Dodaj do ulubionych

najdziwniejsze potrawy jakie lubicie?

28.02.07, 13:26
nie ukrywam, ze do postawienia takiego pytania sprowokowal mnie jeden z poprzednich postow.
ja to chyba wszystko zjem. uwielbiam wszelkie podroby - mozdzek, watrobki, serca, flaczki, nerki, zoladki, owoce morza (wprost uwielbiam!), tlusty boczek, ozorki, wlochate tluste golonki, zimne nozki; z nie-miesa lubie szpinak, jajecznice z zielonym groszkiem, rozne polaczenia typu mieso-owoc, mieso na slodko itd.

a wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: K. Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.man.polbox.pl 28.02.07, 13:33
      raczej potrawą tego nie można nazwać, ale jest dziwne ;) jak byłam mała lubiłam
      nabierać masło na łyżeczkę maczać w cukrze i do buzi :D

teraz już tak nie robię i chyba by mi musieli zapłacić żebym to zrobiła ;)
      • nuova do K. 01.03.07, 16:33
        Co wy z tym płąceniem macie?? Jedni mówią, że nie obejrzą serialu, nooo chyba,
        ze im ktoś za to zaplaci :) inni, ze czegośtam nie zjedzą, nooo chyba, ze ktoś
        zapłaci! Matko, dajcie na powstrzymanie z tą kasą ;)

Co do potraw, to te, które ja jem -nie uważam oczywiscie za dziwne: lubię
        wątróbkę z cebulką i jabłkami, smalec+świeży chlebuś, szpinak, herbatę z
        mlekiem, jajecznice z żółtym serem/cebulką, zielone pędy cebuli, błyskawiczne
        płatki owsiane+mleko, kaszkę kukurydzianą na mleku i z dodatkiem cukru i
        cynamonu, kawę z expresu z cynamonem.
        • kszynka Re: do K. 01.03.07, 20:01
          nuova napisała:

> Co wy z tym płąceniem macie?? Jedni mówią, że nie obejrzą serialu, nooo chyba,
          > ze im ktoś za to zaplaci :) inni, ze czegośtam nie zjedzą, nooo chyba, ze ktoś
          > zapłaci! Matko, dajcie na powstrzymanie z tą kasą ;)

takie czasy :-(
        • Gość: lucek do Nuova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:19
          a w którym miejscu twoje potrawy są dziwne? bo tego dotyczy wątek chyba?...
          • zarembski Re: do Nuova 01.03.07, 20:26
            Niedawno siostra mojej lubej jadła dżem ze śledziami. Nawet jej ponoć smakowało
            to dość drakońskie połączenie. :)
            • Gość: małami Re: do Nuova IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:22
              eeee tam , moja siostra dawno juz tak jadała, zawsze wprawiała współjedzących w
              zadziwienie:)
            • Gość: Maxikaz Czy jest w tym coś dziwnego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:30
              Parówka z bitą śmietaną - ja uwielbiam!!!
            • Gość: mk Uzywajmy slow, ktore rozumiemy IP: *.acn.waw.pl 02.03.07, 12:01
              "drakońskie" czyli surowe, ostre, bezwzgledne (np. drakonskie kary).
            • sumienie.lk Bardzo lubię ciasto drożdżowe z wiejską kiełbasą 02.03.07, 12:36
              Kiełbaska jest tłusta, więc do tego musi być sporo musztardy (ostrej).
            • Gość: ana Re: do Nuova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 16:08
              to jeszcze nic najlepsza jest chałka z masłem i paprykarzem.MNIAM MNIAM
              • Gość: ... Re: do Nuova IP: *.pkobp.pl 09.03.07, 09:03
                Gość portalu: ana napisał(a):

> to jeszcze nic najlepsza jest chałka z masłem i paprykarzem.MNIAM MNIAM

A w tym co niby dziwnego? Pieczywo z paprykarzem jest szokujace?
          • nuova Re: do Nuova 02.03.07, 00:03
            No np dla kogoś picie herbaty z mlekiem jest dziwne.

Z reszta, temat dziwnych jest wzgledny: dla X potrawa 1 jest normalna, a dla Y
            potrawa 1 jest dziwna, ale za to potrawa 2 dla Y jest normalna, itd.
            • megaego Re: do Nuova 10.03.07, 20:08
              ja wiem o co chodzi z tą herbatą. nie piję NIGDY herbaty, a w połączeniu z
              mlekiem sam zapach tego specyfiku budzi we mnie odruch wymiotny (nie jestem w
              ciąży)
              koleżanka swego czsu jadała cheesburgery z serkiem wanilowym...
              a ja lubię suchą karmę dla kotów ;)
            • Gość: herrera Re: do Nuova IP: *.aster.pl 10.07.07, 20:54
              Chcialas byc oryginalna, ale ci nie wyszlo, ot co :-P
          • Gość: ... Re: do Nuova IP: *.pkobp.pl 09.03.07, 09:04
            Gość portalu: lucek napisał(a):

> a w którym miejscu twoje potrawy są dziwne? bo tego dotyczy wątek chyba?...

No chociazby watrobka w jablkami jest, delikatnie mowiac, dziwnym zestawieniem.
            • nuova Re: do Nuova 10.03.07, 20:38
              Gość portalu: ... napisał(a):

> Gość portalu: lucek napisał(a):
              >
              > > a w którym miejscu twoje potrawy są dziwne? bo tego dotyczy wątek chyba?.
              > ..
              >
              > No chociazby watrobka w jablkami jest, delikatnie mowiac, dziwnym
              zestawieniem.

A jakie to przepyszne! :))

Powiem Ci,ż e jabka "zabijają" przykry smak smazonej wątróbki.

palce lizać :))
        • Gość: K. Re: do K. IP: *.catv.net.pl 02.03.07, 07:22
          tak się po prostu mówi :)
          gdybym powiedziała "byłam w Gdańsku ostatnio ze sto lat temu" to uważasz że
          naprawdę miałabym na myśli cały wiek?
          albo "jestem taka głodna, ze zjadłabym konia z kopytami" to chyba nie myślisz
          że marzę o wniesieniu konia w całości na tacy :)
          tak samo jest z tym płaceniem, dobrze wiem że nawet nikt nie próbowałby płacić
          za jedzenie masła z cukrem jedynie używam sobie powiedzonka

pozdrawiam,
          K.
        • Gość: margonik Re: do K. IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.03.07, 13:42
          Ja lubię np. dziecięce słoiczki - przecierki watrzywne. Jak moja córeczka
          czegoś nie doje, to nie mam problemu, aby zjeść jej słoiczek, mimo ze to nie
          solone i nie doprawione. Lubię też jej mleko modyfikowane - a własciwie
          mlekozastępcze (Bebilon Pepti), które wszyscy uważają za wstrętne. Spokojnie i
          bez odruchów wymiotnych mogę wypić do sniadania szklanke takiego mleka.

Właściwie lubię większość rzeczy. Co najwyżej zniechęca mnie do jedzenia
          świadomość, że coś jest niezdrowe lub tuczące - aczkolwiek zalezy, co to
          takiego, bo niektóre rzeczy maja zdecydowaną dyspensę :-)
      • aniek133 Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 20:00
        A ja jadłam parówkę z masłem. Zamiast musztardy - masło. I to grubo! Domownicy
        patrzeć na mnie nie mogli :)
        • Gość: Wario Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.toya.net.pl 07.03.07, 11:34
          Ja kiedyś wygrałem wysoki i intratny zakład zjadając "kanapkę" (pochłoneło to
          sporo czasu i zelaznych nerwow :-) Była to naprawdę duża pajda wiejskiego chleba
          z domowym smalcem, powidłami, krojonym jabłkiem i musztardą. To dopiero było
          złamanie smaku. Czułem się pozniej obrzydliwie :)
      • Gość: tomson Ja mogę napisać jakiej nielubię. IP: *.metrolink.pl 04.03.07, 18:15
        Bierze mnie wręcz na wymioty gdy mam w ustach rodzynki, a by było zabawniej
        zwykłe winogrona mi smakują.
    • Gość: vp Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.rzeszow.mm.pl 28.02.07, 19:04
      Nie takie dziwne, ale znajomi się dziwią, że ja uwielbiam kasze wszelkiego
      rodzaju, zmieszane jak popadnie, ugotowane na gęstą mamałygę bez żadnych
      dodatków.
      Nie używam przypraw, co też wielu dziwi, a dla mnie to niepotrzebny zagłuszacz
      prawdziwego smaku.
      I przypalenizna w ogóle mi nie przeszkadza :)

Wprawdzie nigdy nie jadłam, ale gdyby się trafiło, to bardzo chętnie
      spróbowałabym dżdżownic czy innych robaków, ani bym się nie brzydziła mięsa np.
      ze szczura gdyby nadawało się do jedzenia.
    • paddinktun Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 28.02.07, 19:16
      Dziwne moze byc to, ze jadlam avocado w duzej ilosci. Mam fijola na punkcie
      avocado i moglabym sie tylko nimi zywic.
      • Gość: coca Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:30
        ja lubie kiszone ogórki z keczapem, mozecie nie wierzyc ale są dobre!!
        • Gość: Izabella1991 Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.ipcom.comunitel.net 28.02.07, 20:21
          Ogorki i keczup-a dlaczegozby nie?
          Ja bardzolubie wszelkiego rodzaju owoce morza,za np.osmiornica duszona w
          winie PRZEPADAM.no i jeszcze kasze manne z dzemem-bardzo lubie od dziecinstwa!
          Jako maloletnie dziecie uwielbialam zastaw:bula z maslem posypana cukrem,dzis
          juz bym raczej tego nie zjadla.Aha,jadlam mieso z weza-nic takiego
          strasznego,smakowalo jak troche twardszy kurczak.
          Pozdrawiam.-Iza
          • Gość: O_o Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.07, 01:29
            To nie jest dziwne jadac owoce morza... Przeciez zadne to 'szokujace'
            polaczenie.. Takie potrawy sa jadane na calym swieciei co wazniejsze, bardzo
            lubiane. Dla mnie dziwne są np. pierogi ruskie obficie polane swiezo
            wycisnietym sokiem z cytryny, ktore uwielbiam!
        • paddinktun Znam to polaczenie, swietne :) nt 28.02.07, 20:26

• zosl to nie potrawa. 28.02.07, 20:39
            hm , jak to nazwać? Uwielbiam kożuch z dobrego wiejskiego mleka.
            • vanillaice Re: to nie potrawa. 28.02.07, 20:46
              Żółty ser z dżemem, kiszone ogórki z ketchupem też lubię.
              • nadia_m Re: to nie potrawa. 02.03.07, 08:08
                ja tez , ja tez, zawsze do deski serow dodaje zestaw dzemow

• daffiduck Re: to nie potrawa. 02.03.07, 08:59
                vanillaice napisała:

> Żółty ser z dżemem,

Ja tez sie podpisuje pod zoltym serem z dzemem lub miodem, moze byc tez serek
                topiony.
                Lubie serek waniliowy ten taki tradycyjny z lyzeczka kawy mielonej - pycha.
                Kanapeczki z szynką bądz serem i plasterkami jablka.
                Wogole uwielbiam wszelkie polączenia - slodko-slone. A i dodatek kwasnego nie
                zaszkodzi.
                • Gość: pgosia Re: to nie potrawa. IP: *.chello.pl 02.03.07, 22:55
                  Mój facet uwielbia sernik z chrzanem O.o
        • Gość: AS Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.telsat.wroc.pl 01.03.07, 18:11
          PYSZOTA:)))) JA TEZ UWIELBIAM TAKIE ZESTAWIENIE:))
        • megasceptyk Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 18:22
          Przecież to idealne połączenie, bez niego nawet nie tknę kanapek z opiekacza (wiecie: masło, czosnek, kiełbasa, cebula, ser, papryka słodka , oregano -wyjmujesz, smarujesz keczupem i kładziemy ogórki kiszone w plasterkach, zachować kolejność kładzenia ingredientów).
        • Gość: MONAS Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.03.07, 18:41
          moj maz je ogorki kiszone z miodem! slyszeliscie o dziwniejszym polaczeniu? ja
          osobiscie jestem fanka kapusty oraz wszelkich jej krewnych i znajomych! przez 5
          lat studiow jadlam wylacznie cwiartki kapusty gotowane w mikrofalowce badz na
          parze z dodatkiem dipu smietanowego wlasnego pomyslu(warzywko=czosnek). mniam.
          do tej pory lza mi sie w oku kreci i slinka cieknie na mysl o tym daniu!
          • Gość: e Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:17
            Ogorki kiszone z miodem i cynamonem sa bardzo dobre. Sprobujcie, polecam.
        • Gość: Ika Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.ssnet.pl 01.03.07, 22:48
          Tak samo pyszne są ogórki konserwowe z majonezem.
        • Gość: m Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.199.51.43.tesatnet.pl 02.03.07, 13:36
          Witam:)
          A ja jadlem kota:)Akcja sie dziala w Moskiwe z 15 lat temu prawie i bylem
          kompletnie pijany:( a Dzis uwielbiam maslanke z miodem:)ku uciesze pani
          zony:)(potencja wzrasta od maslanki niesamowicie:).)
      • nuova Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 16:35
        wow, dla mnie avocado nie ma wogole smaku. Zjadłam raz w sałątce warzywnej, ale
        samo tak, to raczej nie smaczne jest ;)
        • Gość: smaker Awokadowe zboczenie naszych rodaków IP: *.aster.pl 01.03.07, 18:42
          Ależ awokado może mieć bardzo intensywny smak i aromat. Tylko należy pamiętać przy kupowaniu, by
          wybierać miękkie, dojrzałe owoce.
          Swoją drogą, dobre awokado w polskim sklepie można poznać przede wszystkim po tym, że jest
          przecenione z 6 do 2 złotych. Nigdy nie kupuję awokado nieprzecenionego, bo zawsze jest niedojrzałe.
          Takie awokado smakuje jak płatki mydlane. Ale rodacy nie biorą dojrzałych, wolą kupować takie za pełną
          cenę.
          To samo tyczy się m. in. mango.
          • nuova Re: Awokadowe zboczenie naszych rodaków 01.03.07, 18:59
            To prawda, kupiłam niedojrzałe, bo było twarde (nie lubie kupować miekkich
            warzyw, itd), a po zjedzeniu awokado w rzeczonej sałatce poszłam poczytac na
            forum o tym warzywku i okazało sie, ze zrobiłam duuuzy błąd - miałam kupić
            miekkie. Ale coz - uczymy się na bledach :)
            • Gość: meg mieszkam w usa i jak bylam w polsce nigdy nie IP: *.UCHSC.EDU 01.03.07, 23:36
              widzialam dojrzalego avocado. dla niezorientowanych dojrzale avocado
              (jadalne :) to takie co ma juz czarna skorke i jest miekkawe. i wogole do czego
              w polsce sie zuzywa to niedojrzale avocado???? bo ja probowalam je trzymac w
              chacie az dojrzeje i sie skislon hahaha
              dla tych co im
              ja uwielbiam quacamole i samo avocado przekrojone na pol z sokiem
              z cytryny mniam!!!!
              • idrazkowska Re: mieszkam w usa i jak bylam w polsce nigdy nie 01.03.07, 23:58
                Podpowiedz do avocado: potrzymaj kilka dni avocado w koszu z jablkami. Aromat i
                esencja jablkowa (czy cos tam z tego rodzaju) przyspiesza dojrzewanie..
                • Gość: pawelek Re: mieszkam w usa i jak bylam w polsce nigdy nie IP: *.range86-145.btcentralplus.com 02.03.07, 10:46
                  to taki gaz, etylen, wydzielaja go dojrzale owoce i przypieszaja dojrzewanie
                  innych
                  • Gość: smaker Re: mieszkam w usa i jak bylam w polsce nigdy nie IP: *.aster.pl 02.03.07, 12:28
                    Można też zawinąć awokado w papier. Pamiętam, jak pisał o tym kiedyś Makłowicz.
                    No a przekrojone posmarować cytryną żeby nie zczerniało.
                    I powtarzam: najlepsze awokado kupuje się w Polsce w hipermarketach na wyprzedaży po 1,50.
                    Nigdy nie należy kupować droższego niż 2 złote.
        • idrazkowska Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 23:55
          Avocado jest przepyszne, tyle ze faktycznie musi byc dojrzale czyli miekkie po
          prostu. Ma wtedy wspanialy orzechowy smak. Koniecznie posolic i popryskac
          sokiem cytrynowym!
          Jedna z dziwniejszych rzeczy ktorymi mnie podkarmia moj maz Bulgar jest chleb
          bialy lub bulka z orzechami wloskimi i miodem. Naprawde smaczne.
          A, jeszcze jedno, tym razem z Cypru. Tam jada sie np. grillowany goracy ser
          kozi (twarde halloumi robione z mieta) polane miodem.
          • flaminia Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 06.03.07, 15:55
            idrazkowska napisała:
            > A, jeszcze jedno, tym razem z Cypru. Tam jada sie np. grillowany goracy ser
            > kozi (twarde halloumi robione z mieta) polane miodem.

A to jest bardzo zacny serek - halumi, osobiscie uzywam go rowniez do warzyw z
            grilla, albo "surowy" solo:-)
            Uwielbiam holenderski zuurkool stampot - puree z gotowanych ziemniakow z
            kapusta kiszona, z rodzynkami, anasem i kawalkiem kielbachy z sosem.
            Smakuje mi mieso owlosionych krabow z sosem sojowym (smakuje jak oslawiona
            watrobka gesia, tylko lzej strawna).
            Uwielbiam niedogotowane jajka (takie ledwo-ledwo sciete) - obieram je ze
            skorupki (to wymaga nieco sprawnosci:-) i konsumuje z salata.
            Bez mrugniecia oka zjem slimaki z maslem ziolowym (pychota).
            Nie przeszkadza mi zapach owocu durien - uwielbiam go pod kazda postacia.
            Chetnie jem kombinacje miesa z czyms slodkim (ostatnio z braku borowek uzywalam
            konfitur z czeresni:-).

F.
        • Gość: ghosc avokado z cebulka IP: *.chello.pl 02.03.07, 17:18
          ja uwielbiam avocado pokrojone w cwiartki, nastepnie nalezy wypelnic dziure
          powstala po wyjeciu pestki pokrojoną drobno cebulką (ile się zmiesci) i dodac
          do tego kilka kropel sosu sojowego!!! przepyszne!!!
    • Gość: Daisy Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:10
      W dzieciństwie: kostka serka topionego maczana w cukrze i jedzona prosto ze zlotka.
      • Gość: @ Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.sotn.cable.ntl.com 28.02.07, 21:46
        jajecznica z zielonym groszkiem ?
        NIGDY takiego czegos nie widzialam
        czy to smakuje jakos? sprobuje ;D

• Gość: henryczek Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:01
          uwielbiam makaraon z zupek chińskich jedzony na sucho

w dzieciństwie zajadałem sie kostkami rosołowymi
          • takapl Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 12:40
            buraczku ugotowane pozniej starte na tarce i podsmazone na patelni na to
            ziemniaczku a na wierzch bialy ser stopiony na patelni... mniamusne :] bulka
            tarta ze stopionym maselkiem i miętą tez jest super i pierogi ruskie z farszem:
            ziemniaki, ser bialy i mnustwo miety :] moglabym wymienic dziesiatki dziwnych
            potraw ktorych moja rodzina i znajomi nawet by nie tkneli a ja je jem ze
            smakiem :]
          • Gość: smakosz Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 07:51
            a co robisz z sypką częścią zupki?

Ja w akademiku widziałem zestaw amore pomidore knorra i słodkie prazynki ryzowe
            z karmelem, zagryzane żelkami... ale to akademiki, oni maja tam nadmiar zupek heh
          • megaego Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 10.03.07, 20:29
            dwa razy w życiu pochorowałam się od żarcia!! jeden z nich to było właśnie po
            zeżarciu opakowania makaronu do zupek chińskich na sucho...
        • Gość: Benio Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.pixs.philips.com 02.03.07, 09:59
          Jajecznica z zielonym groszkiem jest super. Uwielbiam.
          Groszek ozłocony na masle i potem zalany rozbitymi jajami.
          Suuuper.
        • na_und smakuje i wyglada super 02.03.07, 12:27
      • Gość: c. Proszę o to lista dziwności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:26
        - Barszcz z pączkami, bądź oponkami. Ewentualnie z bułeczką, ale wtedy
        posłodzony cukrem.

- Kanapki z wędliną i dżemem (jednocześnie) - najlepsza jest kiełbasa krakowska
        i dżem z mirabelek, lub moreli.

- Kapuśniak z pierogami z kaszą (pierożki zalewamy tak samo, jak uszka
        barszczem)

- a to przepis na mój ulubiony napój (polecam):

szklanka mleka, 50 ml żubrówki, 4 stołowe łyżki czekolady rozpuszczalnej, 1
        mała łyżeczka cukru

Czekoladę i cukier zalewamy żubrówką i ucieramy, aż powstanie płynna masa.
        Następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas mieszając. Uwaga, mleko powinno
        mieć temperaturę pokojową, jeśli będzie prosto z lodówki, nie połączy się
        dobrze z roztartą czekoladą, z kolei ciepłe smakuje okropnie. - smak jest
        przepyszczny, przypomina czekoladę z pomarańczami - taki posmak zostaje w
        ustach. Warunkiem dobrego smaku jest dobrej jakości czekolada!! - moja
        to "Puchatek".
        Ps. Zamiast łyżeczki cukru, można dodać łyżeczkę miodu, choć wtedy smak będzie
        zupełnie inny, jeśli ktoś lubi przyprawy korzenne, to polecam jedynie cynamon -
        cała reszta się nie nadaje.
        • Gość: Aspera Re: Proszę o to lista dziwności IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 20:56
          Mój facet wczoraj pił gorące mleko z żubrówką i miodem... Sam zapach mnie
          odrzucał, ale jemu smakowało :))
      • Gość: c. Proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:27
        - Barszcz z pączkami, bądź oponkami. Ewentualnie z bułeczką, ale wtedy
        posłodzony cukrem.

- Kanapki z wędliną i dżemem (jednocześnie) - najlepsza jest kiełbasa krakowska
        i dżem z mirabelek, lub moreli.

- Kapuśniak z pierogami z kaszą (pierożki zalewamy tak samo, jak uszka
        barszczem)

- a to przepis na mój ulubiony napój (polecam):

szklanka mleka, 50 ml żubrówki, 4 stołowe łyżki czekolady rozpuszczalnej, 1
        mała łyżeczka cukru

Czekoladę i cukier zalewamy żubrówką i ucieramy, aż powstanie płynna masa.
        Następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas mieszając. Uwaga, mleko powinno
        mieć temperaturę pokojową, jeśli będzie prosto z lodówki, nie połączy się
        dobrze z roztartą czekoladą, z kolei ciepłe smakuje okropnie. - smak jest
        przepyszczny, przypomina czekoladę z pomarańczami - taki posmak zostaje w
        ustach. Warunkiem dobrego smaku jest dobrej jakości czekolada!! - moja
        to "Puchatek".
        Ps. Zamiast łyżeczki cukru, można dodać łyżeczkę miodu, choć wtedy smak będzie
        zupełnie inny, jeśli ktoś lubi przyprawy korzenne, to polecam jedynie cynamon -
        cała reszta się nie nadaje.
    • ashton Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 12:43
      Czosnek z cukrem.
      • Gość: keb Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.crowley.pl 02.03.07, 11:47
        a ja potrafie zjesc kebab z Dworca Centralnego w Wawie. i popic go puszka piwa.
        • Gość: Żuk Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.07, 01:45
          A piwo? z Biedronki?? ;] hehe
    • farelkaa Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 13:52
      Słodkie naleśniki z żółtym serem
      i bułka z czipsami :)

Do najbardziej esktremalnych rzeczy które kiedyś jadałam należy ser biały z
      keczupem. Teraz na samą myśl robi mi się nie ten teges :)
      • goof Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 14:04
        A ja przepadam za galaretą z nóżek bądź z kurczaka i do tego gorące ugotowane
        ziemniaki! Świetne połączenie zimnego i gorących ziemniaków :)
      • nuova Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 16:38
        ser biały z keczupem - moja sieostra tak je!

ja lubie biały ser z dzemem leśnym :)
        • Gość: Marek Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.tkdami.net 01.03.07, 22:28
          Do tego białego sera polanego keczupem kładę na wierch plasterki cebuli. Pycha!
          A kto pija koktajl z soku z ogórków kiszonych zmieszanego z sokiem pomidorowym,
          a do tego kilka kropli tabasco?
          Poezja!
          • Gość: roodi Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:20
            To musi być przepyszne:))
            Przetestuję
    • misiania Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 16:23
      spaghetti a la szwagier: makaron, starty ser, szczypiorek a w charakterze
      wiązania sos uczyniony ze zmieszania keczupu z majonezem.
      • Gość: nir Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.chello.pl 01.03.07, 18:30
        ketchup z majonezem jest super, szkoda że przy dłuższym przechowywaniu się
        rozdzielają i trzeba zawsze mieszać nowe ;]
    • Gość: D_O_B Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.eranet.pl 01.03.07, 18:27
      Lody z chipsami, kanapki z miodem i serem żółtym, a w dzieciństwie chleb ze
      śmietaną i cukrem;d
    • Gość: nir Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.chello.pl 01.03.07, 18:27
      bigos z majonezem
      kiełbasę z dżemem

jeszcze się wszyscy dziwią na rosół ze śmietaną ale w tym chyba nic dziwnego ;]

bardzo dobre :)
      • nuova Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 18:38
        kiełbasę z dżemem" a jak u Ciebie z sensacjami żołądkowymi? są czy nie ma?
        • Gość: nir Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.chello.pl 01.03.07, 18:50
          po kiełbasie z dżemem brak ;]
      • jacquet Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 04.03.07, 01:24
        rosól ze śmietaną jest pyszny!!! :)
    • Gość: egipcjanka Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: 62.114.154.* 01.03.07, 18:45
      bardzo polubiłam pieczonego na grillu penisa baraniego, smakuje jak nasz ozorek
      i najczęściej zagryzam ogórkiem kiszonym.
      • julkabiznes Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 02.03.07, 12:07
        A mi najbardziej smakuja jadra wolowe, ale to rzadko mozna dostac, bo musze
        wczesniej poprosic znajomego rzeznika. Faktycznie troche przypominaja w smaku
        ozorki. Polecam rowniez rybie pecherze, moja siostra kiedys laczyla sardynki z
        bialym serem:) miala po tym straszne gazy.
        • sejmik_bociani Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 02.03.07, 15:41
          Hej! Oprzytomniej. Jądra nie mogą być wołowe, bo woły są przecież kastrowane
          jeszcze jako cielaki. Jądra mogą być tylko bycze.
          Mnie najbardziej smakuje skrzydełko z cielaka i golonka z indyka :-)
    • Gość: Mięso z nutrii Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: 80.51.37.* 01.03.07, 18:45
      Mięso z nutrii - kiedyś nutrie hodował mój ojciec... chodziło o skórki z nutrii
      z których robiło się futra.
      Ale zostawało całe zwierzę tylko że obdarte ze skóry. Upieczone nutrie to
      pyyyyyszota .... Najlepsza dziczyzna nie umywa się do nutrii...

Ponadto mięsa z rekina ....
      • Gość: pobrediablo Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:20
        Mięso z nutrii napisał(a):

> Mięso z nutrii - kiedyś nutrie hodował mój ojciec... chodziło o skórki z
        nutrii
        > z których robiło się futra.
        > Ale zostawało całe zwierzę tylko że obdarte ze skóry. Upieczone nutrie to
        > pyyyyyszota .... Najlepsza dziczyzna nie umywa się do nutrii...
        >
        > Ponadto mięsa z rekina ....

Prawda, ale tylko moja babcia potrafiła upiec nutrię.I nikt więcej na świecie,
        a ktomówiinaczejten łże.
    • Gość: yunna Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:53
      zielone ogórki z miodem albo z dżemem; leniwe z cynamonem; salatę ze śmietaną i
      cukrem; ser żólty z dżemem;
      • Gość: marcin Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:13
        zielony ogórek pokrojony w kostke zalany gożką zołądkową i spritem
      • Gość: renka30 Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.timplus.net 01.03.07, 19:15
        tak-mięso z nutrii jadłam wiele razy-przepyszne.A jaka wątróbka smaczna!! teraz
        nie do zdobycia-a szkoda!! Nienawidze-mizerii i sałaty z dodatkiem cukru- błeee
      • Gość: matka 97 Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: 212.87.241.* 02.03.07, 00:21
        jak smakowały mi śledzie z naleśnikami z konfiturą z wiśni to okazało się że
        jestem w ciąży dziś synuś (super facet ma 9 lat) dziś lubię chleb z masłem
        pomidorem i majonezen i z ketchupem musztardą (synuś jest jedynakiem)
        • satko1 Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 03.03.07, 00:05
          mój stwierdził oglądając zajawkę programu o biednych dzieciach że też bardzo
          lubi chleb z pomidorem
    • Gość: skubi Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.autocom.pl 01.03.07, 19:14
      A ja wlasnie jem kolacyjke, ktora sklada sie z:
      - soczewica
      - surowka z marchwi, natki pietruszki, rzodkiewki i miodu

Na pozor dziwne polaczenie ale smakuje wysmienicie i co najwazniejsze jest
      bardzo zdrowe!

Polecam!
    • Gość: :)))) Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 19:15
      Pajda chleba obficie skropiona Maggi (taka przyprawa do zup) - czyli zabraniany przez ciotki, narkotyk
      dzieciństwa :)
      • Gość: Paweł Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: 213.31.224.* 02.03.07, 08:34
        Albo inna wariacja na ten temat:
        Pajda chlebka z masełkiem posmarowana musztardą sarepską ;-)
        • megaego Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 10.03.07, 20:39
          miami miami!! żarłam to hurtem... trzeba przypomnieć sobie ten smak!! idę do
          kuchni
    • earlyyears Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 19:28
      ciasto drozdzowe, posmarowane maslem z kielbasa zwyczajna i pomidory z cukrem.
    • Gość: lusia Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.maine.res.rr.com 01.03.07, 19:35
      moje dziecko spożywa wspomniany twarozek z ketchupem , chlebek z maslem i cukrem
      lub sola, ser zolty z ketchupem, bulke tarta na sucho, kasze manne z kozuchami....

ale to pewnie po mamie, bo ja lubie kielbase z dzemem ( najlepiej sucha
      krakowska i dziem wisniowy, no czasem zurawiny), smalec domowy usmazony z
      jablkami i rodzynkami ( na chlebek), kurczaki uduszone z jablkami, herbate
      czarna z gozdzikami...i takie tam, a z bardzo odleglego dziecinstwa pamietam
      pajde chleba ze smietana, jagodami i cukrem ( ale wszystko musi byc wiejskie a
      nie ze sklepu:-))

i pozdrawiam
    • Gość: skwarek Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:48
      Pierogi z bobem to najlepsza rzecz na świecie.
      • Gość: pipi Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.ashbva.adelphia.net 04.03.07, 06:15
        hej , bobo to moj kotek
    • Gość: aggolek Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.crowley.pl 01.03.07, 19:55
      ja to chyba zbyt dziwnych przyzwyczajeń żywieniowych nie mam - ot, chleb z
      twarogiem i kwaskowatymi powidłami śliwkowymi mojej mamy (nikt już takich nie
      robi...).
      pamiętam, że w szkole podstawowej moja koleżanka miała zawsze na drugie
      śniadanie chleb z keczupem, bo tak jej smakowało. a mój tato uwielbia połączenia
      typu: sernik i szynka.
      co do szynki - polecam melona z szynką na zimno, albo melona z porto i
      rodzynkami (do połówki melona, w wydrążone miejsce po pestkach wlać porto i
      wrzucić kilka rodzynek, mniam!). ale myślę że to nie są dziwne potrawy :)
      jadłam raz omleta z truflami, fajnie smakują te grzybki, ale trochę dziwacznie,
      są jakby szorstkie czy coś takiego...
    • Gość: zza wielkiej wody Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: 199.133.152.* 01.03.07, 20:23
      pieczony grzechotnik...mmmmm....NIE smakuje jak kurczak!!!
    • Gość: zza wielkiej wody Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: 199.133.152.* 01.03.07, 20:23
      pieczony grzechotnik...mmmmm....NIE smakuje jak kurczak!!!
      • bialas.bolek Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 20:32
        Mój syn uwielbiał pomidory ze śmietaną i cukrem, ja podsmażany spleśniały
        twaróg z kminkiem, cebulą i jajkiem. Jsak to czytam to jeść mi się chce,
        pozdrawiam.
        • Gość: aaa Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:45
          taki podsmażany spleśniały ser to znam z relacji ciotki, tylko, że ona mówiła,
          że to był smażony "zgliwiały" ser. Fajne słowo, nie?
          • bialas.bolek Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 02.03.07, 18:16
            Zgadza się, "zgliwiały" tak się nazywał.
        • oliweczka73 Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 06.03.07, 12:30
          Taki"zgliwiały" twaróg smażyła moja prababcia!wychodziło z tego coś a la serek
          topiony, do tego mnóstwo kminku.Ja próbowałam i mi nie wychodzi(robią się
          gródki) A co do kminku:ziemniaki w mundurkach(lub pieczone)
          +twaróg++masło+kminek+sól- buduje się z tego taką wieżę
    • katriel Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 20:34
      Gotowana marchewka z orzeszkami ziemnymi (zamiast groszku).
      Kostka gorzkiej czekolady zawinięta w plasterek żółtego sera.
    • Gość: camel rosol z castkami:) IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.07, 20:45
      nie wiem czemu, ale od zawsze uwielbialem rosol a w nim ciastka. to byla zmora
      mojej babci:)))
    • Gość: tirador, southampt angliia IP: *.sotn.cable.ntl.com 01.03.07, 20:59
      jezeli pomieszkasz troszke w anglii to zmieniasz podejscie co jest dziwne:) ja
      dostalem frytki z fasolka i w dodatku na zimno, smacznego
      • Gość: aaa Re: angliia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:39
        ja w anglii jadłam fasolke taką jakby po bretońsku na zimno a do tego ten niby
        tostowy paierowy chleb, fuu
      • nuova Re: angliia 02.03.07, 02:17
        a dodatkiem do chipsów jest .......... o c e t

F U U U U U U U U U U U U JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
        • Gość: maja Re: angliia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 08:56
          lubie angielskie zarcie, chociaz wiem ze jest syfiaste. Fasolka jest dla mnie
          super, chleb mi tam smakuje, uwielbiam frytki i czipsy vinegretowe, jedyne na co
          nie moge patrzec to chipsy w bulce, fu!
          • Gość: pawelek>maja Re: angliia IP: *.range86-145.btcentralplus.com 02.03.07, 10:54
            zgadzam sie, angielskie zarcie jest kul :)
    • pavliktoja Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? 01.03.07, 21:24
      a ja lubie frytki z dżemem... wiśniowym :D
      • Gość: majka Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.chello.pl 01.03.07, 21:37
        w dziecinstwie uwielbialam kanapki z zoltym serem i dzemem truskawkowym, a moja
        kumpela w tym czasie jadla bulke z maslem i sola. ekhm. na starosc sie wybredna
        zrobilam...
        • Gość: kachna Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.kalisz.mm.pl 01.03.07, 21:55
          Nie skusze sie juz na kapary i kozi ser. Jak bylam w ciazy sprobowalam po raz
          pierwszy koziego sera-smaku i zapachu nie zapomne do konca zycia. Moj syn ma
          juz 8 lat a ja do tej pory jak poczuje sam zapach to mi niedobrze.
          Za to wszelkie stwory morskie, ozorki, flaki itp. po prostu uwielbiam.
          Watrobke lubilam ale juz nie zjem-zbyt traumatyczne przezycia mialam i juz po
          prostu nie zjem.
          • Gość: meg Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.UCHSC.EDU 01.03.07, 23:44
            kozi ser mniammmmmmmmmmmmmmmmm... ale taki prawdziwy o i kapary sa super :)))
            hihihih za to flaczki i inne takie stfory to nigdy w zyciu hihiihh dobrze ze
            ludzie sa rozni :D
        • Gość: aaa Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:55
          bułka z masłem i solą jest dziwna?? przecież to pyszota
          a bułka z masłem i truskawkami pokrojonymi w plasterki też jest dziwna?!...
          czego to się człowiek dowiaduje
          dla mnie "dziwne" było jak przeczytałam w książce (ze wspomnieniami różnych
          podróżników o tym, co przyszło im jeśc w różnych zakątkach świata) jak Beata
          Pawlikowska opisywała potrawę pt. Faszerowana świnka morska. Przez odbyt (!)
          należało wyciągnąc wnętrzności świnki, następnie drobno je posiekać, wymieszać
          z innymi składnikami i nafaszerowac świnkę (nie pamiętam którędy...) i upiec.
          Albo we wrześniowym bodajże "Zwierciadle" był tekst o Polaku, który napisał
          ksiązkę o jedzeniu robaków, ale tak z naukowego punktu widzenia.
          Też "smakowite" opowieści, ale żeby buła z masłem i solą?...
        • Gość: karakas Re: najdziwniejsze potrawy jakie lubicie? IP: *.csk.pl 07.03.07, 10:24
          ser żółty+dżem to zawsze było dla mnie szokujące, niby nic takiego żeby nie
          pasowało, ale jakoś mnie odstrasza.
          ja lubię szpinak, ale to nic dziwnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka