mana_mana 06.03.07, 12:33 No właśnie...... DLACZEGO?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Matylda Re: Dlaczego swędzi? IP: 85.112.196.* 06.03.07, 12:51 Może to świeżb??? Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 12:53 Chomik mojej kumpelki wabi się Świerzb. To nie on! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 12:57 mana_mana napisała: > Chomik mojej kumpelki wabi się Świerzb. To nie on! Skąd wiesz, może zamieszkał pod twoją koszulą i swędzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:12 Nie, nie! To nie on! Chociaż pomysł był na tyle dobry, że dla świętego spokoju odprawiłam pewne akty odczyniające - wywabianie potencjalnego szkodnika marchewką. Wyglądało to trochę jak przeszukiwanie siebie samej wykrywaczem metalu - w tym wypadku marchewką, wykrywaczem chomików ;) problem musi być innej natury... Odpowiedz Link Zgłoś
kit_kat_chunky Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:09 bo chce , żeby podrapać? ...natura sama się rządzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:14 A serio - może masz przesuszoną skórę? W zimie to częste. Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:16 Natura sama się rządzi... Kiedy człowiek jest zbyt poważny , zmusza go do wykonywania małpich ruchów <drapanie pod pachą> i... swędzi, swędzi, SWĘDZI? Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:27 Zimy w tym roku nie było... Zaledwie marna jej namiastka :( Nawet nie było kiedy porządnie się przesuszyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:32 mana_mana napisała: > Zimy w tym roku nie było... Zaledwie marna jej namiastka :( Nawet nie było > kiedy porządnie się przesuszyć ;) To nie od śniegu, tylko od centralnego ogrzewania. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:41 Centralne całą zimę spało niczym drzemiący olbrzym. Nawet nie próbowałam go budzić... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 13:42 mana_mana napisała: > Centralne całą zimę spało niczym drzemiący olbrzym. Nawet nie próbowałam go > budzić... No to cholera już nie wiem! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Dlaczego swędzi? IP: *.ztpnet.pl 06.03.07, 14:02 Moze po prostu jestes brudna. Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 15:03 Właśnie dowiedziałam się, że często swędzi od nadmiaru glukozy <?> na jawie słodyczy nie jadam, możliwe że ktoś aplikuje mi cukier we śnie. Doodbytniczo... ;) Pytanie "gdzie swędzi?" było natury ogólnej. Ot, zadrapała mnie dziś ręka, poswędziłam ją - zaciekawiła geneza tego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
baja39 Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 15:16 Półpasiec też swędzi i boli. AAA i jeszcze różni lokatorzy (w odbycie też) oraz alergia typu swędzącego. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znikopis Re: Dlaczego swędzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 15:26 mana_mana, może po prostu wiosna idzie i Cię swędzi? Całą przyrodę też już swędzi; muchy się pobudziły, ptactwo gniazdka wije, koty okrutnie w nocy miołkowyją... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 22:43 Gość portalu: znikopis napisał(a): > mana_mana, może po prostu wiosna idzie i Cię swędzi? > Całą przyrodę też już swędzi; muchy się pobudziły, ptactwo gniazdka wije, koty > okrutnie w nocy miołkowyją... I też je swędzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 15:35 Zgiń, przepadnij, maro nieczysta! Wirusy będzie mi tu rozsyłać, ludzi zarażać. Z drugiej strony im więcej zaangażowanych <zarażonych wirusem 52nd_street> tym więcej rąk do drapania! eh.... Odpowiedz Link Zgłoś
52nd_street Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 15:38 jest nas więcej.... 2nd_ 33rd_ 54th_ 68th_ 192nd_ itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
baja39 Re: Dlaczego swędzi? 06.03.07, 15:45 A poczochrać się , to i swędzenie ustanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona21 Re: Dlaczego swędzi? IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 06.03.07, 16:25 Najpierw nie dopilnowałaś obiadu i smrod na całą dzielnicę, potem palisz w ogródku opony i śmieci, tak że wiatr wszystko niósł w moje okna, fuj, a teraz się jeszcze pytasz dlaczego swędzi? Masz tupet! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 07.03.07, 11:48 Swędzenie to zemsta? Zemsta sąsiadów za smród w okolicy? Przynajmniej zabiłam iście wiosenny aromat spalin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona21 Re: Dlaczego swędzi? IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 07.03.07, 18:03 to nie zemsta za smród. To smrodek sam w sobie (od "swądu") hihi Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: Dlaczego swędzi? 07.03.07, 18:30 "Dlaczego swędzi?" bo ponieważ...? Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 07.03.07, 20:34 > bo ponieważ...? Idąc tym tropem... bo nie drapie? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: Dlaczego swędzi? 08.03.07, 18:38 no właśnie, co było pierwsze? Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 09.03.07, 12:23 Toś mi dał do myślenia! Ktogoś zaswędziało więc się podrapał czy też ktoś się podrapał więc go zaswędziało...?! Dawno temu, na samym początku <było słowo> Adama zadrapało więc Ewa go poswędziła <Adam jak każdy facet do pleców nie sięgał:P> Kopiąc głębiej.... Bóg tworząc świat popadł na moment w niemoc twórczą, z zastanowieniem podrapał się po głowie <co by tu jeszcze stworzyć?> i tak oto zaswędziało go. A zatem.... drapanie? Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Dlaczego swędzi? 09.03.07, 12:29 Na początku była chaos... Swędziało go, to się podrapał. I tak powstał wszechświat. Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 09.03.07, 12:31 Na początku była chaos... Podrapał się, to go zaswędziało. I tak powstał wszechświat. ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Dlaczego swędzi? 09.03.07, 12:33 Na początku był ("a" to tak się niechcący wydrapało) chaos... Z innej beczki: dlaczego swędzi zwykle w takim miejscu, gdzie albo samemu nie można dosięgnąć, a jeśli nawet można to wstyd się tam drapać? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 09.03.07, 12:49 <na "a" nie zwróciłam uwagi - skopiowałam twój tekst celem przeredagowania, nie zaś ku podkreśleniu mej wybujałej złośliwości ;)> A dlaczego swędzi zawsze nie tam gdzie trzeba? Może wyjaśni to Murphy... Skoro ludzkie ciało zostało skonstruowane w taki a nie inny sposób, podlegając przy tym nieprzyjemnemu procesowi swędzenia, to z góry wiadomo, że swędzenie to będzie odbywać się "w takim miejscu, gdzie albo samemu nie można dosięgnąć, a jeśli nawet można to wstyd się tam drapać" ;) Zawsze zastanawiało mnie to dlaczego kiedy już człowiek zacznie się drapać <a drapanie z reguły ma na celu powstrzymanie swędzenia>, zamiast odczuć ulgę jeszcze gorętszego swędzenia doświadcza? Drapie się więc dalej i dalej... Perpetuum mobile? Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Dlaczego swędzi? 09.03.07, 13:14 Dajmy na to swędzi Cię pod lewą łopatką. Wołasz jakiegoś miłosiernego samarytanina, żeby akurat w tym miejscu podrapał. I co? I guzik, wcale nie tam swędzi, tylko przy prawej nerce. Doktorat można o tym napisać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Dlaczego swędzi? 09.03.07, 13:36 Oj można, można. Swędzenie to taaaki zawiły proces ;) już samo o nim mówienie/czytanie/pisanie wywołać potrafi odruchy drapne. Nie ma chyba nic skuteczniej doprowadzającego do szału niż swędzące podniebienie... Odpowiedz Link Zgłoś