Gość: koand IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:15 Był czas mrusztławy, ślibkie skrątwy Na wałzach wiercząc świrypły, A mizgłe do cna borogłatwy I zdomne świszczury zgrzypły O czym jest ten wiersz i czy potrafisz przeczytać go płynnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał M. Re: O czym jest ten wiersz ? IP: 80.51.227.* 26.02.05, 19:20 Czy kiedykolwiek na języku polskim wiedziałeś o czym jest wiersz? Ja nigdy! Miałem piątki z matematyki, fizyki, chemii, wszystko kumałem, a przed polskim trząsłem gaciami. Na szczęście puszczałem polonistce namiętne spojrzenia, które powodowały, że rzadko mówiła "M.! O czym jest ten wiersz!" i rzadko obdarzała mnie oceną niedostateczną! Ten wiersz mówi o przemijającej miłości. Jeśli na wałzach świercząc skrątwy świrypły, znaczy że łzy wysychały na policzkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penelopa Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 20:48 dla mnie to on jest o zimie i krajobrazie zimowym... Odpowiedz Link Zgłoś
elkaju Re: O czym jest ten wiersz ? 26.02.05, 21:04 Nie wiem, co autor chciał przez to powiedzieć, ale według mnie jest to wiersz o zgniłej pogodzie. Jest plucha pod nogami, z nieba też coś leci, wieje, a w dodatku na "ślibkie skrątwy na wałzach wiercząc świrypły". Okropna pogoda, fe! Odpowiedz Link Zgłoś
spea Re: O czym jest ten wiersz ? 26.02.05, 21:24 Podaj proszę nazwisko autora tego poematu, bardzo chętanie poczytam więcej tak upojnej poezji. Taka perełka potrafi poprawić nastrój w długie zimowe wieczory. Skąd Ty to wytrzasnąłeś??? Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka O rany... 26.02.05, 21:35 Autor wątku NIECO nawalił, niepodając źródła, więc zainteresowanych odsyłam do: "Po drugiej stronie lustra", autor: Lewis Carroll, tłumaczenie: Robert Stiller, rozdz. pierwszy pt" Dom odbity w lustrze". Jest to druga część "Przygód Alicji w krainie Czarów". Jak sie sięgnie do tłumaczenia Maciej Słomczyńskiego, to ten wiersz brzmi inaczej: Było smaszno, a jaszmije smukwijne Śwdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały. A oryginał to: 'Twas brillig, and the slithy toves Did gyre and gimble in the wabe: All mimsy were the borogoves, And the mome raths outgrabe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka Re: O rany... 26.02.05, 21:44 Nie wiem, który pierwszy miałby byc po węgiersku :). Chodzi o to, że oryginał brzmi bardzo dobrze po angielsku - są w nim słowa, które w angielskim nie istnieją, ale spełniaja wymogi słowotwórstwa, maja końcówki właściwe dla języka angielskiego i jeśli nie znasz angielskiego, to się nie zorientujesz, że to są tylko dźwięki, że za nimi nie stoi znaczenie. Autor, Lewis Carroll, po prostu lubił zabawy z pogranicza językoznawstwa, semantyki i filozfii :). No i dla tłumaczy to wyzwanie: Tak przetłumaczyć, żeby tez dobrze się czytało po polsku (czy w innym języku), żeby sobie języka nie połamać, a żeby sensu w tym za grosz nie było :). Uff... Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: O czym jest ten wiersz ? 26.02.05, 22:03 No jak to, o czym? O skratwach i boroglatwach. O swiszczurach tez. A co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koand Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 13:37 Ten wiersz jest z Forum , ale jakiego nie wiem .Właśnie przeszukałem całe Forum i nie mogę tego zlokalizować. Myślałem że to po kaszubsku ale nikt o tym nie mówił więc chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfl Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:05 ej no to nie wiecie? jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase, oczywiscie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: O czym jest ten wiersz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:12 To przecież takie proste, logiczne i oczywiste. Nie rozumiem skąd tyle pytań? :D Odpowiedz Link Zgłoś