dr-plama 01.09.06, 13:00 Temat forum zainspirowały imiona moich babć. Brzmią one: EUFROZYNA EUFEMIA W związku z tym nasuwa się pytanie:Jak bogaty jest "słownik imion polskich" skoro w jednej rodzinie zdarzyły się dwa powyższe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Małgosia Re: Zapomniane imiona polskie IP: 217.153.76.* 01.09.06, 13:28 Mój sp. dziadek miał na imię Klemens. Siostra babci Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Zapomniane imiona polskie 01.09.06, 15:11 Hieronim i Hipolit - z mojej rodziny. bardzo ladne i dostojne imiona :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trish Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.astra-net.com 01.09.06, 15:33 Telesfor, Bożydar, Mściwój:) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gajowniczek Re: Zapomniane imiona polskie 01.09.06, 15:51 Ja na przykład mam na imie Grzegorz, a mój brat ma Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
cardamina Re: Zapomniane imiona polskie 01.09.06, 16:05 Ostatnio w górach spotkałam małżeństwo z córeczką Radosią :) Jak się okazało zdrobnienie od Radochny, imienia jak najbardziej słowiańskiego, a dziewczynka była urocza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.acn.waw.pl 01.09.06, 21:58 Etam , kochani, znam lepsze z przyczyn zwodowych . Otórz: Odon, Ojcumiła, Bratumiła, Viletta, Zbyluta, Gudula/Godula.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilimeye Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 22:20 Walenty (miałam dwóch pradziadków o tym imieniu - podoba mi się, ale już zdrobnienie Walek brzmi okropnie) Florian Genowefa Eulalia Eleonora Domicela Nie są to wprawdzie rdzennie polskie imiona, ale imho autorce wątku chyba nie chodziło wyłącznie o imiona słowiańskie a ze słowiańskich: Dadźbóg Witysława Żywia Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Genowefa! 04.09.06, 16:08 Aż dziwne, że na fali mody na imiona z czasów naszych dziadków (mamy wysyp Antków, Zoś, Stasiów itp.) nie powróciło imię Genowefa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielona Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.such.nat.hnet.pl 07.09.06, 16:15 Eulalie to mam w rodzinie, a także Scholastykę, Anielę i Zygmunta :) Odpowiedz Link Zgłoś
q-4 Re: Zapomniane imiona polskie 02.09.06, 12:17 Predator i Amnestia, Skowronek i Chirurgia oraz Krzysztof i Agnieszka. Te imiona są najdziwniejszymi jakie utkwiły mi w pamięci. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocia Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 12:52 Moja prababcia miała na imię Elzelia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenotka Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 13:00 moja Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masiej Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.chello.pl 02.09.06, 13:09 Mój dziadek - Heliodor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilimeye Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 22:48 Elzelia - śliczne, nigdy nie słyszałam o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
dr-plama Re: Zapomniane imiona polskie 02.09.06, 17:59 W sumie najdziwniejsze imię kobiece jakie przyszło mi spotkać to BRUZDA, i co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffi78 Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:48 Moja babcia ma na imię Teofila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stavros A najdziwniejsze... IP: *.asta-net.com.pl 02.09.06, 18:54 jakie słyszałem to Aniceta. Serio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraza Re: A najdziwniejsze... IP: *.c29.msk.pl 02.09.06, 19:29 a mój pradziadek miał na imię Medard-dziwne,co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pap Re: A najdziwniejsze... IP: 83.19.254.* 02.09.06, 19:43 nie wiem czy to słowiańskie ale ogromnie podoba mi się Kosma. Z imion żeńskich owocowe: Jagoda, Malina. Ale Kalina też ładne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: A najdziwniejsze... IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.09.06, 00:21 Domicela. Poznałam taką panią. Anika - to z przyszywanej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
dziakensis Re: Zapomniane imiona polskie 03.09.06, 00:38 znam jedną Ramonę, poza tym kolega ma na drugie Mścisław:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iv Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.zaodrze.punkt.pl 03.09.06, 19:35 Prababcia: Salomea Kolezanka: Roma Kolezanka II: Krzysztofa Najdziwniejsze jakie slyszalam, ale chyba nie bardzo polskie (?): Saturnin Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Zapomniane imiona polskie 03.09.06, 19:44 ja mam na imie Irena,i nigdy zadna inna znana mi dziewczyna w zblizonym wieku nie miala takiego imienia.tak wiec zawsze bylam pojedynczym egzemplarzem z takim imieniem.a ja znam osobiscie Dobrochne,Boguslawe i Michaline. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Zapomniane imiona polskie 04.09.06, 00:08 moja babcia Tekla, a dziadek Teofil Odpowiedz Link Zgłoś
metalwrona Re: Zapomniane imiona polskie 04.09.06, 14:43 Syn mój i mojego kumpla z klasy (oczywiście żadnego syna nie będzie :p) miał mieć na imię Ziemowit :]. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Zapomniane imiona polskie 05.09.06, 12:42 Znam jednego Ziemowita, teraz ma cos ok 30 lat i wzgledny spokoj, ale kiedys to naprawde mial ochote ukatrupić rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: Zapomniane imiona polskie 04.09.06, 15:44 moja babcia: Kunegunda (w skrócie Kundzia) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Zapomniane imiona polskie 04.09.06, 18:41 Moja prababcia miała na imię Pelagia, a jej siostry Salomea i Eufemia. Natomiast jedna z moich praprababć miała na imię Scholastyka. Odpowiedz Link Zgłoś
emusia Re: Zapomniane imiona polskie 05.09.06, 00:08 jedna prababcia: Tekla (ale nie używała tego imienia, mówiono na nią Bronia, nawet na grobie nie jest napisane Tekla tylko Bronisława), pradziadek: Feliks, dziadek: Julian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE filolog Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.hsd1.tx.comcast.net 05.09.06, 01:47 Dziadek - Walenty Kolega - Medard (Medziu). Donata (w malym zespole spotkalem NARAZ 2 Donaty). Kolezanka (!) Eulalia (99% pewnosci, zdrobniala na Ele). O imionach NIE polskich mozna by napisac ksiazke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.aster.pl 05.09.06, 01:58 Moi wysoko arystokratyczni znajomi dali córce na imię Nawoja Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zapomniane imiona polskie 05.09.06, 02:04 Jedna babcia - Halina, druga babcia - Marianna. Oba imiona bardzo mi się podobają, a chyba zupełnie wyszły już z użycia. Prababcia - Michalina Konstancja. Miodzio! Odpowiedz Link Zgłoś
laferme Re: Zapomniane imiona polskie 05.09.06, 08:00 wujek Alfons, w skrocie Fonek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva351 Re: Zapomniane imiona polskie IP: 217.169.52.* 05.09.06, 08:43 babcia Teodozja (Tozia),dziadek Leon,prabacia Julianna,pradziadek Julian,mama Teresa(Tesia,Terenia)ciocia Eugenia(Gienia)....Tadeusz,Kazimierz,Wanda, (Wandzia),Wladyslawa,(Wladzia),Stanislawa,(Stasia)Miroslawa(Mirka)to tez raczej chyba niezbyt popularne imiona kobiece..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pindu Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 09:28 ja mam na imię Gabriela, moja babcia - Wiesława, jej siostra Blanka, moja mama ma na drugie Imelda, a mamy moich znajomych mają na imię Neoniła i Zinajda, syn znajomych ma na imię Miłosz /w skrócie Miłek/ Odpowiedz Link Zgłoś
metalwrona Re: Zapomniane imiona polskie 06.09.06, 07:17 Gość portalu: pindu napisał(a): > ja mam na imię Gabriela, moja babcia - Wiesława, jej siostra Blanka, moja mama > ma na drugie Imelda, a mamy moich znajomych mają na imię Neoniła i Zinajda, syn > znajomych ma na imię Miłosz /w skrócie Miłek/ Też mam na imię Gabriela, to nie jest zapomniane imię... Znam parę innych "Gabryś", ale starszych :/. A Miłoszów, nawet w okolicy mojego wieku znam kilku, chyba 4. Odpowiedz Link Zgłoś
havena Re: Zapomniane imiona polskie 07.09.06, 16:01 Moja polroczna cora ma na imie Konstancja. Corka przyjaciolki - Michalina. Pozdr. Havena Odpowiedz Link Zgłoś
chichocik Re: Zapomniane imiona polskie 05.09.06, 09:52 Moja teściowa to Leokadia (czyli: Lodka). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kara16 Re: Zapomniane imiona polskie 05.09.06, 11:06 Moja mama ma na imię Leonarda - czyli Lonia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Zapomniane imiona polskie IP: 81.21.202.* 05.09.06, 11:37 nie wiem czy jest ono "zapomniane" ale dość rzadkie: Kwiryn i Kwiryna Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Zapomniane imiona polskie 05.09.06, 12:38 Mój ojciec ma na drugie Hugon. Prababcia na imię miała Fryderyka. Jeden z wujków Saturnin. Brat mojego ojca dał synowi imię Amadeusz. A moja córeczka na imię ma Berenika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:44 Mam koleżankę Romanę. Słyszałam także: Kordula, Mamert- drugie imię wykładowcy, Nawojka, Dobrosława oraz hit z biblioteki- NINEL co od tyłu czytane znaczy Lenin (tata tej Pani był Komunistą z krwi i kości i dlatego dostała takie imię). Odpowiedz Link Zgłoś
kara_b Re: Zapomniane imiona polskie 06.09.06, 10:31 moja prababcia była Ksawera. brat i siostra mojej mamy (zwykła Ewa): Romuald i Marzenna koleżanka mamy : Alodia (połowa moich lalek tak miała na imię) zyjąca babcia mojego męża Wincenta i mówią na nią babcia Wicia Odpowiedz Link Zgłoś
goborek Re: Zapomniane imiona polskie 06.09.06, 16:00 Nie wiem, czy to polskie, ale koleżanka ma na imię Nelosława Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 18:12 Moja prababcia - Aniela. Ze strony męża - prababcie Felicja i Emilia, ciocie Loda i Kazia oraz dziadek Wincenty. Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: Zapomniane imiona polskie 06.09.06, 18:34 Znajomy (70 lat) Paschalis - zdrobniale Paziek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Zapomniane imiona polskie IP: 193.151.48.* 06.09.06, 19:17 Dydak,to pierwsze imię mojego dziadka,o ile pamiętam posługiwał się drugim - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.09.06, 23:19 moja teściowa- Genowefa teściowa syna- Letycja teściowie córki- Stefania i Otton wujek- Edmund ciocia- Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 08:34 Moja ŚP babcia miała imię dość żadkie- Alfreda Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Zapomniane imiona polskie 07.09.06, 14:50 dziadek Ildefons, babcia Wanda, 2 babcia Ludmiła, była też jakaś ciotka Erna (ale to chyba niemieckie imię) Odpowiedz Link Zgłoś
piszkaaa Re: Zapomniane imiona polskie 07.09.06, 16:39 mój prapradziadek mial na imie Ali... babcia Felicja moja kuzynka ma na imie Aurelia a kuzyn Ariel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uśmiechnięta Re: Zapomniane imiona polskie IP: 212.160.172.* 07.09.06, 16:42 Ja Walentyna, moja mama Wiera Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: Zapomniane imiona polskie 07.09.06, 19:50 Moja babcia ma na imię Nadzieja, druga Jadwiga. Oba uważam za bardzo ładne. Pradziadkowie to Eufrozyna i Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzesowa Re: Zapomniane imiona polskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 20:02 "teofil jak pedofil" ;) A jest jeszcze Bazyli Odpowiedz Link Zgłoś
ab554 Re: Zapomniane imiona polskie 07.09.06, 22:00 Moja babcia miala na imie Lucja , piekne , prawda.Chcialam tak dac na imie corce-Lucja-Maria , czyli Mary-Lou , ale urodzol sie Stasiu- po dziadku. Odpowiedz Link Zgłoś