svolo 03.06.09, 01:37 Poczytajcie sobie . Wizjonerski pomysł. Jak wam się podoba? Pozostaje się modlić ażeby został zrealizowany. Pozdrawiam svolo forum.wm.pl/viewtopic.php?t=20380 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajowy555 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 10:24 CytatZa to pod samym Starym Miastem, w pobliżu Pałacu Dohnów i zamku krzyżackiego, powstałaby marina staromiejska – jedna z najlepiej ulokowanych na całej Warmii i Mazurach Pomysł sam w sobie super ! Tylko pachnie taką futurystyką, że ... Pewnie, że może być pięknie Już widzę oczami wyobraźni, jak Svolo jako kasztelan mariny "Castel Morungen" - wita gości rybą i solą A na serio, to każda inicjatywa jest godna szacunku, tylko że od pomysłu do przemysłu daleka droga. Trzeba to teraz rzetelnie policzyć i opracować w szczegółach, żeby nie porywać się z motyką na słońce. Generalnie jestem za i jeśli pomysł trafi do realizacji, chętnie dołożę swoją cegiełkę Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 12:43 Zdaje sobie sprawę ,że brzmi to dość powiedzmy mało prawdopodobnie. Chociaż jest to tak naprawdę kontynuacja przedwojennych (chyba nawet XIX wiecznych) planów rozbudowy kanału Ostródzko-Elbląskiego. To takie marzenie moje i pewno wielu morążan którego realizacja rozruszała by te okolice. Sam bym się z łopatą do takiego przedsięwzięcia przyłączył. I wcale nie żartuje. Czasami jednak rzeczy najbardziej niewiarygodne nabierają realnego kształtu. Jakby żyły własnym życiem. Oby Odpowiedz Link
gajowy555 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 12:51 Mniły Kasztelanie! Ja też jestem za postępem, budowaniem a przeciw burzeniu ! O tych planach czytałem. Kiedyś to była czysta fantazja, ale teraz w XXI wieku? Myślę, że każda łopata sie przyda, a bardziej głowa no i wypchany portfel pozdrawiam Odpowiedz Link
lelo58 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 12:58 Też gdzieś kiedyś słyszałem o tych planach,miało się to nazywać Ostkanal,w Olsztynie nawet zawiązało się towarzystwo kapitałowe do budowy tego kanału,niestety rozwój kolei sprawił,że przedsięwzięcie upadło,trochę szkoda. Odpowiedz Link
lelo58 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 13:01 A czy wiecie,że był czas kiedy jeszcze Łyna byłą spławna i do Sępopola przypływały parowce z Królewca?.Piękne do były czasy,oj piękne Odpowiedz Link
gajowy555 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 13:12 Zitoj Lelo ! Tlo nie godaj, co eś taki stary grotun, co eszcze boczysz tamte czasy Odpowiedz Link
lelo58 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 13:31 Taki stary grotun to am eszcze nie je ale to ji owo bocza Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 13:33 Teraz byłoby też to możliwe. Ale należałoby trochę ten szlak wodny poszerzyć i pogłębić . Albo czekać na roztopienie się lodowców. A to wbrew uspakajającym prognozą już niedługo. Wystarczy,że Bałtyk podniesie się o 1 metr i mamy na Warmii i Mazurach dziesiątki kilometrów spławnych rzek ,rzeczek i kanałów (może nawet setki ) Co do kasy na kanał Morąski ,to nie mam najmniejszej wątpliwości,że jeśli szybko zabrałby się za to marszałek Protas to na 300% dostalibyśmy większość finansowania zewnętrznego. Niemcy by poparli krzycząc równocześnie hura hura,być może nawet dorzuciliby trochę grosza na wkład własny. To nie bajki ani chciejstwo,coraz lepiej orientuje się w działaniu maszynerii pt Fundusze Unijne i widzę ,że tak naprawdę tak słabo to działa (przepływ kasy do Polski) tylko z powodów słabego przygotowania naszych urzędników i słabego przygotowywania m/in wytycznych do poszczególnych wniosków. No nie chcę szukać znowu teorii spiskowej ,ale wygląda tak jakby ktoś z PL umówił się z kimś z UE (pewnie nie gratis ) ażeby właśnie PL absorbowała jak najmniej środków unijnych. Obawiam się,że za kilka lat może wybuchnąć paneuropejski skandal finansowy. Nie chce chwalić całego PiS -u i ich niektórych zakurzonych przekonań( to takie demode przecież ) ale za Gęsickiej absorbowane było 98% -słownie dziewięć dziesiąt osiem procent przyznanych skrodków.) A dziś ? Zgadnijcie Zaledwie max 16%. "swoi" przejeli wszystkie odpowiedzialne stanowiska i tak robią ,żeby nic nie robić i się nie narażać. Coś niebywałego. Jak za Edwarda Gierka. To znaczy towarzysza Edwarda Gierka chciałem napisać. I żeby było mniej pan europejsko to trzeba wiedzieć,że w/w starosta Warmińsko-Mazurski uznał,że Morąg nie jest miastem z potencjałem turystycznym i nie został wpisany na jakąś tam listę .(trochę brzmi to jak plotki ale mam info z pewnych źródeł tylko szczegółów nie zapamiętałem)Z braku tego wpisu wynikało całkowite odcięcie od funduszy regionalnych na rozwój m/in turystyki . Dopiero po interwencji dość zdecydowanej władz Morąga,starosta wpisał łaskawie to miasto na listę jakby rezerwową. Tzn upraszczając Morąg jest miastem który ewentualnie rezerwowo ma potencjał turystyczny. Kpina i rozbój w biały dzień po prostu. W normalnym kraju facet za taki numer straciłby z dnia na dzień pracę. Albo musiał się co najmniej kajać i gęsto tłumaczyć przed wyborcami. Ale u nasz. Cóż. No pęknę za chwilę ze śmiechu. Morąg bez potencjału turystycznego. Nie spotkałem się jeszcze nigdy z tak idiotyczną oceną. I wierzcie mi nie patrzę pod kontem zamku. Starczy wejść na stronę Morąga i obejrzeć zdjęcia lotnicze zrobione przez pana Kuika. No ale to trzeba się pofatygować a nie w zaciszu gabinetu jakieś gierki pewno o prywatną kasę rozgrywać. Uff... Wkurzyłem się Sorry Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 20:33 Nie wkurzaj się Svolo, nikt nam nie obiecywał, że będzie łatwo - najwazniejsze, ze wszystkim się projekt podoba i już widzę jak Lelo plany robi. Pieniądze z Unii i może jeszcze dożyjemy wbicia pierwszej łopaty. "A jak oceniacie pomysł usypania górki narciarskiej z ziemi wydobytej przy kopaniu kanału. I gdzie, waszym zdaniem, byłoby dobre miejsce na taką górkę?" Ja tez mam pomysł, by tą wzgórze narciarskie nazwać Kopcem Herkusa Monte. I wszyscy będziemy zadowoleni Piękne marzenia. Niemcy dawno by to już zrobili, bo zdaje sie mieli to w planach. My przeciez nie powinniśmy być gorsi. Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 21:19 Niby nie powinniśmy Ale jednak wychodzi inaczej Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 21:27 Wszystko pewnie rozchodzi sie o kasę, ale też popatrz jak długo inicjatywa w Augustowie się rozbija. Sam biurokracja potrwa hoho..... To jest dobry temat na wybory i pobudzenie nadziei. Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 21:36 Z kasą wszędzie nie jest tak łatwo. Tutaj po prostu partyjniactwo rządzi a nie fachowcy. Jak jeden z drugim nie widzi w tym swoich korzyści to sprawą się specjalnie nie zajmuje. Chyba ,że go media zaczną nachodzić. Taka starochłopska mentalność. Moje do miedzy a dalej to niech się wali i pali. Nie ma poczucia wspólnoty i współodpowiedzialności za kraj w którym się żyje (nie mówiąc już o pojęciu ojczyzny) Tak jest w tej chwili wszędzie. Na wsi w mieście w sejmie w urzędach. Wszędzie. Dopiera jak wciśnie się obcy to się lament i larum robi. Jak niedorozwinięte osoby. Aj tam . Nie będę się denerwował. Szkoda życia (resztek ) Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.06.09, 21:57 Bo to powinna być inicjatywa oddolna i powinna być rozliczana przy każdych wyborach. A raczej pilnowana. Ale nasze społeczeńtwo jeszcze nie jest takie. Jeszcze mamy takie dziwne nawyki, oby sąsiadowi się noga podwinęła..... Ostatnio sąsiadka wrzuciła mi do żywopłotu worek ze śmieciami. Wyciągam ten worek i patrze, a w środku worka jest jej zielsko z ogródka. Trochę się zdenerwowałam, że sąsiadka tak bałagani środowisko, no bo ja ten worek wyrzuciłam na środek ulicy, niech ludzie patrzą jak sie zaśmieca środowisko i to swoje ! Potem poszłam do sąsiadki, nie, nie po to by ją okrzyczeć, nie, nie tylko zwróciłam uwagę, że przychodzę w dobro sąsiedzkimi sprawami, by nasza okolica była pachnąca i wytłumaczyłam jej, że właśnie ptaszki mają tam gniazdo w tym żywopłocie i nie trzeba je straszyć, bo śpiewają tak dla Pani jak i dla mnie. Potem rozmawialiśmy o roślinkach, a dziś już bardzo ciepło mówimy sobie dzień dobry. Mam nadzieję , ze już nigdy nie rzuci śmieci w przyrodę koło której codziennie przechodzi. To była jej głupota wydaje mi się bardziej niż złośliwośc. Ale tacy ludzie sa. Ale już się to zmienia. Czytałam , ze są spoleczności osiedlowe, internetowe i oni wychodzą z inicjatywami i juz działają razem, a oto w tym chodzi, bo samemu świata nie zawojujesz. Internet to teraz wielka siła. A politycy to pieniądze powinni dostawać za wykonaną pracę, tak jak dostaje dobry rzemieślnik. Po rozliczeniu się z wyborcami. O jenu, fantazja czyta, trzeba odpocząć od myśli Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 04.06.09, 10:10 Zgadza się Rita. Masz racje. Tylko po to ażeby taki system zadziałał to trzeba by ażeby osób świadomych było powiedzmy 20 razy mniej aniżeli tych obojętnych i bezmyślnych. Wtedy jeden z dwudziestoma (średnio) jakoś by sobie poradził. Niestety te proporcje wyglądają porażająco inaczej Ale oczywiście masz racje ,że warto tak robić. Ja też nie marudzę bez przerwy tylko staram się świecić przykładem Jak potrafię oczywiście I tylko nieraz mi się zbierze na lamentacje Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 04.06.09, 21:42 Jakby ludzie widzieli z tego kasę, znaleźli by się chętni i odważni. Ale w zyciu jest tak, że masz pomysł, chęci, a kasę zabierają inni. Żadne gwarancje tylko słowa . Odpowiedz Link
lelo58 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 04.06.09, 23:55 Svolo ja Ci zyczę jak najlepiej bo tacy ludzie są potrzebni,bez takich ludzi nie byłoby postępu,ale z tym kanałem to czyste science fiction. Czy może są juz jakieś konkretne plany?To są niewyobrażalne koszty,policz lekko.Między Morągiem a Miłomłynem bo chyba chcecie się podłączyć do Kanału Elbląskiego,nie macie zamiaru przebijać się do Bałtyku na własną rękę?więc między Miłomłynem a Morągiem jest 8 m różnicy to już trzeba by zrobić ze 3 śluzy,albo jedną kesonową albo pochylnie,na pewno pochylnie bo Narie jest niżej niż kanał Elbląski to byście zalali cały Morąg no i najważniejsza sprawa ekolodzy,spróbuj wbić łopatę i ogłoś,że zaczynacie robić kanał to zobaczysz co się stanie.Dlatego uważam to za SF. A zwrot nakładów?,kiedy w Polsce sezon żeglarski trwa max 3 miesiące.Zobacz jaka degradacja Kanału Elbląskiego nastąpiła z powodu braku funduszy, wkrótce,jeżeli nic się nie zmieni będzie trzeba kanał zamknąć Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 05.06.09, 00:47 Nie twierdze,że to prosta sprawa. Mało tego to przecież nie mój pomysł. Nawet w nim czynnie nie uczestniczę. Bo tak naprawdę nie wiadomo kto się tym zajmuje i czy w ogóle się zajmuje. Gdzieś w internecie przeczytałem,że został już opracowany szczegółowy projekt (jaki nie wiem) i złożono go do marszałka województwa. Co do trudności z jego realizacją nie ma najmniejszej wątpliwości,że to duże wyzwanie. Ale bez pracy nie ma kołaczy O wielkich jeziorach mazurskich coraz głośniej na świecie. Sezon będzie się wydłużał . Zresztą już zupełnie spokojnie może trwać 6 miesięcy. Trwa 3 miesiące bo Mazury kojarzą się wszystkim wyłącznie z żaglowaniem i nade wszystko z pływaniem w jeziorach. I dlatego właśnie trzeba dokładać różnych atrakcji bo te tereny skazane są na turystykę. Trzeba wymyślać coraz to nowe atrakcje ażeby przyciągać ludzi. I taki kanał,z aleją spacerową obok jest wielką atrakcją. Przecież wyjeżdżają nie tylko dzieciaki czy młodzież. Po wstąpieniu do strefy euro kiedy z grubsza rzecz biorąc wyrównają się najniższe pensje i co za tym idzie również emerytury również tak grupa osób będzie miała większe możliwości podróżowania. Wiesz moim zdaniem należy patrzeć zdecydowanie możliwie szeroko na tego rodzaju inwestycje.. Zwłaszcza,że jak już pisałem wcześniej przy mądrym poprowadzeniu sprawy na 1000% z poparciem niemiaszków dostali byśmy z UE te pieniądze. To w skali dotacji naprawdę nie tak wiele. Na Mazurach można dostać (oczywiście głównie gminy) na rozwój turystyki,ekologie, nowe miejsca pracy ( bezrobocie strukturalne na tych terenach)inwestycje infrastrukturalne itd itd. To mogłaby być kopalnia inwestycji współfinansowanych przez UE Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 08.06.09, 23:50 ś głupiego napisałem bo się w tej sprawie dot w pewnym sensie również Warmii zrobiła taka ciszą Na ulicach cichosz. Na chodnikach cichosza. Nie ma Mickiewicza I nie ma Miłosza Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 09.06.09, 22:20 Bo to jest tak w tym temacie. Czekamy na elektryszke w Olśtinie Tam tyż potrzeba gwołt pieniędzy. A ja się to mówi nie tylko w Krakowie - Nie od razu Kraków zbudowano. Dobra nasza Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 10.06.09, 12:14 Jasne. Ale to dwie sprawy które się nie wykluczają. Warto o takich rzeczach ,jak myślę, rozmawiać (nawet bić pianę ) bo wtedy problem utrwala się w świadomości większej ilości ludzi. I poprzez doenergetyzowanie zewnętrzne ma większe szanse na załatwienie,rozwiązanie Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 10.06.09, 21:46 hehehe, liczymy na przyszłe pokolenia Teraz to tylko fundamenty można stawiać. Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 10.06.09, 23:19 Fundament rzecz najważniejsza. I dach A tak na serio nie można wszystkiego odkładać w nieskończoność. Za chwile nawet Rumuni nabiorą większego rozpędu. Oczywiście nie mam nic złego do powiedzenia na temat Rumunii. Ach ta poprawność . Wszyscy są piękni. Nawet orkiestra jest piękna Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 11.06.09, 21:08 A nie uważasz, że dawniej było prościej budować ? Teraz biurokracja przerasta szczyty szczytów. Pewnych rzeczy to ja nie rozumie. N.p. dawniej dokładaliśmy pieniądz ena górników, hutników, stoczniowców - mowili, że kope kasy szło na ten przemysł, że trzeba wszystko prywatyzowac by nie dokładac z państwowej kasy. A teraz ja sie pytam, skoro nie ma juz państwowych porzedsiębiorstw, skoro juz nie dokładamy to na co idą nasze podatki ? A przecie trochę tych podatków jest, bo i wat i zus i podatek dochodowy i kasy fiskalne wszedzie. Podatek leci jak woda do państwa, a ciągle brak pieniedzy ? Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 12.06.09, 18:39 Jak to gzie. Utrzymanie kadry urzędniczej jest bardzo drogie. A poza tym gdzieś te pieniążki się trochę rozpływają,a to zostaną wydane na parę litrów benzyny do radiowozu,a to na kilka metrów chodnika i tak po prochu po trochu i ni ma Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 12.06.09, 20:10 Dokładnie i kiedy trzeba zainwestować w coś - wtedy ich nie ma. Jak tak dalej będzie, wystawimy się na sprzedaż. A jak nie , to tylko patrzeć na ustanowienie nowych podatków. Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 15.06.09, 16:29 Bez podwyższania podatków nie obejdzie się na 100%. Trzeba tylko uważnie sie przyglądać gdzie wzrosło o 1 % a gdzie o 1,45 % . Ale co tam 2012 już blisko. Jak Niewyobrażalnie duża burza magnetyczna rozpęta się na słońcu ( a rozpęta się na pewno) i jak ta magnetyczna mgławica walnie w ziemię i jak wysiądą wszystkie komórki,komputery,oświetlenie itd itd . Generalnie wszystko co poruszane jest prądem to wrócimy do ery kamienia. I nie będzie podatków. Przyjmuje już pierwsze wpłaty i zgłoszenia dot. miejsc na zamku Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 15.06.09, 20:55 Hehehe Ja czytałam, że najbezpieczniejsze miejsce jest gdzieś w Afryce i tam ludzie wykupują miejsca. Sa przygotowane odpowiednie pomieszczenia ze spiżarniami by przetrzymać jakiś okres. Ponoć idą akcje wykupu jak ciepłe bułeczki. A ta burza 2012 roku to ma być przed EURO czy po EURO ? Samo przetrwanie EURO będzie już burzą )))) Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 15.06.09, 21:55 Nie mam pojęcia kiedy. Ale jakoś tak dziwnie się parę niby nie związanych ze sobą prognoz zbiega do jednego p-tu właśnie w 2012 roku. I Nostradamus i zakończenie kalendarza Majów i te wyliczenia naukowców amerykańskich. Końca świata pewno nie będzie. Ale koniec tej parszywej niby -demokratycznej i niby humanistycznej cywilizacji być może.Czas najwyższy Może byś Rita założyła taki wątek. Zawsze ktoś tam dodałby coś nowego wyśledzonego w internecie np Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 15.06.09, 22:10 Ja się na tym nie znam, tak pobieżnie, czytając artykuły. Załóż Ty, widzisz , ze same moje wątki wiszą. Ładnie by wyglądał wątek z Twoim nikiem. To nazywają 'koniec świata' , ale faktycznie to ma być pogrom, różnie to nazywają. Konflikt kiedyś powstanie, a wystarczy chaos juz świat zezwierzęceje z ludzmi i tego się najbardziej boje. Popatrz na katastrofe lotniczą - ja jestem przekonana, ze trafił w samolot jakis pocisk i bumm. Manewry gdzies były, ale my się o tym nie dowiemy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 15.06.09, 22:11 > Popatrz na katastrofe lotniczą - ja jestem przekonana, ze trafił w samolot jaki > s > pocisk i bumm. Manewry gdzies były, ale my się o tym nie dowiemy. I zwalają na burzę, ze to niby na skutek burzy. Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 17.06.09, 00:35 Jasne ,ze wystarczy ludzkość odłączyć od prądu i się zacznie. Aż strach pomyśleć. Obawiam się ,ze do tego czasu zamku nie odbuduje (chociaż chciałem ) a znajomi powiedzą później - łoj jacy my głupi byliśmy,że Ci nie pomogliśmy. Przynajmniej była by odrobina bezpieczeństwa . I dużo żywności dookoła I dużo opału. I czego wiecej trzeba. Aaaaaa nauki ,żeby za jakiś czas mogło się zacząć wszystko od nowa Spróbuje z tym wątkiem ,ale widzę ,ze do zacnego wątku >Zamek Morąg< nawet Gajowy nie zagląda To co będzie z czymś do czego ludzie pewno nie mają żadnego stosunku. A Ty Rita myślisz ,że na tym forum jest jeszcze ktoś oprócz nas??? Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 17.06.09, 20:23 Gajowy wróci, może nawet z zoną, coby nam dodało blasku na Warniji. Zawsze Svolo myśl pozytywnie ! Hasłem Gajowego jest: Róbmy swoje! > Gajowy nie zagląda To co będzie z czymś do czego ludzie pewno nie mają żadneg > o > stosunku. > A Ty Rita myślisz ,że na tym forum jest jeszcze ktoś oprócz nas??? Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 17.06.09, 22:09 No to ja się bardzo cieaszę. A z dziećmi też ??? Gdybym przeoczył moment wejścia. Serdeczne pozdrowienia dla szanownych małżonków Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 18.06.09, 21:10 Nie wiem czy z dziećmi, ale z psem na pewno Odpowiedz Link
svolo Re: Kanał Bałtyk -Morąg 18.06.09, 23:34 No to tys piknie. Pies też człowiek. A niekiedy nawet bardziej Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 19.06.09, 20:33 To juz wiesz jaki będzie znak rozpoznawczy Szczekanie psa, a potem wejście smoka )))) żartuje oczywiście Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 20.06.09, 22:39 No dyć cały czas czekam na wejście Gajowych Zobaczymy, czas leczy rany. Wyliżą się. Daj Bóg! Odpowiedz Link
www.porteuropa.eu Re: Kanał Bałtyk -Morąg 19.08.09, 21:54 Witam, dzięki za zainteresowanie tematem. Nasz portal Port Europa przystąpił właśnie do zmasowanej ofensywy informacyjno-promocyjnej Kanału Morąskiego, o czym można się przekonać, wpisując "Kanał Morąski" w googlach. Zachęcam do dalszego śledzenia tego tematu. Chętnie opublikuję na moim portalu wasze wypowiedzi na ten temat: kuba.loginow(małpa)gmail.com Na temat innych pomysłów na nowe kanały - również. Pozdrawiam, Kuba Odpowiedz Link
rita100 Re: Kanał Bałtyk -Morąg 03.09.09, 15:53 Ohoj, przygodo. Zielone światła włączone. Wiwat żegluga nasza, wiwat ! Odpowiedz Link