Gość: kret IP: *.acn.waw.pl 06.05.07, 17:32 Z okresu wcześniejszego niż przedszkolny nie pamiętam prawie niczego (no może po za kilkoma klatkami z jakiś awantur w domu). A jakie wy macie najwcześniejsze wspomnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quiquiriqui Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 06.05.07, 18:52 Nikt mi nie wierzy, ale pamiętam swoje trzecie urodziny i pierwszy dzień w przedszkolu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaroLajn Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:01 Hmmm... ja Ci wierzę. Dla mnie pierwszym wspomnieniem jest dzień gdy pojechałam zobaczyć nowego braciszka do szpitala. Miałam 4 lata a było to dla mnei pzreżycie traumatyczne. Najpierw zapytałam czy moze się nazywać Karol (kochałam swoej imię) apotem, jak gopielegniarka przyniosła to się zapytałam czy można go wymienić :P i! i! i! pamiętam dokąłdnie to okno, drzwi i szlafrok, który MAmcia miala na sobie :) ma go do teraz a minęło już 17 lat :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.smstv.pl 07.05.07, 22:01 quiquiriqui napisała: > Nikt mi nie wierzy, ale pamiętam swoje trzecie urodziny i pierwszy dzień w prze > dszkolu;) Ja Ci wierzę, bo tez pamiętam wyudarzenia jak miałam 3 lata, a może nawet nieco mniej. Natomiast moja córka, obecnie 5 lataka opowiadała mi o naszym wspólnym pobycie na wczasach gdy miała 18 miesięcy. Wspominała rzeczy które tam się wydarzyły, ale o których potem nie rozmawialiśmy, po prostu były mało istotne, lub zapomnieliśmy. Byłam w szoku, ciekawe czy zapamięta to na dłużej czy za kilka lat zapomni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lacki-luck@o2.pl Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: 89.100.160.* 06.05.07, 21:03 Ja to jak sie skupie to potrafie przypomniec sobie co robilem powiecmy... w zeszly poniedzialek o 9/45 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vatnajokull Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.retsat1.com.pl 06.05.07, 21:09 Ja pamięcią sięgam wstecz do momentu w którym na 100 % mialem 3 lata. Mianowicie pewnego razu poszedlem do kuchni do mamy i zniecierpliwiony zapytalem : "Mamo ! Kiedy ja będe mial cztery lata ??? " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.05.07, 22:23 Ja też pamiętam wydarzenia, które miały miejsce, gdy miałam 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 28LAT Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:06 pamietam jak siostra zlamala noge miala wtedy 1.5roku a ja 2,5.pamietam jej gips na nodze i uklad mieszkania w ktorym mieszkalismy jak mialam 2-2.5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morgana9 Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.winkowski.pl 07.05.07, 11:23 moje wspomnienia również zaczynają się w okolicach 3 roku życia, a najbardziej utkwił mi pobyt na wczasach w Rabce i tamtejszy plac zabaw z huśtawkami i karyzelą "łańcuchową ręcznie napędzaną" :) --- s10.bitefight.pl/c.php?uid=58433 Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 07.05.07, 13:17 Pamiętam ciemność, potem rażące swiatła lamp i klaps :P Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 07.05.07, 15:45 Pamietam jak mialam jakies 4 lata i bylam w sanatorium w Rabce.Hustalam sie na hustawce.Pod hustawke podleciala dziewczynka z mojej grupy(mialysmy jednakowe ubrania sanatoryjne).Rozbilam jej niechcacy glowe.Byla rozbita glowa,wrzask a ja dostalam solidne lanie od opiekunki.Bylo to dla mnie traumatyczne przezycie bo w domu nie bylam bita Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 07.05.07, 15:50 Migawki z MŚ w piłce nożnej z 1982 roku, mówiłam "łaskotka" zamiast "maskotka" mistrzostw. Miałam 2,5 roku. Rok później wylądowałam w szpitalu na kilka tygodni i niestety baaaardzo dużo pamiętam :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.biznesklasa.lisek.pl 07.05.07, 16:41 ja pamietam w żlobku obowiazkowe robienie kupki, o okreslonej godzinie panie opiekunki prowadzily cala grupe do pseudo toalety, gdzie na polkach staly czerwone metalowe nocniki, wszystkie maluszki siadaly na nocniczkach i nie mogly wstac poki nie zrobily kupki, nic przyjemnego tymbardziej ze babki byly wredne i czasami nie rozumialy ze dziecko moze miec zatwradzenie, albo chwile wczesniej zrobily kupala w pieluche i juz im sie nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: 85.112.196.* 07.05.07, 17:14 Jak byłam mała to rodzice chodzili ze mną w wózku na spacer na takie łąki za osiedlem, przez które przechodził na nasypie tor kolejowy. Pewnego razu jadący pociąg potrącil idącego nasypem faceta, który spadł prawie pod nasze nogi. Pamiętam krzyk mojej mamy, pamiętam tatę biegnącego gdzieś na poszukiwanie telefonu, pamiętam karetkę jadącą po tej trawie. Długo rodzice nie wierzyli, że ja to wszystko pamiętam aż do czasu jak zaprowadziłam tatę w to miejsce i dokładnie wszystko opowiedzialam. Mialam wtedy około 1,5 roku. Jestem z grudnia a to miało miejsce latem. Na drugi rok już tam nie mieszkaliśmy i nie chodziliśmy na te łąki. Odpowiedz Link Zgłoś
tunczyk7 Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 07.05.07, 18:40 jak ktos powyzej pisal rowniez moi rodzice nie wierzyli, ze cos takiego pamietam. pamietam jak przyszedl pewien pan do mojego taty i mowi, ze jest dalekim krewnym z francji. facet wiecej sie nie pojawil, ale sp. babbcia twierdzila,ze to mozliwe. mam teraz 20 lat, a stalo sie to 18,5 lat temu... takto mam pamiec od okolo 3 roku zycia,a od 4 to juz moge sypac wspomnieniami. pozdrawiam wszystkich forumowiczow wspominajacych dziecinstwo. i brawo dla zalozyciela watka za pomysl!!!!!!:):):):):):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 07.05.07, 19:06 3 rok życia, ale nie są to przyjemne wspomnienia - leżałem w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka-Olka Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.asta-net.com.pl 07.05.07, 19:18 Zastanawiam się dlaczego ja nie pamiętam niczego ...aż do 5 roku życia. Może pamiętamy tylko wydarzenia szczególnie traumatyczne bądź wyjątkowo radosne? Pamiętam jak ubrałam latem prześliczny, kolorowy płaszczyk przeciwdeszczowy i kalosze, rozłożyłam parasolkę i biegałam po podwórku...w upale! Ten zestaw "przeciwdeszczowy" dostałam od cioci z zagranicy,w Polsce wówczas wszystko było szaro-bure,a mój prezent był bajkowo-kolorowy....:)Nie mogłam się doczekać deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.chello.pl 07.05.07, 22:52 Pamiętam jak chciałam zrobić rodzicom niespodziankę, wyszłam z łóżeczka (takiego z wysoką siatką)i weszłam do ich łóżka. Miałam wtedy coś około roku. Inne wspomnienia się nie zachowały, ale mimo upływu 35 lat wciąż pamiętam ich zdecydowanie niezbyt szczęśliwe miny... Niedawno Mama przyznała mi się, że od tego momentu przestała zaciągać tę siatkę do góry. Stwierdziła, że lepiej jest spaść na podłogę z łóżka (kilkanaście cm) niż ze szczytu siatki (ponad metr)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenotka Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 23:23 ja pamietam jak mialam 3 lata::P jezdzilam jeszcze w wozku sportowym i zawsze urywaly sie od niego koła ,ktore tata naprawial.Pamietam tez jak raz stalam w kosciele ,mialam bilae ,buciki ,nagle podszedl do mnie maly ,blondynek chyba tez w tym samym wieku czyli 3,4 latka i z calej sily nadepnął mi na stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balowicz Pamietam sylwestry tak w l. 1973-1982 IP: *.sis.com.tr 08.05.07, 02:19 potem juz wszystkie koncze ich niepamietaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
renatulka Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 08.05.07, 02:41 pamiętam, jak mój tato malował sufit, miałam wtedy podobno 2 lata. moja siostra miala wtedy 4 i pamieta wiecej szczegolow z tego malowania, np ze bolka i lolka rysowala na scianie, przed zamalowaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu-a Re: 3 latka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:07 Zupełnie normalne. Pierwsze zapamiętane wspomnienia to właśnie wiek 2,5-3 lata. Wcześniejsze też oczywiście są, ale są w głębinach pamięci głębokiej, trudne do wydostania. Nawet hipnozą. Zresztą wydostanie ich jest raczej niebezpieczne, bo to czas absolutnego bezpieczeństwa i można nie chcieć "wrócić"... Nasz mózg rejestruje dosłownie wszystko, jak kamera. Wszystko, co widzimy, słyszymy i czujemy. Ale zamyka to w skrzynce i tylko informacje, które uzna za ważne, można stamtąd wydobyć, też z trudnością, zresztą. Od trezciego roku życia zaczynają się wydarzenia, których przypomnienie może być ważne. Dlatego czasem coś nam błyśnie. Sam mam wspomnienia właśnie z trzecich urodzin. Wiem, że z trzecich, bo jest w nich tort, ojciec mnie trzyma na kolanach...Czwartych z ojcem już nie było. Nie dożył... Ciekawe, że pamiętam go tylko z tych urodzin. Widzę dokładnie twarz, pamiętam zapach wody kolońskiej...Brat miał 5 lat, kiedy ojciec odszedł i też pamięta tylko te moje urodziny...A ojciec był w domu codziennie, nie wyjeżdżał, pracował na miejscu, 8 godzin dziennie...Zdjęcia mówią, że było tysiące wspólnych chwil - piłka, zabawy z psami, szaleństwa w ogrodzie, normalnie. A tylko te jedne urodziny...I świadomość, że był owszem, to mamy w pamięci, jego obecność, ale szczegóły - głos, zapach, twarz, tylko z tych moich urodzin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidka Re: 3 latka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:02 No ciekawe z tym 3 rokiem. ja również najwczesniejsze wydarzenia pamietam własnie z tego okresu. Byłam z mamą na wczasach z jastarni. W ośrodku byli również Niemcy. Jedno z ich dzieci miało urodziny (TRZECIE!!!-pamiętam ze tyle co i ja miałam) i częstowało nas cukierkami. Pamiętam, że mama powiedziała mi na ucho żeby powiedzieć DANKE jak dostanę cukierka. A potem wszyscy razem wyławialismy meduzy z morza i suszyliśmy je na parapecie okna. A w tle leci piosenka Urszuli "Dmuchawce. latawce". Do dzis jak ją słyszę to mi sie meduzy przypominają. Ależ skojarzenia:) A potem przyszedł wrzesień i poszłam do przedszkola. I doskonale to pamiętam. Jak zaryczana siedziałam na kolanach przedszkolanki i miałam bluzeczkę w samolociki. To pamiętam bardzo dokładnie. W ogóle jak o tym myślę, to mam przed oczami ten obraz. jakbym widziała film z moim udziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wylogowana Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.hsd1.nh.comcast.net 08.05.07, 15:51 Same traumatyczne przezycia w wieku 3 lat: * mama mnie zostawila SAMA w mieszkaniu i poszla sobie na zakupy (!!!!!) * nadepnelam naszego chomika (zmarl, biedak [I]) * babcia mnie wziela wczesniej z przedszkola, zeby mi kupic buciki na rynku, a potem (o zgrozo!) zaprowadzila mnie tam z powrotem (bo trzeba wykorzystac do konca!). A ja przed wyjsciem wysmialam inne dzieciaki, ze musza garowac do konca :P. Odpowiedz Link Zgłoś
gladka8 Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? 08.05.07, 17:49 Najwcześniejsze wspomnienia mam z okresu tak mniej więcej 2-2,5 lat. Niestety trudno mi ustalić, ile lat miałam w czasie, z którego pochodzi moje pierwsze wspomnienie - być może miałam wtedy nawet 1,5 roku. Niestety, nie było ono szczęśliwe. Biegałam po dużym pokoju, rodzice byli na mnie z jakiegoś powodu zdeerwowani, i jedno z nich (chyba mama mnie uderzyło). Było mi bardzo smutno i w smutnym nastroju poszłam spać. Pamiętam również Wigilię 1989 roku, gdy miałam dwa lata - musiał to być właśnie 1989 rok, bo nie było wtedy z nami jeszcze mojego brata, który urodził się w lipcu 1990. I w związku z tym pamiętam jeszcze jedno wspomnienie, z pierwszej połowy 1990 roku - moja mama stoi w łazience, ja w przedpokoju - ona mi pokazuje swój duży brzuch i mówi, że w środku jest dzidziuś. Pamiętam też, jak później przynieśli mojego brata ze szpitala tuż po urodzeniu. I jeszcze, jak był już większy i raczkował po całym domu, nadepnęłam go na palec, za co dostałam w kuper. Ech, "słodkie" dzieciństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidka Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:35 Jeszcze coś sobie przypomniałam!! zawsze słysząc piosenki zespołu VOX mam skojarzenia z łózeczkiem szczebelkowym i spaniem. powiedziałąm to maamie ostatnio i ona wyznała ze usypiała mnie właśnie w ten sposób: puszczała płyty winylowe na adapterze. Własnie VOX i jeszcze Manaam. Podobno byłam wniebowzięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak najdalej sięgacie pamięcią wstecz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:52 ja tam sie nad tym nie zastanawialem, co ja pamietam, ale tak sie sklada, ze od 5 tygodni mam w domu dziecko 1.0 (Krzys). I tak sie zastanawia, czy mi kiedys wypomni, jak go tak powoli przewijam, ze az zaczyna strasznie plakac. Patrzy na mnie z mina, ktora zdaje sie mowic: poczekaj gosciu, jak tylko troche podrosne, to dam ci popalic, za to przewijanie, zmywanie pupy zimna chusteczka i kladzenie na brzuszku (tego chyba bardzo nie lubi, ale musi). Odpowiedz Link Zgłoś