igooska 30.04.09, 14:22 Czy istnieje jakaś inna nazwa biseptolu czy to jest międzynarodową?Albo czy w Uk wystepuje lek Bactrim? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gypsi Re: Biseptol-nazwa 30.04.09, 14:43 Biseptol/Bactrim to nazwy markowe co-trimoxazole (polaczenie trimethoprim + sulfamethoxazole), ktorego sie tutaj prawie w ogole nie stosuje. Zamiast tego stosuje sie sam Trimethoprim, jednynie na infekcje drog moczowych. Odpowiedz Link
igooska Re: Biseptol-nazwa 30.04.09, 14:53 Młodszy syn miał reakcje alergiczna po podaniu bactrimu,i zapisując go do przychodni wpisałam to.I tak mnie naszło dzisiaj w nocy:)czy w razie czego będą wiedzieć o co chodzi. Odpowiedz Link
gypsi Re: Biseptol-nazwa 30.04.09, 15:28 Przy okazji zmien na Septrin, wtedy beda wiedzieli o co chodzi. ALe dzieciom i tak juz od ladnych paru lat nie zapisuja. Odpowiedz Link
basiak36 Re: Biseptol-nazwa 30.04.09, 18:48 Mojej coreczce podczas wizyty w Polsce zapisali Bactrim, tutaj w UK po powrocie GP kazal od razu odstawic i podal zwykly antybiotyk. Odpowiedz Link
murasaki33 Gypsi - pytanko 30.04.09, 21:37 takie przy okazji, co jest z tym bacrtimem zlego? Bo w PL to dosc popularne, moja cora miala to zaordynowane w czasie kaszlu w PL, ale nie podawalam, bo mialam do kompletu jeszcze 4 inne wynalazki, w sumie 5 "syropkow" na niegroznie wygladajacy kaszel:( Odpowiedz Link
igooska Re: Gypsi - pytanko 30.04.09, 22:35 Nie wiem co na to Gypsi ale coś mi sie kiedyś obiło o uszy o szkodliwości biseptolu jako takiego.Sam bactrim nasza lekarka przepisała w ostateczności dla starszego po prawie 2 m-cznej gorączce.W szpitalu w pl żadnych obiekcji nie mieli i młodemu tak o przepisali -okazał sie uczulony.No i chyba to nie antybiotyk tylko coś na bakterie,przeciwzapalne chyba -mogę się mylić:) Odpowiedz Link
gypsi Re: Gypsi - pytanko 01.05.09, 15:54 Zlego nic nie ma, ale moze byc. Boja sie tego, zwlaszcza zespoly S-J i Lyella, zwlaszcza u dzieci: pl.wikipedia.org/wiki/Rumie%C5%84_wielopostaciowy Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Gypsi - pytanko 01.05.09, 16:17 hmmmm to po co takie cholerstwo podawac dzieciom? Rozumiem, ze gdy pomocnosc tego leku jest wysoka, to warto dac, ale w jakich okolicznosciach sie go tak naprawde powinno podawac? Moja cora miala lekki kaszel w ciagu dni i mocny w nocy, wrecz ja budzil.Lekarz zapisal ww bactrim, eurespal i actifed i clemastinum, hydrokortizonum. Razem z mezem bylismy w szoku po wyjsciu od lekarza. Z uwaga, ze nic niepokojacego w piersiach nie slychac, ani oskrzela ani pluca. Tak z czystej ciekawosci pytam, wiem, ze nie Ty leczylas moja corke, ale znasz sie na tych lekach, czy to wszysko bylo konieczne, po co tyle tego? Odpowiedz Link
gypsi Re: Gypsi - pytanko 01.05.09, 16:49 "Bo matka z gabinetu od pediatry musi wyjsc z recepta, chocby na witaminy". To nie zart - slyszalam to od wielu pediatrow polskich. Eurespal i Clemastin czesciowo sie dubluja, nie wiem co to Actifed, Bactrim jako antybiotyk, a Hydrokortyzon w masci czy tabletkach byl? Pol apteki... A tu, jesli antybiotyk, to zero syropow. Co najwyzej inhalacje z pary. Chyba to wole, niz to polskie przemdykalizowanie. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Gypsi - pytanko 01.05.09, 16:59 No my po prostu stalismy jak glupki z ta recepta w rece. Te wszystkie medykamenty byly w plynie, fuuuuj. Zeby chociaz byla rzeczywiscie mocno chora, to bym zrozumiala. Tez wole tutejsze podejscie do sprawy. Milego dlugiego weekendu! Odpowiedz Link