste, czasem rzadsze ale wychodza bezproblemowo. I i druga podstawowa zasada- skladniki mokre z mokrymi, suche z sucymi i dopiero pozniej laczysz. Tak robilas? W zasadzie przy spelnieniu ww warunkow nie ma takiej opcji zeby nie wyszly. Ludzie rozni mowia ze wychodza nawet po spieprzeniu na rozne sposoby ;) Mi zdazalo sie troche mokrych albo suchych na dokladke wpojedynczo dokladac gdy sie okazywalo ze za geste np bo ja wg przepisu `na oko` zawsze ;) Ale wychodzily. A papilotki po wystygnieciu powinny sie dac usunac. Trudniej z tym kiedy tluszczu sie doda za malo albo wcale Dlatego ja te dietetyczne wole w takich silikonowych foremkach piec bo wtedy latwo wychodza i z papierkow nie trzeba opierac ;) Odpowiedz Link
yadrall Re: Wholemeal mufiny 22.03.09, 21:27 Ja nie stosuje diety MM,ale cukrzycowa (nietolerancja glukozy z cukrzyca w rodzinie),wiec tluszczu moge dodac :) Ma to byc stopione maslo??? W jakiej ilosci??? Bo sam przepis jest ok,choc troche slabo wyrosly,ale sa zjadliwe,choc czasem sie zje z papierkiem :) Poza tym z racji diety to wszystko co jest choc troche slodkie jest PYSZNE!!! Mieszalam tak jak sie nalezy-suche z suchym, mokre z mokrym,a potem krotko,ale te suche nadal byly suche!!! Dopiero jak dolalam mleka to sie udalo wymieszac... Czy mozecie podac jeszcze jakies mozliwosci waricaji z mufinkami- moze takie cytrynowe z makiem,ale tez z fruktoza i ciemna maka. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Wholemeal mufiny 23.03.09, 09:46 Pierwsze koty za ploty, nie przejmuj sie, musza wyjsc:) Jesli nie zalezy Ci na wersji mm, to szalej do woli ze skladnikami, co Ci do glowy przyjdzie i co tam masz w lodowce akurat pod reka. Jeszcze sie nie zdarzylo, ze mi nie wyszly. Moje wariacje z ostatniego pieczenia - jablko w kostke lub ananas plus starta duza marchew oraz mixed spice. Inna opcja 3 lyzki maku i starta skorka z cytryny plus platki owsiane. Borowki i jablko badz gruszka pociete w kostke. W sumie owocow tak 2-3 garsci. Co do mokrego - mleko, maslanka, kefir, jogurt. Czasem daje 1-2 jajka, czasem tylko bialko. Do tego 2-3 lyzki oleju, jaki lubisz. Oliwa bywa zbyt aromatyczna, ale czasem daje oliwe:) Skladniki suche - maki ciemne, platki owsiane, otreby, zarodki, slonecznik, dynia. Gdy nie mam ciemnej, moze byc biala. Czasem sypne proszek lub sode czasem nie.Fruktoza czy cukier, czesto zapominam w ogole poslodzic:))) Lub miod do mokrych skladnikow - ok. lyzki. Ostatnio robie z corka i tu czasem jest szaenstwo na maxa, odwroce sie po cos a tu cos ekstra juz w misce laduje. Swietnie jej idzie mieszanie:) Probuj i ciesz sie efektem:) PS A nie na slodko - kozi ser, ser zolty, kukurydza, szczypiorek, papryka swieza, mnostwo roznych ziol-tu szczegolnie tymianek, maka kukurydziana plus maka biala, maslanka, mleko, jajko. Do tego tzatziki jako dip mniammmmmmmm Odpowiedz Link
mama5plus Re: Wholemeal mufiny 22.03.09, 22:52 > z papierkow nie trzeba opierac oBierac rzecz jasna :-} Odpowiedz Link
yadrall Re: Wholemeal mufiny 24.03.09, 17:53 A jaka konsystencje powinno byc ciasto na muffinki??? Bo to moje bylo geste,bardzo geste-tak,ze nie szlo tego mieszac,a raczej wymagalo zagniatania. A jak jest u Was??? Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Wholemeal mufiny 24.03.09, 18:00 Luzna masa, typu ciapa, cos jak budyn. Moja rada - mokrego tyle co suchego. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Wholemeal mufiny 24.03.09, 18:06 Aha i pieke ok 45 minut w 180st. Sa lekko wilgotne w srodku i to jest ich urok:) Odpowiedz Link