Dodaj do ulubionych

O czym jest ten wiersz ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:15
Był czas mrusztławy, ślibkie skrątwy
Na wałzach wiercząc świrypły,
A mizgłe do cna borogłatwy
I zdomne świszczury zgrzypły
O czym jest ten wiersz i czy potrafisz przeczytać go płynnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał M. Re: O czym jest ten wiersz ? IP: 80.51.227.* 26.02.05, 19:20
      Czy kiedykolwiek na języku polskim wiedziałeś o czym jest wiersz? Ja nigdy!
      Miałem piątki z matematyki, fizyki, chemii, wszystko kumałem, a przed polskim
      trząsłem gaciami. Na szczęście puszczałem polonistce namiętne spojrzenia, które
      powodowały, że rzadko mówiła "M.! O czym jest ten wiersz!" i rzadko obdarzała
      mnie oceną niedostateczną!

Ten wiersz mówi o przemijającej miłości. Jeśli na wałzach świercząc skrątwy
      świrypły, znaczy że łzy wysychały na policzkach.
    • Gość: penelopa Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 20:48
      dla mnie to on jest o zimie i krajobrazie zimowym...
    • elkaju Re: O czym jest ten wiersz ? 26.02.05, 21:04
      Nie wiem, co autor chciał przez to powiedzieć, ale według mnie jest to wiersz o
      zgniłej pogodzie. Jest plucha pod nogami, z nieba też coś leci, wieje, a w
      dodatku na "ślibkie skrątwy na wałzach wiercząc świrypły". Okropna pogoda, fe!
      • spea Re: O czym jest ten wiersz ? 26.02.05, 21:24
        Podaj proszę nazwisko autora tego poematu,
        bardzo chętanie poczytam więcej tak upojnej poezji.
        Taka perełka potrafi poprawić nastrój w długie zimowe wieczory.
        Skąd Ty to wytrzasnąłeś???
    • skakanka O rany... 26.02.05, 21:35
      Autor wątku NIECO nawalił, niepodając źródła, więc zainteresowanych odsyłam do:

"Po drugiej stronie lustra", autor: Lewis Carroll, tłumaczenie: Robert Stiller,
      rozdz. pierwszy pt" Dom odbity w lustrze".
      Jest to druga część "Przygód Alicji w krainie Czarów".

Jak sie sięgnie do tłumaczenia Maciej Słomczyńskiego, to ten wiersz brzmi
      inaczej:

Było smaszno, a jaszmije smukwijne
      Śwdrokrętnie na zegwniku wężały,
      Peliczaple stały smutcholijne
      I zbłąkinie rykoświstąkały.

A oryginał to:

'Twas brillig, and the slithy toves
      Did gyre and gimble in the wabe:
      All mimsy were the borogoves,
      And the mome raths outgrabe.

Pozdrawiam.
      • spea Re: O rany... 26.02.05, 21:37
        a ten pierwszy, to po węgiersku ? :)))
        • skakanka Re: O rany... 26.02.05, 21:44
          Nie wiem, który pierwszy miałby byc po węgiersku :).
          Chodzi o to, że oryginał brzmi bardzo dobrze po angielsku - są w nim słowa,
          które w angielskim nie istnieją, ale spełniaja wymogi słowotwórstwa, maja
          końcówki właściwe dla języka angielskiego i jeśli nie znasz angielskiego, to
          się nie zorientujesz, że to są tylko dźwięki, że za nimi nie stoi znaczenie.
          Autor, Lewis Carroll, po prostu lubił zabawy z pogranicza językoznawstwa,
          semantyki i filozfii :).
          No i dla tłumaczy to wyzwanie: Tak przetłumaczyć, żeby tez dobrze się czytało
          po polsku (czy w innym języku), żeby sobie języka nie połamać, a żeby sensu w
          tym za grosz nie było :).
          Uff...
          • spea Re: O rany... 26.02.05, 21:48
            Fajne, dzięki :)
    • kingakunowska Re: O czym jest ten wiersz ? 26.02.05, 22:03
      No jak to, o czym? O skratwach i boroglatwach. O swiszczurach tez. A co?
      • Gość: koand Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 13:37
        Ten wiersz jest z Forum , ale jakiego nie wiem .Właśnie przeszukałem całe Forum
        i nie mogę tego zlokalizować. Myślałem że to po kaszubsku ale nikt o tym nie
        mówił więc chyba nie.
    • Gość: dfl Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:05
      ej no to nie wiecie? jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase, oczywiscie...
      • Gość: anna Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:12
        To przecież takie proste, logiczne i oczywiste.
        Nie rozumiem skąd tyle pytań? :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka