Dodaj do ulubionych

Dziwologawate IMIONA

• Gość: Smiech to zdrowie Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.radom.dialup.inetia.pl 13.01.03, 21:21
      Ostatnio przegladajac dynstie egipskie natrafilam na imiona: Chujoker oraz
      Chuy. A znam blizniakow, ktorzy maja na imie: Alan (w zamierzeniach rodzicow
      ma zostac pilkarzem) oraz Oskar (tez aktorem). A co do Pippy - to imie
      wystepuje w ksiazce "Zywoty kurtyzan". Wg mnie dziwne imie to Fabian mnie sie
      z pawianem kojarzy.
    • kagrzenio Re: Dziwologawate IMIONA 13.01.03, 23:40
      W jednej z instytucji w Katowicach pracują Panie: Aurelia Tyrtania i Edeltrauda
      Tara. Brzmi jak łacińskie nazwy egzotycznych roślin.
      • Gość: jula Re: Dziwologawate IMIONA IP: proxy / *.vf.shawcable.net 14.01.03, 03:25
        Pamietajmy tez o imieniu Tradycja :)

pozdrawiam.
      • Gość: M Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 12:03
        Już któryś raz ktoś się czepia Aurelii. To imię mojej matki - jej bracia - moi
        wujowie -Albin i Antoni (Tosiek).

A ostatnio w programie "rosyjska ruletka" występowała dziewczyna o imionach
        Borzysława Berenika
    • annika_vik Re: Dziwologawate IMIONA 14.01.03, 15:24
      mam fantastyczną znajomą rodzinę o fantastycznych imionach, których okropnie
      zazdroszczę:
      Jowanka, Annika, Tamara, Dolores (zwana Lalką)
      aaaa! szczególnie to pierwsze jest świetne!

Norweskie imiona zawsze wprawiały mnie w zdumienie:
      Solveig (imię żeńskie) wymawia się tak, że brzmi jak "słoneczna droga"
      Steinar (imię męskie) znaczy "kamienie" lub "skały"
      Ola jest imieniem męskim i wymawia się, żeby było ciekawiej jak polskie "Ula"
      • Gość: Ew Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 16:18
        Acha! Kolezanka rodzi w listopadzie, dziewczynke chce nazwac Nawojka. lacznie
        bedzie wiec: Nawojka Bala
    • Gość: kasik Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.gliwice.pik-net.pl 05.02.03, 08:18
      A moja mama wymyśliła, że da mi na imię JUDYTA. Ale jak tatko poszedł do USC to
      zapomniał jak to miało być i dzięki temu jestem Katarzyna.
      Znam Bernadettę Zdun, Elwirę Kolanko, Apolonię Mięte!
    • Gość: lukrecya Re: Dziwologawate IMIONA IP: 213.17.246.* 09.02.03, 23:38
      Syn znajomych ma na imię Ariel. Czasem zastanawiamy się czy córce będzie Lanza
      czy Pollena? Koleżanka ze studiów wyszła za obcokrajowca, urodziła im się
      córka, której dali na imię Mona. Mówią do niej Monka (a mnie się to z mąką
      kojarzy). Znam też dziewczynkę Mercedes Stopę oraz chłopca Joela Lewandowicza
      (chłopiec każe do siebie mówić Dżoel, a rodzice tytułują go Joel). To jeszcze
      nic. W szpitalu gdy rodziłam moją córkę spotkałam kobietę, która miała zamiar
      dać swemu nowonarodzonemu dziecku na imię Dżastin, (ewentualnie Dżesika).
      Spytałam ją jak się pisze te imiona. Odpowiedziała mi, że nie wie, ale pewnie w
      USC będa wiedzieli...

*** Nazwiska trochę przeinaczyłam, ale brzmią w sumie podobnie do tych, które
      podałam :-)
      • Gość: Qbaz Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 15:33
        Melon Grzegorz Walczak. Ten Pan o owocnym pierwszym imieniu pracuje w jednej z
        warszawskich firm.
      • Gość: cailin Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.lemur.dialup.pol.co.uk 20.03.03, 21:34
        Gość portalu: lukrecya napisał(a):

> Syn znajomych ma na imię Ariel. Czasem zastanawiamy się czy córce będzie
        Lanza
        > czy Pollena?

A o Shakespearze to kolezanka slyszala??

Ja dodam Artemide Laurke... :-)
    • Gość: Folkatka Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 21:40

Ale i tak dla mnie nie do pobicia jest LINDA EVANGELISTA...
    • beannshie Re: Dziwologawate IMIONA 15.03.03, 22:48
      ja slyszalam -
      - Olimpia Pompa
      - Gerard Szpilka
      - imie - Prakseda [nie wiem, co w nim smiesznego, ale mnie smieszy;]]
      • martuha Re: Dziwologawate IMIONA 20.03.03, 12:37
        kiedys poznalam Fina o imieniu Tapani. troche proazajace jak dla mnie, ale o
        maly wlos sie nie rozesmialam mu w twarz jak sie dowiedzialam, ze zdrobnieniem
        tego imienia jest Tapsa!
        • Gość: Story Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 01:53
          Maciej Bałabuch
          Zefiryn Tora
          Grzegorz Nieruchaj
          i córeczki znajomej - Fabia i Oktawia :)
          • Gość: Story Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 01:55
            Acha!!!1 I pani Zimna po mężu Kapusta więc Zimna - Kapusta :)
            • Gość: hanako Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.hector.com.pl 17.04.03, 08:58
              Obdarzeni dziwnym poczuciem humoru rodzice mojej koleżanki dali jej zwykłe imię
              do zwykłago nazwiska i wyszła Lilia Biała.
              Japońskie imiona już tu były, ale mnie kiedyś rozbawił pan Kumakura.
              Polskie imiona w Japonii też nie są bezpieczne. Basia to odgłos chlapania,
              Gosia - pomyłka w druku, Kasia - ciężarówka, a Tadeusz doprowadził znajomych do
              łez bo im się kojarzył z brudną krową.
              • segel Re: Dziwologawate IMIONA 30.04.03, 12:17
                Gość portalu: hanako napisał(a):

> Obdarzeni dziwnym poczuciem humoru rodzice mojej koleżanki dali jej zwykłe
                imię
                >
                > do zwykłago nazwiska i wyszła Lilia Biała.
                > Japońskie imiona już tu były, ale mnie kiedyś rozbawił pan Kumakura.
                > Polskie imiona w Japonii też nie są bezpieczne. Basia to odgłos chlapania,
                > Gosia - pomyłka w druku, Kasia - ciężarówka, a Tadeusz doprowadził znajomych
                do
                >
                > łez bo im się kojarzył z brudną krową.

W Turcji niezbyt dobrze przedstawiać się jako Jarek, bo w ich języku "jarak"
                jest odpowiednikiem naszego h**a

• Gość: Hella Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.chello.pl 17.04.03, 08:59
              Moj maz na drugie ma Selim, a jego brat Bochun
    • ksia78 Re: Dziwologawate IMIONA 17.04.03, 09:46
      Do przedszkola chodzilam z Eufrozyna. Skonczyla 18 lat i zmienila sobie na
      Kinga :))).
      A we Francji opiekowalam sie dziewczynka o imieniu Sixtine, bo byla szosta
      wnuczka z kolei. I jeszcze sie dziwili, ze w POlsce nie ma takiego zwyczaju...
      pozdrawiam ksia
      • Gość: Jakub K. Re: Dziwologawate IMIONA IP: 213.25.129.* 19.04.03, 03:19
        W moim liceum był Mieszko, a jego bracia to Gniewko i Przemko.
        Żartowaliśmy z nich czasem, że pewnie dziadek się nazywał Piast, a babcia
        Rzepicha :-)
        • Gość: Teresa Re: Dziwologawate IMIONA IP: 81.210.25.* 20.04.03, 00:22
          Spotykałam kiedyś często na spacerze panią, która miała synka Cypriana...Gdy
          odbiegł za daleko, wołała za nim: " Cypciu, wracaj!" . Kiedyś też zastanawiałam
          się , jak można zdrobnić imię Bonawentura? Chyba Boniek?
          • Gość: Jakub K. Re: Dziwologawate IMIONA IP: 213.25.129.* 21.04.03, 17:43
            Gość portalu: Teresa napisał(a):

Kiedyś też zastanawiałam
            >
            > się , jak można zdrobnić imię Bonawentura? Chyba Boniek?
            Ze mną w firmie pracuje Bonifacy i właśnie mówią na niego Boniek (ale tylko za
            jego plecami, do niego wszyscy się zwracają "panie Bonifacy", bo to człowiek
            starszy i bardzo zasadniczy).
            • Gość: OOlka Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.04.03, 15:27
              A ja znam kogoś kto się nazywa Emerycjanna Dymanus.
              Też ładnie.
    • segel Re: Dziwologawate IMIONA 30.04.03, 12:03
      Znałam kilka osób o dziwnych imionach:
      Wenancjusz Mruszczyk
      Zefiryn Dróżdż

Teściowa mojego szwagra ma na imię Adamina
      Słyszałam też o dziewczynie o imieniu Agrafiena. Jak do niej mówić zdrobniale -
      Agrafka??
      Kuzynka pracowała z Sulpicjuszem - ten sam problem - Suluś? Picuś?
      Zawsze mi sie wydawało, że trzeba bardzo swojego dziecka nie lubić , żeby go
      obdarować dziwolągowatym imieniem.
      • Gość: Daniel Re: Dziwolągowate IMIONA IP: 80.51.247.* 29.09.03, 01:46
        Agrafiena to pewnie imię rosyjskie, występuje w którejś powieści Dostojewskiego
        (nie czytałem, tylko spotkałem w krzyżówce - było tam też podane b. sympatyczne
        zdrobnienie tegoż imienia: GRUSZEŃKA - kojarzy mi się z gruszkami :)) jak ktoś
        chce bardziej po polsku to oczywiście może być Agrafka :))
        Adamina - spotkałem 1 przypadek: Adamina Salska (działaczka PPR w Piotrkowie
        Tryb. tuż po II wojnie światowej)
        W latach 50/60-tych w Jaworzynie Śląskiej (k. Świdnicy) mieszkała facetka,
        która miała 5 dzieci każde z innym chłopem. Nazwiska: Mrówka, Borówka, Babula i
        Lament. W Piotrkowie Tryb. funkcjonariusz UB nazywał się Pryka (zmienił
        nazwisko, już nie żyje).
        W tym roku liceum ukończyły dwie przyjaciółki, przesympatyczne dziewczyny o
        nazwiskach: Kula i Makówka. Pasują te nazwiska do siebie jak ulał :))
        Ariel wydaje się obciachowe przez ten proszek do prania, ale to starożytne imię
        hebrajskie. Tak samo Miriam to hebrajska (czyli oryginalna) forma imienia
        Maria. Zenon Przesmycki wziął sobie taki pseudonim i w jego przypadku odmienia
        się po męsku, ale to chyba przypadek szczególny :))
        Jestem zwolennikiem różnorodności imion, za dużo dzisiaj pospolitości...
    • Gość: mim Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.acn.waw.pl 02.05.03, 23:25
      dziecko znajomej nazywa się Emanuel Anulak - dobrze brzmi
    • canseco Re: Dziwologawate IMIONA 11.05.03, 23:14
      Jak byłem w Norwegii to syn naszego gospodarza miał na imie (tak jak w wymowie -
      bo nie znam pisowni) Odlew (moze bardziej przez "f" na końcu) a córka (tez w
      wymowie) Synowa...

:-)
      • Gość: magi Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.router.media-com.com.pl 14.05.03, 10:48
        Najśmieszniej brzmią te wydumane imiona w zestawieniu z
        nazwiskami; ja chodziłam do szkoły z Loretą Zając, a moje
        dziecko ma w przedszkolu koleżankę , która nazywa sią
        Tracy Kostyra. Nasza mówi na nią Crazy , bo zdaje się, że
        źle zrozumiała. Znam też chłopczyka o imieniu Ninomysław,
        wszyscy mówią do niego Nino.
    • Gość: wieska Re: Dziwologawate IMIONA IP: 212.244.54.* 14.05.03, 16:52
      moze nie uwierzycie, ale pracuje ze mna kobieta o imieniu uwaga uwaga PINDA -
      real, biedna jest :(((
      • Gość: ewa Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 20:15
        dawno temu mój ojciec pracował z człowiekiem do którego mówił zdrobniale
        Spirek, gdy spytałam się jak on się właściwie nazywa dowiedziałam się, że
        Spirydion Strupiszewski.
        • Gość: Edziak Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.05.03, 10:21
          Mamy nowego studenta w szkole i ma na nazwisko Bulbul, trudno mi jest sie
          powstrzymac od smiechu jak to wiedze na liscie.
          • wierzba_b Re: Dziwologawate IMIONA 20.05.03, 10:37
            Z firmą mojej mamy współpracuje pan Tarcyzjusz Michalski. Z kolei mój
            przyjaciel, tłumaczem będący, trafił kiedyś w jakichś dokumentach na nazwisko
            Bibianna Ciąpała. A gdzieś na Sląsku jest kościół pod wezwaniem św. Felicyty i
            Perpetui.
            • Gość: ja?? Re: Dziwologawate IMIONA IP: 212.69.73.* 23.05.03, 16:48
              Sylweriusz Królak - wiceminister sprawiedliwości
              Auksencjusz.... nazwiska nie wymienię bo porządny facet
              W Rosji jest piękne imię żeńskie NINEL (wspak - Lenin)
              pozdrawiam
              • Gość: Edziak z gazety IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.06.03, 10:38
                Przeczytalam sobie w gazecie Hallo ze Jenifier Lopez zwolnila swojego rzecznika
                prasowego, moze ktos jej przetlumaczyl jego nazwisko ktore brzmi - Nierob no
                i jak z takim nazwiskiem mozna dlugo utrzymac sie na posadzie.
                • Gość: dada Re: z gazety IP: proxydian:* / 10.166.79.* 11.06.03, 13:57
                  Mnie rozsmiesza nadal uslyszane gdzies nazwisko: John Wkrokufeler :))))
    • salo Re: Dziwologawate IMIONA 11.06.03, 14:05
      Katarzyna Wielga
      Marek Starybrat

:)
    • frunze Re: Dziwologawate IMIONA 12.06.03, 12:10
      Znam rodzeństwo Karin i Ines, teraz ich matka powiła syna...nazwała go Brian.
      A pracuję z Ziną. Pozdrawiam
    • Gość: FUJA Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 12:19
      Dolores Kłopocka, Oskar Magoska i hicior-Denis Grzyb.
    • Gość: anita Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.zicom.pl 12.06.03, 20:44
      Moja Babcia znała człowieka, który się nazywał Narcyz Piec. Też fajnie.
    • beannshie Re: Dziwologawate IMIONA 12.06.03, 21:42
      ostatnio przed bierzmowaniem zastanawialam sie nad imieniem dla siebie...
      przegladam zywoty swietych i znalazlam takie imie jak OPPORTA. usmialam sie, bo
      skojarzylo mi sie z 'opurta'. chcialam sobie je dac ale w koncu zrezygnowalam
      [na rzecz 'joanny';)]. i jeszcze jedno smieszne - ale podoba mi sie - Bibianna.
      a kumpel daje sobie na trzecie 'sw. IDZI - patron kulawych';)
      • gacus2 Re: Dziwologawate IMIONA 13.06.03, 22:34
        MAm kolege Hiszpana ktory wybiera sie do Polski: ma na imie Alfons tzn Alfonso,
        ale i tak pewnei bedzie smiech..jakos trzeba bedzie zdrobnic:-)))))))
    • Gość: Wilnus Re: Dziwologawate IMIONA IP: WAWPRX* / *.nestle.pl 23.09.03, 15:20
      To nieładnie naśmiewać się z imion lub nazwisk w związku z czym przesyłam
      dowcip zasłuszany od mojego Ziemlaka z Wilna.

Dwóch facetów łowi ryby nad rzeką. Pierwszy co chwilę wyciąga rybę a drugiemu
      nic nie bierze. Drugi pyta pierwszego:Na co ty łowisz ?
      Na to Pierwszy: Nie wiesz? Na tabletki na trypra.
      Drugi: Co a tabletki na trypra?! A gdie takie tabletki można kupić?
      Pierwszy: A w każdej aptece.

Po kilku tugodniach Drugi wybiera sie na ryby wchodzi najpierw do apteki i mówi:
      Proszę Pani poproszę dwa opakowania tabletek na trypra !
      Na to aptekarka z troską w głosie: A co ? Złapał Pan coś ?
      Na to Drugi: Jeszcze nie ale mam miejsce gdzie na pewno coś złapię!

Pozdrawiam
      Darek
    • Gość: Katarina Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 16:29
      Byłam kiedyś na Sylwestra w bardzo, bardzo bogatym domu. Powiedzialabym, ze
      wrecz w palacu. Rodzice gospodarza wyjezdzali wlasnie na impreze z dwiema
      malymi okutanymi w futra z norek istotkami. Odzywa sie pani domu:
      - to jest Mercedes. Mercedes urodzila sie w Londynie. A to jest Ferrari.
      Ferrari urodzila sie w Nowym Jorku.
      Mercedes to podobno hiszpanskie imie zenskie, ale Ferrari... Ferrari mial na
      imie Enzo.
    • Gość: ADAM Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 19:03
      MNIE OSOBIŚCIE NAJBARDZIEJ ŚMIESZY TAKIE ZESTAWIENIE IMIENIA I NAZWISKA
      ---BIBIANNA BĄDZIUL
      • Gość: baba Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 15:18

Na studiach na U.W. dobrych pare lat temu WF-u uczyla mnie pani
        KIRA HAKUBA
        • ak.ro Re: Dziwologawate IMIONA 24.09.03, 16:42
          mojej znajomej znajomi stworzyli postać zwaną Eulalia Siekiera, a niedaleko
          mnie mieszkali bracia Gwidon i Longin
    • wlodekbar Re: Dziwologawate IMIONA 27.09.03, 01:20
      A ja mam znajomą Gunnel. To szwedzkie z kolei imię.
      Na studiach przyjaźniłem się z Wiktorem Jesusem, nazwisko Martins. To
      Portugalczyk. Tam, mówił mi, jest bardzo dużo Jezusów, że to b. popularne imię.
    • wlodekbar Re: Dziwologawate IMIONA 27.09.03, 01:22
      Nie wiem też, czy wszyscy wiedzą, że Mercedes to imię żeńskie rodem z
      Hiszpanii...
    • Gość: Dobrota Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.proxy.aol.com 27.09.03, 14:52
      Nascie lat temu bylam w sanatorium, mialam tam przyjaciolke Ginete Pofelska,
      potem zakochalam sie w chlopcu imieniem Mscislaw , pochodzil on z miejscowosci
      Miastko.Sama dalam corce na imie Noemi, prorokowano mi ze dziecko bedzie mialo
      klopoty z tym imieniem ale tak sie w zyciu ulozylo ze mieszkam w londynie i
      Noemi chodzi do szkoly gdzie jej imie jest bardzo popularne. Moi znajomi
      nazwali corke Linda, inni Kesja.
    • Gość: kachna Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.kalisz.mm.pl 28.09.03, 00:29
      U mojego meza w pracy jest Kalikst Pekacz. Kiedys na liscie plac widnialo
      Kalikst Peczak-i zostal biedny chlopak Peczakiem. Nikt nie mowi mu po imieniu!
    • Gość: hi hi Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.acn.pl 29.09.03, 16:12
      To co prawda psie imie,a le tez smieszne w kontekscie - znajomi mają spanielkę
      o wdziecznym imieniu Puta (formalnie Liliputa, bo kiedyś byla malutka i nie
      wiadomo było co to za rasa i jak duże to urośnie, ale mówi sie na nią Puta) i
      pojechali z nią do Włoch, włoskiego oczywiście nie znając. I tylko się dziwili,
      czemu ludzie na nich tak dziwnie patrza, kiedy wołaja na cały głos swojego
      pieska... ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka