rita100 02.08.09, 21:52 No patrzta, jakie fejniste stare fotki só na tym linku www.garnek.pl/olsztyn/a Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Historia w łobrazeckach 02.08.09, 21:53 Olsztyn 1 sierpnia 1920 roku w gmachu rejencji olsztyńskiej Komisja Aliancka przekazała uroczyście teren plebiscytowy władzom wschodniopruskim. 19 sierpnia 1920 roku obydwa obszary plebiscytowe, kwidzyński i olsztyński, wcielono do Rzeszy(( Odpowiedz Link
rita100 Re: Historia w łobrazeckach 02.08.09, 21:54 W okresie Plebiscytu 1920 r. - Dom Polski za zasiekami Odpowiedz Link
rita100 Re: Historia w łobrazeckach 02.08.09, 21:56 w okresie Plebiscytu - straż przed gmachem Rejencji - 1920 r. Odpowiedz Link
rita100 Re: Historia w łobrazeckach 02.08.09, 22:50 Zidzita te koła, jeno łóne takie jak dzisioj. Odpowiedz Link
rita100 Biura Komisji Alianckiej 04.08.09, 23:09 Rejencja Olsztyńska W czasie plebiscytu w roku 1920 mieściły się tu biura Komisji Alianckiej i jej przewodniczącego Ernesta Rennie’ego; poza biurami rejencji w gmachu mieściły się również inne mniejsze instytucje i urzędy państwowe; w czasie II wojny światowej swoją siedzibę miało tu m.in. gestapo. Odpowiedz Link
warmiak-0-warmiak Poszukuję pewnych widoczków 05.08.09, 22:41 Wszystkie obrazki super, ale dlaczego taka słaba rozdzielczość? Czy specjalnie? Wiekszość jest znana, ale kilka jest widoczków naprawdę rzadkich. Na podstawie pocztówek przedwojennych można w zasadzie odtworzyć wygląd miasta w ca 75%. Jest kilka miejsc w Olsztynie dla których nie spotkałem widokówki. Po dokładnym przejrzeniu wszystkich dostępnych wydawnictw, portali niemieckich i polskich, portali aukcyjnych allegro i e-bay.de, nie widziałem nigdy pocztówki z widokiem domu przy Roonstrasse i Luisenstrasse (Kosciuszki i Ketrzyńskiego) tam gdzie jest sklep Kuba. Wszystkie sąsiednie mam a tego nie. Mieszkałem tam 25 lat i nie wiem jak wyglądał dom przed wojną! Drugim takim miejscem chyba jest budynek dawnego "Eleganta" róg Limanowskiego i Niedziałkowskiego. Jakby ktoś posiadał jakiś w/w widoczek to uprzejmie proszę o przesłanie w dobrej rozdzielczości. Zwłaszcza z Kościuszki! Odpowiedz Link
lelo58 Re: Poszukuję pewnych widoczków 07.08.09, 21:41 Jo to jest Rejencja a ziyta chto buł psirszym Prezesem Rejencji sam wnuk Hegla tygo filozofa.Wilhelm von Hegel sia mnianowoł Odpowiedz Link
warmiak23 Re: Poszukuję pewnych widoczków 20.08.09, 16:50 Poszukuję widoczków, starych zdjęć, widokówek miasta Barczewa, dawniejszego Wartenburg czy Wartembork. Odpowiedz Link
rita100 Re: Poszukuję pewnych widoczków 29.08.09, 20:18 Na Allegro też się znajdują pocztówki Odpowiedz Link