Dodaj do ulubionych

Dziwne posiłki

12.05.11, 20:35
Wpadł do mnie rano kolega a ja jadłem jedno z moich ulubionych śniadań - bagietka z oliwkami. Ale mi się dostało... Że głupie, ekstrawaganckie, niezdrowe... A co ja mogę, skoro to bardzo lubię? A jakie są wasze dziwne posiłki?
Obserwuj wątek
    • Gość: mw Re: Dziwne posiłki IP: *.146.50.182.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.05.11, 21:06
      słodki rogalik ( taki maślany) z serkiem chrzanowym i pomidorem:) w pracy niezmiennie wzbudza o zdziwienie.......
    • maitresse.d.un.francais Re: Dziwne posiłki 13.05.11, 16:03
      Bagietka z oliwkami? Banał.

Zagryzam rolmopsa ciachem. ;-) Albo robię kanapki z wędliną i musztardą, gdzie wędlina jest pretekstem do zeżarcia morza musztardy. ;-)
      • aaricia_szalona Re: Dziwne posiłki 13.05.11, 16:23
        A ja wczoraj, z braku jogurtu, wrzuciłam muesli truskawkowe do chłodnika sokólskiego. Baaaardzo to było dobre.
        • bypek Re: Dziwne posiłki 13.05.11, 17:39
          Całkiem niedawno temu zażerałam się kanapkami z żółtym serem i cytryną. Niekiedy przegryzałam je kanapkami z szynką i marchewką. Nie powiem, żeby ludzie patrzyli na mnie jak na normalną istotę.
          • sokolasty Re: Dziwne posiłki 02.06.11, 22:48
            Kiedyś zrobiłem sobie spaghetti z olejem rzepakowym i Marynatą Staropolską z Kamisu. Nawet niezłe. Dzień później machnąłem kaszę jęczmienną z Vegetą. Ledwo szło zjeść.
      • Gość: Fidel Re: Dziwne posiłki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.11, 16:02
        Musztarda - mniam. na początku lat 80' w pace od wujka z "hameryki" było masło orzechowe. jak dostałem z tym kanapkę to byłem przeszczęśliwy - do momentu kiedy się okazało, że to tylko wygląda jak musztarda :)). Z innej bajki - czekolada zagryzana słonymi (koniecznie) paluszkami. Razowy chleb (nie musi być świeży) do rosołu.
        • Gość: judka Re: Dziwne posiłki IP: *.sta.asta-net.com.pl 16.04.12, 20:35
          Myślałam,że tylko ja zażeram się słonymi paluszkami i czekoladą na raz. Ludzie się patrzą na mnie jak na wariatkę:) to mój ulubiony przysmak :)
    • armaiti1 Re: Dziwne posiłki 13.05.11, 17:58
      A ja bardzo lubię kiszoną kapustę ze śmietaną i cukrem (tradycja wyniesiona z domu rodzinnego). Mniamm...
    • mumia_ramzesa Re: Dziwne posiłki 13.05.11, 20:15
      Chleb wilenski z majonezem.
      Chleb z dzemem truskawkowym, serem zoltym i ogorkiem - wynalazek na wyjezdzie, na ktorym dostalismy 5-kg puche (wojskowa) dzemu truskawkowego i meczylismy go na wiele sposobow.
    • Gość: wpadam tu czasami Re: Dziwne posiłki IP: *.dsi-sieci.pl 13.05.11, 20:16
      Mnie, niezmiennie od kilku już lat, zadziwia umiłowanie mojego męża do rosołu z naleśnikami zamiast makaronu.
      Zaś moja ciotka uwielbia posłodzone pomidory na kanapce.

A ja lubię od czasu do czasu kanapki cieniutko posmarowane przecierem pomidorowym, z pokrojoną cebulką lub plasterkami czosnku :)
      • Gość: ania Re: Dziwne posiłki IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.11, 20:56
        Ja niegdyś lubiłam kanapki z truskawkami :) Ale to było za czasów, kiedy truskawki były słodkie...
        A kiszona kapusta z cukrem i śmietaną (tudzież cebulką) u mnie bardzo często gości na stole w roli surówki (też wyniesione z domu rodzinnego).
    • znana.jako.ggigus zurek 14.05.11, 00:52
      - mieszkam za granica.
      Kiedy robie zakwas, wacham go 100 razy dziennie, co za zapach!! domagam sie perfum w kolorze zakwasu, a wspollokatorzy maja dziwne miny. Kiedy przychodza goscie, usuwam zakwas, bo ma wyglad nie ten. I ta szara piana, taka rozkosznie pachnaca, ale dla niezurkowca to co innego.
      Raz przyszlam do pracy z zurkiem, ale ludzie mieli miny.
      Tak sobie dzis pomyslalam - zurek jest szary, jak bylo zycie w socjalizmie.
      co oczywiscie jest komplementem dla zurku.
      Kwas sie, kochany, kwas, w niedziele chce cie zjesc.
      • hugo43 Re: zurek 14.05.11, 16:08
        ja lubie placki ziemniaczane z dzemem.
        • madziula201 Re: zurek 27.05.11, 16:53
          Tak samo ,placki ziemniaczane z dzemem .Mniam
    • zwierze_futerkowe Re: Dziwne posiłki 17.05.11, 03:10
      Bułka z musztardą (lub majonezem) i niczym więcej.
      Zimne kopytka ze śmietaną. Ale muszą być koniecznie domowe.
      • Gość: Dż Re: Dziwne posiłki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.11, 09:59
        nie ma nic lepszego na świecie od ŚWIEŻEJ , chrupiącej bułki z żółtym serem Gouda
        pod spód sera lekkie muśnięcie majonezu kieleckiego , listek sałaty
        a na ser szczypta soli.( czasem na wierzch pomidorek, PRAWDZIWY!)
        - zabierajcie mi wszelkie kremówy i delicje...
        buła zesrem!
        uwielbiam!
    • gupia_rzona Re: Dziwne posiłki 17.05.11, 12:15
      dla mnie nie dziwne i żadna w zasadzie ekstrawagancja, ale moją rodzinę zawsze dziwiło: wszystko na sucho. Makaron, ryż, ziemniaki. Żadnych sosów broń Boże. Makaron również na surowo bądź zaraz po wrzuceniu do wody taki tyciunio bardziej miękki :) zanim się ugotuje wyżeram półsurowy z gara :)
      kanapki z żółtym serem i dżemen truskawkowym gdzieś tu już opisywała.
      Gotowany makaron z zupki chińskiej (koniecznie vifona) odsączony, do tego puszka czerwonej fasoli. Z tą zalewą. Koooocham.
      I zrobiłam się głodna
      • znana.jako.ggigus polsurowe frytki 17.05.11, 22:55
        jak jeszcze mialam garnek do smazenia. jakie to pyszne jest, takie przezroczyste, miekkie frytki, ociekajace olejem
        • xemxija Re: polsurowe frytki 18.05.11, 10:06
          W mlodosci smazylam placki ziemniaczane (ziemniaki utarte wedlug sztuki, cebulka, jajko, sol i pieprz jak na normalne placki) w formie jednej szarej smakowitej masy na patelni, i zjadalam ja razem z olejem pozostalym po smazeniu:)
          • Gość: nienaukowo majonez! IP: *.codetel.net.do 19.05.11, 04:49
            majonez ze sloika, wyjadam paluchami.
            majonez jem ze wszystkim zreszta, kanapki, mieso, ziemniaki.
            ulubiona przekaska jest jednakowoz cebula najpierw "maczana" w soli a potem w majonezie. lekka reka moge zjesc tak cala cebule.
            pozeram sloik majonezu tygodniowo, mniej wiecej od 10 lat.
            jestem szczupla. jak dotad :)
            • kicior99 Re: majonez! 26.05.11, 08:19
              ja się za granicą nauczyłem jeść frytki z majonezem (w Belgii). I takie mi smakują najbardziej.
              • Gość: kemot97 Re: majonez! IP: 195.224.9.* 27.05.11, 12:14
                frytki z majonezem sa chyba popularne wszedzie. Ja bedac w UK nie moge patrzec na herbate z mlekiem, natomiast patrza na mnie z obrzydzneiem kiedy pije herbate z cytryna. Chinczycy i hindusi jedza jablka posypane sola :)
                • gupia_rzona Re: majonez! 27.05.11, 12:27
                  w dzieciństwie jadałam młode papierówki z solą :) bardzo lubiłam. Teraz nie jadam, ale teraz też takich papierówek jak te 20 lat temu nie ma.
                  • majowamargot Re: majonez! 27.05.11, 16:34
                    o, za papierówkami twardymi, soczystymi i przepysznymi ja też tęsknię bo takich już nigdzie nie ma (albo ja nie mogę znaleźć),

frytki z majonezem to nie dla mnie

uwielbiam placki ziemniaczane z cukrem (co niektórych bardzo dziwi)

ostatnio często kupuję krówki czekoladowe (paczka 20dkg), które bardzo mi przypominają wyrób szkolny tzn. czekoladopodobny na ZPT i taką paczuszkę potrafię zjeść za jednym posiedzeniem (chyba z sentymentu)

A do Kiciora - czasem odwiedzam Twoją Wyspę -bardzo fajnie piszesz:-)
                    • misiania Re: majonez! 27.05.11, 20:47
                      Majowa Margot, jeśli gdzieś trafisz na jabłka odmiany Biała Nalew to spróbuj - to rodzaj papierówki, ale lekko odmienny w smaku - może to to, czego szukasz? BN rosła u mojej babci, owocowała co dwa lata, mogłam tych jabłek pożreć tyle, że ledwo chodziłam, albo i więcej. jadłam jak odkurzacz tak niedojrzałe, kwaśnawe, jak i bardzo dojrzałe - słodkie i soczyste w sposób, którego nie ma żadne sklepowe jabłko teraz.
                      • majowamargot papierówki 28.05.11, 13:37
                        Dzięki Misiania, będę polować na tę odmianę, dla mnie to jedno z najmilszych wakacyjnych wspomnień, przebywając na wakacjach u dziadków "zapychałam"się papierówkami -twardymi i soczystymi, nie przepadałam za bardzo dojrzałymi bo były zdecydowanie za miękkie

ale pochłaniałam je w podobny do Twojego sposób -do granic możliwości:-)
                        • kicior99 Re: papierówki 28.05.11, 16:43
                          dzięki :)
                          A co do jabłek - cierpię na nieuleczalny rodzaj jabłkozy :( Chyba, że będą ugotowane z kompotu.
    • madziula201 Re: Dziwne posiłki 27.05.11, 16:54
      Kolezanka jada jajecznice z syropem klonowym.
      • czan-dra Re: Dziwne posiłki 27.05.11, 18:16
        Rosół z makaronem i ziemniakami, pycha.
        • Gość: mała mi Re: Dziwne posiłki IP: *.icpnet.pl 28.05.11, 11:21
          a ja kocham jeść gulasz z ryżem i z pokrojonymi bananami. w ogóle uwielbiam łączyć banany z ryżem i polane jakimś sosem mięsnym<pychotaaaa>;P
          • jot6 Re: Dziwne posiłki 28.05.11, 14:18
            [b]w dzieciństwie: ogórki (typu węże,innych jeszcze poza gruntowymi nie było, maczane w świeżym lejącym się miodzie,ojciec miał kilka uli i można też było wyjadać miód jeszcze z plastrów,z wosku odrobinami...chleb posmarowany smalcem i posypany cukrem...
    • yoma Re: Dziwne posiłki 02.06.11, 15:44
      Wyjadam serek homogenizowany waniliowy parówką.
    • Gość: Madzik Re: Dziwne posiłki IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.11, 21:27
      Ja podobnie...
      -bardzo lubię jeść drobiową parówkę (drobimex) maczaną w jogurcie naturalnym (zott).. super smak, a mąż na mnie dziwnie patrzy ;))

-z dzieciństwa mi zostało i jak nie wiem, co zjeść to właśnie to jem: do miseczki nakładam prawie całe opakowanie jogurtu naturalnego (zott, innego nie lubię, bo tylko ten przypomina smak prawdziwej gęstej śmietany; jako dziecko używałam śmietany gęstej), solę, a następnie rwę na kawałki bułkę (w gorszej wersji chleb)... Mieszam to razem.. wygląda może niezbyt ciekawie, ale jest pyszne ;) - mąż też się dziwnie na to patrzy..

-ktoś pisał, że lubi placki ziemniaczane z cukrem: dla mnie to normalnie.. placki ziemniaczane (take zwykłe, bez żadnego jakiegoś mięsnego nadzienia czy cos) istnieją tylko z cukrem.. nie wyobrażam sobie jeść z czymś innym

-kanapka z żółtym serem i pomidorem: zawsze myślałam, że to normalne, ale w jakimś serialu (Klan?) bohater jadł taką kanapkę, a jego żona dziwiła się co on wyprawia i czy się dobrze czuje.. więc już nie wiem czy to jest takie dziwne?

-kanapka z białym twarożkiem (lub białym gładkim, takim do smarowania serem), plastrami ogórka kiszonego (produkcja-mamusia ;p) posypanego kminkiem z młynka: pycha ;) (ale nikogo nie spotkałam, kto by tak jadł)

-jako dziecko pożerałam niezliczone ilości kanapek z masłem i solą lub masłem i dużą ilością musztardy (ale lekarz zaniepokojonej mamie powiedział, że jak chcę tak jeść, to ma się nie przejmować, nic mi nie będzie); ale ja w ogóle jako dziecko mało co lubiłam jeść..
      • tomelanka Re: Dziwne posiłki 11.08.11, 22:49
        ee, jak placki ziemniaczane to z cukrem i smietana-co mnie dziwi, ze niektorych to dziwi-jak mozna placki jesc inaczej
        a kanapki z serem i pomidorem mialam dzis na kolacje-dla mnie to tez normalka :D i nie widze w tym nic dziwnego :D
    • Gość: gość Re: Dziwne posiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 11:20
      Obrzydzenie o wszystkich budzi t, że jem kanapki z dżemem i musztardą.
    • maitresse.d.un.francais Re: Dziwne posiłki 17.04.12, 17:42
      A ło co chodzi? Co jest nieekstrawaganckie? Buła z salcesonem? I pewnie śmiesz na obiad nie jeść schabowego z kapuchą?

Smacznego, kiciorze!
    • mnop2 Re: Dziwne posiłki 19.04.12, 00:00
      Sząpą na śniadanie. Bąbelki :)
    • piegucha Re: Dziwne posiłki 19.04.12, 20:53

Ktos juz wspominal, ze lubi wszystko na sucho:) Ja tez tak mam,wszelkie pierogi, kluski, kopytka bez sosu! Zawsze na stolowce studenckiej prosilam o kompot zamiast sosu.
      A z drugiej strony lubie tez wszystko przypalone, tak na czarny wegiel. Jak cos mi nie smakuje, jak np.mielone czy watrobka, to z duzo iloscia wegla da sie zjesc:P
      A jak bylam mala to kiedys zezarlam monete 2zl :P
      • Gość: eem Re: Dziwne posiłki IP: *.toya.net.pl 20.04.12, 00:54
        Świeży chlebek z masłem, posypany cukrem. Wysuszony na wiór żółty ser (sam)
        • mariola233 Re: Dziwne posiłki 21.04.12, 09:51
          galarete (zimne nóżki)z gotowanymi ziemniakami ,gołąbki ze smietana
      • panidemonka Re: Dziwne posiłki 21.04.12, 12:43
        piegucha napisała:

Przypaloną?
        > Ktos juz wspominal, ze lubi wszystko na sucho:) Ja tez tak mam,wszelkie pierogi
        > , kluski, kopytka bez sosu! Zawsze na stolowce studenckiej prosilam o kompot za
        > miast sosu.
        > A z drugiej strony lubie tez wszystko przypalone, tak na czarny wegiel. Jak cos
        > mi nie smakuje, jak np.mielone czy watrobka, to z duzo iloscia wegla da sie zj
        > esc:P
        > A jak bylam mala to kiedys zezarlam monete 2zl :P
        • Gość: :) Re: Dziwne posiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 20:56
          bułka albo najlepiej bagietka z oliwą.
          chociaz u nas dobrej oliwy w sklepach brak ,zwyczaj srodziemnomorski ale budzi zdziwienie,
    • zuwka Re: Dziwne posiłki 23.04.12, 14:58
      kocham czerstwy chleb. Albo taki już całkiem suchy, aż w zębach trzeszczy
      • Gość: matkoicórko Re: Dziwne posiłki IP: *.deblin.vectranet.pl 23.04.12, 19:09
        ziemniaki purre z kubka knora ze śledziem w śmietanie
        • ewosia Re: Dziwne posiłki 24.04.12, 23:06
          tatar wołowy z serkiem wiejskim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka