Dodaj do ulubionych

Nazwy papierosów w PRL

IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.05.05, 01:28
Mewa
Mazur
Sport
MDM
Płaskie
Damskie
Belwedery
Giewont
Caro
Carmen
Kim
Visant
Wiarus
Klubowe
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 01:48
      Po sportach byly popularne.
    • Gość: Jola Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 07:10
      Extra Mocne
      Zefir
      Radomskie
      8 i pół
      AB
      DS
    • Gość: wowo Re: Nazwy papierosów w PRL IP: 212.87.16.* 31.05.05, 07:30
      Jeszcze chyba były fajki Kapitan - granatowe opakowanie z sylwetka kapitana
      zeglugi morskiej. :)
    • jollaa Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 08:07
      Uczyłam się palić na Feminach.
      • cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 08:42
        No i oczywiście stołki czyli stołeczne.
        • cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 08:44
          I pamiętam, że mój nauczyciel od chemii palił OPALE. Wtedy się coś o nich
          mówiło, że bardzo negatywnie wplywają na potencję, więc wszyscy mieliśmy powód
          do małych żartów pod adresem nauczyciela.
          • wsk175 Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:15
            a pamiętacie kryzys papierosowy w roku chyba 81 ?
            ja paliłem wtedy extra mocne z filtrem , czyli emersony z gwintem i miałem na
            słomiance puste paczki po fajkach z pewexu.
            " kto pali cara ma raka zara"
            • rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:22
              Taa papierosy na wagę. To był wynalazek.
              Jeszcze import z Kuby : Partagasy i Monte Christo. To miało kopyto, jak się
              człowiek zaciągnął to jakby kopa w płuco dostał. Teraz nie ma takich zdrowych :-)))
              • cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:34
                były jeszcze jugosłowiańskie YUGO " kto pali yugo, ten żyje długo"
                • cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:37
                  ja to za mlody jestem, ale jeśli się nie mylę to na papierosy na początku lat
                  80-tych były również przydzialy a właściwie kartki.
                  Dobrze mówię?
                  • rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 09:48
                    Dobrze i na wódę też. To były czasy , alkohol od 13-tej, sprzedaż wiązana czyli
                    do piwka w knajpie galaretka z bitą śmietaną- fakt autentyczny. Ileśmy tych
                    galaretek napsuli :-))))))))))
                    • Gość: spłuczka klozetowa Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.05.05, 10:09
                      Galaretka,piwo,wóda,kartki-to betka-najlepszy jest FAKT AUTENTYCZNY
                    • irenka82 Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 10:11
                      hihih moj pierwszy pecik to byl wlasnie Opal,pozniej sprobowalam
                      Klubowego.mialam ze 7 lat:P oczywiscie zapalilam i wyplulam pluca i wyrzucilam
                      peta.musialam dorosnac 7 lat,zeby zaczac palic na serio:)
                      • Gość: cancer Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:54
                        cygaretki "Wisła" - cienkie jakby cygara powodujące wymioty po spaleniu całego
                        papierosy "Pliszka" - bez filtra w okresie stanu wojennego mieli je żołnierze
                • wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 22:55
                  No, nie wiem...U mnie w ogolniaku sie mowilo: "palisz Yugo - walisz dlugo".
                  • rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 23:01
                    To już chyba w PRLu bis ;-)
                    • wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 23:36
                      Ogolniak zaczelam w 88 roku ubieglego stulecia, no wiec mozna to i tak
                      nazwac... ;-)
                      • rydzyk.tadeusz Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 23:39
                        No to wszystkiego z okazji dnia dziecka ;-))))))))
                        • wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 01.06.05, 00:04
                          Jezu, faktycznie, jutro Dzien Dziecka. Na smierc zapomnialam! Ale rozne
                          historyjki z lat 80-tych pamietam, a jakze, np. jak moi starzy robili papierosy-
                          mieli tyton, bibulki i takie specjalne maszynki do robienia skretow. No i
                          fifki, ma sie rozumiec...Ale z ta galaretka do flaszki to nie slyszalam...;-)
            • aamg Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:36
              wsk175 napisał:

> a pamiętacie kryzys papierosowy w roku chyba 81 ?

Co mamy nie pamiętać? Najlepiej pamiętam sąsiada - wytrawnego palacza, który
              przydział kartkowy w dwa dni zużywał - jak zasilał się liśćmi DZIEWANNY.
    • mantha Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 10:58
      Podobnież byly w sprzedaży swego czasu papierosy na metry - odcinala pani
      odliczoną długość w sklepie. ale nie widzialam, wiec mozliwe, ze ktos mnie
      pieknie wkręcił :-)))
      • yoma Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:01
        Zdarzało się, to były takie odrzuty poprodukcyjne - jak się w fabryce zepsuła
        maszyna do cięcia, to rzucali do sklepów takie z metra. One chyba poza kartkami
        były.

na początku lat 90. w kiosku koło UW były fajki na sztuki,

a w Kamiennej Górze pan Nowak robi takie fajne - "Trzy Konie
        Mocne", "Bezrobotne", AWS-y robił, kiedy jeszcze był AWS. Lubię go :))))
        • cineo Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:11
          Pamiętam jeszcze, że filtry tych papierosów mocno różniły się od dzisiejszych,
          była to jakaś bibułka pozwijana i tyle.
          • yoma Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 11:59
            a, to Biełomory - i tak się je fajnie zaginało :)
    • Gość: zedd "Bezrobotne" IP: 193.29.207.* 31.05.05, 12:29
      A teraz są takie cuda jak "BEZROBOTNE". Dla lumpów, robione albo z odrzutów
      albo chyba z liści śliwy. Śmierdzą nawet przez paczkę.
      • Gość: Sajko Re: "Bezrobotne" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 31.05.05, 22:51
        Swego czasu, tak z 10 lat temu, jednymi z najtanszych były Don Pedro:) takie z
        meksykańcem w sombrero
    • wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 31.05.05, 22:58
      I jeszcze wersja luksusowa dla Pan, czyli "Eve"...z kwiatkami na filtrze.
      • Gość: Kinga K. Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 23:05
        Jeszcze byly "sex-sporty" :-DDD
      • rydzyk.tadeusz Miało być tu :-) 31.05.05, 23:07
        To już chyba w PRLu bis ;-)
        • wilma.flinstone Re: Miało być tu :-) 01.06.05, 00:12
          Pasuje i tu i tam. A z drugiej strony, jesli o "EVE" chodzi, to pamietam ich
          reklamy w zagranicznych magazynow, ktore podpieprzala moja pracujaca wowczas
          w "Pewexie" ciotka. A byly to, powiedzmy, pozne lata 70-te, wiec nie wiem, czy
          taki znowu "BIS".
    • Gość: sokole oko już nie palę,ale.. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:09
      pamiętam dwie marki z lat pięćdziesiątych,jakie paliła moja mama -
      żeglarz i wawele.Z mojego dużo póżniejszego 'dorobku'palacza pamiętam - poza
      tymi które wymieniono: silesie, extra mocne, dukaty,zefir, radomskie.Na
      szczęście ten akurat nałóg mam już poza sobą..8)
      • rydzyk.tadeusz Re: już nie palę,ale.. 31.05.05, 23:15
        A jakie zostały? ;-)
        • Gość: sokole oko Re: już nie palę,ale.. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:19
          woda ognista i jej pochodne różnych konfiguracjach smakowych.Zwłaszcza
          żubrówka z jabłkowym sokiem...8)
          • rydzyk.tadeusz Re: już nie palę,ale.. 31.05.05, 23:22
            Już się bałem, że coś szkodliwego np. telewizja :-)
            • Gość: sokole oko Re: już nie palę,ale.. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:27
              mam kablówkę,ale tylko ze względu na łącze internetowe,bo dla mnie TV
              może nie istnieć.
              • rydzyk.tadeusz Re: już nie palę,ale.. 31.05.05, 23:31
                A żeś z Nojszczecinka jest?
          • Gość: ja prawda li to, co... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 01.06.05, 02:20
            żubrówka z sokiem jabłkowym ma cosik z łosiem w nazwie wspólnego? Ja nie
            tutejszy, to nie kumaty, pomóżcie mi! NO TO JAK? POMOZECIE?
            POMOZEMY!!!!!!!!!!!!
    • Gość: barracuda7110 Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.dsl.telepac.pt 31.05.05, 23:30
      Jak ktoś palił MDMy to śmierdziało jakby kopcił starą oponę ;). Moi rodzice
      kiedyś to palili i czasem trzeba było mieszkanie przez całą noc wietrzyć, bo
      smród był niesamowity.
      • Gość: sokole oko Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 23:40
        ..mdm-ów nie paliłem,ale wg. mnie najładniejszy zapach
        wszechczasów dla samego palacza i jego otoczenia, to z tych wszystkich marek
        miały mimo wszystko carmeny /z początku produkcji/dopiero za nimi były caro i
        dalej cała reszta według uznania.Przypomniała mi sie jeszcze jedna marka - orient.
        • wilma.flinstone Re: Nazwy papierosów w PRL 01.06.05, 00:14
          Na poczatku lat 80-tych byly jeszcze "Komety" prosto od Wielkiego Brata z
          Maskwy.
          • Gość: sokole oko Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.tvgawex.pl 01.06.05, 00:44
            Komety?? pewnie gdzieś lokalnie w krótkiej serii i jak to wówczas
            mówili 'rzucono na rynek wewnętrzny..',ale to chyba nie była marka powszechnie
            dostępna na terenie całego kraju.Z opinii jakie słyszalem w tamtych latach to od
            radzieckich papierosów nie bylo chyba gorszych w całym RWPG.Nawet bułgarskie
            fajeczki były o niebo lepsze od tych made in USSR.pozdr..8)
            • Gość: spłuczka klozetowa Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 01.06.05, 00:55
              A co z Bułgarii do nas docierało pamiętacie?Oni cchyba mieli licencję na LM ale
              pamiętam też DS deesy?
              Kiedyś w Zakopanem trafiłem na Kleopatry,albo coś takiego.
              • Gość: sokole oko Re: Nazwy papierosów w PRL IP: *.tvgawex.pl 01.06.05, 00:58
                ..a tak, te DS-y osobiście testowałem, były bardzo jak to dziś się mówi
                extra lieght.
          • yabol428 Re: Nazwy papierosów w PRL 01.06.05, 13:03
            Chyba "Kosmosy".
    • Gość: ja chciałem coś nowego dorzucić, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 01.06.05, 02:45
      a tu chyba wszystko było. Były takie dziwne Dukaty, Belwedery, Płaskie,
      Mentolowe, Zefiry, Rarytasy (b.dobre, lepsze od Carmenów).
      Potem wybudowali w Poznaniu Hotel Merkury. U szatniarza kupiłem za 40 zł Golden
      Peer.
      • Gość: łowca komarów Re: chciałem coś nowego dorzucić, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:22
        a w Egipcie mają NEW CLEOPATRA i oczywiście NEW CLEOPATRA LIGHTS (ale to
        współczesna marki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka