Gość: alcest1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 16:36 Witam. Mnie śmieszą: prodiż, lump, pener Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiak44 Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 10.07.03, 19:43 a co to jest "pener"? Odpowiedz Link Zgłoś
luisssa Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 11.07.03, 14:53 asiak44 napisała: > a co to jest "pener"? Eeeej, no co Wy... "pener" wcale nie jest przestarzale, bo w Poznaniu uzywa sie tego slowa notorycznie. Wrecz jest to pierwsze slowo do okreslania... hmmm... no wlasnie... penerow. Bo penerem jest dresiarz, zul, chuligan itp. luisssa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz. Mamon Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 213.33.69.* 30.07.03, 18:38 luisssa napisała: > asiak44 napisała: > > a co to jest "pener"? > > Eeeej, no co Wy... "pener" wcale nie jest przestarzale, bo w Poznaniu uzywa sie > > tego slowa notorycznie. Wrecz jest to pierwsze slowo do okreslania... hmmm... > no wlasnie... penerow. Bo penerem jest dresiarz, zul, chuligan itp. > > luisssa ****** ... to z niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socrates Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 18:32 Prodiż, lump i pener wcale nie są zapomniane! Zapomniane jest choćby staropolskie "azaliż"... Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 10.07.03, 19:54 a mnie glebogryzarka i chłoporobotnik, ewentualnie klubokawiarnia :) a pener o ile się nie mylę to taki chamowaty obwieś :) Odpowiedz Link Zgłoś
sen_letniej_nocy Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 10.07.03, 19:59 pener (z niemieckiego) to taki obwies, bez pracy, pijus, bezdomny. ladniejsze okreslenie to "asocjalny". Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 29.07.03, 16:28 a penera? moje dwie kolezanki z pokoju bardzo lubią sie tak określać. ma to słowo w sobie jakąś drapieżność ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHA Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 195.187.253.* 29.07.03, 17:19 penera - szmata, lampucera pali, pije, kurwi sie, abnegatka etc. wszystko, co najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mbarszcz Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 16.07.03, 22:05 Jeszcze bylo kursokonferencja, ktora odbywala sie czesto wlasnie we wspomnianej wczesniej klubokawiani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vik Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.chello.pl 10.07.03, 22:32 A co powiecie na "słoikarz"? Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 11.07.03, 00:33 huncwot hulajdusza neptek spozierać Polecam partyjki scrabble na cronixie. Tam można sobie przypomnieć masę takich słówek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSCHAB Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 11:28 Niestety odkąd stały się płatne nie gram. Wysłalem kiedyś SMS-a ale podany kod mi nie wchodził, więc się wkurzyłem. A w sumie szkoda bo dostukałem się już ranku 152. Odpowiedz Link Zgłoś
alexk-ignacy Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 31.07.03, 12:08 Gość portalu: GSCHAB napisał(a): > Niestety odkąd stały się płatne nie gram. Wysłalem kiedyś SMS-a ale podany kod > mi nie wchodził, więc się wkurzyłem. A w sumie szkoda bo dostukałem się już > ranku 152. Ja polecam kurnik, tylko tam to się nazywa literaki ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar wygódka (WC) i ... IP: *.skorosze.2a.pl 17.07.03, 19:14 peniuar (rodzaj damskiego szlafroka) dezabil (negliż) pepegi (tenisówki) ineksprymable ("niewymowne" - czyli majtki) espadryle (trepki, pantofle) troczki (takie sznurki od kaleson) komorne (dalej uzywane, ale moim zdaniem mocno archaiczne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: wygódka (WC) i ... sławojka IP: 80.51.247.* 20.07.03, 23:54 Bardzo mi się podoba to słowo utworzone od pierwszego imienia ministra spraw wewnętrznych, a następnie premiera Sławoja Felicjana Składkowskiego (niektórzy mylnie biorą za człon nazwiska: "Felicjan Sławoj-Składkowski"; wątpliwości wyjaśnia A. Adamczyk w swej książce o Składkowskim). S. F. Składkowski, z zawodu lekarz, dbał o higienę w miejscach publicznych, co wielu Polaków wówczas śmieszyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpila Re: wygódka (WC) i ... IP: *.centrala.kbsa / 10.3.21.* 31.07.03, 13:57 Gość portalu: Mar napisał(a): > ineksprymable ("niewymowne" - czyli majtki) Gwoli ścisłości - ineksprymable, inaczej zwane "niewymownymi" to określenia na... męskie kalesony, a nie majtki. Różnica drobna, ale istotna... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: wygódka (WC) i ... IP: *.itpp.pl 07.08.03, 13:35 No paanie, toż to się nadal używa w kurturalnem towarzystwie z wyzszem wykształceniem salonowem, czyli sawuar wyrwę. Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 29.07.03, 16:29 nauma napisał: > huncwot > hulajdusza > neptek > spozierać > Polecam partyjki scrabble na cronixie. Tam można sobie przypomnieć masę takich > słówek :) huncwot funkcjonuje i ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socrates Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 18:35 Jak mowa o huncwocie, to są jeszcze hultaj, łapserdak i inni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.localdomain / 192.168.0.* 11.07.03, 01:02 mnie zawsze śmieszył wichajster czy jak to się nazywa a poza tym wyrazy typu łapsterdak, urwipięta, opryszek normalnie boki zrywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka41 Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 21:24 a co powiesz na : urwipołeć? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.itpp.pl 07.08.03, 13:37 Albo z lwowska - andrus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Urwipołeć - A komu i co ma urwać ? :)) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 08:15 Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 29.07.03, 16:40 Gość portalu: Richelieu* napisał(a): > mnie zawsze śmieszył wichajster czy jak to się nazywa wie heisst er? takie male odstajace cos co niewoadomo jak nazwac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Czy łapserdak = gwałciciel ? :)) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 08:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazz Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 18:39 Łapserdak. Bez "t". Od łapania serdaka. Złodziej taki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcest1 Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 12:48 No to dajemy dalej ryczka, obwieś, luntrus, bajtel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.66-136-217.adsl.skynet.be 11.07.03, 14:00 ancymonek hultaj obszczymurek kanalia sempiterna dynks dekiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.um.katowice.pl 11.07.03, 14:26 bajtel to po sloonsku mały chopok,Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.localdomain / 192.168.0.* 18.07.03, 00:36 Gość portalu: GOSC napisał(a): > bajtel to po sloonsku mały chopok,Pyrsk! a starzik to taki mocno duży chłopiec, na przykład GOŚĆ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eyemakk Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.mirtel.net 17.07.03, 17:52 zdecydowanie 'żerdź'. Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 17.07.03, 19:15 huńcwot i łapserdak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X&A Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.03, 21:58 A "Niefrasobliwy, rozbisurmaniony totumfacki"? ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socrates Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 18:42 Tak, zapewne od francuskiego "vagabond" (włóczęga). Ale jeszczem nie słyszał w polskim wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Zapiątek przekropny, a ja w podomce :-) IP: 80.51.247.* 18.07.03, 01:31 Mi się b. podobają słowa: absztyfikant fagas szuja :-) z innej beczki - co ciekawe, wiele z wymienianych wyrazów pojawiło się już po 1945 r., np. zbitki tworzone w PRL na wzór jęz. rosyjskiego: chłoporobotnik, klubokawiarnia, kursokonferencja... Jak po rewolucji MSZ w ZSRR nazywano w skrócie NKID albo Narkomindieł (ze słuchu się kojarzy z ćpaniem:-), ale to skrót od Narodnyj Kommisariat Inostrannych Dieł). A propos PRL: w 1949 po konkursie "Przyjaciółki" wymyślono, że na szlafrok trzeba mówić "podomka" bo tak będzie po polsku hehehehehhe :-) :-) :-) ale mało kto tak mówił i ja osobiście usłyszałem to 1. raz w podstawówce (schyłek PRL) - nie wiedziałem, o co chodzi... W konkursie "Polityki" w 2000 z kolei wymyślono polską nazwę weekendu - "zapiątek" - Zalewski w radiu tak mówi i mi się to słowo b. podoba podobnie zresztą jak jego określenie "pogoda przekropna" (nie mylić z: przeokropna:))) Odpowiedz Link Zgłoś
falochronka Re: Zapiątek przekropny, a ja w podomce :-) 19.07.03, 23:11 Gość portalu: Daniel napisał(a): > A propos PRL: w 1949 po konkursie "Przyjaciółki" wymyślono, że na szlafrok > trzeba mówić "podomka" bo tak będzie po polsku hehehehehhe :-) :-) :-) ale mało > > kto tak mówił i ja osobiście usłyszałem to 1. raz w podstawówce (schyłek PRL) - > > nie wiedziałem, o co chodzi... Nieudana próba spolszczenia dotyczyła też forhand-u i backhand-u w tenisie. Miało być "odsieb" i "dosieb" :))) PS. Moja mama należy do mniejszości używającej słowa "podomka". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kago Re: Zapiątek przekropny, a ja w podomce :-) 21.07.03, 15:54 moja babcia mowi "podomka" ale odsieb i dosieb, to juz kosmos! mnie smieszy slowo - PYPEĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Zapiątek przekropny, a ja w podomce :-) IP: 213.241.41.* 25.07.03, 10:48 falochronka napisała: > Gość portalu: Daniel napisał(a): > > > A propos PRL: w 1949 po konkursie "Przyjaciółki" wymyślono, że na szlafrok > > > trzeba mówić "podomka" bo tak będzie po polsku hehehehehhe :-) :-) :-) ale > > mało > > > > kto tak mówił i ja osobiście usłyszałem to 1. raz w podstawówce (schyłek > PRL) - > > > > nie wiedziałem, o co chodzi... > > Nieudana próba spolszczenia dotyczyła też forhand-u i backhand-u w tenisie. > Miało być "odsieb" i "dosieb" :))) > PS. Moja mama należy do mniejszości używającej słowa "podomka". > Pozdrawiam A jak spolszczano terminologię żeglarską to gafel miał być rozpier górny, a bom - rozpier dolny Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: Zapiątek przekropny, a ja w podomce :-) 29.07.03, 16:43 Gość portalu: Daniel napisał(a): > A propos PRL: w 1949 po konkursie "Przyjaciółki" wymyślono, że na szlafrok > trzeba mówić "podomka" bo tak będzie po polsku hehehehehhe :-) :-) :-) ale mało > > kto tak mówił i ja osobiście usłyszałem to 1. raz w podstawówce (schyłek PRL) - > > nie wiedziałem, o co chodzi... na liscie rzeczy do internatu w ktorym mieszkam w zeszlym roku bylo: szlafrok lub podomka ;) > W konkursie "Polityki" w 2000 z kolei wymyślono polską nazwę weekendu - > "zapiątek" - Zalewski w radiu tak mówi i mi się to słowo b. podoba podobnie > zresztą jak jego określenie "pogoda przekropna" (nie mylić z: przeokropna:))) a słyszałes o kontygu? (kontyg - koniec tygodnia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcest Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.03, 14:56 Gach, lafirynda, prukwa (ty stara prukwo :)), ancymon, gagatek Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica kultowe słówko!!!!!!!!!! 20.07.03, 01:05 TRALKA. po prostu TRALKA. a jeszcze lepiej DWANAŚCIE GNIEWNYCH TRALEK. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: NEO:* / 10.10.10.* 20.07.03, 14:33 Ananas, włóczykij,pędziwiatr.. Odpowiedz Link Zgłoś
marokanka Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 21.07.03, 16:07 szambonurek, trychinoza (kurcze znow zapomnialam co to znaczy, ale to slowo w dziecinstwie wywolywalo u mnie strach) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kapiter Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 21.07.03, 17:40 Było jeszcze takie: nygus (o 18.00 to msza dla nygusów - tak mawiała ma babcia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spinelli haincpizdelek (to samo co wichaister) n/t IP: *.ip.tor.radiant.net 21.07.03, 19:36 Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 24.07.03, 00:37 mam obiekcje co do ponizszych wyrazow - wcale nie sa zapomniane! glebogryzarka - uzywa sie jej i dzis espadryle - to nie zadne trepki, tylko rodzaj butow na sznurkowej podeszwie, ostatnio widzialam w sklepie wczoraj Patrycja - pedziwiatr???? a strusia pedziwiatra nie znasz?? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_za Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.res-polona.com.pl 25.07.03, 14:11 raniec - tornister pryciać - przeszukiwać (prycia po mojej szufladzie) lampapudra - stara pudernica szmaja (albo śmaja) - leworęczny ("ty szmaja łapo") buja się - jest zakochany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 169.5.125.* 29.07.03, 15:43 Pelisa! hihihi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnnnnnn Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.uz.zgora.pl 30.07.03, 13:12 Bambosze! nosiliśmy je w przedszkolu. Period! Tak nasza babcia enigmatycznie i naukowo określała tzw. trudne dni. Biusthalter! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kufer Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 09:24 A my nosilismy w przedszkolu wywrotki - takie miękkie kapcie z podeszwą z ceraty chyba. A jak Wam sie podobaja farfocle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a mnie sie podoba Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 57.66.48.* 05.08.03, 14:41 bidon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 18:24 bumelant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.itpp.pl 07.08.03, 13:33 jak dla mnie, to kawon. Z lubością używam słowa kawon, i dziwię się, jak ktoś proponuje mi arbuza... co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 80.51.9.* 07.08.03, 15:47 "... Poszedł po holajzę, albowiem z powodu kajli na iberlaufie trychter robiony był na szoner, nie zaś krajcowany i bez holajzy nie udało się udychtować pufra w celu klochowania śtendra aby roztrajbować ferszlus bo droserklapę tandetnie blindowano i teraz ryksztosuje..." P.S. Konkurs: kto zna autora tego bełkotu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 155.139.50.* 07.08.03, 16:05 Gość portalu: Krzysio napisał(a): > "... Poszedł po holajzę, albowiem z powodu kajli na > iberlaufie trychter robiony był na szoner, nie zaś > krajcowany i bez holajzy nie udało się udychtować pufra w > celu klochowania śtendra aby roztrajbować ferszlus bo > droserklapę tandetnie blindowano i teraz ryksztosuje..." > P.S. > Konkurs: kto zna autora tego bełkotu? A nie powiem i zamykam gebe na rajferszluz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 155.139.50.* 07.08.03, 16:08 I jeszcze jedno - ktos wspomnial - bumelant. Definicja: Bumelanci ta sa chlopcy tacy, Co pier...a dyscypilne pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 213.241.41.* 08.08.03, 09:50 Przy bumelancie przypomniał mi sie szwanc (względnie śwanc). A ciekawe kto nosi palto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek hyppyr, pyr, hetta, wiśta, wio IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 08:57 Do konia: pyr- stój, hyppyr- do tyłu, hetta- w lewo, wiśta- w prawo. Koń to ma łeb i potrafi to zapamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.chello.pl 13.08.03, 23:46 Gość portalu: polonista napisał(a): > Gość portalu: Krzysio napisał(a): > > > "... Poszedł po holajzę, albowiem z powodu kajli na > > iberlaufie trychter robiony był na szoner, nie zaś > > krajcowany i bez holajzy nie udało się udychtować pufra w > > celu klochowania śtendra aby roztrajbować ferszlus bo > > droserklapę tandetnie blindowano i teraz ryksztosuje..." > > P.S. > > Konkurs: kto zna autora tego bełkotu? Tuwim czy Słonimski - nie jestem pewna, ale chyba jeden z nich, Dodam - Pugilares, pięknie brzmi brzękiem monet... > > A nie powiem i zamykam gebe na rajferszluz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilgore Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.tkb.net.pl 09.08.03, 22:52 dla mnie zdecydowanie serdak i walonki wlasciwie to co to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autowidol Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 195.117.1.* 11.08.03, 12:10 Mnie się okropnie podoba określenie: luks penera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KajTan Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 14:35 Czy ktos jeszcze pamieta, co to znaczy fletnerka??? Dzis juz tego nie produkuja, a szkoda, bo byly (wystepowaly wylacznie parami) bardzo wygodne w uzyciu... pozdroowka KajTan Odpowiedz Link Zgłoś
wamal Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy 13.08.03, 14:47 Czy ktoś jeszcze wie czym zajmowała się "sekserka"? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: nieco zapomniane ale fajne wyrazy IP: 213.241.41.* 14.08.03, 10:50 wamal napisał: > Czy ktoś jeszcze wie czym zajmowała się "sekserka"? pzdr. A co nie wykonuje się już tego? Macała kury... a raczej świeżo wyklute kurczęta w celu określenia płci. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek nicpoń, łachudra,łapserda...połć IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 08:31 Takie to obyczaje panowały w dawnej Rzeczypospolitej: Po nim to już "nic a nic" nie należy się spodziewać. Nosi takie "łachy", że same się na nim drą. Taki napalony na baby, że na ulicy "chwyta je nagle za ...". Głodny złodziej, któru "urwał" kawałek szynki i uciekł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek nicpoń, łachudra, łapserda...połć IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 17:49 Szanowny cenzorze! Między ostatnimi dwoma wyrazami jest przecinek :)) A po rozsunieciu wyrazów będzie dobrze? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Znacie te BEZECEŃSTWA. Przybyli ułani pod okienko, IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 08:39 Stukają wołają. Wpuść panienko. Potraficie sobie wyobrazić tro dzisiaj- banda zbirów dobija się do pokoju samotnej i pięknej dziewczyny. Rozbiją szyby i dobiorą sie do niej przez okno. Co ma ona zrobić ? Straszne te staropolskie obyczaje. Jeszcze w piosenkach o tych bezeceństwach śpiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Ruchy ciała sztywnego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 08:49 To temat wykładu z mechaniki teoretycznej na wydziale matematyki uniwersytetu wrocławskiego. Odpowiedz Link Zgłoś