Dodaj do ulubionych

pytanie do moderatorów dot. cenzury

13.10.12, 21:42
Czy poznamy przyczyny usunięcia wpisu w drugim wątku na tym forum, którym to zwolniona audytorka opisywała okoliczności zwolnienia całego zespołu pracowników Departamecie Audytu Wewnętrznego? Wpisy z lipca 2012 roku.
Dziewczyna przecież opisała tylko fakty. Może trochę emocjonalnie, co chyba łatwo zrozumieć jak się traci pracę.
Co było w nich tak kontrowersyjnego? Przecież nie fakt, że pracowników DAW się zwalania. Okoliczności i fakty opisane - prawdziwe. W czym to naruszyło regulamin forum? Nikogo nie oskarżam, ale byłoby dobrze poznać okoliczności usunięcia wpisów.
Obserwuj wątek
    • alma590 Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 13.10.12, 22:40

O ile mi wiadomo, to w lipcu nie było moderatorów Forum.

Pozdrawiam
    • mobbing_pkobp Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 13.10.12, 22:47
      Nikt nic nie kasowal. Szukaj dalej.
      • ktosmalowazny1 Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 13.10.12, 23:36
        mobbing_pkobp napisała:

> Nikt nic nie kasowal. Szukaj dalej.

Dziękuję za szybką reakcję.

Ale chyba jednak wpis zniknął. [b]Wpis był z lipca, ale nie wiem, kiedy został usunięty[/b]. Chodzi mi o wpis audytorki pod nikiem 'stopka63' z dnia 22.07.12, 19:48. To był wpis, który w tym roku rozpoczął dyskusję o sytuacji w jakiej się znaleźli terenowi pracownicy Departamentu Audytu Wewnętrznego. To właśnie nasza zwolniona koleżanka zebrała się na odwagę i opisała całą sytuację. Obecnie zamiast tego opisu w komentarzu jest informacja, że treść wpisu nie jest dostępna.

Przepraszam jeżeli kogoś słowo cenzura uraża ale znikną ten wpis i dwa czy trzy inne wpisy z kometarzami. Treści pozostałych wpisów nie pamiętam, jednak ten pierwszy zapadł mi w pamięć, ponieważ poruszone w nim kwestie były mi znane, bliskie i niestety prawdziwe.

pozdrawiam
        • ukryty_wafel Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 13.10.12, 23:57
          To ja Ci tym razem odpisze. Otóż sam szukałem archiwalnych wpisów natym forum i nie znalazłem. I to nie jest ani wina Admina a na pewno nie moderatorow. Bo ja nim jestem od kilku tygodni. Niestety na gazeta.pl czasami gdy wątki nie sa odwiedzane prawdopodobnie sa archiwizowane i giną gdzieś na serwerach gazety.pl. Wiem tez, ze jesli jakaś osoba poczuje sie urażona zapisami na forach gazeta.pl moze to zgłosić do właścicieli Forum i zarządzać och usunięcia albo na drodze polubownej albo sądowej. Tu chociaz niektórym trudno w to uwierzyć nie ma cenzury.
          Natomiast winienie kogos, ze cos gdzieś było ale znikło mija sie z celem. Moderator moze skreślić post, ale on znika tylko dla "niemoderatorow" czyli użytkowników. Usunięte posty sa widoczne dla Admina i moderatorow. Ja nie znalazłem żadnego postu usunietego przez Admina czy Moderatora z tego okresu. Watku tez nie znalazłem.
          Pozdrawiam
          • kwintusz_kra Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 14.10.12, 11:30
            "ciemny lud" niemoderatorów nie widzi usuniętych wątków lub też wątków zarchiwizowanych. cóż. skoro nie znikają wątki starsze a znika w miarę świeży i ciekawy acz niewygodny... ale przecież tutaj nie ma cenzury :-) jak w całym banku.
            • ukryty_wafel Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 14.10.12, 15:30
              kwintusz_kra napisał(a):

> "ciemny lud"

Dlaczego masz tak złe zdanie o uczestnikach Forum?

>niemoderatorów nie widzi usuniętych wątków lub też wątków zarchiwi
              > zowanych.

Tych interesujacych Ciebie, tez nie widzimy - wniosek, usunięty został przez Administratorów gazeta.pl a nie tego Forum. Tam do nich idz z pretensjami. Każdy wątek można zgłosić jako np,. naruszający czyjeś prawa i będzie on przez włąścicieli gazeta.pl usunięty. Czytaj regulamin Forum gazety.pl

> cóż. skoro nie znikają wątki starsze a znika w miarę świeży i ciekawy
              > acz niewygodny...

Wyluzuj. Nie znam go w ogóle, ale imputowanie, że jest niewygodny dla moderatorów to z Twojej strony spore nadużycie.

>ale przecież tutaj nie ma cenzury :-) jak w całym banku.

Nie ma. Nie ma tu cenzury i nie sugeruj swoich obsesji.
              • ktosmalowazny1 Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 15.10.12, 20:22
                Ukryty_wafel napisał:
                > Tych interesujacych Ciebie, tez nie widzimy - wniosek, usunięty został przez Ad
                > ministratorów gazeta.pl a nie tego Forum. Tam do nich idz z pretensjami. Każdy
                > wątek można zgłosić jako np,. naruszający czyjeś prawa i będzie on przez włąści
                > cieli gazeta.pl usunięty. Czytaj regulamin Forum gazety.pl

Tak na spokojnie. W przedstawionych wyjaśnień wynika, że tego wątku nie usunął ani założyciel ani żaden z moderatorów. Wyjaśnieniem może być usunięcie wątku przez administratorów serwerów portalu „gazeta.pl”. Czytając regulamin, wychodzi mi na to, że jeżeli usunięcia dokonali pracownicy portalu, to o fakcie tym był powiadomiony założyciel (mobbing_pkobp). Patrz par. 5 ust. 13. Regulaminu.
                Rozszyfrujmy więc tą zagadkę. Czy w takim razie pracownicy „gazeta.pl” mogą sobie usuwać przez nas publikowane treści, bez uzasadnienia?
                I jeżeli tak było, to na czyj wniosek? Przedstawione we wpisie FAKTY godziły w wizerunek PKO BP jako pracodawcy, ale przecież to nie jedyny wpis na tym forum o podobnym charakterze. Całe forum poświęcone jest mobbingowi w PKO. I taki nick obrał założyciel tego forum. W takim razie o co chodzi?
                Poniżej wyciąg z regulaminu
                [i]„§ 4. Serwis Forum.gazeta.pl
                1. Dostęp do serwisu Forum.gazeta.pl oraz do komentarzy pod artykułami posiadają wszyscy użytkownicy publicznej sieci Internet. Ci z użytkowników, którzy założyli uprzednio konto w Portalu Gazeta.pl mogą używać go na stronach Forum.gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami zarezerwowanych dla nich loginów, z zastrzeżeniem, iż żaden użytkownik nie może identyfikować się wyrażeniem powszechnie uznawanym za wulgarny, oznaczeniem komercyjnym lub łudząco i celowo podobnym do loginu innego uczestnika posiadającego konto w Portalu Gazeta.pl. Agora może uwarunkować umożliwienie zamieszczania wpisów na wybranych lub wszystkich kategoriach Forum.gazeta.pl lub na wybranych serwisach od dokonania przez Użytkowników uprzedniej rejestracji w Portalu Gazeta.pl.
                2. Osoby zamieszczające wypowiedzi na Forum.gazeta.pl, oraz komentujące artykuły w serwisach internetowych Agory rozpowszechniają swoje wypowiedzi na własną odpowiedzialność. Użytkownik zamieszczający wypowiedź zarówno na Forum.gazeta.pl, jak i w innych serwisach internetowych Agory ponosi odpowiedzialność za wszelkie ewentualne roszczenia osób trzecich z tytułu naruszenia praw tych osób, poprzez zamieszczenie wypowiedzi.
                3. Niedopuszczalne jest umieszczanie przez Użytkowników na stronach Forum.gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, czy też propagujących przemoc. Niedopuszczalne jest również umieszczanie na łamach Forum.gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe oraz naruszających zasady Netykiety, dostępnej pod adresem forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html.
                4. Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na stronach Forum.gazeta.pl oraz w
                5. Niedopuszczalne jest podbijanie wątków poprzez zamieszczanie wpisów nie posiadających treści.
                6. Agora zastrzega sobie prawo do usuwania treści, o których mowa w ust. 3, 4 lub 5 niniejszego Regulaminu, jak również prawo do blokowania uczestnictwa w Forum.gazeta.pl w stosunku do osób naruszających w sposób notoryczny postanowienia ust. 1, 3, 4 lub 5 Regulaminu.
                7. Agora zastrzega, iż w przypadku, gdy wpis kwalifikujący się do usunięcia i usunięty na podstawie ust. 6 powyżej, jest wpisem inicjującym dyskusję, po jego usunięciu wątek zainicjowany tym wpisem może być niedostępny, bez względu na treść pozostałych wpisów.
                11. Zarówno Forum.gazeta.pl, jak przestrzeń pod artykułami w serwisach Agory są miejscami, które umożliwiają prezentowanie różnych poglądów, tym samym polemikę w każdym temacie. Agora nie weryfikuje zamieszczanych treści pod kątem ich prawdziwości i rzetelności, tym samym nie ingeruje w przebieg dyskusji.
                § 5. Forum Prywatne
                1. W zakresie nieuregulowanym odmiennie postanowieniami niniejszego paragrafu do świadczenia przez Agorę usług w ramach Forum Prywatnego zastosowanie mają postanowienia § 4 niniejszego Regulaminu.
                (…)
                12. Założyciel Forum Prywatnego jest zobowiązany do usuwania umieszczonych na stronach założonego przez niego Forum Prywatnego treści sprzecznych z prawem oraz innych treści naruszających Regulamin Forum.gazeta.pl.
                [b]13. Założyciel Forum Prywatnego jest zobowiązany do zapoznawania się z treścią poczty elektronicznej przesyłanej na jego konto pocztowe w portalu Gazeta.pl przez administratorów serwisu Forum.gazeta.pl oraz do stosowania się do zaleceń w niej zawartych, mających na celu dostosowanie zawartości Forum Prywatnego lub jego funkcjonowania do postanowień Regulaminu.[/b]14. W przypadku naruszania w ramach Forum Prywatnego postanowień Regulaminu Agora jest uprawniona do zamknięcia takiego forum, to jest do usunięcia zawartych na jego stronach treści z serwera Portalu Gazeta.pl.”[/i]
          • pk-87 Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 17.10.12, 10:13
            Nie ma cenzury, ale posty niewygodne dla jakiejś firmy znikają, czyli jest cenzura. Ja spotkałem się z takim samym przypadkiem, gdy krytykowałem pseudo pracodawcę z Krakowa. Pisałem tylko prawdę, bez obrażania itp., a mimo to posty zginęły
            • ukryty_wafel Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 17.10.12, 10:53
              pk-87 napisał(a):

> Nie ma cenzury, ale posty niewygodne dla jakiejś firmy znikają,

Gdzie znikły posty, niewygodne dla jakieś firmy? Gdzie one były? I jak mogły zniknać?
              Napisałem już w wielu miejscach. Moderator wycina pewne posty, jeśli łamią prawo, dobre obyczaje, regulamin i netykietę. TYLKO Z TYCH POWODÓW. Jesli jakas firma, osoba uważa, że łamane są jej osobiste interesy, zgłasza to do właścicieli gazeta.pl i ta może usunąć bez dyskusyjnie - ja, moderatorzy mogą tego nawet nie widzieć.

> czyli jest cenz
              > ura.

Człowieku - weź sobie wpisz słowo cenzura do googla i znajdź definicję cenzury.
              Zrozumiesz, że usuwanie wpisów niezgodnych z prawem, netykietą, interesami i prawami osobowymi, rzeczowymi i biznesowymi - jako też chronione prawem, nie jest cenzurą!

> Ja spotkałem się z takim samym przypadkiem, gdy krytykowałem pseudo pracod
              > awcę z Krakowa. Pisałem tylko prawdę, bez obrażania itp., a mimo to posty zginę
              > ły

A to znaczy, że krytykowałeś nie majac albo do tego konkretów, ani podstaw prawnych. Za to osoby krytykowane, miały podstawy prawne, by zmusić Administratorów portalu gazeta.pl by chroniąc te prawa, skasowali (bo taki mają obowiązek - proszę przeczytać regulamin) odpowiednie Twoje wpisy. Pamietaj, krytyka - to jedno, ale oczernianie w ramach krytyki, to drugie. Krytykować zawsze możesz, ale jesli naruszasz przy tym prawo, to ten, którego prawa naruszasz, może się bronić. I ludzie się bronią. Z tego samego powodu, nie jesteś anonimowy. Więc jeśli naruszasz tu prawo - to osoba, która się broni, zgłasza sprawę na policję a ta, jeśli z prokuraturą stwierdzą, że twoje wpisy naruszają prawo, jest w stanie przekazać dane użytkownika, poszkodowanemu, by ten w pozwie cywilnym dochodził roszczeń. Dlatego jeśli nie masz konkretów a oskarżasz bezpodstawnie w ramach krytyki, to pamietaj, że masz przerąbane. Bo poszkodowany, jeśli wyliczy poniesione w ten sposób straty, to ciebie nimi obarczy w sądzie. Więc jesli tylko wykasowano Twoje posty, to chłopie dziekuj Bogu, że tylko na tym się skończyło. I to nie jest cenzura, żebyś wiedział. Bo widzisz - wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innych. Jeśli tę wolność potrafisz nie naruszyć, możesz krytykować ile wlezie. Jesli masz dowody i konkrety, które przedstawione w sądzie pozwalają Ci się obronić, możesz pisać śmiało. Ale jesli nie masz nic w garści, krytykując narażasz siebie. Więc przemyśl jeszcze raz to co piszesz i sie zastanów, czy nadal uważasz, że zniknięcie Twoich wpisów to cenzura czy ochrona Ciebie samego, przed samym sobą :)

Pozdrawiam
              • pk-87 Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 17.10.12, 11:04
                OK. Może faktycznie te posty nie były zgodne z regulaminem (bo dodałem link do swojej komercyjnej strony jako reklamę) lub netykietą, bo kopiowałem wpis z CEIDG, który był dużymi literami. Ale z drugiej strony to wkurza, że taki wpis jest od razu kasowany i nie ma możliwości go poprawić, tylko trzeba się na nowo produkować.

Co do pouczenia nt. odpowiedzialności cywilnej, to akurat w 100% zdaję sobie sprawę, że nie jestem anonimowy (zresztą ujawniłem się sam podając adres swojej strony) i ponoszę pełną odpowiedzialność za swoje wpisy. Na szczęście mam mocne dowody (oryginały sprzecznych z prawem umów, pism) i wielu świadków, więc szczerze mówiąc czekam, żeby ktoś z tej firmy, którą krytykuję założył sprawę cywilną.

Także pozdrawiam, ale też zwracam uwagę, że niektóre zachowania moderatorów czy adminów dla przeciętnego forumowicza wyglądają jak cenzurowanie.
                • ukryty_wafel Re: pytanie do moderatorów dot. cenzury 17.10.12, 12:58
                  pk-87 napisał(a):

> OK. Może faktycznie te posty nie były zgodne z regulaminem

Z tego co piszesz - były niezgodne
                  >
                  > Co do pouczenia nt. odpowiedzialności cywilnej, to akurat w 100% zdaję sobie sp
                  > rawę, że nie jestem anonimowy

To mnie cieszy. Ale spora grupa osób jest tego zupełnie nieswiadoma.

>
                  > Także pozdrawiam, ale też zwracam uwagę, że niektóre zachowania moderatorów czy
                  > adminów dla przeciętnego forumowicza wyglądają jak cenzurowanie.

No cóż - ja pamiętam czasy cenzury, tak więc może ktoś pomylic "czyjąś wolę" lub "przekonania" z zapisami i wnioskami konkretnych ustaw i przepisów oraz regulaminów.
                  Tu jest parę osób, które wogóle uważają, że gwałci się swobody obywatelskie, etc.

Natomiast ja sam tutaj nawet jako moderator jestem wycinany, ale ja już mam taki charakter, że co w sercu to i na języku, więc już przywykłem. Jak mi wytną wypowiedż, to potem to samo pisze lżejszym tonem. Ale problem w tym, że wmolim przypadku już sama moja obecność jest dla wielu obrazą, więc pewnie za chwilę będą żądać mojego zbanowania :)
                  Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka