Gość: awruk Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.nplay.net.pl 21.07.10, 19:19 prztycznik, przesuwnik, obrotnik, pokrętnik na różne rodzaje przełączników kocurka - wykastrowany kot i cała masa innych, już tu wcześniej wymienionych Odpowiedz Link Zgłoś
katrin6709 Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 21.07.10, 20:03 fajny temacik :) u mnie funkcjonuje dużo słów z czasów gdy dzieci były małe. Córka wymawiała ''j'' zamiast ''r'' i tak do dzisiaj została tojebka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 20:29 "degol" zamiast dekolt, "keczuk" zamiast keczupu, " z kredensem" zamiast z kretesem, "do amentu" zamiast do imentu. Wszystko to produkcje mojej pani od historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryśka Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 21:42 krewpijec - komar zezłolik - szkodnik wihajster - takie coś dewiacja - puszczanie bąków szumowiny - rozprawa sadowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ventrilo Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 13:44 vt 2.1.4 vent www.ventrilo-software.com/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewaamam Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 09.08.10, 02:22 od kochanego dziadka zapżyczone... na sklep osiedlowy ...gees każdy autobus dalekobieżny - pekaes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelocek Regionalizmy IP: *.lublin.mm.pl 15.05.11, 14:35 Może nie zdajecie sobie z tego sprawy ale większość tych słów to regionalizmy. Przykładowo w okolicach Lublina mówi sie psowi, kotowi, bratowi, a gdzie indziej psu, kotu, bratu. Dotyczy to zarówno konstrukcji składniowych, odmian części mowy jak i wyrazach. Przykładowo na Lubelszcyźnie zachodniej jest brak męskoosobowości- np. te baby szły, te chłopy były, kónie sie pasły; na Podlasiu, Lubelszcyźnie wschodniej mówi sie te baby szli, te chłopy kosili; a na Kujawach mówi sie te baby szły, te chłoby byli. Regionalizmy należy zachowywać pielęgnować i przekazywać następnym pokoleniom. Na każdy zimi, prócz zim łodzyskanych (nie liczunc Warmii, Mazur, Kaszub i łOpolskiego) je jakoś cić gwara ni każdyn zdaje se z tygo sprowe, ale tak to je. Polska powinno zachować zróżnicowanie bo w tym je ji pinkno. Mómy sie cym szcycić i róbwa to , puki jeszce nie je za późno, póki jeszce mómy z cygo cyrpać, póki jeszce ludzie łużywaju gwary, bo jeśli nie bedziem tego robić, to gwary, próc Śląski, Górolski ji Kaszubski, zaniku. Gwara nie powinno być wyśmiwano, ale pielingnowano! Zachyncam, abyśta sie zainteresowali gwaru swojego regionu. Pozdrawióm- Lubelok z krwi ji kości. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykapturek Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 18.05.11, 20:30 ja mam takie ulubione jak czy mam sufy na zębach (fusy po kawie), czy Pukuś Kubatek (Kubuś Puchatek. Odpowiedz Link Zgłoś
grzechuuu3 Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 18.05.11, 21:03 Zasłyszane: piewnica - piwnica garczek - garnek ciuczek - kawałek czegoś ćipsy i dźinsy też słyszałem, a i jeszcze dźwi. Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: 46.7.240.* 30.05.11, 22:54 no toć albo toć chyba (ew. toć chiba) jo czyli tak ...jo, srali muchy bedzie wiosna, bedzie lepiej trawa rosła :) gdy ktoś próbuję mi jakąś bajkę wcisnąć bezmesmen czyli bizmesmen (to mam po babci ) Odpowiedz Link Zgłoś
gupia_rzona Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 31.05.11, 12:46 - sękju (ludzie nie wiedzący że robię to z premedytacją zazwyczaj albo dziwnie patrzą, albo poprawiają ale raczej to pierwsze) - pututu (na komputer tak mówi moja dwulatka, i w mojej rodzinie jakoś się przyjęło) - Siosia zamiast Zosia. (Też by moja córka :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
aku.rat Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 31.05.11, 21:57 Kolor dalekowidzący - widoczny z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidzka Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.sm-rozstaje.pl 18.07.11, 10:42 Mój małż wykonuje bardzo dużo tego typu przekręctw i słownictw (literacki bardziej jest). Najukochańsze moje to: "podbliżać" jak się coś skrada oddolnie np. kot oraz "nadbliżać" jak coś atakuje od góry. Przykładowo samolot lub ptactwo. A nawet teściowa z góry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidzka Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.sm-rozstaje.pl 18.07.11, 10:44 A... ostatnio o wszelkich niepokojących lub zniesmaczających grupach lub ugrupowaniach mówi się zaczerpnięte z gierki sieciowej, lekko zmodyfikowane z serbskiego Lud Zbujnen Nenormalan :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anulkapa Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 12.10.11, 12:52 Moje dziecka (zamiast dzieci), Kawkie (pić) Mieć dzień żarłoka (jeść dużo slodyczy)- zaczerpnięte od szwagra Używane notorycznie:D Odpowiedz Link Zgłoś
zmija_w_niebieskim Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane 14.10.11, 21:08 Koconek - na ogonek np. jabłka czy truskawki Mojemu kotu mówię, że jest najpiękniejszy na najcalusienieńkim swiecie...a w ogóle to jest mój kucorek a nie kocurek A mamę pytam, co tam słychać u wujego Pomerdaj w garnku, tzn zamieszaj Ktos mi długopis zapie.daczył A ile ten aparat ma piskli? (pytanie o rozdzielczosć) Bida z nyndzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: All Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.as13285.net 15.10.11, 22:40 zajebalski - na zajeb*sty (moja Babcia wynalazla przez przypadek, przejezyczajac sie) bibu - na muche (bo tak mowi moje dziecko i sie przyjelo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.11, 18:50 (mój wnuczek w uzasadnieniu dlaczego nie chce soku tylko wody gazowanej) - Nie chcę soku tylko tej wody. -Dlaczego? -Bo to jest woda imelalna z iklomentami, a sok jest nieimelalny. Ciągle kupujemy taką wodę imelalną, która ma więcej iklomentów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: woda 19.11.11, 20:31 ja używam: laptok, nie płakaj, nipodory(pomidory) a koleżanka: torebka skó...enna, pierś kurzęca, ciapąg (pociąg), jebata(herbata) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: woda 19.11.11, 20:33 eee wykasowało mi, myślało, że to brzydki wyraz: Torebka s.k.ó.r.w.i.e.n.n.a miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Słowa nie-do-końca poprawne a jednak ukochane IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.12, 22:42 jelona - herbata zielona laptok - laptop raszpla - wredna baba landryna - wymalowana na 10 lat starszą słodka nastolatka w prawdziwym życiu - naprawdę, w rzeczywistości wysikać/wysr... psa - wiadomo weznąć - wziąć dać wody psowi umiałbyś - zrób mi proszę :) umiałbyś mi herbatki zrobić? gwoździa przybić, do sklepu pójść itp. mamarynka - mandarynka Odpowiedz Link Zgłoś