drzejms-buond 14.12.11, 16:55 wiadomo! 12potraw to podstawa udanej wigilii. 1chleb 2maslo 3ser 4herbata 5cukier..co by tu jeszcze...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
184l Re: 12 potraw 14.12.11, 17:51 7.wodka czysta 8.wodka czysta wyborowa 9.wodka Chopin. 10. wodka Soplica 11.jarzebiowka12.zagryzek BRAK Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 Re: 12 potraw 15.12.11, 17:37 skoro chleb i masło to osobne potrawy to może herbatę rozbić na wodę i torebkę ze sznurkiem? jak szaleć to szaleć, może ogórki konserwowe, albo nawet bardziej wigilijnie pieczarki marynowane ;P Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: 12 potraw 15.12.11, 21:48 Ja ze wsi, wiec mam pytanie: A kielbasa wyborcza tez moze byc? Bo niedawno znalazl ja dwa peta u powaly wisiec - podsuszyly sie jak sie patrzy - to ja pomyslal - nim mi ona stwardnieje do reszty - to mozebym jo tak na te wigilie spalaszowal? Jako zagryche pod wodkie? Nie chce plebana spytywac, bo mi polowe zezre. Pozdrowienia przedswiateczne! Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: 12 potraw 16.12.11, 02:07 ma być postnie! Zastanawiam się czy majonez jest postny. Bo źe wino,to wiadomo ! A sianko pod obrusem liczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: 12 potraw 16.12.11, 05:43 mnop2 napisała: > 1 mandarynka - nasze staropolskie danie No a o narodowej potrawie Piastolandczykow - sushi - to zapomnielista?! W koncu je to postne, z rybo - no i takie polskie! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: 12 potraw 16.12.11, 05:56 Rada Naukowa fundacji Popierania Ekspansji Nauki I Sztuki (PENIS), przy Kole Gospodyn Wiejskich nr 24 – po wnikliwym przestudiowaniu wynikow dyskusji na temat ilosci potraw na wigilijnym stole Polaka, wnosi jednoglosnie petycje o zrewidowanie wytycznych o ilosci potraw, jakie powinny znalezc sie na stole w dniu wigilii. Liczba 12 wywodzi sie z czasow, kiedy kobieta – jako tradycyjnie wyzyskiwana przez swych meskich partnerow gospodyni domowa – z piesnia na ustach (czesto rewolucyjna), przygowowywala te potrawy. W dobie pelnej emancypacji, a takze progresywnego rozwoju Piastolandu, czas byloby uszczesliwic matke Polke – przynajmniej w kwestii przygotowan wigilijnych. Tak wiec postulujemy – ilosc potraw na wigilijnym stole zwiekszyc do 30. Tym sposobem uszczesliwimy nie tylko gospdynie domu, ale i uczcimy 30 rocznice Stanu Wojennego – iskry – z ktorej rozgorzal plomien! Za Rade Naukowa: Mgr. Zbilut Flacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bosc Re: 12 potraw IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.11, 22:11 i to jest sluszna koncepcja Odpowiedz Link Zgłoś