Dodaj do ulubionych

jak to jest z tym slubem

03.06.05, 21:14
jesli moj chlopak dostanie holendrskie obywatelstwo...czy ja po slubie z nim
dostaje tez automatycznie hol.obyw.???Jak to wyglada..??bo jestem kompletnie
zielona..??
Obserwuj wątek
    • bebeka Re: jak to jest z tym slubem 03.06.05, 23:04
      Nie, nie dostajesz automatycznie holenderskiego obywatelstwa, poslubiajac
      obywatela, ktory je ma. Mozesz sie o nie starac dopiero po uplywie trzech lat od
      daty zawarcia malzenstwa.
      • aretse11 Re: jak to jest z tym slubem 04.06.05, 12:21
        aha..dziekuje...czyli..zanim sie hajtniemy..4 lata///potem 3...oki..za jakies
        7-8 bede Holenderka....
        • bebeka Re: jak to jest z tym slubem 04.06.05, 19:17
          aretse11 napisała:

> aha..dziekuje...czyli..zanim sie hajtniemy..4 lata///potem 3...oki..za jakies
          > 7-8 bede Holenderka....

Bedziesz obywatelka Holandii, ale czy Holenderka? Mam nadzieje, ze jednak
          zostaniesz Polka... Tego Ci zycze.
          Pozdrawiam
          Anna
          • aretse11 sprostowanie 06.06.05, 20:57
            sprostowanie-obywatelka Holandii..rzecz jasna..A tak swoja droga to szkoda,ze
            nie mozna zachowac swojego obywatelstwa tez..przynjamniej tak slyszalam
            • mister1 obywatelstwa 06.06.05, 21:00
              ja mam dwa, podobnie reszta czlonkow rodziny...
              • natalya20 Re: obywatelstwa 06.06.05, 21:29
                w przyszlym miesiacu rodze dziecko i z tego co zdazylam sie dowiedziec, to moze
                miec podwojne obywatelstwo, do 3 lat po slubie chyba nie tzrzeba czekac, ale
                jest pelno formalnosci, niestety przez pomylke przechodze caly ten proces
                chociaz sie o niego nie staralam, mysle ze najwazniejsze w tym przypadku to
                zarobki meza czy bedzie zarabial odpowiednio zeby cie utrzymac, lub czy ty
                bedziesz miala odpowiednie dochody, spotkalam niedawno pare ktora mimo ze byla
                pare lat po slubie(holender i polka) jka wrocili do holandii i starali sie o to
                (dla niej) nie dostali takiej zgody, ani na staly pobyt, ani na obywatelstwo,
                mysle ze procedury sa tak zawile, urzedy kiepsko poinformowane, kazdy mowi cos
                innego, no ale chyba najlepiej tam zaczrpnac mimo wszytko informacje
            • bebeka Re: sprostowanie 06.06.05, 23:14
              Polskie obywatelstwo zachowac mozna i jak dotad Holandia nie robi z tym
              problemow. Ja mam obydwa: polskie i holenderskie. Nie sadze, zebym wystepowala o
              przyznanie obywatelstwa holenderskiego, jesli warunkiem jego otrzymania byloby
              zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego.
              • aannac Re: sprostowanie 07.06.05, 00:16
                ogolnie dwoch obywatelstw miec nie mozna (to sie chyba jeszcze bardziej
                pozmienialo po wejsciu do UE), ale jak zwykle od regul sa pewne wyjatki i
                jednym z nich jest to, ze jako zona mieszkajac w kraju meza mozesz miec 2gie
                obywatelstwo.
                wiec po slubie 3 lata
                a od stalego pobytu 5 lat
                mozesz starac sie o nadanie obywatelstwa

powodzenia!!
                • natalya20 Re: sprostowanie 07.06.05, 12:39
                  ja mysle ze przepisysy tak sie co chwila zmieniaj ze raz mozna miec dwa a raz
                  nie, mysle ze przez te 3 lata po slubie to sie jeszcze cos pozmienia
    • saviera Re: jak to jest z tym slubem 07.06.05, 13:06
      aretse11 napisała:

> jesli moj chlopak dostanie holendrskie obywatelstwo...czy ja po slubie z nim
      > dostaje tez automatycznie hol.obyw.???Jak to wyglada..??bo jestem kompletnie
      > zielona..??

Jezeli Twoj chlopak nie jest rodowitym Holendrem , to o obywatelstwo mozesz
      starac sie dopiero 5 lat po slubie ( lub po 5 latach mieszkania razem ) ,
      jezeli jest Holendrem obywatelstwo mozesz dostac po 3 latach.....
      Od stycznia roku 2004 wszedl w Holandii nowy przepis , jezeli chcesz miec
      holenderskie obywatelstwo zrzekasz sie polskiego :-(((
      Ja mam dwa obywatelstwa , moje dzieci urodzily sie w Holandii i automatycznie
      dostaly drugie polskie ( dostalam dla kazdego dziecka wyciag komputerowy z
      gminy ) , to bylo przed 2004 rokiem....jak to wyglada obecnie z dziecmi nie
      wiem.....
      • bebeka Re: jak to jest z tym slubem 07.06.05, 20:50
        Mozesz podac jakies oficjalne zrodla, w ktorych moglabym przeczytac, ze od
        stycznia 2004 przyjecie obywatelstwa holenderskiego wymaga rezygnacji z
        obywatelstwa polskiego? Nie slyszalam o tym przepisie, ale nie interesowalam sie
        tez ostatnio tymi sprawami. Wydaje mi sie on tez bardzo dziwny zwlaszcza, ze
        Polska nalezy teraz do UE... Moze chodzi tu o obywateli krajow niezachodnich a
        nie czlonkow Unii?
        • natalya20 Re: jak to jest z tym slubem 07.06.05, 21:33
          ja tez jestem pewna ze przynajmniej jeszcze w zeszlym roku tzreba bylo wybieraj
          i zostac przy jednym, co do dzieci, jeszcze przed narodzinami trzeba isc do
          gminy, przyszly tata i mama wybiera sie jakie nazwisko bedzie mialo dziecko, no
          i w wyniku jakigos wypadku przy porodzie nie ma problemu co sie dzieje z
          dzieckiem, a inna kwestia to taka ze jezeli sie tego ie zglosi w gminie przed
          narodzinami to obywatelstwo dziecko moze dostac dopiero po 3 latach i z tego co
          wiem(tydzien temu bylam w gminie) moze miec tez poslkie obywatelstwo
          • bebeka Re: jak to jest z tym slubem 08.06.05, 09:51
            Na stronie IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), z ktora to instytucja kazdy
            ubiegajacy sie o holenderskie obywatelstwo wczesniej czy pozniej bedzie mial do
            czynienia, znalazlam nastepujaca liste wyjatkow, kiedy rezygnacja z
            dotychczasowego obywatelstwa NIE jest wymagana:

Uitzonderingen

U hoeft géén afstand te doen van uw huidige nationaliteit in de volgende gevallen:

* Door naturalisatie tot Nederlander verliest u automatisch uw oorspronkelijke
            nationaliteit.
            * U kunt pas afstand doen van uw oorspronkelijke nationaliteit nadat u bent
            genaturaliseerd tot Nederlander (dat moet u daarna dan wel doen!).
            * De wetgeving van uw land staat afstand doen van uw nationaliteit niet toe.
            4* U bent getrouwd met of u bent de geregistreerde partner van een Nederlander.
            * U bent een erkend vluchteling.
            * U bent geboren in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba, en u woont hier
            nog steeds op het moment dat u uw aanvraag indient.
            * U hebt voordat u 18 jaar oud werd 5 jaar of langer aaneengesloten in
            Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba gewoond.
            * Van u kan niet worden verlangd dat u contact opneemt met de autoriteiten van
            de staat waarvan u de nationaliteit bezit.
            10* U heeft bijzondere en objectief waardeerbare redenen om geen afstand te doen
            van uw nationaliteit.
            * U heeft de nationaliteit van een staat die niet door Nederland erkend wordt.
            * U heeft oorspronkelijk de Italiaanse of Franse nationaliteit. Deze landen zijn
            net als Nederland partij bij het zogenoemde Tweede Protocol.
            * Om afstand te kunnen doen van uw huidige nationaliteit, moet u een hoog bedrag
            betalen aan de autoriteiten van uw land. Dit moet u kunnen aantonen.
            * U zou door afstand van uw nationaliteit te doen bepaalde rechten verliezen.
            Daardoor lijdt u ernstige financiële schade. Denk aan erfrecht. Dit moet u
            kunnen aantonen.
            * U moet uw militaire dienstplicht vervullen (of afkopen) voordat u afstand kunt
            doen van uw nationaliteit. Dit moet u kunnen aantonen.

Wydaje mi sie, ze wyjatek 4 i 10 dotycza sytuacji wielu Polakow.
            Naprawde nie moge uwierzyc, ze wladze holenderskie domagaja sie obecnie od
            Polakow rezygnacji z polskiego obywatelstwa w razie przyjecia przez nich
            obywatelstwa Holandii! O ile mi wiadomo nie ma tez czegos takiego jak
            automatyczna utrata polskiego obywatelstwa przy przyjeciu holenderskiego; zeby
            je stracic, trzeba pisac specjalna prosbe do polskiego prezydenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka