gajowy555
02.03.09, 11:22
1 marca
1725 - Orzysz otrzymał prawa miejskie z rąk Fryderyka Wilhelma I.
1794 - W Warszawie wystawiono premierę opery „Cud mniemany czyli Krakowiacy i Górale”. Libretto napisał Wojciech Bogusławski, który też ją wyreżyserował i śpiewał rolę Bordosa, autorem muzyki był Jan Stefani. Teksty przyśpiewek były aluzją do sytuacji Polski po II rozbiorze. Z uwagi na antyrosyjskie nastawienie, po trzech entuzjastycznie przyjętych przedstawieniach cenzura carska zakazała wystawiania opery.
1815 - Po ucieczce z Elby Napoleon Bonaparte wylądował we Francji, zmuszając do ucieczki króla Ludwika XVIII. „Sto dni” Napoleona zakończyło się klęską pod Waterloo i dożywotnim zesłaniem cesarza na wyspę świętej Heleny.
1861 - W Zawadach koło Giżycka urodził się Ernst Barczewski, duchowny ewangelicki, pochodzący ze zniemczonej rodziny mazurskiej, działacz mniejszości niemieckiej w Polsce.
1891 - Urodził się Albin Nowicki, nauczyciel, działacz społeczno-oświatowy, współzałożyciel Towarzystwa Miłośników Ziemi Giżyckiej.
1894 - Urodził się w Prusach Wschodnich Hans Orlowski, niemiecki malarz.
1903 - Urodził się Ludwik Starski, autor scenariuszy filmowych, tekstów estradowych i piosenek, m.in. „Ach, jak przyjemnie”, „Ach, śpij kochanie”, „Już taki jestem zimny drań”, „Umówiłem się z nią na dziewiątą”, „Na pierwszy znak”, „Jak przygoda to tylko w Warszawie”, „Karuzela”, „Warszawa, ja i ty” (zm. 29.02.1984).
1904 - Urodził się Glenn Miller, amerykański kompozytor, aranżer i puzonista. Jego orkiestra grała muzykę taneczną. Zginął w katastrofie lotniczej 16 grudnia 1944.
1954 - Zmarł Wojciech Gromadecki, nauczyciel, działacz oświatowy, kierownik szkoły polskiej w Olsztynie.
1962 - Powołano do życia przedsiębiorstwo państwowe „Olsztyńskie Zakłady Opon Samochodowych-w budowie”.
1968 - W Olsztynie naprzeciw ratusza otwarto Dom Usług Spółdzielczości Pracy tzw. okrąglak.