Dodaj do ulubionych

Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów

• Gość: Late Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 08:52
      Autorzy innych tłumaczeń też piszą nieraz bzdury... Mam tomik tekstów Jima Morrisona z tłumaczeniami na polski - tytuł piosenki "Horse Latitudes" tłumacz przekłada na "Wielkie jak koń". Nie każdy jest wilkiem morskim (albo chociaż czytywał Borhardta) i wie, co to są "końskie szerokości", ale inteligentny tłumacz zauważyłby w tekście piosenki ewidentne odniesienia do żaglowców i morza i zapytałby się jakiegoś marynisty. A wyszło tak, że koń by się uśmiał.
    • papiezyca84 Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 04.01.07, 09:12
      "The Bold and the Beautiful" - "Moda na sukces" ;/
      • Gość: brookie Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 203.190.201.* 04.01.07, 09:26
        Copycat/ Psychol- polska nazwa kojarzy sie z podrzednym horrorem, choc sam film
        jest swietny i z dobra obsada
      • Gość: pozdro Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 149.55.30.* 04.01.07, 13:47
        HEH, autentyk: widzialam na zywo w TVP1 relacje z przyznania jakichs nagrod
        temu serialowi...tlumaczyl tlumacz 'na zywo'....i przetlumaczyl ten tytulk
        jako...PIEKNI I LYSI !!!!!!!!!AUTENTYYYK!!!
        Wtedy jeszcze serial nie byl u nas znany...ale taka amatorszczyzna...normalnie
        spadlam z krzesla ze smiechu:)))
        • Gość: ygnaś Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 13:14
          w większości krajów "bold" tłumaczą jako "bogaci", a przecież znaczenie "bold"
          jest tu inne, nie ma takiego słówka w polszczyźnie, bo "bold" może być
          arystokrata albo właśnie np. projektant mody, to rodzaj pewnośći siebie, ale
          wynikający nie z charakteru, a raczej z warunków życia. Moda na sukces to
          całkiem fajna gra słów.
    • Gość: Chubeedops Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 194.106.192.* 04.01.07, 09:36
      "Stir of echoes" z Bacon'em wyszło im "Opętanie" co ma się nijak nawet do
      treści. "Orbitowanie bez cukru" :))) hit !! A oryginał to "Reality bites"
    • dalenne Re: "Gilmore Girls" - Kochane kłopoty :DDD n/t 04.01.07, 10:04
    • Gość: Gość "Reality bites" - "Orbitowanie bez cukru" IP: 193.109.212.* 04.01.07, 10:04
      Nie wiem co komuś przyszło do głowy? Mozna było przetłumaczyć, korzystając z
      polskiego idiomu "Rzeczywistość skrzeczy". Bardzo dobrze oddawałoby to treść
      filmu. Ale "Orbitowanie bez cukru"? Może ktos mi wyjaśni co autor mógł mieć na
      myśli?
      • Gość: Cwany70 Re: "Reality bites" - "Orbitowanie bez cukru" IP: *.europe.hp.net 04.01.07, 11:25
        O ile dobrze pamiętam, to polski tytuł tego filmu powstał na drodze....
        konkursu.
        Przeprowadzonego wśród słuchaczy Radia WaWa (nie wiem, czy gdziekolwiek
        indziej). Wśród nadesłanych tytułów szanowne Jury wybrało właśnie taki.
        • Gość: oa Re: "Reality bites" - "Orbitowanie bez cukru" IP: 217.153.131.* 04.01.07, 14:32
          z tego co pamietam, jeden z bohaterow w trakcie filmu chwali sie tym, ze
          potrafi orbitowac bez cukru. co nadal niewiele wyjasnia. moze chodzi mu o to,
          ze potrafi "odleciec" bez nakrotykow? ale jezeli tak, to jest to kolejny
          przyklad na to, jak bardzo tlumacze nie radza sobie z tlumaczeniem slangu czy
          nawet zwyklych, ale bardziej potocznych slow. najbardziej to widac we
          wszystkich filmach czy serialach "mlodziezowych" gdzie jesli juz mamy do
          czynienia z mowa nastolatkow, to jest to mowa nastolatkow z lat 70tych...

ps. spotkalam sie z tlumaczeniem reality bites jako rzeczywistosc boli. mi
          wydaje sie bardzo trafny.

pozdrawiam
      • Gość: am Re: "Reality bites" - "Orbitowanie bez cukru" IP: *.pkobp.pl 04.01.07, 14:47
        Zawsze się zastanawiałam o co mogło chodzić. Może guma Orbit bez cukru???
    • Gość: Gość "Broken arrow" przetłumaczone jako "Tajna broń" IP: 193.109.212.* 04.01.07, 10:08
      Tu akurat mozna nieco autora usprawiedliwić. A stanach wszyscy wiedzą broken
      arrow to kryptonim dotyczący zagubienia głowicy jądrowej. U nas zapewne (i
      słusznie) ludzi stwierdziliby, że to western. To usprawiedliwienie nie zmienia
      jednak faktu, że polski tytuł jest beznadziejny.
    • Gość: ep extreme ops - ekstremiści IP: *.media4.pl 04.01.07, 10:28
      to ci panie dopiero wyobraznia i zwiazek przyczynowo skutkowy, ktory przypomina
      skojarzenie: beret-antenka-telewizor
      • Gość: brookie Re: extreme ops - ekstremiści IP: 203.190.201.* 04.01.07, 10:40
        A pamietacie film Girl Interrupted? Polski tylul to Przerwana lekcja muzyki.
    • Gość: agatek Cider House Rules - Wbrew Regułom IP: *.ip24.pl 04.01.07, 10:39
      Zwłaszcza, że film na podstawie książki o tytule regulamin tłoczni win. Genialny
      tłumacz...
    • Gość: paul Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.dsl.vic.optusnet.com.au 04.01.07, 10:46
      Brokeback Mountain przerobiono na "Tajemnica Brokeback Mountain", choc nie jest
      to nawet film sensacyjny!
    • aagnes Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 04.01.07, 10:56
      Nie wiem czy bylo bo wszystkiego nie dam rady przeczytac - ale 'Orbitowanie bez
      cukry' mnie zawsze rozczula...
      • jorn Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 04.01.07, 11:11
        Z czasów przedinternetowych zapadł mi w pamięć list oburzonego czytelnika/widza
        do redakcji Gazety Telewizyjnej - pan ten oburzał się na polski tytuł "O jeden
        most za daleko", według niego powinno być "Most za daleki" (w oryginale "A
        Bridge too far") :)
    • Gość: Piotr Orbitowanie bez cukru i reality bites IP: 83.238.167.* 04.01.07, 11:08
      to mój ból od ponad 10 lat , ogłądałem ten film kilka razy i żadnych koneksji z
      tytułem nie znalazłem
    • Gość: strazak Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.aster.pl 04.01.07, 11:15
      "Fire balls" przetłumaczono na "Strazackie jaja".
      • Gość: MichalM Z innej beczki IP: *.idc.net.pl 04.01.07, 11:18
        Do dzis sikam ze smiechu jak sobie przypomne, moi koledzy chcieli isc do kina na
        Krokodyla Dundee, ale cos im sie pomyrtalo i wylodowali na filmie o Ghandim,
        potem mowi ze czekaj 5-10-15-30 min na tego krokodyla a tu nici.

Pozdrawiam

MichalM
    • Gość: ichi51e Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 83.143.161.* 04.01.07, 11:18
      Mnie denerwuje ze Rule of Rose jest tlumaczone jako Rządy Róży... Ale to juz
      chyba nie ma wyjscia...
    • Gość: beczka serial IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 12:02
      "Bold and beautiful" to "Moda na sukces"
      • worm83 Re: serial 06.01.07, 14:50
        Gość portalu: beczka napisał(a):

> "Bold and beautiful" to "Moda na sukces"

"Married with children" - no kto powie.. :) "Świat według Bundych"
    • Gość: Jacek Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.merinet.pl 04.01.07, 12:12
      Co prawda nie chodzi o tytuł, lecz fragment dialogu niskobudżetowego filmu
      video wypozyczanego kilkanaście lat temu w wypożyczalni: w filmie występują
      ojciec i syn. Ojciec dziękuje za coś synowi "thank you", syn odpowiada "you are
      welcome", co zostało przetłumaczone jako "Witaj tato" <rotfl>
    • Gość: Uli Moje ulubione to: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 12:33
      How High - Super Zioło
      Gummo - Skrawki
      :) ale przykładów jest bez liku ...
      • Gość: stud Re: Moje ulubione to: IP: *.bg.univ.gda.pl 12.01.07, 14:17
        super ziolo.. no bo to generalnie byl film o jaraniu i zdaje sie ze taki tytaul
        mial przyciagnac widzow..
    • Gość: stary_piernik Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 80.72.40.* 04.01.07, 12:42
      any way the wind blows - z piątku na sobotę
      voksne mennesker - ang. dark horse - pol. zakochani widzą słonie (?!)
    • Gość: gemma Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.n4u.krakow.pl 04.01.07, 12:45
      Desperate housewives - Gotowe na wszystko!!!
      Crna macka beli macor - Czarny kot, biały kot.... "Crna macka" - czarna kotka. Pozdrawiam :)
      • Gość: lewania Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 83.104.90.* 04.01.07, 14:54
        Gotowe na wszystko rozwalily mnie na lopatki bez masla. Mieszkam sobie od dawna
        w Anglii i od zawsze, jak tylko film wszedl byly to Zdesperowane Kury Domowe.
        ostatnio przyjezdza do mnie moja kumpela i oglada zapowiedz w telewizji i
        wykrzykuje: oooo!!! nowa seria gotowe na wszystko!!!
        Wszyscy zamarlii, bo nie za bardzo wiadomo bylo o czym ona plecie...
    • Gość: pozdro Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 149.55.30.* 04.01.07, 13:03
      CASTAWAY (Rozbitek!) przetlumaczony "poza swiatem"....co za matol to
      popelnil...albo The fifth Element - jako Piaty Element zamiast Piaty Zywiol, co
      wyraznie sugerowala tresc filmu...
      • Gość: Airbus303 Dr No IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.07, 13:32
        Ktoś kilka postów wyżej podał, że Chińczycy przetłumaczyli to na "Nie chcemy tu
        doktora". W Japonii ten tytuł przetłumaczono na "Doktorze! Nie!"
        I pod takim tytułem ten film przez jakiś czas "chodził" w japońskich kinach.
    • Gość: rra Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.eu.org 04.01.07, 13:36
      a co z legendarnym bold and bjutifull ? czyli nasza moda.. na sukces ? :D
      • Gość: pozdro Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: 149.55.30.* 04.01.07, 13:50
        Przysiegam, ze widzialam kiedys dawno temu relazcje w TVP na zywo z przyznania
        jakichs nagrod , m.in temu serialowi...tlumacz polski na zywo przetlumaczyl
        toto jako PIEKNI I LYSI.....lol!!!!!
        • yabol428 Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 12.01.07, 19:16
          Gość portalu: pozdro napisał(a):

> Przysiegam, ze widzialam kiedys dawno temu relazcje w TVP na zywo z przyznania
          > jakichs nagrod , m.in temu serialowi...tlumacz polski na zywo przetlumaczyl
          > toto jako PIEKNI I LYSI.....lol!!!!!

No i co chcesz. Po prostu przetłumaczył dosłownie.
          • aiczka Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 31.01.07, 17:14
            Dosłownie to by było "Piękni i śmiali". Chociaż niby po amerykańsku "łysinę"
            się też pisze przez "o", jak właśnie czytam na www.ling.pl
    • Gość: anneeka Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.artvox.pl 04.01.07, 13:53
      'Supernatural' jako 'Nie z tego świata', ale mogło być gorzej;)
    • Gość: f Prison Break = Skazany na śmierc LOL IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.07, 14:05
      lolo hahahah byahajahahas fd=we
      • yabol428 Re: Prison Break = Skazany na śmierc LOL 22.05.07, 02:13
        Jesus Christ Prison Break = Jezus Chrystus skazany na śmierć
    • grasshopper Nieprzemyślany marketing 04.01.07, 14:12
      Najczęściej zmiana tytułu oryginalnego występuje w przypadku, kiedy nie można go
      dosłownie przetłumaczyć, bądź też nie nyłoby zbyt chwytliwe. Po prostu czasami
      dystrybutorzy nie są zbyt dobrymi marketerami i stąd te kwiatki
    • deniss_peniss Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 04.01.07, 14:28
      Żenada roku 2006:

Bandidas - SexPistols
      • slayer33 Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 04.01.07, 14:43
        The Bald and the Beautiful- Moda na sukces
        • coatlicue CRASH - Miasto Gniewu 04.01.07, 15:03
          Przy takim tytule nie dziwie się, że na początku przeszedł u nas bez echa. Tym
          razem tytuł odstraszał od tego GENIALNEGO filmu...
        • pandora_ Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów 04.01.07, 16:42

> The Bald and the Beautiful- Moda na sukces

Łysi i Piekne :)
          PB, NMSP :)

The Bold and the Beautiful. A tytuł nie jest zły, to tylko tasiemiec w końcu :)
      • Gość: leming Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.aster.pl 06.01.07, 15:53
        > Bandidas - SexPistols

SexiPistols, jak juz. Pomysl fajny. Chetnie uslysze inne propozycje.
    • Gość: kondi Re: Beznadziejnie przetłumaczone tytuły filmów IP: *.trybunal.gov.pl 04.01.07, 15:22
      a widzial ktos mopze gdzies ten film sunset park? poszukuje go bardzo...
      a co do tlumaczen.... to ostatnio ogladalem film... "men of honor" -
      tlumaczenie "siła i honor"

pozdarwiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka