blinski Re: Nowomowa. 12.05.09, 15:19 > Nie ma tapczanow. Sa sofy. przecież to coś zupełnie innego. swoją drogą, do końca nie jestem przekonany, jaka jest z kolei różnica między sofą a kanapą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matia Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 12:33 sofa jest zazwyczaj dwuosobowa, kanapa trz-, ja nie rozumiem z kolei czym różni się kanapa od wersali Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Nowomowa. 14.05.09, 19:36 no patrz, nie wpadłbym na to, że podział może się odnosić do tego:) wersalka nie tyle różni się czymś od kanapy, co jest jednym z jej rodzajów (lub też jednym z rodzajów sofy, w zależności od długości:) - a mianowicie rozkładanym podłużnie. jest też oczywiście amerykanka, zwana przez niektórych brytyjką, czyli kanapa/sofa rozkładana poprzecznie. natomiast kanapa nierozkładana to chyba po prostu kanapa, ew. 'kanapa do salonu'. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidzi Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 18:29 Nie ma kartofla - jest Pan Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Nowomowa. 03.05.09, 00:12 Zweryfikować - najczęściej "fakty medialne, prasowe". Kryzys - gdy mówi się o regularnej wojnie. Specjalista - czyli każdy, kto choć trochę "łapie" swoją dziedzinę. Kultowy (film, serial) - czyli powtarzany osiem milionów razy, jakby faktycznie był obiektem jakiegoś kultu religijnego. Mieć stres - nie daj panie "Być zestresowanym" (Szkoda, że nie "Posiadać stres") Tak mi przykro - tekst kopiowany z hamerykanckich filmów, kiedy ktoś dowiaduje się o smutnym wydarzeniu w życiu rozmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyrektorka_negacja Re: Nowomowa. 03.05.09, 07:31 arcadios1987 napisał: > Tak mi przykro - tekst kopiowany z hamerykanckich filmów, kiedy ktoś dowiaduje > się o smutnym wydarzeniu w życiu rozmówcy. Wolałbyś: "Gratuluję brachu", albo: "Ty to masz fart"? Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Nowomowa. 03.05.09, 14:19 Tego zwrotu może użyć osoba związana np. ze zmarłym, ale w ustach kogoś zupełnie obcego brzmi po prostu nieco nienaturalnie. Jak może być "Tak bardzo przykro" komuś, kto nieboszczyka nawet w życiu nie widział na oczy? Lepiej brzmi "To przykre, szczere kondolencje" Tu również kwestia szczerości jest dyskusyjna, ale jakoś lepiej to wygląda, niż wykrzykiwanie jak mi jest przykro, a potem opowieść o imprezie i żartach jakie opowiadał kolega. Odpowiedz Link Zgłoś
mivacurium Re: Nowomowa. 08.05.09, 14:20 uniwersalne potwierdzenie:"dokladnie tak" medyczny zargon, pelen uroczych sformulowan, np : "pacjent prezentuje objawy", "zlamanie zaopatrzono gwozdziem", "przeprowadzono operacje sposobem typowym", "pacjent niezorientowany co do czasu, miejsca i wlasnej osoby" Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 03.05.09, 16:31 > Wolałbyś: "Gratuluję brachu", albo: "Ty to masz fart"? Po polsku jednak mówi się zazwyczaj: "współczuję", albo "moje kondolencje" Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Nowomowa. 03.05.09, 21:15 Mieć seks i kupować komuś drinki (no, zazwyczaj w odwrotnej kolejności ;) Armata mi się z garażu wytacza, jak to czytam/słyszę! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Nowomowa. 12.05.09, 15:29 the_dzidka napisała: > Mieć seks i kupować komuś drinki (no, zazwyczaj w odwrotnej > kolejności ;) > Armata mi się z garażu wytacza, jak to czytam/słyszę! żartujesz? 'mieć seks' brzmi dużo lepiej niż poprawne, ale obrzydliwe 'uprawiać seks' (jakby była to czynność równie przyjemna co praca w polu, lub jakby seks był sportem). co z tego, że ewidentna kalka, mam nadzieję że się przyjmie. w końcu w rozmowach towarzyskich o uprawianiu nikt nie wspomni, bo brzmi to dziwnie, a nie zawsze chce się być na tyle wyluzowanym, by mówić o 'pieprzeniu':) kupować drinki... że drinki można jedynie stawiać, rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 12.05.09, 15:42 > żartujesz? 'mieć seks' brzmi dużo lepiej niż poprawne, Ale po co kalać zapożyczeniami, blinski? Nie lepiej powiedzieć po polsku "mieć płeć"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Nowomowa. 12.05.09, 17:33 może wobec tego 'płciować się' (lub ew. płcić), zamiast popularnego ostatnio 'seksić się'?:) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 13.05.09, 18:34 Ależ płcić zdecydowanie! Przez analogię do istniejącego już w języku "się gzić" :P Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Nowomowa. 14.05.09, 14:09 Ja po prostu mówię, że się kocham :) A co do drinków, tak, lepiej powiedzieć "postawił mi drinka" niz "kupił mi drinka". Nie zmieniajmy tego, co zmienione wcale być nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Nowomowa. 14.05.09, 19:40 a jeśli ów podmiot płci męskiej kupował (stawiał?) zainteresowanej drinka za jej własne pieniądze?:) Odpowiedz Link Zgłoś
hogata123 Re: Nowomowa. 08.05.09, 11:39 Biletow nie zamawiamy i nie rezerwujemy ich. Bilety BUKUJEMY. Odpowiedz Link Zgłoś
inaa1 Re: Nowomowa. 09.05.09, 22:57 mordercze instynkty budzą się we mnie, kiedy słyszę słowo ,,kamerować". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardal Re: Nowomowa. IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 11:55 I wszechobecna aplikacja zamiast podania o pracę. "Czy aplikował pan na stanowisko.... ?" Nie, nie aplikowałem, składałem podanie o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEINRICH Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 12:55 kino wielosalowe - MULTIPLEKS AŻ DOSTAJĘ GĘSIEJ SKÓRKI JAK TO SŁYSZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
przytulia_czepna Re: Nowomowa. 08.05.09, 13:23 Popularny ostatnio wszędzie maniera taak? . Przykład: "Byłam w kinie taak? widziałam film taak? podobał mi się taak? Moja odpowedź: NIE! NIE! NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-fila Re: Nowomowa. IP: 95.160.213.* 08.05.09, 13:45 Hm, przyszła kiedys blond geniuszka z tipsami do urzędu na rozmowę kwalifikacyjną i co drugie słowo wtrącała "CV" (że składała tu i tu, że ma takie "na bogato" i tym podobne bzdury). W końcu pan z komisji zapytał pannę czy wie co znaczy "CV", no i oczywiście konsternacja. No to zapytał, czy chociaż wie z jakiego to języka, na to rozromieniona blondyna: z francuskiego! Dodam, że szef przy podpisywaniu pism uważnie je czyta i wyławia kwiatki typu "na dzień dzisiejszy", "komunikat zwrotny" i inne bardzo ostatnio modne, nadużywane i nierozumiane zwroty. I chwała mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
zazuzi2 Re: Nowomowa. 08.05.09, 21:49 Ohydne słowo: DESTYNACJA, brzmi jak destylacja, to coś strasznie ważnego dla biura podróży, ale ja dostaje dreszczy, jak słyszę: nasze najbardziej popularne destynacje to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardal Re: Nowomowa. IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 17:24 Nie mówiąc o "Implementowaniu" i "Dedykowaniu". Odpowiedz Link Zgłoś
hottee Re: Nowomowa. 10.05.09, 20:20 oczywi scie dedykowaniu DLA kogoś/czegoś, nie: komuś/czemuś;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matia Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 08:51 wszelkie "dezajny", "dżezi"... wspomniany kultowy w odniesieniu do przedmiotów takich jak mp3 czy pamięć przenośna... "zaguglować" zamiast poszukać w internecie przeprowadzać "searching" zamiast wyszukać Odpowiedz Link Zgłoś
grenzoid Re: Nowomowa. 14.05.09, 19:50 Uważajcie, bo słyszałem, że jak coś nie może być bardziej "dżezi", to robi się "czoko"! Poza tym teraz tyle jest rzeczy kultowych... I najstraszniejsze dla mnie ostatnio. Lajfstajl. Lajfstajlowy program, lajfstajlowy magazyn, lajfstajlowy dziennikarz. Ja dotąd nie ogarnąłem znaczenia tego słowo-cudu. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Nowomowa. 15.05.09, 10:40 > Uważajcie, bo słyszałem, że jak coś nie może być bardziej "dżezi", to robi się > "czoko"! to pewnie dzięki temu 'hitowi': www.youtube.com/watch?v=cQsZ2O1MACI;] > I najstraszniejsze dla mnie ostatnio. Lajfstajl. Lajfstajlowy program, > lajfstajlowy magazyn, lajfstajlowy dziennikarz. Ja dotąd nie ogarnąłem znaczeni > a > tego słowo-cudu. trochę kalekie zapożyczenie, racja, ale jak zrobić zgrabny przymiotnik od 'stylu życia'? lajfstajlowe jest wszystko to, co nie jest branżowe:) swoją drogą, 'ogarniać' - wyjątkowo nadużywane dzisiaj słowo, które wychodzi mi już bokiem. z tym że z nowomową ma mało wspólnego, podobnie jak 'dżezi' (na serio stosowane jedynie przez hiphopowców w latach '80). Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Znikają imiona... 15.05.09, 09:17 Coraz częsciej słyszy się w mediach, np. ostatnio "nazywam się Robert". A ja myślałem, że nazywa się Kowalski?! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Znikają imiona... 15.05.09, 10:32 nie bądźmy świętsi od papieża. zwrot 'nazywam się' może dziś odnosić się do wszystkiego, nawet ksywy. 'mam na imię' brzmi już dziś moim zdaniem zbyt nienaturalnie i pretensjonalnie, szczególnie podczas kontaktów nieformalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Znikają imiona... 15.05.09, 10:58 A to ciekawostka! Nie wiedziałem, że należy się wyrażać niepoprawnie lub wręcz niejasno, żeby nie zostać posądzonym o zachowanie nienaturalne i pretensjonalne. P.S. Marek Jurek: - Nazywam się Jurek. Jan Kowalski: - A ja, Jan. Tak oto poznali się Jan i Jurek. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Znikają imiona... 15.05.09, 23:54 no widzisz, każdego dnia człowiek uczy się czegoś nowego;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matia Re: Znikają imiona... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 13:52 blinski napisał: > nie bądźmy świętsi od papieża. zwrot 'nazywam się' może dziś odnosić się do wsz > ystkiego, nawet ksywy. 'mam na imię' brzmi już dziś moim zdaniem zbyt nienatura > lnie i pretensjonalnie, szczególnie podczas kontaktów nieformalnych. ostatecznie zawsze można powiedzieć" jestem Jan", albo po prostu z wyciągniętą dłonią do przywitania powiedzieć "Jan Kowalski" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matia Re: Znikają imiona... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 13:56 no i mój ulubiony SWETR teściowej, która nawet poprawia innych... pet i kiep - znane, ale odmieniane "tych pet" i "tych kiep" Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Znikają imiona... 16.05.09, 02:18 Oto trojka ktora rodzi we mnie agresje: żenua - choc nieistniejace w zadnym jezyku naduzywane przez pretensjonalnych nieukow; wizaż - fonetycznie odpowiada francuskiemu 'visage' (twarz), prawdopodobnie chodzi o francuskie slowo 'visagiste' czyli osobe zajmujaca sie dobieraniem wlasciwego uczesania i makijazu. a propo - przyklad na to jak brak jednej literki (akcentu nie wymagam, bo nie kazdy ma odpowiednia klawiature) potrafi odkryc bezmiar niewiedzy. A propos, o wizawi boje sie wspomniec. Z rodzimych dobija mnie NA ! Na stolowce, na fabryce, na kasie, na sklepie itp. itd. Jednak wszelkie rekordy glupoty, jezykowego chamstwa i bezmyslnosci bija lektorzy czytajacy z dziwacznym hamerykansko-holywodzkim akcentem zwiastuny nowych programow. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Znikają imiona... 16.05.09, 15:48 > Z rodzimych dobija mnie NA ! Na stolowce, na fabryce, na kasie, na > sklepie itp. itd. Ale takie są prawa języka. Ja wiem, że gramatycy i różni tacy załamują rączki, ale naprawdę w języku polskim występuje tendencja do tworzenia idiomatycznych wyrażeń typu "na mieście", "na stołówce", "na kasie". Stwierdzenie "jadę do miasta" to zupełnie co innego, niż stwierdzenie "jadę na miasto" Odpowiedz Link Zgłoś