spinelli troche o/t jomaha jomasoł - polecam: 22.06.06, 04:08 www.pinezka.pl/content/view/2002/223/ koniecznie kliknijcie w obrazek. Bedzie orginalna sciezka dzwiekowa:))) Spinelli Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 05.07.06, 00:00 A to znacie? (przeróbka przeboju Drupiego z lat chyba '80 albo jeszcze starsza) Ragacco da Napoli zajechał mirafiori Na sam trotuar wjechał kołami Nosem prezent poczułaś, już taka jesteś czuła Więc pomyślałaś o nim bel ami On ciemny był na twarzy, a prezent ci się marzył Za dziesięć centów torba w Pewexie Ty miałaś cztery złote, on proponował hotel I nie musiałaś zameldować się Ty z nim poszłaś w ciemno damo bez matury Koza ma prezencję lepszą niźli ty Czemu smętną minę masz i wzrok ponury Ciao, bambino, spadaj mała, tam są drzwi! On miał w kieszeni paszport, sprawdziłaś, a więc znasz to Lecz on nie sprawdził, ile ty masz lat On mówił bella blonda, a popatrz, jak wyglądasz Te włosy masz jak len, co w błoto wpadł Jak w oczy spojrzysz teraz swojego prezentera Co dyskotekę robi i ma styl Straciłaś fatyganta - chciał kupić ci Trabanta Czy warto było za tych parę chwil? Twój ragacco Forda Capri Ci nie kupi Buona notte pewnie też nie powie ci Jeszcze wierzysz, że dla ciebie śpiewa Drupi Ciao, bambino, spadaj mała, tam są drzwi! Poznałaś Europę, więc nie mów do mnie kotek Ja nie wiem co Volksvagen, a co Ford Nie jestem tak bogaty, nie wezmę cię do chaty I przestań mnie nazywać "my sweet lord" Ty nie będziesz moją Julią Capuletti Inny wszak niż ja Romeo ci się śni W żadnym calu nie wyglądam jak spaghetti Ciao, bambino, spadaj mała, tam są drzwi! Gdy ci pizzę stawiał rzekł "prego mangiare" To pamiętać będziesz po kres swoich dni Tęskniąc za nim jak złotówka za dolarem Ciao, bambino, spadaj mała, tam są drzwi! Odpowiedz Link Zgłoś
madziaro1 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 21.07.06, 04:00 o matko, jaki wstyd :D właśnie przeczytałam cały wątek od początku tego roku i rzucił mi się w oczy Dr Alban i "It's my life". Ja do tej pory słyszałam tam "It's my life, it's my life my BROTHER". Teraz znalazłam prawdziwy tekst i mi wstyd, chociaż właściwie to cały czas się z siebie nabijam i z tego co słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 07.08.06, 21:57 A teraz jako ciekawostka - powyzszy tekst sparodiowany jeszcze raz, czyli parodia parodii :) w wykonaniu zespołu szantowego EKT Gdynia: Malcziszka z Leningrada Zajechał awtem Łada Na trotuarie stanął pried taboj Wyczułaś pismo nosem Dlatego drżącym głosem Szepnęłaś ułypaja mój gieroj Miał lekko skośne głazy Lecz prezent ci się marzył Złote kalco, szampanskoje i tort Ty miałas diesiac złotych Myślałaś tylko o tym Jak pojedziecie w miestie gdzies w kurort Gdyś na rynku samowary pradawała W głowie szumiał ci łagodnie cichyj don Paczemu tiepier ty grusna moja mała Daswidanija, dzwier adkrytyj, paszła won Skazał, szto Donald Bubble Kosztuje tam dwa ruble Perłowych szminek kupił trzysta sztuk Gdy kuszał drugie danie W podrzędnym riestauranie To ty kryształy załatwiałaś mu On mówił: "Zuch dziewoczka" I na tym koniec, toczka Więc czemu do hotelu poszłaś z nim Leżałaś na krawatie On zrobił po herbatie Czy wciąż myślałaś że uwidzisz Krym Twój Sieriożka zaporożców nie rozdaje Ja ciebia lublu - ci też nie powie on Nie dla ciebie śpiewa Muslim Magomajew Daswidanija, dzwier adkrytyj, paszła won Ja nie znam się na cenach Lecz aparatu smiena Nie umiałbym zamienić na Penthouse Mów jeśli chcesz idiota Lecz mimo to paliota Nie oddałbym za bluzkę z Mickey Mouse Ja nie będę twym Jurijem Gagarinem I nie powiem Walentina ty maja Już od dziecka nie przepadam za Leninem Daswidanija, dzwier adkrytyj, won paszła Gdy praszczaju usłyszałaś od Sieriożki To ci serce biło jak kremlowskij dzwon Teraz tęsknisz jak cziastuszki do garmoszki Daswidanija, dzwier adkrytyj, paszła won Odpowiedz Link Zgłoś
wteklocki Autorem "włoskiej wersji" był Jacek Zwoźniak 03.12.06, 06:44 pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Zwoźniak Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Autorem "włoskiej wersji" był Jacek Zwoźniak 03.12.06, 11:34 Dzięki za przypomnienie. Rzeczywiście zapomniałem o tym napisać, a przecież tekst wziąłem z jego płyty, której słucham często. Była jeszcze "niemiecka" wersja tego tekstu - też kiedyś zapodam, jak uporam się ze spisaniem tego ze słuchu :) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 18.05.07, 15:57 przeróbka Drupiego to smak szczenięctwa:) autentyk z popcornu/bravo: Ace of Base "All that she wants, is another baby" tłumaczone "wszystko czego chce, to jeszcze jedno dziecko", przeróbka "No limits" 2 Unlimited: "no, no, gną przez pole bo w stodole u sołtysa dzisiaj disco wszystko, wszystko alkohole......" .. i dalej nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aamg Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 08:28 yabol428 napisał: > A to znacie? (przeróbka przeboju Drupiego z lat chyba '80 albo jeszcze starsza) > > Ragacco da Napoli zajechał mirafiori ... Aha, Jacek Zwoźniak :D Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Hunter Dido 23.07.06, 13:03 Mój mąż usłyszawszy tą piosenkę spytał: Czy ona tam śpiewa I want to to be a hamster again????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola26 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.chello.pl 23.07.06, 14:24 Z reklamy mamby "wszyscy srają w wannie - sram i ja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 20:15 Była też taka przeróbka "Jak sie masz kochanie" Happy End-u... Nie pamiętam słów (coś o motoryzacji) ale refren to było cos takiego... "Gdzie sie pchasz baranie gdzie się pchasz ...../. ..... ..... Podaj dłoń to poprawię Ci temblaczek" Może gdzieś to odnajdę bo napewno mam nagrane (muszę wyciągnąć "szpulowca" i przesłuchać co nieco... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 "Skarpetą do piekła" 20.09.06, 12:23 czyli "Road to hell" po polsku. Oczywiście z repertuaru Dżipago: Kiedy rano do roboty Wpół do piątej zrywam się Duma mnie rozpiera Że sąsiedzi na przystanku Nim nadjedzie PKS Znów z zazdrością będą gapić się Nie żal krowy, nie żal świni Które poszły na ten cel Za to teraz pięknym autem mknę I choć Walenty gada "lepszy fiat" To syreną swą do piekła gnam. Na liczniku siedemdziesiąt W bagażniku świnie dwie Z boku stara, z tyłu cztery kury Niech ktoś mi powie, że ma lepszy wóz Którym dojedziesz na targ w porę Gdy asfalt pod kołami topi się To wiem, że syreną swą przez wiochę mknę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marina Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 19:20 Autentyk: wiele lat temu Krzysztof Szewczyk przetlumaczyl w swym popularnym programie tytul owczesnego przeboju "China in Your Hand" na : "Chiny w Twoich rekach" china to porcelana, piosenkarka w teledysku spiewala trzymajac nawet takowa w reku... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 03.12.06, 11:39 Gość portalu: Marina napisał(a): > Autentyk: > wiele lat temu Krzysztof Szewczyk przetlumaczyl w swym popularnym programie > tytul owczesnego przeboju "China in Your Hand" na : > "Chiny w Twoich rekach" > > china to porcelana, piosenkarka w teledysku spiewala trzymajac nawet takowa w > reku... Przejęzyczenia tego faceta to w ogóle weszły do legendy.... Pamiętam, że mówił np. "cyferka M" albo "literka 3" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naturally_soft Inner Circle - Sweat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 21:04 "OOOH YEAH", czyli po polsku -> "ch..e". Odpowiedz Link Zgłoś
jinx66 Ja tak na filmowo... 04.12.06, 13:01 W Bridget Jonnes byl taki motyw jak nasza bohaterka siedziala w indonezyjskim lub filipiskim pierdlu i jej wspolwiezniarki indonezyjki lub filipinki cwiczyly "Like a Virgin" Maddonny : Like a virgin.... FUCKED for the very first time, like Viiirgin Scena rozbawila mnie do lez (zwlszcza, ze w dalszym tekscie tez cos "skrzywily" - niestety nie pamietam juz co....) Drugi motyw pochodzi z filmu "The Doors" jak Jimi ukladal dla panienki "Light my fire". W pierwszej wersji refren lecial : Cammon baby suck my wire... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gladka8 Re: Ja tak na filmowo... 22.05.07, 15:45 Tak propo tego więzienia - nie znajdowało się ani w Indonezji, ani na Filipinach, aczkolwiek w tym rejonie: w Tajlandii :> Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 22.01.07, 22:07 Tak mi się przypomniało w związku z niedawnym Dniem Babci... W latach '80 był popularny przebój "Susana" i w jakimś programie telewizyjnym dla dzieci przerobiono go na "Babunia". Niestety, nie pamiętam całego tekstu, tylko refren: "Babunia, babunia to nasz największy skarb". Może ktoś pamięta więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 23.01.07, 09:24 Fajnie, że wątek jest odświeżony.. A pamięta ktoś legendarne tłumaczenia Marka Niedźwieckiego z Listy Przebojów (oczywiście robił to specjalnie): "It's a sin" - To jest syn, Pet Shop Boys "La Isla Bonita" - Stanisław Bonita, Madonna Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 23.01.07, 12:28 Fakt, Niedźwiecki miał sporo takich tekstów. Np. Billy Joel "We didn't start a fire" - "To nie my wystartowaliśmy faję" albo nazwa zespołu Flash and the Pan - "Flash i jego pan" Jak sobie przypomnę to wrzucę więcej, wiernym fanem listy trójkowej byłem przez ładnych kilka lat na przełomie lat '80/'90. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 26.01.07, 01:27 Whitney Houston "I wanna dance with somebody" - "Jak ty tańczysz, to mnie bierze" To też oczywiście tłumaczenie by Niedźwiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 30.01.07, 18:49 Michael Jackson "Dirty Diana" - "Zanieczyszczona Diana" - to też Niedźwiecki Def Leppard "Love bites" - "Miłość wali... ale nie wiemy, kto to jest Wala" - a to już pomysł któregoś z zastępców Niedźwieckiego (chyba Pawła Sito) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prażanin Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.171.65.178.crowley.pl 23.01.07, 12:56 Może nie dokładnie na temat, ale spotkałem kiedyś gościa, który zbierał "dosławne" tłumaczenia. Więc z jego kolekcji (mam nadzieje że nie przekręcę zbytnio angielskiej pisowni ) To miło z twojej strony - It's nice from your side Czuję pociąg do Ciebie - I feel a train to you i moje ulubione: There is no dick i the village - przetłumaczcie sobie sami Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 24.01.07, 17:41 There is no dick in the village- przypomina mi podobne cuś: "Don't make a village".. Albo: "Dziękuję z góry" jako: "Thank you from the mountains", zamiast "in advance".. No piękne to jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:07 Może nie teksty piosenek ale też tłumaczenie, w liceum miałąm koleżanka która nazywała sie ILONA KRÓL, podczas pierwszej lekcji angelskiego nowa nauczycielka poprosiła wszystkich o przedstawienie się i koleżanka wypaliła MY NAME IS ILONA KING. Łącznie z nauczycielką wszyscy leżeliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 26.01.07, 22:12 - take my breath away - zabierz moją brew - w piosence Queen "Show must go on" padają słowa "but never die", które Fredek śpiewa po polsku "pewnego dnia" - co do tłumaczeń angielsko-polskich, gdzieś słyszałem przetłumaczony tytuł piosenki Janis Joplin "Little girl blue" jako "Mała niebieska dziewczynka" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józef cieśla Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.org.pl 27.01.07, 21:49 > przerobiono go na "Babunia". Niestety, nie pamiętam całego tekstu, tylko refren > "Babunia, babunia to nasz największy skarb". Może ktoś pamięta więcej? jeszcze było: "bo kto posprząta dom, kto po pracy do sklepu gna, babunia obiad gotuje nam" Odpowiedz Link Zgłoś
zzja Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 07.06.07, 10:30 a moja babcia nie potrafi w kapsle grac, uwierzy kto? a ja kocham ja i tyle bo babunia to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
gilmurzyca Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 26.01.07, 23:06 MC HAmmer (chyba) - What is love ? tlumaczenia : WLADYSLAW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pg Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 01:22 Peter Gabriel i Kate Bush - "Don't Give Up" - to dla mnie "kończ biwak ":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 01:54 Bardzo spodobała mi sie piosenka Procol Harum "Mocny jak Samson". Nie znałam wtedy tytułu, nie znałam angielskiego i dlatego dla odróżnienia od innych zatytułowaliśmy ją z bratem "Spricze pricze". A potem po tym naszym tytule rozpoznawali ją nasi znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:47 Britney Spears "Baby, one more time" w jednej ze stacji radiowych przetłumaczono jako "jeszcze jedno dziecko". Była też mniej więcej w tym samym czasie piosenka (nie pamiętam czyja), gdzie w refrenie powtarzało się "come along", chyba to leciało jakoś tak: "come along, come along with me, come along you'll see". Dla jednego z moich znajomków to była piosenka o "kameleonie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olala Re: Yamaha IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 23:08 co do "oceans apart" ja tam nie słyszę nigdzie osiem zapałek, tylko ON SIĘ ZAPALI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarecheque Kuba Sienkiewicz IP: *.rmf.pl 22.05.07, 04:47 W Człowieku Z Liściem Na Głowie: uważaj, to nie chmury, to pała z tektury... (zamiast pałac kultury) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gleism Vanessa.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:02 Ja pamiętam przerabianie Imion i nazwisk wokalistów np Vanessa Paraliż ,Pił Kolins, Szyna O'conor. A jak słyszę jedną z piosenek Arash'a to pdspiewuję Arash, Arash kup mi dezodorant, Fa dezodorant. Ale to przez gościa co na Vivie prowadzi o co kaman bo tak to tłumaczył i nie mogę tego z głowy wyrzucić! Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Vanessa.... 22.05.07, 19:54 Gość portalu: gleism napisał(a): > Ja pamiętam przerabianie Imion i nazwisk wokalistów np Vanessa Paraliż ,Pił > Kolins, Szyna O'conor. Nazywano ją również, z oczywistych względów, Skinhead O'Connor. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_1_2_3 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 22.05.07, 13:49 Refren piosenki Sade "Smooth operator" spiewam sobie jako "Smutna Helena..." he he!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 01.06.07, 20:01 Włoska piosenka "Occhi blue" przetłumaczona fonetycznie jako "O kiblu" :) Bodajże Stefan Friedmann to śpiewał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 01:22 O kiblu o kiblu bella monte feliciano o kiblu o kiblu bellamonte neapolitano:P:P:P Pamietam ze o 13.10 W PR3 to lecialo :P:P:P w latach 80' oczywiscie:) A tak poza tym czy komus udalo sie dostac do tych przerobek MT i BBB o ktorych byla mowa wczesniej???? Ci co to przerabiali ponoc... byli z wrocka mieszkali na ul. Krynickiej... takie legendy krazyly u nas we Wro. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 07.06.07, 02:35 Widzę, że "sukces ma wielu ojców" :) Ja o twórcy tych przeróbek słyszałem, że nazywał się Mirosław Stasiak i mieszkał na jednym z krakowskich osiedli. Pewnie są jeszcze jakieś inne wersje dotyczące autorstwa. A same piosenki chyba zaginęły razem z kasetami, na których były nagrane... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 07.06.07, 18:22 Jest taka piosenka Richarda Marxa "Right Here Waiting", która zaczyna się słowami "Oceans apart day after day..." a która moja koleżanka zawsze śpiewała "osiem zapałek..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miriam Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.spray.net.pl 16.06.07, 20:40 Led Zeppelin Jest kobieta, pewna że co sie swieci - zlotem jest i kupu-u-je schody do nieba (tlum wlasne) Bob Dylan Puk, puk, puk do nieba wró-ó-ót (tlum zaslyszane :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.stansat.pl 15.07.07, 00:47 Byle w górę Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 15.07.07, 08:37 Gość portalu: miriam napisał(a): > Bob Dylan > Puk, puk, puk do nieba wró-ó-ót (tlum zaslyszane :-) Mój kolega przetłumaczył to następująco: Dup, dup, dup do nieba wrót :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 16.07.07, 00:54 Razem z koleżanką, niezależnie od siebie(!!) słyszałyśmy w piosence "Kocham cię jak Irlandię" zamiast "wlokę ten ból przez Włocławek"- "lotem dębur przez Włocławek";) Z angielskich tłumaczeń -mój hicior- tytuł filmu z jakiejś gazety z programem tv: "Final Countdown"="Jeszcze raz Pearl Harbour":D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Piasek "prawie do nieba..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:02 Moja koleżanka myślala, że Piasek śpiewa "W bramie do nieba wzięłaś mnie", a jest naprawdę "Prawie do nieba..." Odpowiedz Link Zgłoś
tou Re: Piasek "prawie do nieba..." 19.07.07, 14:55 hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha Piasek wygina beret hahaha "W bramie do nieba wzięłaś mnie" hahahahahahahahaha ja nie moge :D Odpowiedz Link Zgłoś
tou Dragostea din tei 19.07.07, 15:01 Zespoł O-Zone piosenka: "Dragostea din tei" Jadąc na pielgrzymkę do Częstochowy, katechetki śpiewały ją tak: Idź do matki, ona kocha cię, ona kocha cię, ona kocha, kocha cię. Idź do matki, przytul do niej się. Ona wie i pocieszy Cię Maryja tu, Maryja tam Maryja czeka, Maryja Kocha Maryja tu, Maryja tam Maryja czeka, Maryja Kocha :D Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Dragostea din tei 19.07.07, 15:34 "Dragostea din tei" jako pieśń religijna po prostu wymiata :) Chociaż odkąd usłyszałem piosenkę maryjną na melodię "Who the fuck is Alice" (wykonywał to zespół Bayer Full) to już nic mnie nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
thetrue Re: Dragostea din tei 19.07.07, 18:19 a ja myślałem, ze "Looking to my father's eyes" to "Looking for my paradise", tylko śpiewane z akcentem... reszty teksty jeszcze wtedy w ogóle nie kumalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Dragostea din tei IP: *.realestate.net.pl 30.09.07, 20:47 ale była też wersja refrenu "wlej se wlej , juma -juma gej", ale to piosenka rumuńska a nie angielska Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Dragostea din tei 29.03.08, 13:58 tou napisała: > Zespoł O-Zone piosenka: "Dragostea din tei" > Jadąc na pielgrzymkę do Częstochowy, katechetki śpiewały ją tak: > > Idź do matki, ona kocha cię, ona kocha cię, > ona kocha, kocha cię. > > Idź do matki, przytul do niej się. > Ona wie i pocieszy Cię > > Maryja tu, Maryja tam > Maryja czeka, Maryja Kocha > Maryja tu, Maryja tam > Maryja czeka, Maryja Kocha > > :D www.youtube.com/watch?v=1haYP10rLfI Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Dragostea din tei 16.04.08, 23:35 I jeszcze to: www.youtube.com/watch?v=iFsTL93C1VQ Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Dragostea din tei - wersja pielgrzymkowa 22.04.09, 14:54 www.youtube.com/watch?v=Li0WNsDW06k&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Dragostea din tei 30.11.08, 14:01 ou napisała: > Zespoł O-Zone piosenka: "Dragostea din tei" > Jadąc na pielgrzymkę do Częstochowy, katechetki śpiewały ją tak: > > Idź do matki, ona kocha cię, ona kocha cię, > ona kocha, kocha cię. > > Idź do matki, przytul do niej się. > Ona wie i pocieszy Cię > A ja słyszałam taką przeróbke tej pioenki: "Poszła, poszła, nie ma, nie ma jej Nie ma, nie ma jej Nie ma, nie ma, nie ma jej. Długo stała i znudziła się Więc do baru poszła chlać" Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 30.09.07, 03:16 A pamięta ktoś polskie, kabaretowe przeróbki Beatlesów? Jedna to była "Yesterday", śpiewał jakiś Anglik łamaną polszczyzną, a tłumaczenie było wręcz dosłowne, np. "o ja wiezie we wczioraj". Drugie to "Yellow submarine" z tekstem o tym, jak to kwaśny deszcz spadł na miasto Łódź i je całkiem zatopił: "Nasze miasto to podwodna żółta Łódź...". Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 24.11.07, 23:11 A to jest tekst "Yesterday" w wersji mojego kolegi z liceum: Yesterday Właśnie skończył mi się dzisiaj klej Nowy klej dziś muszę kupić już Więc kup mi klej Lub daj mi nóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy7 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.aster.pl 30.09.07, 22:48 W piosence Mariah Carey "I can't live, can't live without you" gdy zawodzi wysokim glosem wyraznie slysze chuuuu...ju - z wykrzyknikiem! Gdy ta piosenka pobrzmiema na przyklad autobusie lub taksowce.. to czekam na ten moment z "chuuu..ju!" I az az rumiencow dostaje, czy przypadkiem te osoby tez slyszaly to brzydkie slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy7 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.aster.pl 30.09.07, 22:52 Calkiem nowy kawalek "who knew" Pink... W o co kaman na vivie wskazano na podobienstwo z ch#@u. Od tamtej pory slysze to nieznaczne ale jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fineczka Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.hsd1.or.comcast.net 01.10.07, 03:22 The Fugees kiedyś mieli taki kawałek, który teraz przeżywa renesans aktualności: "Killing my software with Vista..." Odpowiedz Link Zgłoś
pigeon23 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 25.11.07, 11:58 killing me softly with this song - pili my soki nad Wisłą ;))))) o reszcie nie piszę, bo widzę, że miałam takie same skojarzenia jak większość z Was:))) z nieśmiertelnym Dżonym Kamizi w roli głównej;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łasiczka Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.static.debica134.tnp.pl 03.10.07, 09:27 A te słowa są pod piosenke nieudany balet Osrane Gacie Nie poruchasz sobie bracie, jeśli gównem śmierdzą gacie... ref. Nieudany balet, nie po..em wcale, czerwone majtki całe w kale po nocach mi się śnią, straszny swąd. 1. Na zabawę w sobotnią noc przyszła ubrana jak- by ją obesrał ptak. Bluzka pożółkła jej jak mocz, włosy tłuste jak ch.. co to za ku.. strój? ref. Nieudany balet, nie po..em wcale, czerwone majtki całe w kale po nocach mi się śnią, straszny swąd. 2. Myślę sobie: a, co mi tam? Gorsze pasztety znam, porucham, pam-param. Ona myśli, że gwiazdą jest, choć z dupy wali jej fest pokażę, że mam gest. ref. Nieudany balet, nie po..em wcale, czerwone majtki całe w kale po nocach mi się śnią, straszny swąd. 3. W końcu w krzaki w..em ją, już chcę podawać lód, gdy nagle poczułem smród. Szukam, skąd za.. tak, czuję swąd starych srak, wiem już, że to zły znak ref. Nieudany balet, nie po..em wcale, czerwone majtki całe w kale po nocach mi się śnią, straszny swąd. Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 03.10.07, 12:33 Bardzo ciekawy wątek! :) Co do mylnych wrażeń słuchowych podczas słuchania przebojów: -kiedyś, gdy non stop w radiu leciał Tarkan, myślałam, że śpiewaw piosence "Oynama sikidim, sikidim" - "Oj Danuśka, Danuśka da" - nie znałam jeszcze wtedy tureckiego (i w dodatku myślałam, że on śpiewa po... WĘGIERSKU :) , -kojarzy mi się to jeszcze z jednym przebojem, który jakiś nieznany mi bliżej wykonawca śpiewa- "Shake it up, shake it up", co nieodmiennie brzmi dla mnie jak "Siekiera, siekiera"; - gdy słuchałam po raz pierwszy "Despre Tine" grupy O-Zone, którą ostatnio uielbiam, wydawało mi się, że tam jest jakiś "Indzior Bey" , podzas gdy w tekście jest "inger pe" (ale rumuńskiego nie znam )... -a mój tata jak słyszy Madonnę śpiewającą "Music, music" twierdzi, że ona woła: "Józek!Józek!" CO do przeróbek- przypomina m się słynny przebój, który we francuskojęzycznej wersji Jo Dassin'a brzmi "L'Amerique", w angielskojęzycznej "Yellow River", a w polskiej... "Jedzą rybę"-na pewno wszyscy znają, pamiętam, jak osiem lat temu na koloniach w kółko to śpiewaliśmy, to był wakacyjny hicior. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:02 "Son of the blue sky" - słonia wypluskaj "Eli Lama Sabachtani" - Eli mama szama z nami To byli Wilcy Metallica "Master Of Puppets" - Majster od tapet "La Isla Bonita" - Władysław Bonita "Sunshine, sunshine reggae Don't worry, don't worry..." - siuśnij, siuśnij w regał, do wora, do wora... Jeszcze w kawałku "La Bamba" facet śpiewa coś niewyraźnego jakby "porki sere" (nie umiem tego napisać), ale kojarzy się jednoznacznie: "Portki se dre". "The Final Countdown" - "Syfaśny dziamdziak" Queen "I want to break free" - "I want you bez krwi" Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 17.03.08, 23:45 > Jeszcze w kawałku "La Bamba" facet śpiewa coś niewyraźnego > jakby "porki sere" (nie umiem tego napisać), ale kojarzy się > jednoznacznie: "Portki se dre". Kabaret Otto ułożył nawet do tego cały polski tekst: "zabolała mnie plomba, portki se dre, portki se dre i zrywam marynarę..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepi Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: 195.47.201.* 18.03.08, 12:44 No dobra moja kumpela uparcie twierdziła, że w piosence "Kayah Śpij kochanie, śpij" jest świnko powiedz mi. I mówi- Fajna ogólnie ta piosenka tylko dlaczego ona tam śpiewa ooooooooooo świnko powiedz mi Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 18.03.08, 20:06 hehehe A dla nas Kayah śpiewała zawsze "ssij, kochanie, ssij" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 21.03.08, 11:42 a ja sie zastanawiam czy bitlesowskie "come together" nie powinno być przetłumaczone jako "dojdźmy razem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicikici Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.29.71-86.rev.gaoland.net 27.11.08, 22:42 > a ja sie zastanawiam > czy bitlesowskie "come together" > nie powinno być przetłumaczone > jako > "dojdźmy razem" Bywa. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 07.04.08, 15:35 Nie wiem kto to śpiewał, zasłyszane, świetna parodia "Beat It" Michaela Jacksona: Dziś rano na kalendarz spojrzałem i I w tym momencie przypomniało się mi Że dzisiaj jest już pierwszy Trzeba kupić nowy bilet Bilet Znów na Bankowy trzeba udać się i W kolejce spędzić godziny trzy Zakładam spodnie Zamykam drzwi i jadę po bilet Bilet Możesz wierzyć albo nie wierzyć mi W tramwaju z numerem trzydzieści trzy Siedziałem grzecznie z tyłu Gdy kanar nagle krzyknął "BILET" Bilet Oszołomiony odwróciłem się i I w tym momencie kolorowe me sny Spełniły się gdy pokazałem mu swój nowy bilet Bilet, bilet, bilet, bilet Piękny, kolorowy bilet Może być ulgowy może być sieciowy lub jednorazowy Z hologramem nowym Mój bilet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ztv Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.kolornet.pl 25.11.08, 02:43 Toż to Ztvorki! kukus.wrzuta.pl/audio/rVWh9w2tRv/ztvorki_-_bilet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.chello.pl 27.11.08, 23:13 uwielbiam Ztvorki! w czasach dawnych, kiedy jeszcze radio zet bylo w miare porzadnym radiem, szymon majewski mial w nim niejaki Sponton i w jednym z odcinkow twierdzil, ze Michael spiewa w tej piosence o bidecie :) Rozlozyl tak na czynniki pierwsze kilka piosenek, ale niestety nie pamietam. Wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski 02.12.08, 18:20 Gość portalu: li napisał(a): > uwielbiam Ztvorki! > w czasach dawnych, kiedy jeszcze radio zet bylo w miare porzadnym radiem, szymo > n > majewski mial w nim niejaki Sponton i w jednym z odcinkow twierdzil, ze Michael > spiewa w tej piosence o bidecie :) O bidecie na tą melodię to śpiewał Grzegorz Halama :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li Re: angielskie piosenki "tlumaczone' na polski IP: *.chello.pl 31.12.08, 21:00 tez :) ale obawiam sie, ze mialo to miejsce pozniej Odpowiedz Link Zgłoś