Dodaj do ulubionych

studia florystyczne.....

24.07.06, 09:13
Witam,bardzo się cieszę ,że powstało forum FLORYSTYKA i mam nadzieję ,że
zacznie się rozkręcać:)))
Jestem bardzo zainteresowana florystyką ale na razie bardziej
teoretycznie;),myślę o podyplomowych studiach florystycznych na SGGW w
Warszawie.Czy ktoś z Was wie cokolwiek na ich temat???Są dość drogie więc
wolałbym najpierw czegoś się dowiedzieć,zanim podejmę decyzję.Dodam ,że nie
mam obecnie nic wspólnego z bukieciarstwem,ale kocham kwiaty i czuję ,że
chciałabym zająć się florystyką:)))Od czego zacząć....
Obserwuj wątek
    • ikeru Re: studia florystyczne..... 24.07.06, 18:47
      Witam!

Ja także mam nadzieję,że wkrótce forum florystyczne będzie inspiracją dla
      florystek i nie tylko :) bynajmniej takie było pierwotne założenie tego forum.
      Chciałam znaleźć kogoś, kto mógłby się podzielić swymi doświadczeniami w branży
      bukieciarskiej, no a przede wszystkim otworzyć się na nowe trendy panujące
      obecnie we florystyce.Interesują mnie kompozycje nowoczesne, klasyczne
      oryginalne, które potrafią przyciągnąć wzrokiem.... ależ sie rozpisałam;).....
      a jeśli chodzi o pytanie o kurs florystyczny na SGGW, to osobiście nie brałam
      udziału w takim kursie, ale miałam okazję chodzić na fakultet "bukieciarstwo"
      właśnie na tej uczelni(jestem absolwentką SGGW)prowadzony przez Panią, która
      prowadzi ten kurs. Na tym fakultecie było trochę teorii i praktyka, ale tak
      naprawdę to najwięcej się nauczyłam od dziewczyn z kwiaciarni.
      • neskaa1 Re: studia florystyczne..... 28.07.06, 12:02
        Dzięki za oddzew,
        Pisałaś o kursie florystycznym na SGGW ale ja zastanawiam się nad rocznymi
        studiami podyplomowymi na tej uczelni.Zastanawiam się czy jest sens w wyborze
        takich studiów czy lepiej zapisać się na początek na jakiś kurs...???
        Chciałabym zajmować się florystyką jako dodatkowym zajęciem gdyż pracuję ale
        charakter mojej pracy pozwala mi robić coś dodatkowo.Uwielbiam
        kwiaty,przeglądam stosy pisemek poświęconych florystyce ale nie wiem od czego
        zacząć??Studia o których wspomniałam są bardzo kosztowne więc nie wiem czy
        warto właśnie od nich zaczynać?
        Pozdrawiam
        • sidesaddle Re: studia florystyczne..... 31.07.06, 09:52
          :)

Ci to dopiero mają ceny... www.psf.pl/
          Program wydaje się fajny, ale ceny kosmiczne.
          Jest ktoś z Poznania i okolic?

Pozdrawiam
          sidesaddle
    • pstosia Re: studia florystyczne..... 19.09.06, 23:00
      wiem, ze w gdansku [w innych miastach pewnie tez] sa kursy pt florystyka w
      szkolach policealnych. ten kurs jest roczny. wiem, ze to nie to samo co SGGW :)
      ale dobre na poczatek. ja mam zamiar pojsc na taki kurs od lutego 2007:)
      pozdrawiam!
    • procek do sidesaddle 20.09.06, 10:50
      Cieszę się że trafiłam na to forum!.Jestem z Poznania i od jakiegos czasu coraz
      częściej mysle o kursie florystyki. Uwielbiam wszystko co wiąże sie z
      rękodziełem a kwiatków jeszcze nie próbowałam:) Czy znasz jakieś kursy,
      szkoły ..warte ceny..bo trzeba przyznać że nie są to tanie kursy..
      Dzięki i pozdr.
      Marta
      • sidesaddle Re: do sidesaddle 20.09.06, 18:42
        Hejka

Nie znalazłam niczego ciekawego dotyczącego szkoleń w rozsądnej cenie.
        Jak na coś trafisz to napisz.

Pozdrawiam
        sidesaddle
    • kasiawolska Re: studia florystyczne..... 20.09.06, 12:29
      Ja skończyłam w tym roku szkołę u Małgorzaty Niskiej. Jestem BARDZO
      zadowolona. Polecam, ale TYLKO pod warunkiem, jeśli wykładowcą jest p. Magda
      Kaczmarek-Sidor!!! www.flor-niska.pl
    • asdf401 Re: studia florystyczne..... 21.09.06, 13:00
      Powiem wam jedno a mówię to jako doświadczony pracownik kilku kwiaciarni i
      osoba, która prowadziła samodzielnie kwiaciarnie na zasadach ajenta. Zamiast
      SZKOŁY, która trwa rok i kosztuje krocie złotych oraz zwłaszcza czasu próbujcie
      lepiej nauczyć się praktycznie zawodu bo tylko to daje szanse na zatrudnienie.
      Szkoły niestety mają swój interes aby wykładać także to co zbyteczne. Roczna
      szkoła to już zupełny bezsens i anachronizm. To jest trochę tak jak z nauką
      jazdy samochodem. Osoby, która chce sprawnie i bezpiecznie prowadzić auto
      naprawdę nie MUSI znać budowy silnika, historii motoryzacji, czy problemów z
      jakimi boryka się motoryzacyjny przemysł. To samo dotyczy oferty szkół. Program
      zawiera wiele zbędnych z punktu widzenia praktycznego przedmiotów. Poza tym
      pamiętajcie, że wszelkie certyfikaty, dyplomy i tytuły są nic nie warte. Nawet
      jeśli mówią coś o uznaniu w całej UE! Z państw europejskich tylko Niemcy mają
      wymogi aby florysta był dyplomowany. Jak wiecie może albo i nie to także tylko w
      Niemczech trzeba być dyplomowanym murarzem, piekarzem itd. Po prostu - sorry za
      tę dygresję - tam jest chroniny i zabezpieczony rynek pracy. Chodzi mi o jedno:
      papier ukończenia szkoły nie daje nic ani w Polsce ani w Europie poza tym, że
      może dodatkowo zachwycić pracodawce. Liczy się tak na prawdę jedno: umiejętnośći
      praktyczne. Zamiast więć marnować czasu na szkoły - już kończę ten wywód!-
      znajdżcie lepiej kwiaciarza z waszej okolicy, którego praca wam się podoba i
      poproście go o naukę, za którą możęcie jemu/jej zapłacić albo gotówką albo
      pomocą w pracy. To najlepsza szkoła bo ...praktyczna. Powtorze może bo się
      wyplułem za dużo tutaj. Lepiej się nauczyć robienia konkretnych rzeczy niż
      słuchąć wykładu w szkołach, gdzie 50 procent to słuchanie bzdur typu "podstawy
      rachunkowości" albo "rozmowa z klientem". To ostatnie w kwiaciarni, w praktyce
      nauczysz się na 3 przykładach podpatrując kwiaciarza a nie w szkole.
      Pozdrawiam
      :)
      • pstosia Re: studia florystyczne..... 21.09.06, 19:12
        a nie jest tak, ze w kwiaciarni preferuja ludzi z jakims tak papierkiem? bo ja
        sie zastanawiam nad takim kursem. z tego co piszesz najpierw lepiej pochodzic po
        kwaciarniach i popytac:)
        • tillandsia Re: studia florystyczne..... 21.09.06, 20:00
          ja też skończyłam szkołę Niskiej i nestety nie mogę jej polecić.
          • tiarella Re: studia florystyczne..... 12.10.06, 00:10
            hej
            dlaczego nie możesz polecić tej szkoły? ja właśnie się tam wybieram...zresztą
            mocno zastanawiam się czy w ogóle powinnam na taki kurs iść czy nie lepiej
            poszukać pracy w jakiejś kwiaciarni. Jestem studentką SGGW architektury
            krajobrazu i myślałam też o podyplomowym na SGGW. I nie wiem co lepsze- Niska
            czy SGGW? Od kilku lat układam suche bukiety, robię wieńce itp więc jakieś
            wyczucie mam, po moim kierunku studiów zresztą też- więc czy jest sens bym szła
            na kurs? Z tego co widziałam na stronie p.Niskiej, to wydaje mi się, że takich
            rzeczy i takich kompozycji w kwiaciarni raczej nie zrobię sama...
            pozdrawiam
            • mam6lat Re: studia florystyczne..... 08.05.08, 14:15
              nie polecam tej podyplomówkiSGGW odkąd zajecia nie sa prowadzone przez p. Sidor
              i Miklaszewską ani szkoły M. Niskiej
              polecam
              www.em.waw.pl/
        • asdf401 Re: studia florystyczne..... 22.09.06, 11:40
          No napewno się coś nauczysz ale i zmarnujesz dużo czasu. Pytanie o papierek to
          faktycznie pytanie o umiejętności. Jeżeli powiesz, że nie masz papierka ale
          robisz piękne wiązanki ślubne, wiesz jak przyczepiać kwiaty do trumny, umiesz
          zrobić wianek komunijny i wiesz co to butonierka to zapewniam cię, że bez
          papierka ktoś zechce cię zatrudnić. Pozdrwiam.
          • zosl Re: studia florystyczne..... 24.09.06, 03:59
            Każdy po swojemu widzi florystykę.Szkoły są , ale najlepiej jak wiedzę nabywa
            się łącznie , jak w szkole zawodowej.
            Najlepiej teoria i praktyka.
            401 jest z branży, wie , że można być uczonym ignorantem -praktykiem
            Niestety , wiekszosć florystow to samouki.Zawód trudny, trzeba się naprawdę
            wiele lat stykać z fachem , żeby można było czuć sie kompetentym.Ja kilka ossób
            wyszkoliłam z pozycji "dochodzący" , ale umiejętnosci ulatują , zapomina
            się.Jak są akcje , typu "8 marca" , to ci ktorzy nie pracują , wypadają z rytmu
            i trzeba zaś wracać do podstaw.
            Sama teraz chetnie wziełabym kogos na nauki, choć wolę prowadzić kursy, bo tam
            jedna drugiej podpowie, pokaże(zawsze są to panie), takie uczenie nie jest zbyt
            wyczerpujące
            Warszawa ma szkoły, kursy i pokazy, ale bez kontaktu z kwiaciarnią i pracą
            tam , to nie da efektu.Oj da!!!.Pezpraszam ..Da, da, zarobić uczelni i
            wykładowcom..Choć , fakt, materiały są drogie i trudne do odzyskania.
            Pozdrawiam .Będę śledzic ten wątek, jeśli będą zapytania , to proszę pisac,
            odpowiem wg. własnych możliwosci
            • cobea Re: studia florystyczne..... 16.08.07, 21:41
              witajcie koleżanki!!!
              Dziś znalazłam to forum i bardzo sie z tego powodu ucieszyłam.
              Pomimo tego że jestem tzw. branżystką z wieloletnim stażem to z
              ogromna radością śledzę wasze poszukiwania wlasnej florystycznej
              drogi ponieważ całkiem niedawno ja też odkryłam florystyke na nowo.
              Swoje pierwsze kroki stawiałam w branży 12 lat temu. nie było
              szkół,nieliczne kursy prowadone przez ZDZ dawaly tylko papierki
              uprawniające w tamtych czasach do prowadzenia kwiaciarni.
              Wszystkiego trzeba bylo uczyć się samemu i placić "frycowe" na
              giełdzie i u ogrodników,którzy nie bardzo przejmowali się
              nowicjuszką. Kilka lat pracy, podpatrywanie na pokazach holendrów,
              kilka wyjazdow na targi, fachowa prasa - Bukiety mają już 10 lat !!!
              i biznes się kręcił. Uznanie klientow, satysfakcja (również
              ekonomiczna)i po tych 12 latach uczucie pewnego "wypalenia". Patrząc
              z perspektywy wszystko OK ale...czegoś brak. Szukam nowości, jeżdżę
              na pokazy, czasem jakieś warsztaty. W zeszlym roku uczestniczylam w
              warsztatach Gregora Lerscha w Poznaniu. Było super ale znów jakiś
              niedosyt. Szukam i trochę sie denerwuję bo nie dokońca wiem czego.
              Postanowiłam trochę się dowartościować, zaszalałam a co! Kurs dla
              zaawansowanych w Psf. Drogawo ale wkońcu na to pracuję. Bez
              przekonania ale spróbować warto. Nigdy nie przypuszczalam że mogę
              być taką ignorantką florystyczną!!!!!!! Po pierwszych dwóch dniach
              miałam totalny kryzys, gdyby nie dziewczyny z kursu pewnie bym
              zrezygnowala, ale my "branżowe wygi" stwierdziłyśmy że nie damy się
              nowicjuszkom po kursach podstawowych, których w grupie było o wiele
              więcej niż nas. Trzeba bylo trochę pokory, kilka babskich wieczorow
              przy wspólnym zgłębianiu zasad kompozycji, ploteczkach etc. i tak
              naprawdę po kilku dniach nie miało znaczenia, kto, skąd, jak dlugo
              etc. UKładalyśmy bukiety, skręcałysmy konstrukcje, Było super. Teraz
              wiem jedno - do tej pory niewiele wiedzialam o wspołczesnej
              florystyce. Teraz powoli dojrzewam chyba do szkoły stąd moje
              pytanie może jest ktoś na forum po psf?
              Zosl - każda z nas pracuje by zarabiac. Ale ja nie żałuję kasy
              wydanej na ten kurs, a "samopomoc babska" nie daje wiedzy, jest
              ważna jako źródełko pomysłów na jeden sezon. Czy kursy prowadzisz
              charytatywnie???
    • maja9976 Re: studia florystyczne..... 28.03.07, 20:19
      witam! studiowanie florystyki na uczelni na niewiele sie zdaje.wielu moich
      znajomych, których ten temat pasjonje, z róznym skutkiem zrealizowało swoje
      zainteresowania. uczelnia nie daje możliwości praktycznego opanowania
      umiejętności flotystycznych. owszem na uczelni poznasz nazwy łacińskie
      wszystkich kwiatów i wiesz jak są zbudowane. Ale układanie bukietów i tworzenie
      z nich kompozycji w różnych formach to zadanie florystów na kursach. na
      ochocie/blisko giełdy kwiatowej jest kurs, który przygotowuje praktycznie!!! do
      pracy w kwiaciarni. bylam i polecam.
    • rbbu Re: studia florystyczne..... 23.05.07, 19:44
      Skończyłam te studia/ florystykę na SGGW podyplomowo /. Są raczej trudne ,ale
      przyjemność pracy z kwiatami ogromna. Niestety dużo nauki i dość trudne egzaminy
      końcowe: teoretyczny /gdzie między innymi trzeba wykazać się znajomością
      łacińskich nazw roślin /i praktyczny ktory zdaje się przed międzynarodową
      komisją- ogromny stres.Do ceny studiów trzeba doliczyć koszt zakupu materiałów i
      kwiatów na egzamin .
      Jeśli nigdy nie zajmowałaś się kwiatami to warto przekonać się czy naprawdę
      chcesz się tego uczyć i zapisać się na krótkie warsztaty lub kurs. Można także
      zorientować się czy nie lepiej iść do szkoły florystycznej lub akademii
      florystycznej prowadzonej przez mistrzów florystyki. Życzę trafnego wyboru.
      • neskaa1 Re: studia florystyczne..... 04.07.07, 19:08
        Witam, rbbu!!Czy mogłabym odezwać się do Ciebie mailowo???Bardzo się cieszę ,że
        nareszcie odezwał się Ktoś po sggw..
        • rbbu Re: studia florystyczne..... 09.07.07, 21:46
          Z przyjemnością piszę do neskaa. Witaj! Napisz w czym Ci mogę pomóc.
          Pozdrowienia. rbbu
      • opose Re: studia florystyczne..... 02.09.07, 18:46
        Cześć!!w dobrym momencie trafiłam na to forum-jakiś tydzień temu byłam na targach w Wawie i był tam bardzo interesujący mnie pokaz florystyczny.panie z SGGW zachęcały do podyplomówki i naprawdę zaczęłam intensywnie o tym myśleć.dla mnie kwiaty są pasją.już od dziecieństwa je uwielbiałam.nie wiedziałam tylko która "działalność"mnie interesuje.jestem na piątym roku ogrodnictwa w Poznaniu a w czerwcu odbyłam kurs florystyczny pierwszego stopnia.to były takie podstawy,kurs prowadzony przez panią doktor z naszej uczelni.był świetny bo kosztował200zł a wszystko co zrobiliśmy było nasze.no i przede wszystkim to jakiś początek.teraz chcę zrobić kurs drugiego stopnia,napisac magisterkę i zająć się florystyką.myślałam tez o studiach podyplomowych i zająć sie w tym czasie pracą w kwiaciarni.mam jeszcze rok studiów-chcę to wykorzystać na dokształcenie się.popracować w ramach praktyki.ale o studiach myślałam przede wszystkim dlatego żeby nauczyć się robić prawdziwych,artystycznych bukietów a nie zwykłych wiązaneczek jak to często się w kwiaciarni robi.uwazasz że to był stracony czas gdy studiowałaś podyplomowo??bo myślałam tez o psf ale trudno mi powiedziec co jest lepsze.zresztą zrobić pierwszy stopień w szkole to trochę mało.natomiast po podyplomówce nie ma dalszych schodów.i gdy myślę o studiach wcale nie zabiegam o papierek-to nie jest najważniejsze.dla mnie liczy się pasja,sztuka układania kwiatów.chcę się tego nauczyć.a jeszcze powiem Ci coś na temat łacińskich nazw-po pełnych4latach studiów ogrodniczych powiem z całym przekonaniem że posługiwanie się łaciną jest o wiele przyjemniejsze i łatwiejsze.ja często już nie mówię polskich nazw a właśnie łacińskie:)pozdrawiam!!
        • rbbu Re: studia florystyczne..... 02.09.07, 20:06
          Jeśli jesteś z Poznania to zapoznaj się z ofertą Polskiej Szkoły
          Florystycznej.Pozdrawiam. rbbu
    • oirschot Re: studia florystyczne..... 14.09.07, 09:29
      a ja się zapisałam na roczną szkołę
      jasne, że może to nie szczyt osiągnięć ale od czegoś trzeba zacząć takie kursy
      są drogie i trzeba być na 100% pewnych że właśnie to chce się robić.
      A mając jakiekolwiek podstawy można iść do jakiejś kwiaciarni i być nawet jako
      wolontariuszka, ale co się nauczymy w tym czasie to nasze
      • floripari Re: studia florystyczne..... 19.09.07, 00:13
        witam trafilem tu troche z przypadku ale wypowiem sie co sadze o polskich
        szkolach florystycznych bo siedze w tym juz od dawna-jezdze na wszystkie pokazy
        szkolenia itp... prawda jest ze szkola pani m niskiej juz dawno stracila na
        wartosci poszla na ilosc nie na jakosc i podobno zbankrutowala.Poznan moze i
        dobry(widzialem i dobrych i...nie za dobrych delikatnie mowiac)z tym samym
        "Europejskimm dyplomem" ale cena odstrasza.SGGW...hmm powiem tak ze znam ludzi
        po tej szkole z imponujaca wiedza na temat kwiatow ale to co pokazuja na
        egzaminach koncowych niestety nie zachwyca. Teraz wedlog mnie liczy sie akademia
        florystyczna Marioli Miklaszewskiej ostatnia wystawa prac egzaminacyjnych po
        prostu zachwycala tak jaki pokaz jaki mieli nie tak dawno temu.Pozdrawiam
        wszystkich pasjonatow florystyki
    • neskaa1 Re: studia florystyczne..... 23.09.07, 18:01
      Zaczęłam ten wątek juz ponad rok temu.Zdecydowałam się w rezultacie
      na kurs florystyczny (między innymi za radą rbbu).Jeśli ktoś ma
      dylemat taki jak ja na początku(studia czy kurs) to również polecam
      najpierw spróbować swoich możliwości na kursach.Myślę ,że osoba
      która decyduje się na studia florystyczne powinna mieć jakieś
      doświadczenie w tej cudownej kwiatowej dziedzinie:)a przede
      wszystkim,praktyka,praktyka i jeszcze raz praktyka.Ja niestety nie
      mam takiej możliwości więc będę narazie "klecić"sobie bukieciki w
      domowym zaciszu i dla znajomych,żeby nie zapomnieć to czego się
      nauczyłam.Studia to tymczasem daleka przyszłość..pozdrawiam
      • art-decor Re: studia florystyczne..... 21.09.09, 20:39
        Witam,
        chciałam zainteresować Państwa kursem bukieciarstwa i florystyki,
        organizowanym w Warszawie przez ART&DECOR Placówkę Oświatową.
        Oferujemy kursy weekendowe
        (3 weekendy) lub dzienne (11 dni szkoleniowych). Kursy prowadzi
        mistrz florystyki Szkoły Florystycznej Małgorzaty Niskiej – Pani
        Agnieszka Nożewska (dawniej Świderska), sędzia międzynarodowy,
        konsultantka Biura Kwiatowego Holandia, współpracująca m.in. z
        czasopismem FLORUM. Nauka przede wszystkim w praktyce – na żywym
        materiale florystycznym. Organizujemy też kursy refundowane przez
        Urzędy Pracy.
        Najbliższe kursy:
        Kurs dzienny 5.10-17.10.2009, koszt 2600,00zł (90h)
        Kurs weekendowy 17-18.10.2009; 24-25.10.2009; 14-15.11.2009, koszt
        1490zł (40h).
        Zapraszamy do kontaktu:
        www.artdecor.waw.pl; e-mail: artdecor@artdecor.waw.pl
    • beata_smol1983 Re: studia florystyczne..... 26.11.18, 15:16
      Myślę, że skoro kochasz kwiaty i chcesz iść w tym kierunku to na pewno warto mieć takie kierunkowe wykształcenie i być florystą z prawdziwego zdarzenia ;) Powodzenia! ;)
    • aganowak0 Re: studia florystyczne..... 13.08.20, 14:38
      Proponuje bezpłatną szkołę policealną Florysta. Dużo praktyki a jak się dobrze trafi to też można złapać kontakty, które później można wykorzystać. Ja kończyłam Cosinusa nasza nauczycielka bardzo kompetentna zresztą mówiła, że oni płacą nauczycielom trochę więcej niż konkurencja więc raczej trafi się na specjalistę. :)

Pozdrawiam moje koleżanki Cosinus Bytom florystyka rocznik 2018/2019 :)
    • kryst15 Re: studia florystyczne..... 24.08.20, 15:43
      Wiesz, nie musisz od razu iść na studia. Mnie nie było stać na studia, a także bardzo chciałam robić bukiety i przystrajać wnętrza. Aby zorientować się, czy na pewno chcę się tym zajmować zawodowo, poszukałam czegoś bezpłatnego i trafiłem na Cosinusa. Florystykę zrobiłam w Zielonej Górze , ale w Warszawie pewnie też jest cosinus.
      • faficzek1 Re: studia florystyczne..... 08.09.20, 12:48
        bardzo fajna szkoła policealna jest w Koszalinie - Cosinus, florysta - jeden rok, panie zabierają na fajne warsztaty i festiwale, uczysz się na żywych i sztucznych kwiatach, możesz sobie chodzić z zamiłowania, polecam, poznałam super ludzi.
    • klara1994 Re: studia florystyczne..... 10.09.20, 15:08
      Florystykę mają w cosinusie bezpłatnie, znajomi końćzyli ten kierunek i bardzo chwalili. Kwiaty na zajęcia załatwia szkoła, nic się nie płąci, mieli dużo zajęć praktycznych i nauka trwa tylko rok!
      • belamom555 Re: studia florystyczne..... 15.09.20, 13:19
        polecam całą drużynę Florystyki w Cosinus Koszalin!!! świetne dziewczyny na kierunku I semestru, fajna pani prowadząca, któa ciągnie cały kierunek i Sekretariat który organizuje super iventy. brawo Wy!
    • ekulaska Re: studia florystyczne..... 29.09.20, 13:48
      Polecam Cosinusa, florystkę mają na pewno. W mojej szkole w ZIelonej Górze jest ten kierunek. Dziewczyny uczą się przystrajać sale bankietowe, przyjęcia urodzinowe, weselne.
      • zwierznikoli Re: studia florystyczne..... 06.10.20, 11:55
        Polecam Cosinusa w Zielonej Górze, jestem w Liceum, ale florystki spotykam na przerwach, fajne dziewczyny, zawsze uśmiechnięte.
    • faficzek1 Re: studia florystyczne..... 09.03.21, 11:28
      forum.gazeta.pl/forum/w,38465,79126965,79126965,florystyka_Forum_florystyczne.html?t=1615285723#p171380081
    • belamom555 Re: studia florystyczne..... 12.03.21, 16:25
      szkoła Cosinus w Koszalinie
    • tutusek67689 Re: studia florystyczne..... 24.03.21, 14:41
      polecam szkołę Cosinus w Koszalinie !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka