Dodaj do ulubionych

Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN

IP: 217.153.123.* 20.10.03, 16:15
Witam
Nie wiem czy jestem odosobniony czy nie, ale do szalu doprowadzala mnie Ewa
Drzyzga i Andrzej Soltysik podczas programu w TVN - ich teksty byly
drazniace, nieudane dowcipy i potkniecia stylistyczno jezykowe byly ponad
moje sily. Wiec dla rozluznienia zaczalem polowac na ich potkniecia
Oto co wynotowalem podczas testu:

Drzyzga:
"Jakis kulturysta kiwnal do mnie okiem"

Soltysik
"Policja ponownie bije sie ze studentami jak w 68 roku, hahaha"

Soltysik do misski:
"Ten test jest chyba trudniejszy niz ten na miss polski, buahahaha"

uslyszeliscie jeszcze jakies inne?
rgds
rzepka
Obserwuj wątek
    • Gość: leman Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN IP: *.man.poznan.pl 20.10.03, 16:46
      Ten TVN-owski pan od pogody:
      ,Edgar Alan Poe - znany amerykanski poeta" - o ile mnie pamiec nie myli to Poe chyba jednak bardziej proze lubil produkowac.
      A moze sie myle?
      • Gość: Dzidka E. A. Poe /OT Forum Humorum IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.10.03, 17:02
        Oj, nie - mimo napisania sporego zbioru opowiadań Poe napisał także mnóstwo
        wierszy i poematów. Za życia wydał po równo 4 tomy poezji i 4 opowiadań. My go
        znamy głównie z Zagłady Domu Usherów, ale były i takie perły:

" (...) Pamięć mnie nie myli złudnie, było to w noc głuchą grudnia;
        Po podłodze pełgał odblask węgli tlących w konań męce.
        Patrząć, kiedy świt rozgorze, myśle: w księgach znajdę może
        Ulgę w smutku po Lenorze, promienistej i dziewczęcej,
        Którą tak zwą aniołowie - moje już nie dotkną ręce
        bezimiennej mgły dziewczęcej."

Dzidka

• piasia Re: E. A. Poe /OT Forum Humorum 20.10.03, 17:14
          Mnie osłabiła kompletna nieznajomość "języka matematyki". Ze szkoły pamiętam
          zwrot "pierwiastek drugiego stopnia Z dziewięciu". Tu było "pierwiastek
          drugiego stopnia dziewięciu. Bez Z. Za to "z" pojawiło się nieoczekiwanie przy
          potęgowaniu - ile wynosi druga potęga Z liczby 12?

No i totalna żenada w teście - dr. Mizerski. Od kiedy w skrócie dr piszemy
          kropkę?????
          • Gość: wikul Re: E. A. Poe /OT Forum Humorum IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 23:01
            piasia napisała:

> No i totalna żenada w teście - dr. Mizerski. Od kiedy w skrócie dr piszemy
            > kropkę?????

W niektórych językach obcych . W polskim tylko przy odmianie , np. tłumaczenie
            dr.Mizerskiego .
            Pzdr.
        • Gość: leman Re: E. A. Poe /OT Forum Humorum IP: *.man.poznan.pl 21.10.03, 09:56
          Aaa, to przepraszam.
          Chociaz, gdy porownam zacytowany przez ciebie fragment z np. "Studnia i wahadlem" to bede sie upieral, ze Poe byl jednak...
          prozaikiem :))))
    • surrealka Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 20.10.03, 17:12
      sołtysik:
      mam tu nagrode dla najinteligentniejszej blondynki zgromadzonej w studio
    • Gość: Rydzo Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN IP: 193.59.95.* 20.10.03, 17:19
      W ogóle Ci prowadzacy są do bani, szczególnie Ewa D - podaje odpowiedź chociaż
      jeszcze nie pokazano planszy wyboru. Nie bardzo umie formułować pytania - tak
      mi się wydawało po reakcji np. Borowskiego, który na poważnie zapytał: Ale
      jakie jest Pani pytanie - oczywiście publicznośc parsknęła śmiechem uznając to
      za żarcik.
      • skara Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 20.10.03, 19:16
        Drzyzga doprowadzała mnie i pozostałych domowników skupionych wokól telewizora
        do szału.
        A strzałem w dziesiątkę było podanie wyniku 4:0 między Wisłą a Gospelem(!)
        Katowice. Po pierwsze brzmiał on 5:0 a po drugie na litość boską Wisła nie
        grała przeciw zespołowi wykonującemu pieśni gospel tylko Dospelowi Katowice. Ja
        ekspertem w dziedzinie futbolu nie jestem, ale jesli ona się nie zna to może
        by się nie wypowiadała?
      • Gość: bazz Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 17:49
        E. Drzyzga powiedziała o Borowskim: "MARSZAŁEK POLSKI"
    • noie Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 20.10.03, 22:10

• Gość: wikul Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 23:10
        Jeżeli facet urodził się w 1978 r. to przyjmuje się że ma 25 lat (2003 - 1978 =
        25) . To chyba proste , liczy sie rocznik . W konkretnym przypadku facet ma co
        najmniej 24 lata i 10 m-cy . Czy twoim zdaniem powinien podawać że ma 24 lata ?
        • noie Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 21.10.03, 13:08
          Przyjmuje sie...wlasnie! Wszyscy przyjeli ze tak jest. Ja jednak dalej uwazam
          ze raczej powinienen powiedziec ze ma 24. Przypuscmy ze mam 17 lat i 9-10
          miesiecy...i chce wejsc gdzies , gdzie wpuszczaja od 18- stu. Pokazuje papierek
          a tam pisze jak byk ze 18-scie jeszcze nie mam...Wiec ? Myslisz ze wpuszcza?
          Nieee...wedlog mojego skromnego zdania powinno byc ze ma 24 .
          Pozdrawiam wszystkich
          noie.....
          • Gość: bazz Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 17:47
            Moim zdaniem razem mają 49.
            Zainteresowanych odsyłam na forum edukacyjne.
            • Gość: krisis Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 22.10.03, 14:05
              tam byla zaznaczona konkretna data i do tej daty on mial 49 i taki wynik byl
              poprawny.

pzdr
          • breslauer_88 Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 22.10.03, 21:03
            Ja widzialem to:
            "Zapamietaj podane CYFRY", po czym nastepowalo (np):
            21,34,11,54
            O ile wiem cyfry sa od 0-9;-)
            pozdr.
    • frrancuzka Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 20.10.03, 22:25
      studenci KLASKAJĄ ( w pierwszym zdaniu pana S)

pzdr :)
      frran
      • Gość: klapek Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN IP: *.maine.rr.com 21.10.03, 01:27
        > studenci KLASKAJĄ ( w pierwszym zdaniu pana S)

Forma rzadka, ale dopuszczalna. Zgadzam sie, ze brzmi strasznie.

Tak samo: klaszcze albo klaskam.

Nowy Slownik Poprawnej Polszczyzny PWN z 2000 r., strona 330
        • mlekota Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 21.10.03, 13:56
          Pan Soltysik zawsze, kiedy go slysze, dostarcza mi wielu powodow do radosci. Tym
          razem rozbawil mnie, mowiac o obecnym na wiadomej imprezie mistrzu kulturystyki,
          ze jest najsilniejszym czlowiekiem na swiecie. Z tego co widzialem, mistrz
          kulturystyki byl zdziwiony nie mniej ode mnie.
          • kollapsky Re: Wpadki jezykowe w programie IQ test w TVN 22.10.03, 14:39
            to akurat prawda. ten mięśniak wygral mistrzostwa swiata strong manów bodajże w
            Malezji.
            • Gość: Lapusz Do inteligentów odnośnie 49 czy 50 IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 22.10.03, 17:00
              Pragnę zauważyć, że jeden z nich skończył 25 lat w czerwcu (ok. 3-4 miechy
              temu) na drugi skończy 25 lat w grudniu (za 2 miechy) to sumując miesiące ich
              życia i przekładając na lata mamy więcej nieco niż 50. Tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka