Dodaj do ulubionych

REGIONALIZMY WAZNA RZECZ

• Gość: nie stąd jestem Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:02
      w Białej Podlaskiej mówią wiszczec, wisk (krzyczec), piokłam ciasto (mam
      ochotę zapytac w jakim piocu), w Bieszczadach na piekarnik mówią bradrura
    • einslive wymyslone przez babcie.. :/ 19.10.05, 03:23
      Moja babcia z Wielkopolski mowi: biedro i kamory (czyli biodro i komary)..
      raaaaany...
    • lilarose Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ 19.10.05, 10:42
      N Podlasiu, Suwalszczyźnie i Mazurach - słynne "dla" - powiedz dla mamy, dać
      dla jego po mordzie itp.
      Na Podlasiu tekże:
      pozawczoraj - przedwczoraj
      wyjść na podwórek

Koleżanka znajomego pochodząca z dawnego kieleckiego mówiła: wykąPĘ się,
      oskroBĘ marchewkę, nakoPĘ ziemniaków z ogródka itp. Twierdziła, że u nich
      wszyscy tak mówia, nawet nauczyciele w szkole.

brat/siostra cioteczna - na mazowszu i podlasiu
      kuzyn/kuzynka - na pomorzu

Jo, jo - Toruń i okolice
      Ja (zamiast tak) - na śląsku
      ciepnąć - rzucić (śląskie)

Napiwszy się, a? I najadłszy, wyspałszy, panie dziejku - rodzina kolegi
      pochodząca spod Lwowa
      • Gość: dff Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:59
        moja babcia, która całe życie mieszkała na podlasiu, mówi czasem 'chodzi'
        zamiast 'chodź'. nieźle sie uśmiałem jak kiedyś w liceum na polskim polonistka
        powiedziała, że w średniowieczu funkcjonowała właśnie taka forma wołacza :D nie
        wiedziałem po prostu że babcia jest aż tak stara ;)
    • dialektolog Zgęziały 23.12.05, 13:01
      Zgęziały okazuje się pełnoprawnym regionalizmem wielkopolskim:
      slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=6795
    • Gość: joss Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:06

w małopolsce mówi się "oglądnać" zamiast obejrzeć lub oglądać (co mnie
      zawsze dziwi) i gumka jest do mazania a w woj. lubelskim - do ścierania , a
      mazać to przecież znaczy coś rozmazywać od mazi (maź) lub pisać więc dlaczego
      ta gumka jest do mazania???
      • dialektolog Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ 29.12.05, 10:01
        Gość portalu: joss napisał(a):

>
        > w małopolsce mówi się "oglądnać" zamiast obejrzeć lub oglądać (co mnie
        > zawsze dziwi) i gumka jest do mazania a w woj. lubelskim - do ścierania , a
        > mazać to przecież znaczy coś rozmazywać od mazi (maź) lub pisać więc dlaczego
        > ta gumka jest do mazania???

W Krakowie MAŻĄ też tablicę, a w Kieleckim "zmazanie" tablicy byłoby uznane za
        dziwne i absurdalne zachowanie, bo trzeba ją "zetrzeć" (czyli zetrzeć kredę
        niby), żeby była czysta.
        Przedziwne i arcyciekawe są różnice regionalne.
    • linduszka Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ 29.12.05, 16:12
      serwisant ślązak do klienta z Sosnowca:
      "jak na grubie mocniej piznom to wam te serwery ze szranku powydupiajom!"

ps. dwa razy napisałam to samo :D sory! tamto jest w złym miejscu.
    • na_und malopolskie 31.12.05, 15:45
      w Malopolsce rzeczywiscie mowi sie "isc na pole", poza tym np. w Tarnowie targowisko to Burek (w Krakowie - tandeta, kleparz), jeszcze bardziej na wschod "klukac" to jesc slonecznik. W Krakowskiem powiemy "mam ochote na slodkie", dziecko prosi matke "kup mi picie", jak sie komus odbije, tzn. ze go "siepie", a w podkrakowskich wsiach "hepko". Moj ojciec swietnie klnie: "krucyfimel!" (byc moze to jakis austriacyzm). "Dudac" to obrobka drobiu przed pieczeniem. Nikt natomiast nie umial mi nigdy wytlumaczyc, choc sie domyslam, co tzn. "zlapac wilka" (nie chodzi raczej o przeziebienie).
      • Gość: Łodziak Re: malopolskie IP: *.toya.net.pl 01.01.06, 22:24
        >Nikt natomiast nie umial mi nigdy wytlumaczyc, choc sie domyslam, co
        tzn. "zlapac wilka">

Jak byłem mały i przewróciłem się to dziadek mówił, że złapałem zająca:)
        • Gość: Szczypioryna Re: malopolskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 16:09
          zlapać wilka czyli nabawić się hemoroidów
          używane w Warszawie
    • essene Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ 02.01.06, 14:04
      jestem z Włodawy (sam wschód Polski). Z regionalizmami byłby kłopot (jedyna
      różnica, jaką zauwazyłem, ale in plus dla Włodawy to tyle, że gdyby ktoś
      powiedział na wschodzie Polksi " to SE pan to-a-tamto zrobi, itp." to byłby od
      razu postrzegany jako modelowy przykład wiochmena w złym wydaniu, zaś w centrum
      Polski (łódzkie) jest to raczej nagminne.
      Szkoda, że na wschodzie zaginął już tzw. "chachłacki", tzn. ginie i niewiele
      jest już ludzi, którzy tą gwarę kresową znają (wujek uczy się hobbystycznie),
      natomiast faktem jest, że sporo ludzi jeszcze specyficznie akcentuje, tzn. nie
      ma takiego charakterystycznego wileńskiego zaśpiewu, ale sam wschodni akcent
      jest. Jakiś rok temu koleżanka stwierdziła, że po 3 latach spędzonych w Łodzi
      akcentujęjużmniej niż na pierwszym roku.
      Wynaradawia się człowiek, ot co :)))
      • nantucket Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ 03.01.06, 11:32
        A czy ktoś zna takie słowo - "zamanuwszy"?
        Nie wiem, czy jeszcze jest używane, ale kilkanaście (może dwadzieścia-parę) lat
        temu starsi ludzie tak mawiali na Mazowszu północnym.
        Do dzisiaj natomiast mawia się tam "latoś" w znaczeniu "w bieżącym roku".
    • klara551 Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ 04.01.06, 16:04
      Hej! Zgadnijcie co to jest szneka z glancem, albo myga ?
      • Gość: ania z Łodzi Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ IP: *.mpm.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:08
        Gość: lorianne napisala:
        "moim zdaniem większość z wymienionych przez Was "regionalizmów" to po prostu
        błędy językowe...
        Najczystszą polszczyzną mówią moim zdaniem Łodzianie (oprócz krańcówki, migawki
        i ekspresu)"

JESTEM RODOWITĄ ŁODZIANKĄ,A PO PRZECZYTANIU WSZYSTKICH:) WCZESNIEJSZYCH
        WYPOWIEDZI, ŻE JEST WRĘCZ ODWROTNIE,ŻE WYMIESZAŁY SIĘ TUTAJ REGIONALIZMY Z
        CAŁEJ POLSKI( miasto czterech kultur:))
        np.mówimy:
        pyry,ziemniaki,kartofle- z czego ziemniaki najbardziej popularne:)
        napoleonka,czy kremówka- używane zamiennie
        ekspres,ekler,zamek błyskawiczny-j.w.
        krańcówka,pętla,zajezdnia- krańcówka najbardziej znana
        sznurowadła-sznurówki
        bułka słodka- drożdżówka
        potoknąć- opłukać
        GORZEJ WYGLĄDA SPRAWA Z BORÓWKAMI:)-GAŁĄZKI/KRZACZKIBORÓWEK KUPUJEMY DO
        WIELKANOCNEJ ŚWIĘCONKI/KOSZYCZKA,NATOMIAST JEMY ICH OWOCE CZYLI JAGODY:)

DO TEJ PORY MÓWI SIĘ IDĘ NA DWÓR,głównie dzieci tak mówią-a oznacza to idę na
        podwórko lub poprostu na zewnątrz.
        IDĘ PO CHLEB,ALE STOJĘ ZA CHLEBEM :)

NADAL MOJA BABCIA MÓWI:IDĘ DO SPÓŁDZIELNI LUB DO PAWILONU -MAJĄC NA MYŚLI SKLEP
        SPOŁEM
        NO I JESZCZE TEN NIESZCZĘSNY? WIHAJSTER -DOPIERO NIEDAWNO DOWIEDZIAŁAM SIĘ SKĄD
        SIĘ WZIĄŁ :)

P.S.WĄTEK JEST SUPER, OBY TAK DALEJ :)

• agentka_literacka Re: REGIONALIZMY WAZNA RZECZ 14.02.06, 01:19
          Śląsk Cieszyński:
          Dziełuszko, doczkej ino, bo do krzypopy się wpieronisz! - Tak nawoływała na mnie
          własna babcia :). A znaczy to, ni mniej, ni więcej: dziewczynko, poczekaj bo
          wpadniesz za chwilę do rowu.
    • Gość: Jaro Re: IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 24.02.06, 15:43
      Czy u Was też mówi się, określając czyjeś miejsce zamieszkania, dajmy na to,
      ulica Piłsudskiego 1 mieszkaniA 1? Bo mnie, mówiąc szczerze, trochę to rozwala.
      Ile jest w takim razie tych mieszkań nr 1? (Szczecin)
    • Gość: Kasiula Re: regionalizmy ważna rzecz IP: 80.48.21.* 24.02.06, 21:01
      natomiast u mnie w rodzinie wiele nowych słówek tworzy babcia, oto wybrane:
      FLITKA- salaterka, mała miska
      WCIUJNąć- wlać odrobinę
      UCIUŁAĆ- uzbierać
      STALOWAĆ SIĘ- stawiać się

wybrałam te, które na stałe zagościły w języku mojej rodziny, dodam jeszcze że
      moja ciocia z dawnego woj bydgoskiego gdy się z czymś zgadza to mówi HE i czasem
      używa słowa TEJ, ale nie wiem w jakim znaczeniu, ja np. przytakuje mówiąc NO.
      A, i jeszcze JADWIŚ mojego M. -"jadwiś" chyba mówił, gdy w coś wątpił,
      niedowierzał. Teraz już tego słówka nie stosuje.
      Pozdrawiam.
      • slodkamelba Re: regionalizmy ważna rzecz 01.03.06, 00:10
        UCIUŁAĆ- uzbierać, to niestety nie babcine, ale znane słowo, tak jak pochodne -
        ciułacz - np. drobny ciułacz)
        > STALOWAĆ (nie się) - zamawiać/ np. buty na obstalunek
    • yabol428 Re: 26.02.06, 10:20
      Określenie z Podbeskidzia: "emerytka" - ćwiartka wódki.
      • Gość: Anty Re: LUBLIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:09
        Zawsze, mi się wydawało , że w LUblinie m ówi się dość ładnie, bez silnego
        akcentu, jak w Wielkopolsce albo na Śląsku, a tu masz ci los. Po czym Wy
        Lubliniaków poznajecie??

PS rozwarszawiac sie ( w sensie zajmowac duzo
        miejsca) ;))))) Znalazłam to w tym wątku, Nobel od ręki. CUUUDOOOOOO!
    • Gość: res Re: wichajster IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 20:00
      W Rzeszowie uzywa sie slowa wichajster w okresleniu do czegos czego nie potrafimy nazwac :)
    • Gość: nivol Śloonsk, Ślonsk, Śląsk, Silesia, Schlesien, Slesko IP: *.ibrokers.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:20
      u nołs na Śloonsku..co znaczy..u nas na Śląsku
      jestem krojcokiem czyli pół polak pol slazak ale w domu mowi sie gwarą a
      wałaściwie ostatnio to językiem śląskim..wszyscy moi znajomi mowia po śląsku i
      nie wyobrazam sobie bez tego zycia, to coś pieknego

pozdrawiam wszystkich a szczegolnie KOCHANI GOORNI ŚLOONSK
      Sloonzołki mowcie gwarą, znaczi se gołdejcie :)
    • Gość: nivol polecam IP: *.ibrokers.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:21
      wejdzcie na forum Katowice, Silesiana...lub Opole, Krapkowice, Glywice tam pisze
      się gwarą...
    • horrible.young.girl regionalizmy 03.03.06, 23:20
      W Łomży i okolicach, a może i dalej w powszechnym użyciu jest
      wykrzyknienie "ało!".
      Poza tym, słowo "nie" wymawia się w podwójnym "e" na końcu, ale po krótkiej
      pauzie. "Nie-e". Podobno gdzie indziej niespotykane.
      I chciałam się spytać, czy "oblecić" (spaść), "obalić się", "wywalić się"
      (przewrócić się) jest gdzieś w użyciu, bo łodzianie twierdzą, że to nowina ;)
      • Gość: blabla Wiwat różnorodność!! IP: *.ibb.waw.pl 23.03.06, 18:38
        Lubię takie wątki:)
        Jarosław (Podkarpackie): słynna, wymieniana i odmieniana na różne sposoby na
        tym forum długa bułka - bina, natomiast mniejsze, ale ciągle podłużne i wąskie -
        sztangle (w Warszawie paluchy). Do piekarni idziemy z tatem, oczywiście na
        nogach, bo blisko. A w ogóle na zakupy - do miasta (dodam, że akcja dzieje się
        od początku w mieście). Kiedy dzieci wychodzą na pole, żeby się pobawić,
        koledzy pytają: wyniesiesz piłkę, wyniesiesz rower (niekoniecznie po kryjomu)?
        Przed wyjściem z domu zdejmuje się pantofle, ubiera buty i kurtkę, i czapkę
        (póki zima). Bywa, że nadal jada się studzieninę (galaretę z nóżek), a w
        brajtrurze piecze się placki (nie ciasta). A kiedy irytuje cię czyjeś gadanie,
        możesz powiedzieć: ta weź przestań, ta idź stąd, ta odczep się ode mnie... A
        jak ładnie można to wszystko zaakcentować...
    • melena2 Re: regionalizmy ważna rzecz 23.03.06, 21:11
      W Warszawie na bazarze można było usłyszeć "po czemu te ziemniaki?" ("po ile?"),
      kostka masła to była "ćwiartka masła". Teraz już rzadziej.
      Aha, ale jagody i borówki kupuje się dalej na litry, nie na kilogramy! :-)
      ("Litr jagód proszę")
      w Mławie słyszałam "iść na sage" (albo "na sagę") - iść na skróty
      W Krakowie : legumina = deser, bajgiel = precel

• yabol428 Re: regionalizmy ważna rzecz 24.03.06, 03:50
        "Bajgiel" to pseudokrakowskie słowo wymyślone w Warszawie.
        W Krakowie mówi się "obwarzanki" ("precle" też są, ale to jest coś innego). Na
        ulicach są wózki z których sprzedaje się obwarzanki, jeszcze nie spotkałem
        nikogo kto by mówił "bajgle", a w Krakowie mieszkam całe życie.
        Natomiast spotkałem się z napisem "bajgle" na wózku z obwarzankami, ale w
        Warszawie.
        • Gość: Anty Re: regionalizmy ważna rzecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:42
          BAJGLE (bajgełe)to żydowskie określenie małych obwarzanków, czy nie tak?
          • yabol428 Re: regionalizmy ważna rzecz 24.03.06, 17:08
            Gość portalu: Anty napisał(a):

> BAJGLE (bajgełe)to żydowskie określenie małych obwarzanków, czy nie tak?

Zapewne to słowo ma żydowskie korzenie, temu nie zaprzeczam. Ale rzecz w tym, że nie jest to określenie krakowskie. Ludzie spoza Krakowa wyobrażają sobie, że tak się mówi w Krakowie, a tak w Krakowie się nie mówi! Od urodzenia mieszkam w Krakowie i nie spotkałem się, żeby ktoś tutaj tak mówił, wszyscy mówią na to po prostu obwarzanki.
      • Gość: zamosc Re: regionalizmy ważna rzecz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 19:24
        melena2 napisała:

> w Mławie słyszałam "iść na sage" (albo "na sagę") - iść na skróty

W Zamościu się mówi "na szagę"
    • Gość: Agnieszka Re: regionalizmy ważna rzecz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:40
      U mnie (Kraków) się na pole chodzi. Jak mieszkałam na Mazurach, chodziło się na
      dwór albo na podwórko. ;)
      • Gość: blabla Re: regionalizmy ważna rzecz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 12:58
        Przemyskie:

zaspać=zasnąć lub zaspać ("nie mogłem zaspać dzisiaj w nocy, była burza")
        Pozdrawiam :)
    • Gość: jotta Re:szczecin/kraków IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 01.04.06, 17:16
      W Szczecinie na bilet miesięczny mówimy "sieciówka" - wszyscy Krakowiacy z tego się smieją.
      Ciekawa rzecz też wiąże się z imprezą w połowie szkolnego czasu.
      U nas to "połowinki". A np. w Krakowie "półmetek".
      Krótki rekonensans wśród znajomych wykazał, że mniej więcej do połowy polski są połowinki a od połowy na południe półmetek ;))
      Kopalnią regionalizmów jest Kraków.
      "Zastrugaczka" - temperówka.
      "Lepiec" - plaster (kiedyś na pytanie "Czy masz może lepiec?" zareagowałam niemałym przerażeniem, bo myślałam, że to jakaś choroba!)
      Pozdrawiam
    • Gość: dolny slask Re: regionalizmy IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.04.06, 21:55
      na Pomorzu w Chojnicach i okolicach

rodzaj slodkiej bulki z polewa to: sznek z glancem

i spotkalem sie takze gdy ktos komus kawal zrobi to tez: szneka zrobil :)
      • Gość: Test pochodzenia co sie robi na sznurowce IP: *.gleisslutz.net / *.war.gleisslutz.com 07.04.06, 13:46
        Jak wam sie zapetli sznurowka, to na sznurowce zrobil sie..... no wlasnie, co?

a) supeł
        b) pęk
        c) węzeł
        d) cos innego jeszcze...

Odpiszcie, a-d)... i skad jestescie i skad sa Wasi rodzice.
    • n_nicky Re:regionalizmy ważna rzecz... 07.04.06, 17:47
      nie wiem czy ktoś już tu to opisywał:

mieszkając obecnie we Wrocławiu nic mnie tak nie dziwi i nie śmieszy jak
      "słodkie bułki". W Poznaniu nikt chyba by mnie nie zrozumiał, bo nazywamy to po
      prostu drożdżówką. Albo szneką z glancem ;)
      • rychurychu gwara wielkopolska i kuchnia wielkopolska 13.04.06, 15:26
        polecam:
        gwara - www.tutej.pl/cms.php?m=412
        kuchnia - www.tutej.pl/cms.php?m=22

• rychurychu gwara wielkopolska i kuchnia wielkopolska 13.04.06, 15:25
      polecam:
      gwara - www.tutej.pl/cms.php?m=412
      kuchnia - www.tutej.pl/cms.php?m=22
      • Gość: annka małopolska? IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 19:32
        Mój tata pochodził spod Krakowa. Mówił, że wiatr duje i wiązał krawatkę.
        • Gość: Ewelina Re: piotrkowskie IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 13.04.06, 20:14
          W Bełchatowie mówi się:
          binda- krawat
          sipa- łopata, można węgiel sipować
          Kluski- wszelkie makarony z nitkami włącznie
          kugle- bombki choinkowe
          sklep z towaramo- s. z materiałami (tkaninami)
          galancie- dobrze, fajnie
          pakamera- pokoik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka