Dodaj do ulubionych

H 12 na 10

25.07.08, 12:00
Witam,
nie do końca potrafię rozszyfrować odpowiedź I Cing na moje pytanie dotyczące
przyjacielskiej znajomości. Obecnie przyjaciel ma problemy, jakoś ta znajomość
przeżywa czas cofnięcia, stagnacji. Zapytałam, jaką postawę powinnam zająć
wobec mego znajomego.
Odpowiedź to H 12 ze zmienną I i II linią.
Czy to znaczy, że mam się od niego odsunąć? Czy jednak zachowywać się z
dystansem, czy może wyrozumiale?

pozdrawiam
Off
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: H 12 na 10 27.07.08, 15:00
      No, już same nazwy heksagramów odpowiadają wprost na twoje pytanie.
      Teraz jest czas wycofywania się, czyli nie ingerowania w zanik znajomości, pozwolenie jej być słabszą. Przemiana wiedzie ku aktywności, pewnie twojej. jeśli jednak zrobisz to zbyt prędko i nerwowo tygrys może ugryźć, tj. możesz przekonać się, że 12 ma swoje przyczyny i aktywność jest albo zbyt przedwczesna, albo zbyt nienaturalna, albo spóźniona, albo wymagająca wiele energii własnej i przełamania lodów.
      czy to jest rada jak postąpić? te heksy dają świadomość takich a nie innych emocji między wami, które prędzej czy później się rozładują. nie mówią jednak o rzeczywistych skutkach przemiany, bo o to nie pytałaś.
      pozdro
      ES
      • vie_prive2 Re: H 12 na 10 27.07.08, 16:28
        Dziękuję za wskazówkę.
        Można w uproszczeniu więc powiedzieć, że rzeczywiście na razie to okres może nie
        aż zaniku (obu stronom zależy na znajomości), ale nie rozwijania jej
        (zacieśniania może nawet), takiego wycofania się, osłabienia. I z aktywnością
        nie należy się spieszyć.
        I tu jeszcze mam pytanie.
        Rozumiem, że jeśli zadaję tego typu pytanie, o postawę, to w istocie dostaję
        odpowiedź dotyczącą obrazu tego jak jest i co może być z takiej postawy, ale też
        nieco to subiektywne, bo raczej dotyczy swoich możliwości, moich emocji?

O rzeczywiste skutki jakoś po prostu nie chcę pytać. Może nie do końca chcę
        zaglądać w przyszłość.
        Nie można też chyba zaliczyć do odpowiedzi na takie pytanie ostatniego mego
        losowania. Zrobiłam eksperyment i po prostu wylosowałam heksagram, nie pytając o
        nic konkretnego, na zasadzie, powiedz mi księgo, co chcesz powiedzieć. Wyszedł
        heksagram 8 z IV linia zmienną, czyli zmienia się na 45.

Zastanawiam się, czy w wypadku gdy nie pytam o nic konkretnego, to I Cing da mi
        jakąś radę, odpowie na pytanie, które tkwi gdzieś w mej podświadomości, a może
        odbije pragnienia tylko?

pozdrawiam
        Off
        • lolyta Re: H 12 na 10 28.07.08, 01:07
          > Zastanawiam się, czy w wypadku gdy nie pytam o nic konkretnego, to I Cing da mi
          > jakąś radę, odpowie na pytanie, które tkwi gdzieś w mej podświadomości, a może
          > odbije pragnienia tylko?

kilkakrotnie widzialam cos takeigo: osoby, ktore stawialy (albo im stawiano) I
          Ching po raz pierwszy w zyciu, jesli robily to z ciekawosci, na odpowiedz ksiegi
          reagowaly niemal zawsze tak samo: "Zdumeiwajace, nei bardzo temu wierzylem, wiec
          na wszeli wypadek zadalem pytanie o taka srednio wazna dla mnei sprawe, a tu
          odpowiedz dostalem na zupelnei inne pytanie, ktore mnie dreczy od paru
          tygodni/miesiecy".
          • transwizje Re: H 12 na 10 28.07.08, 11:23
            Jung w swojej pracy z pacjentem używał i-cing w ten sposób, że nie tłumacząc niczego na początku terapii kazał mu rzucić 6 razy monetami, wynik zapisywał sobie, po czym w trakcie psychoanalizy dochodził do konkluzji na bazie także Księgi odnośnie stanu psychicznego i problemów pacjenta.
            robiłam to czasem z klientami tarota. Rzucali monety na początku seansu, bez zadawania pytania, zapisywałam wynik, i okazywał się zawsze zbieżny z odpowiedziami kart w sposób sumujący wszystko, co wyszło podczas seansu.
            kiedy ja rzucam sobie niekiedy bez pytania przeważnie wychodzą mi najbliższe wydarzenia.
            pozdro
            ES
            • vie_prive2 Re: H 12 na 10 29.07.08, 15:00
              Zobaczymy, co oznacza mój wylosowany na ślepo heksagram.
              Sama jestem ciekawa.
              Dziękuję za odpowiedzi w temacie.
              • jasnygrom Re: H 12 na 10 29.07.09, 22:23
                :)
                vie_prive2 pisała:
                Zobaczymy, co oznacza mój wylosowany na ślepo heksagram. (...)
                --------
                No i...? Czy 08/45 nawiązywał do pytania, na które padło 12/10 (jaką postawę
                powinnam zająć wobec mego znajomego)?

ciekawe wniosków pozdro :) ryx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka