Gość: spłuczka klozetowa IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.05.05, 01:28 Mewa Mazur Sport MDM Płaskie Damskie Belwedery Giewont Caro Carmen Kim Visant Wiarus Klubowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jola Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 07:10 Extra Mocne Zefir Radomskie 8 i pół AB DS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: Nazwy papierosów w PRL IP: 212.87.16.* 31.05.05, 07:30 Jeszcze chyba były fajki Kapitan - granatowe opakowanie z sylwetka kapitana zeglugi morskiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 08:07 Uczyłam się palić na Feminach. Odpowiedz Link Zgłoś
cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 08:42 No i oczywiście stołki czyli stołeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 08:44 I pamiętam, że mój nauczyciel od chemii palił OPALE. Wtedy się coś o nich mówiło, że bardzo negatywnie wplywają na potencję, więc wszyscy mieliśmy powód do małych żartów pod adresem nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:15 a pamiętacie kryzys papierosowy w roku chyba 81 ? ja paliłem wtedy extra mocne z filtrem , czyli emersony z gwintem i miałem na słomiance puste paczki po fajkach z pewexu. " kto pali cara ma raka zara" Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:22 Taa papierosy na wagę. To był wynalazek. Jeszcze import z Kuby : Partagasy i Monte Christo. To miało kopyto, jak się człowiek zaciągnął to jakby kopa w płuco dostał. Teraz nie ma takich zdrowych :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:34 były jeszcze jugosłowiańskie YUGO " kto pali yugo, ten żyje długo" Odpowiedz Link Zgłoś
cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:37 ja to za mlody jestem, ale jeśli się nie mylę to na papierosy na początku lat 80-tych były również przydzialy a właściwie kartki. Dobrze mówię? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:48 Dobrze i na wódę też. To były czasy , alkohol od 13-tej, sprzedaż wiązana czyli do piwka w knajpie galaretka z bitą śmietaną- fakt autentyczny. Ileśmy tych galaretek napsuli :-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spłuczka klozetowa Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.05.05, 10:09 Galaretka,piwo,wóda,kartki-to betka-najlepszy jest FAKT AUTENTYCZNY Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 10:11 hihih moj pierwszy pecik to byl wlasnie Opal,pozniej sprobowalam Klubowego.mialam ze 7 lat:P oczywiscie zapalilam i wyplulam pluca i wyrzucilam peta.musialam dorosnac 7 lat,zeby zaczac palic na serio:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cancer Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:54 cygaretki "Wisła" - cienkie jakby cygara powodujące wymioty po spaleniu całego papierosy "Pliszka" - bez filtra w okresie stanu wojennego mieli je żołnierze Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 22:55 No, nie wiem...U mnie w ogolniaku sie mowilo: "palisz Yugo - walisz dlugo". Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 23:01 To już chyba w PRLu bis ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 23:36 Ogolniak zaczelam w 88 roku ubieglego stulecia, no wiec mozna to i tak nazwac... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 23:39 No to wszystkiego z okazji dnia dziecka ;-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 01.06.05, 00:04 Jezu, faktycznie, jutro Dzien Dziecka. Na smierc zapomnialam! Ale rozne historyjki z lat 80-tych pamietam, a jakze, np. jak moi starzy robili papierosy- mieli tyton, bibulki i takie specjalne maszynki do robienia skretow. No i fifki, ma sie rozumiec...Ale z ta galaretka do flaszki to nie slyszalam...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:36 wsk175 napisał: > a pamiętacie kryzys papierosowy w roku chyba 81 ? Co mamy nie pamiętać? Najlepiej pamiętam sąsiada - wytrawnego palacza, który przydział kartkowy w dwa dni zużywał - jak zasilał się liśćmi DZIEWANNY. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 10:58 Podobnież byly w sprzedaży swego czasu papierosy na metry - odcinala pani odliczoną długość w sklepie. ale nie widzialam, wiec mozliwe, ze ktos mnie pieknie wkręcił :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:01 Zdarzało się, to były takie odrzuty poprodukcyjne - jak się w fabryce zepsuła maszyna do cięcia, to rzucali do sklepów takie z metra. One chyba poza kartkami były. na początku lat 90. w kiosku koło UW były fajki na sztuki, a w Kamiennej Górze pan Nowak robi takie fajne - "Trzy Konie Mocne", "Bezrobotne", AWS-y robił, kiedy jeszcze był AWS. Lubię go :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:11 Pamiętam jeszcze, że filtry tych papierosów mocno różniły się od dzisiejszych, była to jakaś bibułka pozwijana i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:59 a, to Biełomory - i tak się je fajnie zaginało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zedd "Bezrobotne" IP: 193.29.207.* 31.05.05, 12:29 A teraz są takie cuda jak "BEZROBOTNE". Dla lumpów, robione albo z odrzutów albo chyba z liści śliwy. Śmierdzą nawet przez paczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sajko Re: "Bezrobotne" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 31.05.05, 22:51 Swego czasu, tak z 10 lat temu, jednymi z najtanszych były Don Pedro:) takie z meksykańcem w sombrero Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 22:58 I jeszcze wersja luksusowa dla Pan, czyli "Eve"...z kwiatkami na filtrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga K. Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 23:05 Jeszcze byly "sex-sporty" :-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Miało być tu :-) 01.06.05, 00:12 Pasuje i tu i tam. A z drugiej strony, jesli o "EVE" chodzi, to pamietam ich reklamy w zagranicznych magazynow, ktore podpieprzala moja pracujaca wowczas w "Pewexie" ciotka. A byly to, powiedzmy, pozne lata 70-te, wiec nie wiem, czy taki znowu "BIS". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko już nie palę,ale.. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:09 pamiętam dwie marki z lat pięćdziesiątych,jakie paliła moja mama - żeglarz i wawele.Z mojego dużo póżniejszego 'dorobku'palacza pamiętam - poza tymi które wymieniono: silesie, extra mocne, dukaty,zefir, radomskie.Na szczęście ten akurat nałóg mam już poza sobą..8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Re: już nie palę,ale.. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:19 woda ognista i jej pochodne różnych konfiguracjach smakowych.Zwłaszcza żubrówka z jabłkowym sokiem...8) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: już nie palę,ale.. 31.05.05, 23:22 Już się bałem, że coś szkodliwego np. telewizja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Re: już nie palę,ale.. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:27 mam kablówkę,ale tylko ze względu na łącze internetowe,bo dla mnie TV może nie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.tadeusz Re: już nie palę,ale.. 31.05.05, 23:31 A żeś z Nojszczecinka jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja prawda li to, co... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 01.06.05, 02:20 żubrówka z sokiem jabłkowym ma cosik z łosiem w nazwie wspólnego? Ja nie tutejszy, to nie kumaty, pomóżcie mi! NO TO JAK? POMOZECIE? POMOZEMY!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barracuda7110 Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.dsl.telepac.pt 31.05.05, 23:30 Jak ktoś palił MDMy to śmierdziało jakby kopcił starą oponę ;). Moi rodzice kiedyś to palili i czasem trzeba było mieszkanie przez całą noc wietrzyć, bo smród był niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:40 ..mdm-ów nie paliłem,ale wg. mnie najładniejszy zapach wszechczasów dla samego palacza i jego otoczenia, to z tych wszystkich marek miały mimo wszystko carmeny /z początku produkcji/dopiero za nimi były caro i dalej cała reszta według uznania.Przypomniała mi sie jeszcze jedna marka - orient. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 01.06.05, 00:14 Na poczatku lat 80-tych byly jeszcze "Komety" prosto od Wielkiego Brata z Maskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.tvgawex.pl 01.06.05, 00:44 Komety?? pewnie gdzieś lokalnie w krótkiej serii i jak to wówczas mówili 'rzucono na rynek wewnętrzny..',ale to chyba nie była marka powszechnie dostępna na terenie całego kraju.Z opinii jakie słyszalem w tamtych latach to od radzieckich papierosów nie bylo chyba gorszych w całym RWPG.Nawet bułgarskie fajeczki były o niebo lepsze od tych made in USSR.pozdr..8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spłuczka klozetowa Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 01.06.05, 00:55 A co z Bułgarii do nas docierało pamiętacie?Oni cchyba mieli licencję na LM ale pamiętam też DS deesy? Kiedyś w Zakopanem trafiłem na Kleopatry,albo coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.tvgawex.pl 01.06.05, 00:58 ..a tak, te DS-y osobiście testowałem, były bardzo jak to dziś się mówi extra lieght. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja chciałem coś nowego dorzucić, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 01.06.05, 02:45 a tu chyba wszystko było. Były takie dziwne Dukaty, Belwedery, Płaskie, Mentolowe, Zefiry, Rarytasy (b.dobre, lepsze od Carmenów). Potem wybudowali w Poznaniu Hotel Merkury. U szatniarza kupiłem za 40 zł Golden Peer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca komarów Re: chciałem coś nowego dorzucić, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:22 a w Egipcie mają NEW CLEOPATRA i oczywiście NEW CLEOPATRA LIGHTS (ale to współczesna marki) Odpowiedz Link Zgłoś